Sayı: 42, 31.12.2021

Yıl: 2021

Makaleler

1997 yılından itibaren yılda iki sayı olmak üzere yayımlanan KOSBED, önemli bir referans aracı olarak bilimsel literatüre katkı sağlamayı ve başlıca kaynaklar arasında yer almayı amaçlamaktadır. Dergimizin diğer amaçları arasında;

  • Sosyal Bilimler alanlarındaki çalışmalara yer verilerek ‘araştırma makalesi, olgu sunumu, derleme, çeviri, konferans bildirisi, kısa bildiri, editöre mektup, not, toplantı özetei, yasa incelemesi, karar incelemesi, kitap incelemesi, kitap incelemesi, düzeltme, editoryal, biyografi, bibliyografi, haber, rapor’ gibi çalışmaların bilim dünyasına kazandırılması,
  • Başta Türkiye olmak üzere tüm dünya ile Sosyal Bilimler alanında gerçekleşen ilerlemeleri ve değişimleri paylaşmak
  • Sosyal Bilimler ile ilgili nitelikli ve doğru bilgilerin sunulduğu akademik bir başvuru kaynağı olmak,
  • Açık erişimli dergi sistemi, veri tabanları, indeksler ve DOI numarası ile, makalelerin Türkiye ve dünyadaki yaygınlığını artırarak atıf alma oranlarını yükseltmek, daha çok veri tabanı ve indeksler tarafından taranmak, bununla birlikte bilim adamları ve okurlara kolay ve sınırsız erişimi sağlamak yer almaktadır.

Dergide; araştırma makalesi, olgu sunumu, derleme, çeviri, konferans bildirisi, kısa bildiri, editöre mektup, not, toplantı özetei, yasa incelemesi, karar incelemesi, kitap incelemesi, kitap incelemesi, düzeltme, editoryal, biyografi, bibliyografi, haber, rapor, sanat ve edebiyat türlerinde makaleler yayınlanabilmektedir. Ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel niteliklere sahip; iktisat, işletme, finans, maliye, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi alanlarındaki çalışmaların yayınlandığı KOSBED'te her makale dergi komisyonunun değerlendirmesinin ardından çift kör hakemlik sürecinden geçmektedir. 

Dergimizde kör hakemlik sistemi uygulanmaktadır. Hem yazarların hem de hakemlerin karşılıklı olarak isimleri gizli tutulmaktadır. Hakem raporlarından herhangi birinin sonucu red şeklinde geldiğinde ve diğer hakemden de önemli değişiklik isteği geldiğinde dergi editöryel kurulu makale için red hakkını kullanabilmektedir. Eşitlik halinde ise makale değerlendirilmesi için üçüncü bir hakem belirlenerek nihai karar verilmektedir. Hakem önermeleri ilgili yazar ya da yazarlara gönderilir, istenilen düzeltmeler 1 ay içinde yapılmadığı takdirde editöryel kurul uygun gördüğü takdirde makalenin yayın sürecinden düşürülmesi kararını verebilir. Hakem değerlendirme süreci 1 ay olup, makalenin nihai değerlendirme süreci 3 aydır. Hakem sürecinden olumlu şekilde geçmiş yazılar editöryel kurulun uygun gördüğü herhangi bir sayıda yayınlanabilir. 

