Cilt: 12 Sayı: 2, 29.11.2021

Yıl: 2021

Makaleler

Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (SBED)'nin amacı, Edebiyat, Tarih, Coğrafya, Eğitim, Sosyoloji, Felsefe, İktisat, İşletme, Siyaset, İletişim, İlahiyat gibi sosyal bilimlere ait alanlarda hazırlanmış akademik araştırma makalelerin  bilimsel bir çerçevede okuyucuya sunulmasını sağlamaktır.

Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (SBED), Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün bir yayınıdır. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi yılda iki kez (Nisan, Kasım) yayımlanan hakemli bir dergidir. Dergimizde Edebiyat, Tarih, Coğrafya, İlahiyat, Eğitim, Sosyoloji, Felsefe, İktisat, İşletme, Siyaset ve İletişim  gibi sosyal bilimlere ait alanlarda hazırlanmış  araştırma makalelerine yer verilecektir. SBED Sosyal Bilimler alanındaki her türlü çalışmayı kapsamaktadır. Dergide kuramsal ve analitik özgün çalışmalara yer verilmektedir. Dergiye sunulan bütün makaleler en az iki bağımsız hakem tarafından değerlendirilir. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (SBED), çift kör değerlendirme ile yapılan uluslararası hakemli dergidir. Dergide, Türkçe ve İngilizce dilinde makaleler yayımlanmaktadır.



Derginin Yayın Dili: Türkçe olmakla birlikte, gerekli ve uygun görüldüğü durumlarda İngilizce, Almanca, Fransızca ya da yayın kurulunun kararıyla yaygın kullanıma sahip olan bir dilde yapılan yayımlara da yer verilmesi mümkündür.
Değerlendirme Süreci: Editörlerin şekil ön değerlendirmeye tabi tuttuğu yazılar içerik ve biçim bakımından incelenmek üzere en az iki hakeme gönderilir. Hakemlerin kimlikleri hakkında yazarlara, gönderilen makalenin kime ait olduğu konusunda da hakemlere bilgi verilmez. Hakem raporları gizlidir. Olumlu rapor alamayan makaleler yayınlanmaz ve yazarına iade edilmez; bu konuda idarî ve adlî sorumluluk kabul edilmez. Revizyon (Minör veya Major) istenen yazılar, gerekli değişiklikler için yazar(lar)ına geri gönderilir. Düzeltilmiş metni belirtilen süre içerisinde dergiye ulaştırmak yazar(lar)ın sorumluluğundadır. Yayınlanan makalelerin her türlü telif hakkı Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisine, hukuki ve bilimsel sorumlulukları ise yazar(lar)a aittir.
SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜ DERGİSİ YAZIM KURALLARI

Dergide yayımlanması istenen yazılar, sosyal bilimler alanında, bilime katkısı olan özgün çalışmalar olmalı ve aşağıda belirtilen nitelikleri taşımalıdır:

1. Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi'nde yayımlanması istenen çalışmalar:
* Times New Roman yazı karakterinde
* 11 punto büyüklüğünde
* satır sonu hecelenmeden yazılmalıdır
* Parağraflar arasında 1 satır boşluk bırakılmalıdır.
*  Satır aralığı Önce 0; Sonra 6 nk; Satır aralığı Tek olmalı

2. Dipnot ve Kaynakça
*American Psychological Association (APA) Sistemine göre düzenlenmelidir. Açıklanması gereken konu dipnotta gösterilebilir. Bu durumda dipnot Times New Roman yazı karakterinde 9 punto ölçüsünde yazılmalıdır.
* Her kaynak için ilk satır soldan girintisiz, sonraki satırlarda 1 cm soldan girintili olmalıdır.

3. Türkçe ve yabancı dildeki başlıklar:
* Yazının kapsamıyla uyumlu olmalı, yazının konusunu kısa ve açık şekilde yansıtmalıdır.
* Makalede zorunlu olmadıkça numaralı başlık kullanılmamalı
* Bölüm başlığı / Birinci düzey başlıklar tümü büyük harf, kalın ve ortalanarak yazılmalı.   Aralığı Önce12 nk;     Sonra 6 nk;     Satır Aralığı, Tek
*İkinci Düzey Alt başlıklar ise kelimelerin sadece ilk harfleri büyük, kalın ve iki yana yaslanarak yazılmalıdır. Aralığı  Önce 6 nk; Sonra 6 nk; Satır Aralığı, Tek
*Üçüncü düzey başlıklar ise kelimelerin sadece ilk harfleri büyük, kalın ve yanda yazılmalıdır. Önceki parağrafla arasına bir satır boşluk bırakılmalıdır
* Yazılarda sayfa numarası, üst bilgi ve alt bilgi gibi ayrıntılara girilmemelidir.

