Cilt: 2 Sayı: 2, 31.10.2021

Yıl: 2021

International Journal of Mardin Studies (IJMS) dergisi, sosyal ve beşeri bilimler (dil, edebiyat, tarih, halkbilimi, sosyoloji, psikoloji, felsefe, antropoloji, arkeoloji, sanat tarihi v.b.) ile Mardin kentine katkıda bulunması vesilesiyle her türlü interdisipliner konuları ele alan, topluma ilişkin tüm konularda yapılacak olan bilimsel çalışmalarla, akademik alana ve topluma hizmeti taşımaktadır.

Mardin Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin yayın politikası gereği, sosyal ve beşeri bilimler (dil, edebiyat, tarih, halkbilimi, sosyoloji, psikoloji, felsefe, antropoloji, arkeoloji, sanat tarihi v.b.) ile Mardin kentine katkıda bulunması vesilesiyle her türlü interdisipliner konuları, akademik ve bilimsel içeriğe sahip, İngilizce veya Türkçe olarak hazırlanmış çalışmaları kabul etmektedir.

IJMS, basılı ve elektronik (e–journal) ortamda uluslararası standartlarda yayın yapan, Türkçe ve İngilizce çalışmalara yer veren, uluslararası hakemli bir dergidir.
IJMS, Ekim ve Nisan aylarında olmak üzere yılda iki kez yayımlanmaktadır.
IJMS, özgün ve nitelikli çalışmaları değerlendirerek ve yayımlayarak, bilimsel ve toplumsal gelişime katkıda bulunmak ve alanında aranan dergiler arasında olmayı, vizyonu olarak belirlemiştir.
IJMS, vizyonunu gerçekleştirmeye çalışırken dürüstlük, objektiflik ve şeffaflık, bilim ve iş etiği doğrultusunda, tamamen bilimsel araştırmalara dayalı hareket etmeyi ilke edinmiştir.
IJMS, hiçbir kurum ve kuruluş ile organik bir bağı bulunmayan, yayımlanan çalışmalardaki görüşlerin bilimsel ve hukuki sorumluluğu, yazarlarına ait olmak üzere, ilgilenen tüm araştırmacıların makalelerini yayımlamaktadır.

Dergiye gönderilen makaleler daha önce yayınlanmamış veya başka bir yerde yayınlanmak üzere kabul edilmemiş olmalıdır. Makaleler Türkçe ve İngilizce yazılabilir.

BİÇİM
Yazı tipi: Word belgesi, Times New Roman, 12 punto, tek boşluk.
Uzunluk: Makaleler için maksimum uzunluk 15 sayfadır. 15 sayfadan uzun makaleler yalnızca istisnai olarak değerlendirilebilir. Notlar 7 sayfayı geçmemeli ve kitap incelemeleri 5 sayfadan uzun olmamalıdır.
Başlık sayfası: Başlık ve yazarın adı başlık sayfasında kalın ve Cümle harfleriyle yazılmalıdır. Başlık on kelimeyi geçmemelidir!
Anahtar kelimeler: Makalenin ön sayfasında üç ila on anahtar kelime listelenmelidir.
Özet: Tüm makalelerde İngilizce olarak 150 kelimeyi geçmeyecek bir özet bulunmalıdır.
Tablolar: Tüm tablolar numaralandırılmalı ve bir başlık içermelidir.
Diyagramlar: Diyagram başlıkları numaralandırılmalıdır.
Çizimler: Makalelere eşlik eden fotoğraflar 300 dpi olmalıdır; çizgi çizimleri 800-1200 dpi. Tüm resimler gif veya jpeg formatında olmalıdır. Makalede atıfta bulunulanlarla aynı adları kullanarak bir klasördeki görüntüleri sağlayın ve makaleye orijinal görüntüler içeren klasörü ekleyin.
Kısaltmalar: Tüm kısaltmalar ilk ortaya çıktığında parantez içinde bir açıklamaya sahip olmalıdır.
REFERANSLAR
Makale içerisindeki tüm referanslar APA 6 formatına uygun olmalıdır. Tüm kaynaklar makalenin sonunda, son sayfada orijinal dillerinde listelenmelidir. Ancak, Latin alfabesini kullanmayan Türkçe, İngilizce ve Rusça dışındaki dillerde kaynaklar uluslararası kabul görmüş bir harf çevirisi ile verilmelidir.
Örnekler:
Kitap:

Gürbilek, N. (2004). Kör ayna, kayıp şark. İstanbul: Metis.
Kalpaklı, M. (Ed.). (1999). Osmanlı divan şiiri üzerine metinler. İstanbul: YKY
Cochrane, A. (2007). Kentsel politikayı anlama: Eleştirel bir yaklaşım. Malden, MA: Blackwell Yayınları.
Zairi, M. (Ed.). (1999). En iyi uygulama: Süreç yenilik yönetimi. Oxford, İngiltere: Butterworth-Heinemann.
Dergi Makaleleri:
Kramer, E. ve Bloggs, T. (2002). Sanat ve sanat terapisinde kalite üzerine. Amerikan Sanat Terapisi Dergisi, 40, 218-231.
Elo, A., Ervasti, J., Kuosma, E. ve Mattila, P. (2008). Bir belediye bayındırlık işlerinde örgütsel stres yönetimi programının değerlendirilmesi. Mesleki Dergisi
Sağlık Psikolojisi, 13 (1), 10-23.
Resmi Yayınlar:
Maliye ve Yönetim Bölümü. (2006). Avustralya Hükümeti hizmetlerinin sunulması: Birden fazla kanalı yönetme. Canberra, Avustralya: Yazar.
Avustralya İstatistik Bürosu. (2007). Avustralya sosyal eğilimleri (Kat. No. 4102.0). Canberra, Avustralya: ABS.
Diğer referans türleri için lütfen APA 6TH STYLE REFERENCING kullanın.
YAZARLARIN GÖREVLERİ
Raporlama standartları:
Orijinal araştırma raporlarının yazarları, yapılan çalışmanın doğru bir açıklamasının yanı sıra öneminin nesnel bir tartışmasını sunmalıdır. Temel veriler makalede doğru bir şekilde temsil edilmelidir. Bir makale, başkalarının çalışmayı tekrarlamasına izin vermek için yeterli ayrıntı ve referans içermelidir. Hileli veya bilerek yanlış ifadeler etik olmayan davranışlar oluşturur ve kabul edilemez.
Veri Erişimi ve Elde Tutma:
Yazarlardan editör incelemesi için bir makaleyle bağlantılı olarak ham verileri sağlamaları istenir ve varsa bu tür verilere (ALPSP-STM Veri ve Veritabanlarına İlişkin Beyannameye uygun olarak) genel erişim sağlamaya hazır olmalı ve olması durumunda, yayınlandıktan sonra bu tür verileri makul bir süre için saklamaya hazır olun.
Özgünlük ve İntihal:
Yazarlar, tamamen orijinal eserler yazdıklarından ve yazarlar, bunun uygun şekilde atıfta bulunulduğundan veya alıntılandığından başkalarının eserlerini ve / veya kelimelerini kullandıklarından emin olmalıdır. IJMS için kabul edilen tüm yazılar orijinalliği için iThenticate tarafından kontrol edilecek ve intihalle karşılaşırsa reddedilecektir.
Çoklu, Yedekli veya Eşzamanlı Yayın:
Bir yazar genel olarak aynı araştırmayı birden fazla dergi veya birincil yayında tanımlayan yazılar yayınlamamalıdır. Aynı makalenin aynı anda birden fazla dergiye gönderilmesi etik dışı yayıncılık davranışı oluşturur ve kabul edilemez.
Kaynakların Kabulü:
Her zaman başkalarının çalışmalarının uygun şekilde onaylanması gerekir. Yazarlar, bildirilen çalışmanın doğasını belirlemede etkili olan yayınlardan alıntı yapmalıdır.
YAYIN HAKLARI
IJMS, yayın ilkelerini ve / veya hüküm ve koşullarını ihlal ettikleri tespit edilirse, derginin daha önce yayınlanmış sayılarından önceden haber vermeksizin herhangi bir makaleyi silme hakkını saklı tutar.
Dergi tarafından yayınlanan makaleler, yayıncının açık yazılı izni olmadan tamamen veya kısmen çoğaltılamaz.
Yazarlar, diğer kaynaklardan alınan illüstrasyonları, tabloları vb. Çoğaltmak için gerekli izni almaktan sorumludur.
Dergideki makalelerin yazarlarının görüşleri yalnızca yazarın görüşleri olup derginin, editörünün, editör yardımcılarının veya danışma kurulunun görüşlerini yansıtmayabilir.
MAKALE SEÇİMİ VE YAYIN SÜRECİ
Bu dergi, araştırma sonuçlarının hızlı bir şekilde yayınlanmasını ve akran değerlendirmesi için çift kör bir sistemin sürdürülmesini amaçlamaktadır; hakemlerin kimlikleri yazarlar için anonim kalır.
İnceleme süreci 2-3 hafta sürebilir. Özel durumlarda inceleme süreci daha uzun sürer, yazarlar e-posta ile bilgilendirilir. Önemli sonuçları olan makaleler en yüksek öncelik ve hızda incelenecek ve yayınlanacaktır. Kötü hazırlanmış ve gereksiz yere uzun kağıtların kabul edilme şansının daha düşük olduğunu lütfen unutmayın.
DEĞERLENDİRME
Yayınlanmak üzere değerlendirilen makaleler değerlendirme için isimsiz hakemlere gönderilecektir. Değerlendirme sürecinde aşağıdaki makalelerin sorumluluğu editör ve yayın komitesindedir. Hakemlerin değerlendirmelerinin tamamlanmasından sonra yayınlanmak üzere kabul edilen makaleler, gerekirse düzeltmeler için yazara iade edilecektir. Yayına kabul edilmeyen yazılar iade edilemez.