1. Gönderilen çalışmalar, MS Office ortamında yazılmalı ve başlık (Türkçe ve İngilizce), özet (Türkçe ve İngilizce), anahtar kelimeler (Türkçe ve İngilizce), ilgili bilim alanları için JEL Kodları, ana metin (giriş, yöntem, bulgular, tartışma ve sonuç), kaynaklar ve varsa ekler bölümlerini içermelidir.
2. Çalışma, yazar bilgileri olmaksızın yanı anonim olarak yüklenmeli; ilaveten ek bir kapak dosyası da hazırlanarak sisteme ayrıyeten yüklenmelidir. Kapak dosyasında Türkçe ve İngilizce başlıkları alt alta sayfaya ortalanmış, ilk harfleri büyük, Book Antiqua 10 punto ve koyu harflerle yazılmış olmalıdır. Kapak dosyasında başlıkların hemen altında, yazar(lar)ın unvanı, ad ve soyadı 9 punto ile sağa dayalı şekilde yazılmalı; iletişim bilgileri ve e-posta adresleri 9 punto ile dipnot yer almalıdır.
3. Anonim olarak hazırlanacak makale dosyasının ilk sayfasında; çalışmanın Türkçe ve İngilizce başlıkları alt alta sayfaya ortalanmış, ilk harfleri büyük, Book Antiqua 10 punto ve koyu harflerle yazılmış olmalıdır Başlıkların hemen altında sırasıyla ve Book Antiqua yazı tipi ile 9 punto olarak 100-150 kelimeden oluşan Türkçe Özet, en az üç, en fazla beş adet Anahtar Kelimeler ve uygun bilim dallarına ait makaleler için en az bir adet JEL Kodu yazılmış olmalıdır. Özet, Anahtar Kelimeler ve JEL kodlarının hemen altında; İngilizce başlık ve Abstract, Keywords ve JEL Codes aynı kurallara uyularak yazılmalıdır. Yazarlar ve çalışma hakkında açıklamalar veya teşekkür notları dipnot şeklinde yazılır. Bu kısım toplam 1 sayfayı geçmemelidir.
4. Başlık, Türkçe ve İngilizce özetler, anahtar kelimeler ve JEL Kodları ilk sayfaya sığacak şekilde düzenlenmeli; ikinci sayfa Girişten itibaren başlamalıdır. Giriş sayfasından itibaren 10 punto olarak; başlıklar, grafik ve tablolar hariç, metin kısımları iki yana yaslanmış ve paragraf başı 1 cm boşluk verilerek yazılmalıdır.
5. Çalışma metni, A4 formatında, paragraf boşluğu önce ve sonra 0nk şeklinde, 1,1 satır aralığı ve Book Antiqua yazı karakteriyle 10 punto kullanılarak yazılmalıdır. Gerektiğinde sayfa altı açıklama notları 9 punto ile yazılır. Sayfa yapısı üstten ve alttan 5,5 cm, soldan ve sağdan 4,5 cm, iki yana hizalanmış olmalıdır.
6. Doğrudan alıntılar tırnak içinde verilmeli; beş satırdan az alıntılar satır arasında, uzun alıntılar ise satırın sağından ve solundan birer santimetre içeride, blok hâlinde ve tek satır aralığıyla yazılmalıdır.
7. Bölüm başlığı ve alt başlıklar ilk harfi büyük, koyu ve sola hizalanmış olmalıdır. Bölüm başlıkları Giriş ve Sonuç hariç olmak üzere 1., 2., 3. şeklinde numaralandırılmalıdır.
Formüller ve denklemler, çalışma başından itibaren birden başlayarak numaralandırılmalı, formül veya denklemin numaraları parantez içinde yazılmalı ve satırın en sağına hizalanmış olmalıdır.
Tablolar, grafikler ve şekiller, kendi içlerinde çalışma başından sonuna kadar numaralandırılmalı (Tablo 1: ve Grafik 1: gibi), iki noktadan sonra koyu ve ilk harfleri büyük olacak biçimde isimlendirilmelidir. Tablo, grafik ve şekillerin başlıkları üstte ve ortalanmış olarak yer almalıdır. Tablo, grafik ve şekil bir yerden alınmışsa, hemen altında 9 punto ile kaynağı belirtilmelidir. Dipnot ve kaynakça yazımı, dergi web sayfasında yer alan kurallara uygun olmalıdır.