4. Tezden Üretilen Makale
*Yüksek lisans veya doktora tezinden üretilen makale ilk sayfanın altında dipnot olarak mutlaka belirtilmelidir.

5. Tablo ve şekiller APA Atıf Sistemine uygun olarak düzenlenmelidir.
* Tablo içeriği metinler Times New Roman, yazı tipinde 11 punto büyüklüğünde ve her iki yana yaslı şekilde yazılmalıdır.
* Tablo ve çizelge başlıkları tablonun Tablo ve çizelgelerin başlıkları üstte yer almalıdır.
* Şekil ve grafiklerin başlıkları ise altta yer almalıdır.
* Tablo ve şekillerin kaynağı da mutlaka belirtilmelidir.
*Tablolalar farklı sayfalara bölünmüş olmamalıdır.
6. Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi'nde yayımlanması istenen çalışmaların biçimsel özellikleri aşağıdaki şekilde olmalıdır:
Kağıt Boyutu: A4 Dikey ve tek sütun
Üst Kenar Boşluk: 2,5 cm
Alt Kenar Boşluk: 2,5 cm
Sol Kenar Boşluk: 2 cm
Sağ Kenar Boşluk: 2 cm
Yazı Tipi: Times New Roman
Yazı Tipi Stili: Normal
Boyutu (Ana Metin): 11

7. Özet/Öz
Makaleler 150-300 kelimelik Türkçe özet ve bu özetin (abstract) İngilizce çevirisi, yabancı dildeki makalelerin ise Türkçe ve İngilizce özetleri verilmelidir.

8. Anahtar kelimeler en az beş (5) kelimeli olmalıdır. Anahtar kelimeler özetin altında Türkçe ve İngilizce (Keywords) olarak verilmelidir.

9. İmlâ ve noktalama açısından, makalenin ya da konunun zorunlu kıldığı özel durumlar dışında, Türk Dil Kurumu’nun İmlâ Kılavuzu esas alınmalıdır. Editör, yazıların imlâsı ile ilgili küçük değişiklikler yapma hakkına sahiptir. İmlâda, şapkalı ve transkriptli kelimelerin yazılışında tutarlı olunmalıdır.

10. Yazar Ad(lar)ı ve Adres(ler)i
*Başlıktan sonra 1 satır aralığı verilerek yazar ad(lar)ına yer verilmelidir. Yazarın adı sadece ilk harf büyük olacak şekilde küçük harfle, soyadı ise tamamı büyük olacak şekilde koyu ve eğik olmadan yazılmalıdır.
*Yazar soyadından sonra dipnot gösterilerek Yazarın görev yaptığı kurum ve anabilim dalı adı ile birlikte bulunduğu şehir ve ülke adı belirtilmeli, aktif olarak kullandığı e-posta adresi yazılmalıdır. Ayrıca makaleye yapılacak atıfların, ulusal ve uluslararası indekslerce tam olarak tespit edilebilmesini sağlamak amacıyla yazarın Uluslararası Eşsiz Araştırmacı Numarası da (ORCID) kişi bilgilerine eklenmelidir.

11. Etik İlkeler ve Yayın Politikası
*Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi'nde yayımlanması istenen çalışmalar Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar dikkate alınarak hazırlan ve dergimiz web sayfasında belirtilen araştırma ve yayın etiği kurallarına uygun şekilde hazırlanmalıdır. Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi'nde yayımlanması istenen çalışmalar dergimiz web sayfasında belirtilen araştırma ve yayın etiği kurallarına uygun şekilde hazırlanmalıdır. Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi 'ne yayınlanmak üzere gönderilen makaleler, ez iki hakem tarafından çift taraflı kör hakemlik değerlendirmesine tabi tutulur.
*Ayrıca ön kontrol aşamasında intihal tespitinde kullanılan Turnitin/ İthendicate programları aracılığıyla makalelerin daha önce yayımlanmamış olduğu ve intihal içermediği teyit edilir. İntihal tespit edilen çalışmalar Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi Editörlüğü tarafından hemen reddedilir.
Dergiye gönderilecek makalelerde:
1. Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar için “Etik Kurul İzni” gerekmektedir.
2. İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dâhil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanıldığı araştırmaları için “Etik Kurul İzni” gerekmektedir.
3. Çalışma insan veya hayvan deneklerin kullanımını gerektiriyor ise çalışmanın uluslararası deklarasyon, kılavuz vb. uygun gerçekleştirildiği beyan edilmelidir. Bu bağlamda
* İnsan üzerinde yapılan çalışmalarda Helsinki Bildirgesine bağlı kalınmalıdır.
*Hayvanlar üzerinde yapılacak çalışmalarda “Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi”, “Avrupa Birliği Direktif ve Düzenlemeleri ve “Hayvan Hakları Kanununa” uygun hareket edilmelidir.
4. Olgu sunumlarında “Bilgilendirilmiş Gönüllü Olur Formu” belgesi düzenlenerek sisteme yüklenmelidir.
5. 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu gereğince retrospektif çalışmalar için “Etik Kurul İzni” gerekmektedir.
6.Etik Kurul İzni gerektirmeyen çalışmalar için Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Etik Kurulu İznine Gerek Olmadığına Dair Beyan Formu düzenlenip imzalanarak sisteme yüklenmesi gerekmektedir. https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/20556
7. Birden çok yazarı bulunun çalışmalar için her bir yazarın makaleye katkı oranını belirten form düzenlenip imzalanarak sisteme yüklenmesi gerekmektedir. https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/20557

