Sayı: 7, 31.12.2021

Yıl: 2021

Araştırma Makaleleri

Derleme Makaleleri

Prof. Dr. Ömer Kürşad TÜFEKCİ ısparta uygulamalı bilimler üniversitesi 0000-0003-3918-5850
Pazarlama, Turizm Pazarlaması
Doç. Dr. Mualla Birgül HUBAN ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ/TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
Matematik
Dr. Öğr. Üyesi Bülent ÖZGÜL ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ, YALVAÇ MESLEK YÜKSEKOKULU
Gazetecilik, Yükseköğretim Yönetimi, Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi, Siyasal İletişim, Siyaset Sosyolojisi, Halkla İlişkiler
Dr. Öğr. Üyesi Meriç PEHLİVAN ısparta uygulamalı bilimler üniversitesi
Felsefe
Dr. Öğr. Üyesi Tuğrul HOCAOĞLU ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ, YALVAÇ MESLEK YÜKSEKOKULU
Manzara Ekolojisi, Peyzaj Planlama, Yeşil Yapılar ve Çevreler
Din Sosyolojisi

Türkiye Mesleki ve Sosyal Bilimler Dergisi, yapılacak çalışmalarla, mesleki ve sosyal bilimler alanlarına bilimsel katkıda bulunmayı ve böylece bilimsel alanın gelişimini sağlamayı amaç edinmektedir. 

Türkiye Mesleki ve Sosyal Bilimler Dergisi, 2019 ve 2020 yıllarında yılda iki kez (Mayıs ve Kasım ayları) yayımlanmış olup, 2021 yılından itibaren yılda üç kez (Nisan, Ağustos ve Aralık) yayınlanacaktır. Dergide sosyal bilimler ve mesleki bilimler alanları ile ilgili tüm konularda Türkçe ve İngilizce makale kabul edilmektedir. Dergiye gönderilen makalelerden değerlendirme ücreti ve başvuru ücreti alınmaz. Dergide yayımlanan yazılardaki görüşler derginin görüşleri değildir. Tüm sorumluluk yazarlarına aittir. Yazarlara telif ücreti ödenmez. Dergide önceden yayınlanmış, yayınlanmak üzere kabul edilmiş ve yayınlanmak için değerlendirilmekte olan yazılar kabul edilmemektedir. 

Makale Kapak Şablonu


Makale Şablonu


Makale Başvuru Formu


JEL Kodları



YAYIN İLKELERİ


1.    Türkiye Mesleki ve Sosyal Bilimler Dergisi, Nisan, Ağustos ve Aralık aylarında olmak üzere yılda üç kez yayımlanan hakemli bir e-dergidir.

2.    Dergiye mesleki ve sosyal bilimler ile ilgili tüm konularda hazırlanmış araştırma makaleleri, derleme makaleler ve olgu sunumları gönderilebilir. Makale müracaatında, yazar/lar tarafından makale türü belirtilmelidir.

3.    Dergiye gönderilen makaleler başka bir yerde yayınlanmamış ya da yayınlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.

4.    Makaleler Türkçe veya İngilizce dillerinde yazılmış olmalıdır.

5.    Makaleler yazım kurallarımıza uygun bir şekilde hazırlanarak DergiPark sistemi üzerinden gönderilmelidir. Makaleler ile birlikte tüm yazarlar tarafından imzalanarak hazırlanmış Makale Başvuru Formunun da sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Yazarlar; unvanlarını, görev yaptıkları kurumları, iletişim bilgilerini ve Orcid bilgilerini sisteme eksiksiz bir şekilde eklemelidir.

6.    Çalışmalarını gönderen yazarlar; makalede hiçbir şekilde intihal yapmadığını, intihalden doğan tüm sorumlulukların kendilerine ait olduğunu, bu konuda derginin hiçbir sorumluluğunun olmadığını beyan etmiş olmaktadır.

7.    Dergide yayımlanmak üzere gönderilen makaleler, araştırma ve yayın etiği kurallarına uygun olarak hazırlanmış olmalıdır.

8.    Dergide yayımlanmak üzere gönderilen makaleler ilk olarak iThenticate intihal programından geçirilmektedir. Benzerlik indeksi oranı yüksek olan makaleler değerlendirme sürecine alınmadan reddedilmektedir.

