Bu araştırma rasyonla verilen ürenin süt ineklerinde yem tüketimi, süt verimi, ürenin kan ve idrardaki oranı ve süt bileşimlerine etkilerini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada 4 baş Holshtein inek 4x4 latin kare deneme tekniğine göre kullanılmıştır. Deneme her biri bir haftalık alıştırma ve üç haftalık esas deneme olmak üzere 4’er haftalık 4 dönemde sürdürülmüştür. İneklere kontrol (üresiz) %1, %1.5 ve %2 üreli olmak üzere 4 ayrı kesif yem karmasının yanı sıra kaba yem olarak, ortalama 600 kg canlı ağırlığındaki bir hayvanın yaşama payı, + 2kg süt verimi ihtiyacını karşılayacak düzeyde iyi kalite çayır kuru otu verilmiştir. Rasyonlara göre günlük ortalama kesif yem tüketimi sırasıyla; 6.09, 6.15, 6.08 ve 6.05 kg kuru ot tüketimi ise 13.83, 13.86, 13.84 ve 13.45 kg olarak tesb it edilmiş olup, rasyonlar arası fa rk lılık is ta tis tik i bakımdan önemli bulunmamıştır. Rasyonlara göre günlük ortalama süt verimi ise sırasıyla 12.05, 12.26, 11.91 ve 12.03 kg; %4 yağa göre düzeltilmiş süt verimi ise s ıra s ıy la 1 1.56, 1 1.82, 10.82 ve 11.57 kg olup, rasyonlar arası fa rk lılık la rın önemli olmadığı tesbit edilmiştir. Sütteki yağ oranı rasyonlara göre sırasıyla %3.74, 3.77, 3.42 ve 3.75; protein oranı %3.61, 3.72, 3.56 ve 3.41; kuru madde oranı ise %12.05, 11.97, 11.55 ve 11.87 olarak belirlenmiş olup rasyonlar arası farklılıkların önemli olmadığı tesbit edilmiştir. Kan ve idrardaki üre düzeyi rasyonlara göre sırasıyla (mg/100ml) olarak kanda 22.23, 22.06, 25.01 ve 24.18; idrarda ise 12.19,11.47,
10.72 ve 10.25 olup rasyonlar arası farklılıkların önemli olmadığı tesbit edilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre süt ineklerine rasyonda %2 düzeyine kadar üre protein kaynağı olarak kullanabileceği, herhangi bir toksik etki yapmadığı diğer kriterler yönünden de istatistiki önemli farklılık bulunmadığı söylenebilmekte ise de, süt verimi,
sütteki yağ ve protein oranı bakımından %1 düzeyinde kullanılan ürenin daha iyi sonuç verdiği söylenebilir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Ağustos 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2002 Sayı: 1 |