YAYIN POLİTİKASI

Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisine gönderilen makaleler öncelikle ön inceleme sürecinde  yazım kuralları ve etik ilkelere bakımından tetkik edilir. Dergimizin yayın politikalarına uygun olduğu tespit edilen makaleler  hakemlere yönlendirilir.  Hakem  sürecinde kör hakemlik kuralları uygulanır. Hakem değerlendirme raporlarında haklarında revizyon talep edilen makaleler revizyonların tamamlanması için yazarlara iletilir. Revizyon sonrası tekrar değerlendirmede bulunmak isteyen hakemlere makale gönderilir. Hakem değerlendirmelerin sonucunda en az iki hakem tarafından yayımlaması uygun görülen makaleler yayın sürecine dahil edilir. 

YAYIN ETİĞİ
Çankırı Karatekin Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi'nde uygulanan yayın süreçleri, bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine ve dağıtımına temel teşkil etmektedir. Bu doğrultuda uygulanan süreçler, yazarların ve yazarları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesine doğrudan yansımaktadır. Hakemli çalışmalar bilimsel yöntemi somutlaştıran ve destekleyen çalışmalardır. Bu noktada sürecin bütün paydaşlarının (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi yayın etiği kapsamında tüm paydaşların aşağıdaki etik sorumlulukları taşımasını beklenmektedir.
Aşağıda yer alan etik görev ve sorumluluklar, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar dikkate alınarak hazırlanmıştır
Yazarlar
o Gönderilen makalenin akademik alanlara katkı sunacak nitelikte olması yazarın sorumluluğundadır.
o Çalışmaların özgün olması ve araştırmaya dayalı olması gerekmektedir.
o Her ne kadar intihal taraması dergi tarafından yapılacaksa da akademik onursuzluk olan intihalin sonuçları tamamen yazara yönelecektir.
o Makale aynı anda farklı dergilere gönderilmemelidir ve daha önce başka bir dergiye gönderilmiş olmamalıdır.
o Makalede ismi yazılacak olan diğer yazarların araştırmaya katkı sağladığından emin olunmalıdır.
o Akademik katkısı olmayan kişilerin ilave yazar olarak gösterilmesi veya katkı sırası gözetilmeksizin, unvan, yaş ve cinsiyet gibi bilimdışı ölçütlerle yazar sıralaması yapılması bilim etiğine aykırıdır.
o Dergiye makale gönderen yazarların derginin yayım ve yazım ilkelerini okuduğu ve kabul ettiği varsayılır ve yazarlar bu ilkelerde kendinden beklenenleri taahhüt etmiş sayılmaktadır.
o Atıflar ve kaynakça gösterimi eksiksiz olmalıdır.
o Yazarlar, Yükseköğretim Kurulu’nca da belirtilen Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’ni dikkate almalıdır.

Hakemler
o Hakemler dergide yayımlanacak makalenin akademik kalitesinin en temel tespit edicisi olduklarının bilinciyle davranmalı ve akademik kaliteyi arttırma sorumluluğuyla değerlendirme yapmalıdır.
o Hakemler, yalnızca uygun bir değerlendirmeyi yapmak için gereken uzmanlığa sahip oldukları, kör hakemlik gizliliğine riayet edebilecekleri ve makaleye dair detayları her şekilde gizli tutabilecekleri makalelerin hakemliğini kabul etmelidirler.
o Makale inceleme süreci sonrasında da incelenen makaleye dair herhangi bir bilgi hiçbir şekilde başkalarıyla paylaşılmamalıdır.
o Hakemler, yalnızca makalelerin içeriğinin doğruluğunu ve akademik ölçütlere uygunluğunu değerlendirmelidir. Makalede ortaya konan düşüncelerin hakemin düşüncelerinden farklı olması değerlendirmeyi etkilememelidir.
o Hakem raporları objektif ve ölçülü olmalıdır. Hakaret içeren, küçümseyici ve itham edici ifadelerden kesinlikle kaçınılmalıdır.
o Hakemler, değerlendirme raporlarında yüzeysel ve muğlak ifadelerden kaçınmalıdır. Sonucu olumsuz olan değerlendirmelerde sonucun dayandığı eksik ve kusurlu hususlar somut bir şekilde gösterilmelidir.
o Hakemler, kendilerine tanınan süre içerisinde makaleleri değerlendirmelidir. Şayet değerlendirme yapmayacaklarsa, makul bir süre içerisinde dergiye bildirmelidirler.

