TDT’ye Üye Devletlerde Kurumsal Yönetim: Bilimsel İşbirliklerine Yönelik Bir Değerlendirme
Öz
Bu araştırma Türk Devletleri Teşkilatı’na üye devletlerde kurumsal yönetim alanında yapılmış çalışmalarda bilimsel işbirliklerini ortaya çıkarmak üzere yürütülmüştür. Bu kapsamda kurumsal yönetim alanında Web Of Science veri tabanına kayıtlı Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye ve Özbekistan’da yapılan akademik çalışmalar bilimsel haritalama yöntemi ile incelenmiştir. İlgili veri tabanında 04.08.2025 tarihinde “corporate governance” konu kısıtı ile yapılan taramada 522 adet çalışma tespit edilmiştir. Ortak yazarlık analizi sonuçları “yazar” düzeyinde incelendiğinde en yüksek toplam bağlantı gücüne sahip yazarın “Doç. Dr. Ahmet ŞENSOY” olduğu görülmektedir. Yazarın en yakın işbirliği içinde bulunduğu araştırmacıların hiçbirisi TDT üyesi devletlerin üniversitelerine bağlı çalışmamaktadır. En çok yayın yapan, en çok atıf alan ve en yüksek bağlantı gücüne sahip yazarların hiçbirisi aynı küme içinde yer almamaktadır. Bu durum alandaki en etkili araştırmacıların işbirliği halinde olmadığını göstermektedir. Analiz “kurum” düzeyinde yapıldığında en yüksek bağlantı gücüne sahip kurumun “Azerbaijan State University of Economics” olduğu görülmektedir. Kurumun yer aldığı kümede Türkiye ve Kazakistan’dan üniversiteler bulunmaktadır. Analizin “ülke” düzeyindeki sonuçları en yüksek bağlantı gücüne sahip ülkenin “Türkiye” olduğunu göstermektedir. Türkiye’nin en yakın işbirliği içinde bulunduğu ülkeler içerisinde Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan bulunmakta, sadece Özbekistan bu ağın dışında kalmaktadır. Sonuçlar yazar düzeyinde zayıf bir işbirliği ortaya koysa da kurum ve ülke düzeyinde güçlü işbirlikleri mevcuttur. Türk coğrafyasının ortak düşünsel kodlarının kavramsal ve entelektüel yapı bağlantılarına sebep olacağı düşünülmektedir. Gelecek çalışmalarda gerek bu alanda gerekse farklı alanlarda, bütün Türk coğrafyasını kapsayan verilerle kavramsal ve entelektüel yapı analizi yapılması önerilmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Alareeni, B. A. ve Hamdan, A. (2020). ESG impact on performance of US S&P 500-listed firms. Corporate Governance: The International Journal of Business in Society , 20(7), 1409-1428. https://doi.org/10.1108/CG-06-2020-0258
- Duman, O. (2024). Web of Science’ta Listelenen Kodlama Konulu Eğitim Araştırmalarının Vosviewer ile Bibliyometrik Analizi. [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Necmettin Erbakan Üniversitesi].
- Ergincan, Y. (2018). Sermaye Piyasası Kurumları. İçinde V. Akgiray ve F. Temizel (Ed.), Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar. Nobel Akademik Yayıncılık.
- Mazzioni, S., Gubiani, C. A., Folletto, E. P. ve Kruger, S. D. (2015). Corporate governance: 2000–2012 dönemine ilişkin bir bibliyometrik analiz. REUNIR: Revista de Administração, Contabilidade e Sustentabilidade, 5(1), 1–20.
- Öztürk, O. (2021). Bibliyometrik Araştırmaların Tasarımına Yönelik Bir Çerçeve. İçinde O. Öztürk ve G. Gürler (Ed.), Bibliyometrik Analiz (2. Basım). Nobel Yayın Dağıtım.
- Pahuja, A., Hassan, R., Chandel, A., Kaushik, N., Bhanot, N. ve Fareed, M. (2025). Domain development and future research agendas in corporate governance and sustainability research: A review. Sustainable Development, 33(1), 317–338. https://doi.org/10.1002/sd.3559
- Sarıkovanlık, V. (2022). Sermaye Piyasası ve Finansal Kurumlar Yönetimi. Makro Yayınları ve Eğitim Hizmetleri.
- Sermaye Piyasası Kurulu. (2025, 9 Kasım). Kurumsal yönetim tebliği (II-17.1). https://www.spk.gov.tr/duyurular/basin-duyurulari/2020/kurumsal-yonetim-tebligi-ii-17-1nde-degisiklik
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Türk Dünyası Çalışmaları
Bölüm
Araştırma Makalesi
Erken Görünüm Tarihi
17 Şubat 2026
Yayımlanma Tarihi
17 Şubat 2026
Gönderilme Tarihi
11 Kasım 2025
Kabul Tarihi
1 Ocak 2026
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2026 Sayı: Advanced Online Publication