Loading [a11y]/accessibility-menu.js

Sayı: 119, 3.04.2023

Yıl: 2023
Prof. Dr. Mehmet Hasan EKEN Türkiye Ekonomik ve Mali Araştırmalar (TEMAR) Vakfı 0000-0002-6005-7637
Bankacılık ve Sigortacılık, Finans ve Yatırım, Finansal Piyasalar ve Kurumlar, Finansal Risk Yönetimi, Yatırımlar ve Portföy Yönetimi
Prof. Dr. Dina ÇAKMUR YILDIRTAN MARMARA ÜNİVERSİTESİ FİNANSAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
Ekonometri, Zaman Serileri Analizi, Davranışsal Finans, Finansal Öngörü ve Modelleme, Finansal Risk Yönetimi
Prof. Dr. Serkan ÇANKAYA İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ
Yatırımlar ve Portföy Yönetimi, Finansal Piyasalar ve Kurumlar, Finans, Davranışsal Finans
Prof. Dr. Süleyman KALE KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ 0000-0001-7208-1872
Para-Bankacılık, Uluslararası Finans, Finansal Ekonomi, Bankacılık, Finans ve Menkul Kıymetler Hukuku, Banka Yönetimi
Prof. Dr. Hüseyin SELİMLER İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 0000-0002-1335-8541
Para Politikası, Para-Bankacılık, Sermaye Piyasaları, Uluslararası Finans, Finansal Ekonomi

Derginin amacı, maliye, finans ve bankacılık konularında literatüre belirli katkısı olan ve özgün araştırma niteliği taşıyan makaleleri yayınlamaktır.

Maliye Finans Yazıları Dergisi, maliye, finans ve bankacılıkla ilgili geniş bir alanda literatüre katkı sağlayabilecek özgün teorik ve ampirik ve uygulamaya yönelik çalışmaları yayınlamaktadır. Dergi, aynı zamanda uygulamada ortaya çıkan sorunlara ilişkin çözüm önerileri içeren çalışmalara da yer vermektedir.

YAYIM POLİTİKASI

1. Dergi, Türkiye Ekonomik ve Mali Araştırmalar Vakfı (TEMAR)’nın bilimsel mesleki yayın organıdır. Maliye ve Finans Yazıları ilk sayısı Haziran 1986 da yayınlanan Maliye Yazıları Dergisi’nin devamıdır.
2. Maliye ve Finans Yazıları ekonomi, maliye ve finans konularında yayınlanan hakemli bir dergidir.
3. Maliye ve Finans Yazıları'nın temel yayın politikası, literatüre belirli katkısı olan, özgün araştırma niteliği taşıyan ve uygulamada ortaya çıkan sorunlara ilişkin çözüm önerileri içeren makale, yazı ve çevirileri yayınlamaktır.
4. Maliye ve Finans Yazıları dergisi altı ayda bir, Nisan ve Ekim aylarında yayınlanır.
5. Dergide yayınlanmak üzere gönderilen yazılar akademik hakem kurulunda yazı konusunda uzman iki hakem tarafından sim kapalı olarak incelenir. Hakemler yazı sahibinden düzeltme talep ettiklerinde, hakemlerin istedikleri düzeltmeler yapılmadan yazılar yayına kabul edilmez
6. Basımına karar verilenler için yazarına kabul yazısı ile bilgilendirme yapılır. Yayına kabul edilmeyen yazılar yazar / yazarlara bildirilir, ancak iade edilmez.
7. Dergide yayınlanacak yazıların tam metin olarak başka bir dergide yayınlanmamış olması esastır.
8. Yazılar yayınlanmadan önce matbaa provası yazarlara gönderilir. Makale içinde dergide basıldığı haliyle görülen hataların sorumluluğu yazar/yazarlara aittir. Yayınlanmasına karar verilen makaleler üzerinde yazarlarca herhangi bir eklenti yapılamaz.
9. Dergiye gönderilen yazılarda Türk Dil Kurumu İmla ve Yazım esasları gözetilmelidir.
10. Yayın dili Türkçe ve İngilizce’dir.
11. Dergimize gönderilen makalelerin hakemlik sürecine başlanması için Türkiye Ekonomik ve Mali Araştırmalar (TEMAR) Vakfına 500 TL bağış yapılmalıdır. 
Hesap Adı: TEMAR Türkiye Ekonomik ve Mali Araştırmalar Vakfı, Vakıfbank Cağaloğlu Şubesi, IBAN: TR 0600 0150 0158 0072 6781 2813
12. Araştırma alanında etik kurul izni gerektiren çalışmalar için izinle ilgili bilgilere makalede yer verilmelidir.

