BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of Toocopherol and Tocotrienol Contents of Sunflower and Corn Oils Obtained by Extraction and Pression by HPLC (Turkish with English Abstract)

Yıl 2004, Cilt: 29 Sayı: 5, - , 01.10.2004

Öz

In this research, tocopherol and tocotrienol contents of crude sunflower and corn oils obtained by pression and solvent extraction were determined by HPLC. a-tocopherol in sunflower oils obtained by pression and solvent extraction were higher than b+g-tocopherol and d-tocopherol. Whereas the tocotrienol levels were considerably low, was between 4.0 ppm and 9.1 ppm. b+g-tocopherol in corn oils obtained by pression were higher than a-tocopherol and d-tocopherol. On the other hand, the amount of tocotrienol was determined between 0.2 ppm and 0.8ppm. In conclusion, the tocopherol levels of crude sunflower oils after pression and solvent extraction were similar. The dominant tocopherol was a-tocopherol in sunflower oil, however; b+g-tocopherol in corn oil.

Ekstraksiyon ve Presyon Yöntemleriyle Elde Edilen Ayçiçek ve Mısırözü Yağlarının Tokoferol ve Tokotrienol İçeriklerinin HPLC ile Tayini

Yıl 2004, Cilt: 29 Sayı: 5, - , 01.10.2004

Öz

Bu çalışmada, presyon ve çözücü ekstraksiyonu ile elde edilen ham ayçiçek ve mısırözü yağlarının tokoferol ve tokotrienol içerikleri HPLC ile tespit edilmiştir. Presyon ve çözücü ekstraksiyonu ile elde edilen ayçiçek yağlarındaki a-tokoferol, b+g-tokoferol ve d-tokoferole oranla daha fazla iken, tokotrienol düzeylerinin 4.0 ppm ve 9.1 ppm gibi oldukça düşük olduğu belirlenmiştir. Presyon ile elde edilen mısırözü yağındaki b+g-tokoferol, a-tokoferol ve d-tokoferolden daha fazladır. Diğer yandan tokotrienol miktarının 0.2 ppm ve 0.8 ppm arasında olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, presyon ve çözücü ekstraksiyonu ile elde edilen ham ayçiçek yağındaki tokoferol seviyeleri birbirine yakındır. Ayçiçek yağında hakim tokoferol, a-tokoferol iken mısırözü yağında b+g-tokoferoldür.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Melahat Ülkü Çakır Bu kişi benim

Ali Bayrak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2004
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004 Cilt: 29 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Çakır, M. Ü. ., & Bayrak, A. . (2004). Ekstraksiyon ve Presyon Yöntemleriyle Elde Edilen Ayçiçek ve Mısırözü Yağlarının Tokoferol ve Tokotrienol İçeriklerinin HPLC ile Tayini. Gıda, 29(5).
AMA Çakır MÜ, Bayrak A. Ekstraksiyon ve Presyon Yöntemleriyle Elde Edilen Ayçiçek ve Mısırözü Yağlarının Tokoferol ve Tokotrienol İçeriklerinin HPLC ile Tayini. GIDA. Ekim 2004;29(5).
Chicago Çakır, Melahat Ülkü, ve Ali Bayrak. “Ekstraksiyon Ve Presyon Yöntemleriyle Elde Edilen Ayçiçek Ve Mısırözü Yağlarının Tokoferol Ve Tokotrienol İçeriklerinin HPLC Ile Tayini”. Gıda 29, sy. 5 (Ekim 2004).
EndNote Çakır MÜ, Bayrak A (01 Ekim 2004) Ekstraksiyon ve Presyon Yöntemleriyle Elde Edilen Ayçiçek ve Mısırözü Yağlarının Tokoferol ve Tokotrienol İçeriklerinin HPLC ile Tayini. Gıda 29 5
IEEE M. Ü. . Çakır ve A. . Bayrak, “Ekstraksiyon ve Presyon Yöntemleriyle Elde Edilen Ayçiçek ve Mısırözü Yağlarının Tokoferol ve Tokotrienol İçeriklerinin HPLC ile Tayini”, GIDA, c. 29, sy. 5, 2004.
ISNAD Çakır, Melahat Ülkü - Bayrak, Ali. “Ekstraksiyon Ve Presyon Yöntemleriyle Elde Edilen Ayçiçek Ve Mısırözü Yağlarının Tokoferol Ve Tokotrienol İçeriklerinin HPLC Ile Tayini”. Gıda 29/5 (Ekim 2004).
JAMA Çakır MÜ, Bayrak A. Ekstraksiyon ve Presyon Yöntemleriyle Elde Edilen Ayçiçek ve Mısırözü Yağlarının Tokoferol ve Tokotrienol İçeriklerinin HPLC ile Tayini. GIDA. 2004;29.
MLA Çakır, Melahat Ülkü ve Ali Bayrak. “Ekstraksiyon Ve Presyon Yöntemleriyle Elde Edilen Ayçiçek Ve Mısırözü Yağlarının Tokoferol Ve Tokotrienol İçeriklerinin HPLC Ile Tayini”. Gıda, c. 29, sy. 5, 2004.
Vancouver Çakır MÜ, Bayrak A. Ekstraksiyon ve Presyon Yöntemleriyle Elde Edilen Ayçiçek ve Mısırözü Yağlarının Tokoferol ve Tokotrienol İçeriklerinin HPLC ile Tayini. GIDA. 2004;29(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/