8. Dergimizin yayın ilkeleri gereğince başvuru sırasında DergiPark Sistemi üzerinden “Makale gönder” sayfasından gerçekleştirilecek başvuru sırasında makaleye ilişkin Benzerlik (İntihal) Raporu yüklenmesi gerekmektedir. Yüklenecek intihal raporu, iThenticate- Plagiarism Detection Software programı çıkışlı olmalıdır. Yüklenecek raporun taşıması gereken özellikler aşağıdaki gibidir:    

     • Makalenin değerlendirmeye alınabilmesi için rapordaki benzerlik oranının %15’İ aşmaması gerekmektedir.
     • Benzerlik raporu, iThenticate programındaki filtreleme seçenekleri aşağıdaki şekilde ayarlanarak alınmalıdır:
            o Kaynakça hariç (Bibliography excluded)
            o Alıntılar hariç (Quotes excluded)
            o 5 kelimeden daha az örtüşme içeren metin kısımları hariç (Limit match size to 5 words)
            o Program menüsünde bulunan diğer filtreleme seçenekleri raporlamaya dâhil edilmez.
    • Rapor ".pfd" uzantılı olarak kaydedilmelidir.


DİPNOT VE KAYNAKÇA DÜZENİ
Çalışma içinde atıflar metin içi atıf yöntemine göre yapılmalıdır. Metin içinde, sayfa altı dipnotları sadece açıklamalar için kullanılmalıdır. Metin içinde göndermeler, parantez içinde aşağıdaki şekilde yazılmalıdır.


1. DİPNOT DÜZENİ
● Tek Yazarlı Eser (Soyadı, Yıl: s. No). Örnek: (Yazar, 2012: 1).
● İki Yazarlı Eser (Soyadı 1 ve –İngilizce kaynaklar için and- Soyadı 2, Yıl: s. No).
● İkiden Fazla Yazarlı Eser (Soyadı 1 vd –İngilizce kaynaklar için et.al. , Yıl: s. No).
● Tüzel Kişi Tarafından Yazılmış Eser
İlk Atıf (Kurum Adı [Kurumun Kısaltılmış Adı], Yıl: s. No).
İkinci ve Sonraki Atıflar (Kurumun Kısaltılmış Adı, Yıl: s. No).
● Aynı Yazarın Aynı Yıldaki Eserleri
(Soyadı, Yıl(a): s. No).
(Soyadı, Yıl(b): s. No).
● Soyadları Aynı İki Yazarın Eserleri
(Yazar Adının Baş Harfi. Soyadı, Yıl: s. No).
(Diğer Yazar Adının Baş Harfi. Soyadı, Yıl: s. No).
● Yazarı Olmayan Eser (Eserin Adı –uzun ise ilk iki kelimesi…-, Yıl: s. No).
● Yayın Tarihi Olmayan Eser (Soyadı, ty: s. No).
● Birden Fazla Esere Aynı Anda Atıf (Soyadı, Yıl: s. No; Soyadı, Yıl: s. No; Soyadı, Yıl: s. No).
● Aynı Yazarın Farklı Tarihli Eserlerine Atıf (Soyadı, Yıl: s. No; İkinci Eserin Yayın Yılı: s.No).
● Görüşme (Görüşme Yapılan Kişinin Adının Baş Harfi. Soyadı ile kişisel iletişim, Görüşme Tarihi)
● Dolaylı Dipnot (Aktaran: Yazarın Soyadı, Yıl: s. No).


2. KAYNAKÇA DÜZENİ
Yararlanılan kaynaklar, Kaynakça başlığı altında, yazar soyadı alfabetik sıralaması ile farklı eser türleri iç içe ve ikinci satır 1 cm içeride olacak şekilde, aşağıda ayrıntılandırıldığı gibi yazılır. İngilizce eserler için ve yerine and, ve diğerleri yerine et. al., şu kitapta yerine in, ss. yerine pp. kullanılır.