9.    Makaleler içerik ve biçim açısından incelenmek üzere en az iki hakeme gönderilmektedir. Makaleyi değerlendiren hakemlerin kimlikleri hakkında yazarlara, makalenin kime ait olduğu konusunda da hakemlere bilgi verilmemektedir. Hakem raporlarından biri olumlu, diğeri olumsuz olduğu takdirde, editör makaleyi üçüncü hakeme gönderilebilir veya hakem raporları çerçevesinde nihai kararı verebilir.

10.  Hakemlerden gelen değerlendirme raporları doğrultusunda makalenin yayınlanmasına, yazardan düzeltme istenmesine ya da makalenin geri çevrilmesine karar verilecektir. Yazardan düzeltme istenmesi durumunda, düzeltmenin en geç bir ay içinde yapılarak dergimize ulaştırılması gerekmektedir.

11.  Yazım yanlışlarının çok fazla olması, bilimsellik şartlarına uyulmaması makalenin geri çevrilmesi için yeterli görülecektir.

12.  Yayımlanmayan makaleler yazarına geri gönderilmeyecektir.

13.  Dergide yayınlanan makalelerdeki görüşler derginin görüşleri değildir. Tüm sorumluluk yazarına aittir.

14.  Dergide yayımlanan makalelerin yazarlarına nakit olarak telif ücreti ödenmez.

15.  Yayın ilkelerine uygun olmayan makaleler hakem değerlendirme sürecine alınmayacaktır.

16.  Makalelerin sisteme yüklenmesi sırasında yazarların isim, unvan ve sıralama bilgilerinin doğru girilmesi yazarın sorumluğundadır.




YAZIM KURALLARI


1.    Makaleler “Office Word” programında A4 boyutlarında hazırlanmalıdır ve uzunluğu dergi formatında 25 sayfayı geçmemelidir.

2.   Sayfa düzeni; Üst: 4,5 cm, Alt: 2,5 cm,  Sol: 2,5 cm ve Sağ: 2,5 cm olmalıdır.

3.   Makaleler 11 punto ve “Times New Roman” karakteri ile tek satır aralığı kullanılarak yazılmalıdır. Yazımda, virgül ve noktalardan sonra bir karakter ara verilmelidir.

4.    Paragraflarda başlangıç girintisi kullanılmamalı, paragraftan sonra ise 6nk boşluk bırakılmalıdır. Paragraflar arasında ilave boş satır bırakılmamalıdır.

5.   Makalenin ilk sayfasında 12 punto olarak Türkçe ve İngilizce başlık, 10 punto olarak en az 120 en fazla 200 kelimeden oluşan Türkçe ve İngilizce özet ile en az 3 en fazla 5 tane olmak üzere Türkçe ve İngilizce anahtar kelimeler bulunmalıdır. 

6.   Gönderilecek makalelerde yazarların en fazla 5 tane olmak üzere JEL sınıflandırma kodlarını da belirtmesi gerekmektedir.

7.    Makalede ana başlıklar ve alt başlıklar kalın (bold) ve sola yaslı (girintisiz) olarak 1., 1.1., 1.1.1., 1.1.2., 1.1.2.1. gibi ondalıklı şekilde numaralandırılmalıdır. Ana başlıkların bütün harfleri büyük yazılmalı, alt başlıkların ise sadece baş harfleri büyük yazılmalıdır, başlıklar 11 pt büyüklüğüne olmalıdır. Başlıklar en çok 5 düzeye kadar bölümlendirilmelidir. Ana başlıklardan önce 1 satır boşluk bırakılmalı, başlık sonrasında ise boşluk bırakılmamalıdır. Alt başlıkların ise hem öncesinde hem de sonrasında herhangi bir satır boşluğu bırakılmamalıdır.