Etik kurul izni ile ilgili detaylar için bkz: https://dergipark.org.tr/tr/pub/mfy/page/10123


YAZIM KURALLARI
· Gönderilecek yazılar, Microsoft Office Word programında, A4 sayfa düzeninde, Times New Roman yazı karakteri ve 11 punto kullanılarak yazılmalıdır.
· Kenarlarda (alt, üst, sağ ve sol) 2.5 cm boşluk bırakılmalıdır.
· Yazılar bir satır aralığı ile yazılmalı, paragraflar her iki yana yaslı olmalı, paragrafa başlarken girinti bırakılmamalı, paragraflar arasında bir satır boşluk bırakılmalıdır.
· Gönderilecek yazılar, metin, tablo, şekil, kaynakça ve ekleri dâhil, 20 sayfayı geçmemelidir.
· DergiPark üzerinden kör hakemlik sistemi uygulandığı için makale ve kapak iki ayrı dosya şeklinde gönderilmelidir.
· Kapak sayfasında makalenin adı, bütün yazarların adı soyadı, unvanı, görev yerleri, e-posta adresleri, orcid numaraları, birden fazla yazar varsa sorumlu yazar, telefon numarası, varsa teşekkür edilecek kişiler/kurumlar ile diğer açıklama ve notlar yer almalıdır.
· Makalenin içinde yazara ait bilgiler yer almamalıdır.
· Bilimsel makalenin yazımı ve düzenlenmesinde aşağıdaki hususlar dikkate alınmalıdır.

Başlık
· Yazının konusu hakkında bilgi veren, kısa, sayfanın sol üst kenarından başlayarak 6 cm boşluk kalacak şekilde yazılmalıdır. Başlık, hem Türkçe, hem de İngilizce olarak hazırlanmalıdır.
Öz
· Türkçe başlıktan sonra Türkçe öz bölümü yazılır. Öz, çalışmanın amacını, uygulanan yöntemleri, bulguları ve sonucu kısaca açıklamalıdır. Türkçe öz, 100 kelimeyi aşmamalıdır.
· Öz 10 punto ile italik olarak yazılmalıdır.
Anahtar Kelimeler
· Türkçe özün sonuna yazının içeriğini en iyi anlatan en fazla dört adet anahtar kelime verilmelidir.
Jel Sınıflandırması
· Çalışma için uygun Jel sınıflandırma numaraları verilmelidir.
İngilizce Başlık
· Türkçe metinden sonra üç satır boşluk bırakılıp İngilizce başlık yazılmalıdır.
Abtract
· Türkçe Öz’ün İngilizce’si yazılmalı. İngilizce özet 100 kelimeyi aşmamalıdır.
· Abstract 10 punto ile italik olarak yazılmalıdır.
Keywords
· Anahtar kelimelerin İngilizce’si yazılmalıdır.
Jel Classification
· Çalışma için uygun Jel sınıflandırma numaraları verilmelidir.
Giriş ve Sonuç
· Giriş ikinci sayfanın başından başlamalı “1. Giriş” şeklinde yazılmalıdır.
· Çalışmanın önemi ve amacı belirtilmelidir.
· Çalışmanın “Sonuç” kısmı da numaralandırılmalıdır.
Başlık ve Alt Başlıklar
· Bütün başlıkların ilk harfleri büyük, diğer harfler küçük yazılmalıdır.
· Ana başlıklar “1. Giriş” ten itibaren, alt başlıklar düzeylerine göre “2.1. şeklinde numaralandırılmalıdır.
· Bütün başlıklar koyu yazılmalı.
· Bütün başlıklardan önce ve sonra bir satır boşluk bırakılmalıdır.
Şekiller ve Tablolar:
· Metin içerisinde kullanılacak tüm şekil ve tablolar metin içerindeki ilgili yere yerleştirilmeli ve sırasıyla numaralandırılmalıdır. Tablo başlıkları üst tarafta, şekil altları ise alt tarafta yer almalıdır. Orijinal olmayan tablo ve şekillerin alındığı kaynak belirtilmelidir.
Denklemler
· Denklemlere sıra numarası verilmelidir.
Kaynak Gösterme
· Makalelerde kaynak gösterme ve atıf yapma APA (The American Psychological Association- Amerikan Psikoloji Derneği) yayım kılavuzuna göre yapılmalıdır.
· Yararlanılan eserler, başlık numarası verilmeden “Kaynakça” bölümünde belirtilmelidir.
· Yararlanılan bütün eserler kaynakçada belirtilmelidir. Kaynakça makale içinde atıfta bulunulan tüm kaynakları kapsamalı, makalede atıfta bulunulmayan eserler kaynakçada yer almamalıdır.
Ekler
· Çalışmaya ek verilmesi durumunda ekler numaralandırılarak kaynakçadan sonra yerleştirilmelidir.