1. Kitaplar
● Kitap - Tek Yazarlı: Soyadı, Adı (Yayın Yılı). Kitap adı. Yayın yeri: Yayın evi.
● Kitap - Çok Yazarlı: Soyadı, Adı, Adı Soyadı, Adı Soyadı, vd (Yayın Yılı). Kitap adı. Yayın yeri: Yayın evi.
● Kitap - Tüzel kişi Yazarlı: Tüzel kişi (Yayın Yılı). Kitap adı. Yayın yeri: Yayın evi.
● Kitap - Çeviri: Soyadı, Adı (Yayın Yılı). Kitap adı (Çev. A. Soyadı). Yayın yeri: Yayın evi.
● Kitap İçinde Yayın (Bölüm ya da Makale): Soyadı, Adı (Yayın Yılı). “Yayın adı.” Şu kitapta: Haz./Ed Adı Soyadı. Kitap adı. Yayın yeri: Yayın evi, sayfa numaraları.


2. Makaleler, Bildiriler, Diğer Basılı Yayınlar
● Bilimsel Dergi Makalesi - Tek Yazarlı: Soyadı, Adı (Yayın Yılı). “Makale adı”. Dergi Adı, cilt (sayı): sayfa numaraları.
Örnek: Yazar, Hasan (2012). “Bilim ve Hayat”. Bilgi Dergisi, 12(2): 15-25.
● Bilimsel Dergi Makalesi - Tek Yazarlı: Soyadı, Adı ve Adı Soyadı (Yayın Yılı). “Makale adı”. Dergi Adı, cilt (sayı): sayfa numaraları.
Örnek: Yazar, Hasan ve Abdullah Açık (2012). “Bilim ve Hayat”. Bilgi Dergisi, 12(2): 15-25.
● Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı: Soyadı, Adı, Adı Soyadı ve Adı Soyadı (Yayın Yılı). “Makale Adı”. Dergi adı, cilt (sayı): sayfa numaraları.
● Gazete Makalesi: Soyadı, Adı (Gün Ay Yıl). “Makale Adı”. Gazete Adı, sayfa numaraları.
● Bildiri - Yayımlanmış: Soyadı, Adı (Yayın Yılı). “Bildiri Adı”. Adı Soyadı (Ed.). Kitap/Kongre/ Sempozyum Adı. Yayın Yeri: Yayınevi: sayfa numaraları.
● Bildiri - Yayımlanmamış: Soyadı, Adı (Ay Yıl). “Bildiri Adı” [Bildiri]. Toplantı Adı, Toplantı Yeri.
● Poster: Soyadı, Adı (Ay Yıl). Posterin Adı [Poster]. Toplantı Adı, Toplantı Yeri.
● Patent: Soyadı, Adı (Yayın Yılı). Buluş Adı, Ülke Patent No. Yayın Yeri: Yayınevi.
● Danışma Kaynakları - Sözlük: Soyadı, Adı (Yayın Yılı). Eser Adı. Yayın Yeri: Yayınevi.
● Danışma Kaynakları - Ansiklopedi Maddesi: Soyadı, Adı (Yayın Yılı). “Madde Adı”. Eser Adı. Yayın Yeri: Yayınevi. Cilt numarası, sayfa numaraları.
● Rapor: Soyadı, Adı (Yayın Yılı). Rapor Adı. Yayın Yeri: Yayınlayan/Hazırlatan Kuruluş. Rapor numarası.
● Tez: Soyadı, Adı (Yayın Yılı). Tez Adı. Yüksek lisans/Doktora/Sanatta yeterlik tezi, Üniversite ve Enstitü Adı, Yer.
● Yasa ve Yönetmelikler: Resmi Gazete (Gün Ay Yıl). Yasa ve Yönetmelik Adı, Sayı.
● Görüşme: Mektup, e-ileti, telefon görüşmelerine yalnızca metin içinde gönderme yapılır. Özel disiplinlerde bu tarz kaynaklar için ayrıca kaynak listesi düzenlenebilir.