I. YAYIN VE YAZARLIK

IJMS en yüksek standartlara uyar ve tüm belgelerin alandaki en az iki uluslararası meslektaştan / uzmandan katı bir inceleme sürecine tabi tutulmasını sağlar.
Yayın, eserin özgünlüğünü, önemini, sağlam temel ilkeleri ve alaka düzeyini dikkate alır. Gözden geçirenler ayrıca okunabilirliğini ve dilini de dikkate alırlar.
Makalede bildirilen araştırma çalışmaları yayınlanmamış veya başka bir yayına sunulmamış olmalıdır. Sadece bir yayına dahil edilmelidir.
Editörlerin kararları şunlardır: kabul, revizyon ile kabul veya ret.
Makalelerini gözden geçirmeyi ve yeniden göndermeyi kabul eden yazarlar, gözden geçirilmiş versiyonun kabul edileceğine dair bir garanti bulunmadığının farkında olmalıdırlar.
Reddedilen makaleler yeniden gözden geçirilmez.
Bildiri kabulü, yasal telif hakkı ihlalleri ve intihal gibi yasal gerekliliklerle sınırlandırılabilir.


II. YAZARLARIN SORUMLULUKLARI

Yazarlar makalelerinin orijinal eserleri olduğunu garanti eder.
Yazarlar makalenin daha önce yayınlanmadığını belgelemelidir.
Yazarlar ayrıca makalenin başka bir yerde yayınlanmak üzere değerlendirilmediğini de onaylamalıdır.
Makalede listelenen tüm yazarlar, içeriğine önemli ölçüde katkıda bulunmuş olmalıdır.
Yazarlar, makaledeki tüm bilgi ve verilerin gerçek ve gerçek olduğunu belirtmelidir.
Yazarlar, Editörlere herhangi bir çıkar çatışması hakkında bilgi vermelidir.
Yazarlar, çalışmalarında kullanılan veya makalelerinde bildirilen tüm kaynakları tanımlamak için uygun referans vermelidir.
Yazarlar derleyiciye derhal ve uygun şekilde cevap vermelidir.
Yazarlar gerektiğinde geri çekilmeleri veya hataların düzeltilmesini sağlamakla yükümlüdür.
Yazarlar, derleme sırasında ve yayınlandıktan sonra makalelerinde bulunan hataları derhal Editörlere rapor etmelidir.


III. DEĞERLENDİRİCİLERİN SORUMLULUKLARI


Bildirilerle ilgili tüm bilgiler gizli tutulmalıdır.
Yazarların kişisel eleştirisi olmadan objektif davranmalıdırlar.
Hakemler, yazarlar tarafından atıfta bulunulmamış ilgili yayınlanmış çalışmalara dikkat çekmelidir.
Hakemler, incelenmekte olan yazı ile farkında oldukları diğer herhangi bir benzerlik arasında Editörlerin dikkatini çekmelidir.
Gözden geçirenler, oluşabilecek herhangi bir çıkar çatışmasını Editörlere işaret etmelidir.
Gözden geçirenler görüşlerini açıkça ifade etmeli ve bunun nedenlerini belirtmelidir.
Gözden geçirenler, makalenin netliğinin yanı sıra bilimsel içerik hakkında yorum yapmalıdır.


IV. EDİTÖRLERİN SORUMLULUKLARI


Editörlerin herhangi bir makalenin kabulü veya reddi konusunda nihai sorumluluğu vardır.
Editörler yayının içeriğinden ve kalitesinden sorumludur.
Editörler makalenin kalitesini ve akademik araştırmanın bütünlüğünü garanti etmelidir.
Editörler kararlarını yalnızca yayının kapsamıyla ilgisi de dahil olmak üzere yalnızca makalelerin özgünlüğüne ve önemine dayandıracaktır.
Editörler, kararlarını tersine çevirmemeli veya özel bir sebep olmadan önceki editörlerin kararlarını tersine çevirmemelidir, bu durumda daha fazla inceleme gerekebilir.
Editörler hakemlerin gizliliğini koruyacaktır.
Editörler, etik ve hatalı uygulama kurallarını yerine getirdiğinden makul olarak emin olduklarında bir makaleyi kabul edeceklerdir.
Editörler, görevi kötüye kullandığından şüphelenir ve konuyu çözmek için tüm makul girişimleri yapmaya çalışırlarsa derhal harekete geçeceklerdir.
Editörler, yayınlanan materyallerin, araştırma fonu kaynaklarının net bir resmine sahip olması da dahil olmak üzere, uluslararası kabul görmüş etik kurallara uygun olmasını sağlayacaktır.
Editörler, yazarlar, hakemler ve diğer Yönetim Kurulu Üyeleri arasında çıkar çatışmasına neden olmamalıdır.

International Journal of Mardin Studies Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.