Editörler
o Editörler, dergi politikasında belirtilen ilgili alanlara katkı sağlayacak makaleleri değerlendirme sürecine kabul etmelidir.
o Editörler, kabul veya ret edilen makaleler ile herhangi bir çıkar çatışması/ilişkisi içinde olmamalıdır.
o Editörler bir makaleyi kabul etmek ya da reddetmek için tüm sorumluluğa ve yetkiye sahiptir.
o Hakemlerin ve yazarların isimlerinin karşılıklı olarak gizli tutulması editörlerin sorumluluğudur.
o Yayınlanmak üzere gönderilen makalelerin intihal taraması ve böylece akademik onursuzluğun önüne geçilmesi için editörler gerekli çabayı göstermelidir.
o Dergiye gönderilen makalelerin ön inceleme, hakemlik, düzenleme ve yayınlama süreçlerinin vaktinde ve sağlıklı bir şekilde tamamlanması editörlerin görevidir.
o Editörler dergiye makale kabul ederken akademik kaygı ve ölçütleri öncelemelidir.
Benzerlik Raporu / İntihal Taraması
Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi'ne yayınlanmak üzere gönderilen makaleler, ez iki hakem tarafından çift taraflı kör hakemlik değerlendirmesine tabi tutulur. Ayrıca intihal tespitinde kullanılan iThenticate veya Turnitin programı aracılığıyla makalelerin daha önce yayımlanmamış olduğu ve intihal içermediği teyit edilir. İntihal tespit edilen çalışmalar Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Editörlüğü tarafından makale reddedilir.

ETİK KURULU İZNİ

ULAKBİM (TR Dizin) 2020 yılı ölçütlerine etik kurallarla ilgili bazı maddeler eklemiştir. Bu düzenlemeler aşağıda özetlenmiştir. Aday makaleleriniz lütfen bu maddelere göre düzenleyerek gönderiniz. Yazarlarımızın etik kurul onayı gerektiren çalışmalarında ilgili belgeleri temin etmesi ve çalışmalarıyla beraber sisteme yüklemesi gerekmektedir.

1. Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar için “Etik Kurul İzni” gerekmektedir.

2. Makalelerde etik kurul izini ve/veya yasal/özel izin alınmasının gerekip gerekmediği belirtilmiş olmalıdır. Eğer bu izinlerin alınması gerekli ise, iznin hangi kurumdan, hangi tarihte ve hangi karar veya sayı numarası ile alındığı açıkça sunulmalıdır.

3. İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dâhil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanıldığı araştırmaları için “Etik Kurul İzni” gerekmektedir.

4. Çalışma insan veya hayvan deneklerin kullanımını gerektiriyor ise çalışmanın uluslararası deklarasyon, kılavuz vb. uygun gerçekleştirildiği beyan edilmelidir.

5. İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar için “Etik Kurul İzni” gerekmektedir.

6. Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar için “Etik Kurul İzni” gerekmektedir.
* Üniversite mensubu olmayan araştırmacılar da bölgelerinde bulunan Etik Kurul’lara başvurabilmektedir

ERİŞİM BİLGİLERİ

Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisine makale katkısı sunmak isteyen araştırmacılar https://dergipark.org.tr/tr/pub/jiss linkten ulaşabilirler. Ayrıca her türlü sorun ve bilgi paylaşımı için  sbedergi@karatekin.edu.tr mail adresinden iletişime geçebilirler. 

   Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Rektörlük Enstitüler Binası Yeni Mahalle, 15 Temmuz Şehitler Bulvarı No:10 18200 Merkez / ÇANKIRI

sbedergi@karatekin.edu.tr

 0 (376) 213 26 26  dahili 4218 // 4204 // 4045 



Makale gönderme, makale işlemleri ve yayın için herhangi bir ücret alınmamaktadır. Türkçe ve İngilizce tam metinlere İnternet erişimi ücretsizdir.