3. Elektronik Kaynaklar
● Elektronik Kaynak - Basılı Kitabın Elektronik Sürümü: Soyadı, Adı (Yayın Yılı). Kitap Adı [Elektronik Sürüm]. Yayın Yeri: Yayınevi. Ağ adresi/erişim tarihi.
● Elektronik Kaynak - Basılı Makalenin Elektronik Sürümü: Soyadı, Adı ve Adı Soyadı (Yayın Yılı). “Makale Adı” [Elektronik Sürüm]. Dergi Adı, cilt (sayı), sayfa numaraları. Ağ adresi/erişim tarihi.
● Elektronik Kaynak - Makale: Soyadı, Adı (Yayın Yılı). “Makale Başlığı”. Dergi Adı, cilt (sayı), sayfa numaraları. Ağ adresi/erişim tarihi.
● Elektronik Kaynak - Veritabanında Makale ya da Madde: Soyadı, Adı (Yayın Yıl). “Makale Adı”. Dergi Adı, cilt (sayı), sayfa numaraları. Ağ adresi/erişim tarihi.
● Elektronik Kaynak - Rapor: Soyadı, Adı (Ay Yıl). Rapor Adı (Rapor No). Ağ adresi/erişim tarihi.
● Elektronik Kaynak - Anonim Ağ Sayfası: Kaynağın Adı. (t.y.). Erişim: Gün Ay Yıl, http://ağ adresi
● Elektronik Kaynak - Ağ Sitesinden Erişilen Ağ Sayfası: Soyadı, Adı (Yayın Yılı). Sayfa Adı. Ağ adresi/erişim tarihi.
● Elektronik Kaynak - Ağ Sitesi: Site ya da Yayınlayan Kuruluş Adı. (Yayın Yılı). Ağ adresi/erişim tarihi.
● Elektronik Kaynak - Haber, Tartışma Grubu ya da Forum İletisi: Soyadı, Adı (Gün Ay Yıl). İleti Konusu [İleti No]. Erişim: Haber/Tartışma Grubu/Forum Adı. Ağ adresi/erişim tarihi.

Radyo ve Televizyon Programları
● Film: Soyadı, A. (Yapımcı), Soyadı, B. (Senarist) ve Soyadı, C. (Yönetmen). (Yayın Yılı). Film Adı [Türü].Yayın Yeri: Yayıncı.
● Radyo ve Televizyon Programı: Soyadı, A. (Yapımcı). (Gün Ay Yıl). Program Adı [Türü]. Yayın Yeri: Yayıncı.


4. Müzik ve Sahne Sanatları
● Performans - Konser/ Resital: Besteci, A. Eser Başlığı. A. Yorumcu ve B. Yorumcu. Şehir: Konser Salonu. (Gün Ay Yıl)
● Performans - Opera: Besteci, A. Eser Başlığı (Libretto: A. Soyad). Yönetmen: A. Soyad, Başrol: A. Soyad ve B. Soyad, Orkestra Şefi: A. Soyad. Şehir: Opera Salonu. (Gün Ay Yıl)
● Performans - Bale: Koreograf, A. Eser Başlığı. Başrol: A. Soyad ve B. Soyad, Orkestra Şefi: A. Soyad. Şehir: Opera Salonu. (Gün Ay Yıl)
● Performans - Tiyatro: Soyadı, Adı Eser Başlığı. Yönetmen: A. Soyad, Başrol: A. Soyad ve B. Soyad. Şehir: Tiyatro Salonu. (Gün Ay Yıl)
● Müzik Eseri: Besteci, A. (Eserin Tamamlandığı Yıl). Eser Başlığı, numarası, Opus numarası. Yayın Yeri: Yayınevi. (Eserin Yayımlandığı Yıl)
● Müzik Kaydı: Besteci, A. (Yayınlandığı Yıl). Eser Başlığı, numarası, Opus numarası. [A. Yorumcu, B. Yorumcu ve C. Yorumcu]. Albüm Başlığı [Kayıt Türü]. Yayın Yeri: Yayıncı. (Kayıt Yılı)