8.   Makale içindeki tüm tablo, şekil ve grafikler metnin uygun yerlerinde ardışık olarak numaralandırılmış bir şekilde sayfaya ortalı olarak gösterilmelidir. Her tablo, şekil veya grafiğe bir başlık verilmelidir. Başlık; tablo, şekil veya grafiğin üstünde, sayfaya ortalı, yalnızca kelimelerin baş harfleri büyük olacak şekilde ve 10 punto olarak yer almalıdır. Tablo, şekil ve grafik içindeki metin 8-10 punto aralığında olmalıdır. Tablo, şekil veya grafikler yukarıda verilen sayfa düzenine uygun ve kolaylıkla okunacak biçimde olmalıdır.

9.    Dergiye gönderilen makaleler;  referans sistemi, dipnot gösterme biçimi ve kaynakça düzenlenmesinde American Psychological Association (APA) stilinde hazırlanmalıdır. Bu bağlamda atıflar metin içerisinde bağlaç yöntemi kullanılarak yapılmalıdır. Açıklama notları ise sayfa altında dipnot şeklinde ve 8 punto olarak ifade edilmelidir.

10.  Metin içerisinde atıflar yazar(lar)ın soyadı, kaynağın yılı ve sayfa numarası şeklinde yapılmalıdır. Yazar adı yoksa kurum adı yazar yerine kullanılmalıdır.

·      Tek yazarlı yayınlarda atıf: (Tüfekci, 2001:28).

·      İki yazarlı yayınlarda atıf: (Özgül ve Selman, 2013:60).

·      Üç ve daha çok yazarlı yayınlarda atıf: (Yılmazer vd., 2010:55).

·      Birden fazla kaynağa atıf: (Hoffner, 1934:66; Wood, 2005:36).

·      Kaynağın tamamı için atıf: (Drucker, 1995).

·      Yazar adı olmayan kaynaklar için atıf: (DPT, 2003:45).

11.  Yapılacak atıf bir internet sitesinden alınmışsa ve atıfın yazarı belirli ise süreli yayınlardakine benzer şekilde atıf yapılmalıdır. İnternetten indirilen kaynak için tarih verilmemişse ilgili dosyaya erişim tarihi kaynağın yılı olarak kullanılmalıdır. Eğer atıfın yazarı belli değilse parantez içerisinde internet sitesinin kurumu ve erişim yılı yazılmalıdır.

·      Yazar adı ve yayın yılı belli olan atıf: (Daniell ve Song, 2004).

·      Yazar adı ve yayın yılı belli olmayan atıf: (Rekabet Kurumu, 2008).

12.     Bir yazarın aynı yıl içinde yayınlanmış birden fazla eserine atıf yapılıyorsa, eserler yılın yanına a, b, c, şeklinde harf verilerek gösterilmelidir.

·      (Hoffman, 1973a:30).

·      (Hoffman, 1973b:45).

13.  Yazarın adı cümle içinde geçiyorsa aşağıdaki gibi atıf yapılmalıdır.

·      Doğan’a (1994:36) göre, ……

14.  Makalede kullanılan her türlü kaynak kaynakça bölümünde yer almalıdır. Kullanılan kaynaklar nitelik   (tez,   kitap,   makale,   rapor vb.)   ayrımı yapılmaksızın yazar soyadına göre alfabetik olarak sıraya konulmalıdır. Aynı yazarın eserleri   “en yeni tarihli” olandan başlanarak kaynakçaya yerleştirilmelidir. Kaynakça aşağıda belirtilen örneklere uygun olarak hazırlanmalıdır.

Kitaplar:

Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfi. (Yıl). Kitabın Adı, Basım Yeri: Yayınevi. 

Erol, E. (2008).  Stratejik Yönetim ve İşletme Politikası, İstanbul: Beta Basım Yayım.

Trewatha, H.L. ve Newport, M.G. (1982).  Management, Texas: Business Publications.

Niemi, R.G., Ross, D., Alexender, J. (2013). Marketing, Texas: Business Publications.

Çeviri Kitaplar:

Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfi. (Yıl). Kitabın Adı, Çevirmenin Adının Baş Harfi. Çevirmenin Soyadı (Çev.), Basım Yeri: Yayınevi. 

Schmidt, A.G. (2002). Demokrasi Kuramlarına Giriş, M.E.Göktaş (Çev.), Ankara: Vadi Yayınları.