Atıflar
· Atıflar dipnotlarda değil metin içinde yapılmalıdır.
· Cümlenin içerisinde eserin künyesine ait bilgi yer almadan cümle kurulmuş ise, cümlenin sonunda (Sharpe, 2005) şeklinde gösterilebilir. Yazar sayısı iki ise (Altınok ve Eken, 2005) şeklinde gösterilmelidir.
· Sayfa belirtilmek istenmesi durumunda, yılın devamına virgül ile ayrılarak eklenebilir. Örnek; bakınız Ensari (2007, s. 126.)
· Aynı cümlenin içeriğinde birden fazla esere atıf yapıldığında, ortak parantezin içindeki eserler noktalı virgül ile ayrılmalıdır. Örnek: (Sharpe, 2005; Koy, 2017)
· Eserin künyesi, cümlenin öğesi ise, yazarın soyadı ve parantez içerisinde yayın yılı yazılır: Örnek: Sharpe (2005)’e göre ….
· Birden fazla yazar olması durumunda: Eken, Selimler ve Koy (2005)’a göre
· İkiden fazla yazar olması durumunda, ilk kullanımda tüm yazarlar sonraki kullanımlarda Eken ve diğerleri (2005) şeklinde yazılmalıdır.
· Atıf yapılan yazarın aynı yıl yayınlanmış eserleri olması durumunda, bu eserleri ayırmak için a, b, c harfleri kullanılır. Örnek: İlseven (2005a) ya da İlseven (2005b)
· Bütün kısaltmalar ilk kullanımda parantez içinde kısaltılmamış halleri yazılmalıdır.
· Kurumlara ilişkin çalışmalara atıfta bulunulmak istendiğinde kısaltmalar kullanılabilir. Bazı durumlarda eserin kısa ismi açıklayıcı bilgi olarak kullanılmalıdır. Örnek (SPK xxx No’lu Tebliğ 2004)
· Kanunlara, Tebliğ, Yönetmeliklere vb. atıfta bulunulması durumunda, kanun sayı ve/veya numarası ile madde numarası açıkça yazılmalıdır. Örnek (3167 s. Çek K. m. 16)

Kaynakça Örnekleri
· Kitap:
Krolzig, H.-M. (2013). Markov-Switching Vector Autoregressions: Modelling, Statistical Inference, and Application to Business Cycle Analysis. Berlin: Springer Science & Business Media.
Bildirici, M. E., Alp, E. A., Ersin, Ö. Ö., & Bozoklu, Ü. (2010). İktisatta Kullanılan Doğrusal Olmayan Zaman Serisi Yöntemleri. İstanbul: Türkmen Kitabevi.
· Kitap İçinde Bölüm:
Paradi, J. C., Yang, Z., & Zhu, H. (2011). Assessing Bank and Bank Branch Performance. In W. W. Cooper, L. M. Seiford, & J. Zhu (Eds.), Handbook on Data Envelopment Analysis (pp. 315-361). Boston, MA: Springer US.
.
· Makale:
Avkiran, N. K. (2011). Association of DEA Super-Efficiency Estimates with Financial Ratios: Investigating The Case For Chinese Banks. Omega, 39(3), 323-334. doi:10.1016/j.omega.2010.08.001