5.Yoğrumsal (Plastik) Sanatlar
● Sergi - Kişisel: Sanatçı, A. Sergi Adı. Şehir: Galeri/Sergi Salonu. (Hangi Tarihler Arasında Gerçekleştiği)
● Sergi - Karma: Sergi Adı. Şehir: Galeri/Sergi Salonu. (Hangi Tarihler Arasında Gerçekleştiği)
● Sanat Eseri - Koleksiyon ya da Müzelerde: Sanatçı, A. (Eserin Tamamlandığı Yıl). Eser Adı [Eserin Türü]. Şehir, Ülke: Müze/Koleksiyon.
● Sanat Eseri - Yayınlarda: Sanatçı, A. (Eserin Tamamlandığı Yıl). Eser Adı [Eserin Türü]. A. Yazar. Yayın Adı (sayfa). Yayın Yeri:Yayınevi. (Eserin Yayınlandığı Yıl)

Etik İlkeler ve Yayın Politikası
Yazarların etik sorumlulukları;

TR Dizin Dergi Değerlendirme kriterleri uyarınca süreci 2020 yılından itibaren başlayan yayınlar için zorunlu olarak Journal of Health Sciences and Management dergisine gönderilen makalelerde etik kurul izinleri ile ilgili aşağıdaki kriterler aranacak ve uygulanacaktır.
1- Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar;
- Deneysel çalışmalar, anket, gözlem, mülakat, odak grup çalışması gibi görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanması, nitel ya da nicel yaklaşımlarla yapılan tüm araştırmalar,
- İnsan ve hayvanların deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla materyal ve verilerinin kullanıldığı çalışmalar,
- İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
- Hayvanlar üzerinde yapılan deneysel veya klinik araştırmalar,
- Retrospektif (Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince) çalışmalar
2- Ek olarak;
- Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
- Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi,
- Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi (Olgu sunumları için etik kurul iznine gerek yoktur) gerekmektedir.
3- 2020 yılı öncesi yüksek lisans/doktora çalışmalarından üretilmiş, 2020 yılı öncesi araştırma verileri kullanılmış (makalede belirtilmelidir) makaleler için geriye dönük etik kurul izni gerekmemektedir.
4- Gönderilen makalelerde, yukarıdaki bilgiler ışığında eğer etik kurul izni ve/veya yasal/özel izin alınması gerekli ise, iznin hangi kurumdan, hangi tarihte ve hangi karar veya sayı numarası ile alındığı açıkça belirtilmelidir.
5- Çalışma insan ve hayvan deneklerinin kullanımını gerektiriyor ise çalışmanın uluslararası deklerasyon, kılavuz vb uygun gerçekleştirildiği beyan edilmelidir.
6- Üniversite mensubu olmayan araştırmacılar bölgelerinde bulunan Etik Kurullara başvurabilir.

Hakemlerin etik sorumlulukları;
Çıkar çatışması ya da çatısması olmayan ve uzmanlık alanındaki makalelerin değerlendirme sürecini kabul etmek, çıkar çatışması veya çakışması varsa beyan ederek makaleyi değerlendirme sürecine katılmamak.
Makalenin değerlendirilmesi sürecinde sadece çalışmanın içeriğini dikkate almak.
İnceleme sürecinde süreye riayet etmek, zamanında bitirmek (Gerekli hallerde süre uzatımı talep edilebilir).
Makale ve makale yazarları konusunda edindiği tüm bilgilerin gizliliğini korumak.
Revizyon taleplerinde yorumlarını, makalenin kalitesini yükseltmeye yardımcı olacak şekilde ve yapıcı bir dille belirtmek.