Editörlü Kitaplar:

Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfi. (Yıl). “Bölümün Adı”, Editörün Adının Baş Harfi. Editörün Soyadı (Ed.), Kitabın Adı, içinde (Bölümün Sayfa Aralığı), Basım Yeri: Yayınevi. 

Okçu, M., Aktel, M. ve Kerman, U. (2007). “İki Süreci Anlamak: Kamu Yönetiminde Küreselleşme ve Avrupalılaşma”, A.Yılmaz, ve Y.Bozkurt (Ed.), Küresel Esintiler ve Yerel Etkiler Sarmalında Türk Kamu Yönetimi, içinde (43-67), Ankara: Gazi Kitabevi.

Makaleler:

Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfi. (Yıl). “Makalenin Adı”, Dergini Adı, Cilt(Sayı), Sayfa Aralığı.

Özgül, B. (2007). “Medyanın Siyasi Liderlik Beklentilerine Etkisi”, Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi, 5(1), 201-229.

Tüfekci, N. ve Tüfekci, Ö.K. (2006). “Bankacılık Sektöründe Farklı Olma Üstünlüğünün ve Müşteri Sadakatinin Yarattığı Değer: Isparta İlinde Bir Uygulama”, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2(4), 170-183.

Akçakanat, T., Çarıkçı, İ.H. ve Dulupçu, M.A. (2011). “Süleyman Demirel Üniversitesi Öğrencilerinin Isparta’daki Yaşam Kalitesi Ve Isparta Halkına İlişkin Tutumlarının Değerlendirilmesi”, Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 3(4), 1-18.

Tezler:

Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfi. (Yıl). Tez Başlığı, Yüksek Lisans Tezi / Doktora Tezi, Üniversitenin Adı.

Gökkaya, Ö. (2005). Örgüt Dönüşümünde Transformasyonel Liderliğin İncelenmesi, Doktora Tezi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kocaeli.

Sempozyum/Konferanslar:

Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfi. (Yıl). “Bildirinin Adı”, Sempozyum/Konferans Adı, Düzenleyen Kurum, Düzenlenme Tarihi, Düzenlenme Yeri, Sayfa Aralığı.

Karaatlı, M., Demirci, N., Aksoy, E. ve Ömürbek, N. (2014). “Borsa Performanslarının Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri İle Karşılaştırılması”, 15. Uluslararası Ekonometri, Yöneylem Araştırması ve İstatistik Sempozyumu, Süleyman Demirel Üniversitesi, 22-25 Mayıs 2014, Isparta, 673-689.

Çalışma Metinleri (WorkingPaper):

Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfi. (Yıl). Çalışma Metninin Adı, Çalışma Metni, Yayın Yeri.

Öztek, M.F. ve Öcal, N. (2013). Financial Crises, Financialization of Commodity Markets and Correlation of Agricultural Commodity Index with Precious Metal Index and S&P500, Çalışma Metni, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ekonomik Araştırma Merkezi.

Gazeteler:

Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfi. (Tam Yayın Tarihi). “Makalenin Adı”, Gazetenin Adı, Varsa Sayfa Aralığı.

Gökçe, D. (15 Mart 1997). “Merkez Bankasının Bağımsızlığı Sorunu”, Milliyet.

Internet Kaynakları:

Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfi. (Yayınlanma Tarihi). Başlık,  Internet Adresi. (Erişim Tarihi: Tarih).

Bebbington, J. ve Song, E. (2004). The Adoption of IFRS in the EU and New Zealand, http://www.europe.canterbury.ac.nz/, (Erişim Tarihi: 14 Temmuz 2008).

Rekabet Kurumu (2010). Rekabet Hukukunun Esasları, http://www.rekabet.gov.tr/index.php?Sayfa=sayfaicerik&icId=53, (Erişim Tarihi: 17 Mart 2010).

15.     Yazım konusunda belirtilmeyen durumlarda bilimsel yazımlarda benimsenen hususlar dikkate alınmalıdır.

Dergiye gönderilen makaleler öncelikle ithenticate tarafından taranarak makale benzerlik oranına bakılmaktadır. Makale benzerlik oranı %20'nin üzerinde çıkan makaleler, hakem süreci başlatılmadan iletişim kurulan yazara geri gönderilmektedir.

Ücretsiz