*Etik kurul izni ile ilgili detaylara ilgili sayfadan ulaşılabilir: 

https://dergipark.org.tr/tr/pub/mfy/page/10123

ETİK İLKELER

1. Maliye Finans Yazıları Dergisi, yayın politikasında akademik ilke ve etik değerlere bağlıdır. Etik ilke ve değerlere ilişkin ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak yayın hayatını sürdürmektedir. Bu kapsamda, COPE (Committee on Publication Ethics) tarafından belirlenen standartlar ve YÖK "Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi"nde belirlenen esaslar dikkate alınmaktadır ( https://publicationethics.org/ https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Kurumsal/mevzuat/bilimsel-arastirma-ve-…). Makale değerlendirme sürecinde kabul edilen araştırma ve yayın etiği standartlarına aykırılığı tespit edilen eserlerin yayın talebi reddedilir. Eserin yayınlanmasından sonra söz konusu aykırılığın tespit edilmesi halinde eser yayından kaldırılır.

2. Yazarlar eserlerini dergiye göndermeden önce, derginin benimsediği etik standartlara, yayın ilkelerine ve yazım kurallarına uygun olup olmadığını kontrol, teyit ve taahhüt eder.

3. Hakemler kendilerine gönderilen eserleri COPE tarafından açıklanan linkteki (https://publicationethics.org/files/Ethical_Guidelines_For_Peer_Reviewe…) esasları dikkate alarak değerlendirmesini tamamlar ve kendisine tanına süre içinde editör kuruluna iletir.

4. Editörler eserlerin hakemlik süreçlerini tarafsızlık (editör, eser sahibinin dininden, cinsiyetinden, uyruğundan ve siyasi görüşünden bağımsız olarak), gizlilik (yayın sürecinde kör hakemlik esasının korunması) konularına titizlikle uyarak tamamlarlar.


YAYIN İLKELERİ

1. Yazarların eserlerini dergimize göndermeleri ilgili yayın ilkelerini kabul ettikleri anlamına gelir.

2. Maliye Finans Yazıları Dergisi yılda iki kez yayımlanır.

3. Dergiye gönderilen yazılar başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır. Yazının dergimize gönderilmiş olması, yazarın bu konudaki taahhüdü anlamına gelir.

4. Dergide yayımlanan çalışmalardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazara aittir.

5. Dergiye gönderilen çalışma yazara iade edilmez; sadece değerlendirme sonucu yazara bildirilir.

6. Eserler, “Microsoft Office Word” programında yazılmış olmalıdır.

7. Dergide yayımlanacak eserler Türkçe ve İngilizce olarak kaleme alınabilir. 

8. Yazarlar, eserde adlarını belirttikten sonra dipnot düşerek, unvanlarını, iletişim bilgilerini, çalıştıkları kuruluşun adını ve ORCID numaralarını belirtmelidirler.

9. Yazarlar, eserlerinin dergiye gönderdikleri haliyle “basıma” hazır olduğunu kabul etmiş sayılırlar. Editörler tarafından yapılan ön incelemede, bilimsellik ölçütlerine ve dergi yazım kurallarına uymadığı ve olağanın üzerinde yazım yanlışı içerdiği tespit edilen yazılar geri çevrilir.

10. Ön incelemeden geçen makaleler kör hakem sürecine tabi tutulur. Hakem raporunda düzeltme istenmesi durumunda yazar, sadece belirtilen düzeltmeler çerçevesinde değişiklikler yapabilir. Hakemin önerdiği düzeltmeler yazar tarafından yapıldıktan sonra, raporda belirtilmesi halinde eser tekrar hakem denetimine gönderilir. Hakem raporlarının biri olumlu diğeri olumsuz ise üçüncü bir hakem değerlendirmesine başvurulur.

11. Dergide sadece hakem denetiminden geçen eserler yayımlanır.

12. Eserler yayımlanmak üzere kabul edildiği takdirde, elektronik ortamda yayınlamak da dâhil olmak üzere eserlerin tüm yayın/yayım hakları Maliye Finans Yazıları Dergisine ait olacaktır. 

A donation of 500 TL should be made to the Turkish Economic and Financial Research (TEMAR) Foundation in order to start the refereeing process of the articles sent to our journal.

Account Name: TEMAR Turkish Economic and Financial Research Foundation, Vakıfbank Cağaloğlu Branch, IBAN: TR 0600 0150 0158 0072 6781 2813

Dergi özellikle maliye, finans ve bankacılık alanlarında faaliyet göstermektedir.