Editör ve yardımcı editörlerin etik sorumlulukları;
Editörler, hakemlerin, yazarların ve okuyucuların bilgi gereksinimlerini karşılamaya gerektiğinde sorularını yanıtlamaya, yayın sürecinde düzeltme, açıklama gerektiren konularda açıklık ilkelerine göre davranmaya özen gösterirler.
Editörler, makalelerin yayımlanmasına karar verirken, makalelerin özgün olmasına, bilimsel olmasına, okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcılara katkı sağlamasına özen gösterirler
Editörler, makalelerle ilgili olumlu ya da olumsuz karar verirken, makalelerin özgün değeri, alana katkısı, araştırma yönteminin geçerlilik ve güvenirliği, ifadenin açıklığı ile derginin kapsamını göz önünde tutarlar.
• Editörler, başvurusu yapılan makalelerin önemli bir bilimsel sorunu olmadığı sürece ön değerlendirme aşamasına alırlar.
• Editörler, derginin yayın politikaları arasında bulunan kör hakemlik ve değerlendirme süreci politikalarını uygular, hakemlerin kimlik bilgilerini gizli tutar, her makalenin yansız olarak ve süresi içinde değerlendirilmesine gayret ederler.
• Editörler, makaleleri hakemlerin uzmanlık alanlarını dikkate alarak gönderir, değerlendirmelerin yansız ve bağımsız yapılmasına özen gösterirler.
• Editörler, makalenin yansız değerlendirilmesi için editörler, hakemler ve yazar(lar) arasındaki çıkar çatışması-çıkar birliği olup olmamasını göz önüne alırlar.
• Editörler, hakem havuzunun geniş bir yelpazeden oluşması ve sürekli güncellenmesi için arayış içinde olurlar.
• Editörler, akademik görgü kurallarına uymayan ve bilimsel olmayan değerlendirmeleri engellerler.
• Editörler, dergi yayın süreçlerinin yayın politikaları ve kılavuzlara uygun işletilmesini sağlar, süreçte görev alanları yayın politikaları konusundaki gelişmelerden bilgilendirir, gerektiğinde eğitim programı hazırlarlar.
• Editörler, yayın sürecinde görev alan herkesle iletişim içinde olur, düzenli toplantılar organize ederler.
• Editörler, değerlendirilen makalelerdeki kişisel verilerin korunmasını sağlarlar; yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerini korurlar.
• Editörler; makalelerde insan ve hayvan haklarının korunmasına özen gösterirler, makalenin katılımcılarının açık onayının belgelendirilmesini önemserler, makalenin katılımcılarına ilişkin etik kurul onayı, deneysel araştırmalarda izinleri olmadığında makaleyi reddederler.
• Editörler; görevi kötüye kullanmaya karşı önlem alırlar. Görevi kötüye kullanmaya yönelik yakınmalar olduğunda, nesnel bir soruşturma yaparak, konuyla ilgili bulguları paylaşırlar.
• Editörler, makalelerdeki hata, tutarsızlık ya da yanlış yönlendirmelerin düzeltilmesini sağlarlar.
• Editörler, yayınlanan makalelerin fikri mülkiyet hakkını korur, ihlal olması durumunda derginin ve yazar(lar)ın haklarını savunurlar. Ayrıca yayımlanan makalelerin içeriğinin başka yayınların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemesi konusunda gerekli önlemleri alırlar; özgünlük-benzerlik denetimini yaparlar.
• Editörler, Dergide yayımlanan makalelere yönelik tutarlı eleştirileri dikkate alırlar, eleştirilen makalelerin yazar(lar)ına yanıt hakkı tanırlar.
• Editörler olumsuz sonuçları içeren çalışmaları da göz önünde bulundururlar.
• Editörler, Dergiye iletilen yakınmaları inceler ve gerekli açıklamaları yaparlar.

Yayımlanma talebi ile gönderilen her makale için; değerlendirme sürecindeki giderleri karşılamak üzere (fiziki basım, dizgici vb.) 200,00 TL talep edilmektedir.

DERGİ HESAP BİLGİLERİ:
Türkiye İş Bankası A.Ş.
Kocaeli Üniversitesi/Kocaeli Şubesi
Hesap Adı : KOU SOS BİL DERGİSİ
Şube : 2407 - KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ/KOCAELİ
IBAN : TR75 0006 4000 0012 4070 6399 85

NOT: Gönderim yapılırken Hesap Adı: F. B. ÇAM girilmesi gerekmektedir.

**