Sayı: 30, 31.07.2023

Yıl: 2023

Araştırma Makaleler

Derleme Makaleler

yedi’nin temel amacı güzel sanatlar alanındaki akademik birikime ulusal ve uluslararası düzeyde katkıda bulunan özgün makaleleri yayınlamaktır.  

yedi, sanat ve tasarım disiplinlerindeki çalışmalar kadar sanat ve tasarımı konu alan beşeri bilimler (felsefe, tarih, arkeoloji vb.), toplum bilimleri (sosyoloji, antropoloji, siyaset bilimi, psikoloji, ekonomi, hukuk vb.), uygulamalı bilimler (mimarlık, mühendislik ve tıp vb.) ve doğa bilimleri (fizik, biyoloji vb.) disiplinlerindeki çalışmalara da açıktır. Benzer biçimde yedi, kültürel çalışmalar ve iletişim bilimleri gibi çoklu-disipliner alanındaki çalışmalara da yer verir.

yedi, sanat ve tasarımla ilgili olması şartıyla her biri farklı bilim alanlarında (beşeri bilimler, toplum bilimleri, doğa bilimleri ve uygulamalı bilimler) uzman olan birden fazla yazarın özellikle sanat ve tasarım disiplinlerinden bir araştırmacı ile birlikte gerçekleştirdikleri disiplinlerarası çalışmaları özel olarak destekler. Ancak çalışmaların disiplinlerarası olması zorunlu bir koşul değildir.

Amerikan Psikoloji Derneği (APA) 7. Baskısını temel alan bu kılavuzun amacı, yedi başvuruları için açık ve standart bir format sağlamaktır. Lütfen tüm yönergeleri mümkün olduğunca yakından takip edin.

1. yedi Makale Şablonu: Makaleler, web sitesinden indirilebilen yedi makale şablonuna göre biçimlendirilmelidir. Yedi makale Şablonu

2. Özet: Özet 150-300 kelime uzunluğunda olmalıdır. Dipnotlara ve alıntılara izin verilmez.

3. Anahtar Kelimeler: 3-9 kelime.

4. Ana Metin: Ana metin 3.500-7.000 kelime uzunluğunda olmalıdır.

5. Görseller ve Tablolar: Görseller ve tablolar numaralandırılmalı, öz ve açıklayıcı başlıklar içermeli ve ana metnin içine yerleştirilmelidir. Biçimlendirmeden yazarlar sorumludur. Görseller baskıya uygun olmalıdır. Derginin basılı versiyonu için görseller, içerikleri rengi kaçınılmaz kılmadıkça ve yazar(lar) ek baskı maliyetlerini karşılamadıkça siyah beyaz olmalıdır. Telif hakkı sorunlarından ilk yazarlar sorumludur. Görsel ve illüstrasyonların dijital dosyaları ayrıca .TIF veya .JPG formatında ve en az 300 dpi çözünürlükte teslim edilmelidir. Elle veya daktilo ile yazılmış yazılar kullanılmamalıdır.

6. Dipnotlar: Dipnotlar numaralandırılmalı ve 60 kelimeden az olmalıdır.

7. Alıntılar: Tüm alıntılara atıfta bulunulmalıdır. Alıntılar 40 kelimeden az ise, kelimelerin etrafına tırnak işareti eklenmeli ve alıntı kendi metninize dahil edilmelidir - ek bir biçimlendirmeye gerek yoktur. 40 kelime veya daha fazla olan alıntılar blok alıntılar olarak biçimlendirilmelidir. Bir blok alıntıyı çevrelemek için tırnak işareti kullanmayın.

8. Metin İçi Alıntı:

bkz. https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/elements-list-entry#retrieval

APA Stili, kısa bir metin içi alıntının okuyucuları tam bir referans listesi girişine yönlendirdiği yazar-tarih atıf sistemini kullanır. Metin içi atıf, makalenin gövdesinde (veya bir tablo, şekil, dipnot veya ekte) görünür ve atıf yapılan çalışmayı yazarına ve yayın tarihine göre kısaca tanımlar. Bu, okuyucuların makalenin sonundaki alfabetik referans listesinde ilgili girişi bulmalarını sağlar. Atıf yapılan her çalışma referans listesinde yer almalı ve referans listesindeki her çalışmaya metin içinde (veya bir tablo, şekil, dipnot veya ekte) atıfta bulunulmalıdır.

Tek yazar

Parantez içi alıntı: (Luna, 2020)

Anlatı alıntısı: Luna (2020)

İki yazar

Parantez içi alıntı: (Salas & D'Agostino, 2020)

Anlatı alıntısı: Salas ve D'Agostino (2020)

Üç veya daha fazla yazar

Parantez içi alıntı: (Martin ve diğ., 2020)

Anlatı alıntısı: Martin ve diğerleri (2020)

9. Referanslar
bkz. https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/

Dergi makalesi

Grady, J. S., Her, M., Moreno, G., Perez, C., & Yelinek, J. (2019). Hikâye kitaplarındaki duygular: Amerika Birleşik Devletleri'ndeki etnik ve ırksal grupları temsil eden hikâye kitaplarının karşılaştırılması. Psychology of Popular Media Culture, 8(3), 207-217. https://doi.org/10.1037/ppm0000185

Tek yazarlı kitap

Jackson, L. M. (2019). Önyargı psikolojisi: Tutumlardan sosyal eyleme (2. baskı). Amerikan Psikoloji Derneği. https://doi.org/10.1037/0000168-000

Sapolsky, R. M. (2017). Davranmak: En iyi ve en kötü halimizle insanların biyolojisi. Penguin Books.

Editörlü kitap

Kesharwani, P. (Ed.). (2020). Tüberküloz tedavisi için nanoteknoloji temelli yaklaşımlar. Academic Press.

Torino, G. C., Rivera, D. P., Capodilupo, C. M., Nadal, K. L., & Sue, D. W. (Eds.). (2019). Mikroagresyon teorisi: Etki ve çıkarımlar. John Wiley & Sons. https://doi.org/10.1002/9781119466642

Editörlü bir kitapta bölüm

Aron, L., Botella, M., & Lubart, T. (2019). Mutfak sanatları: Yetenek ve gelişimi. R. F. Subotnik, P. Olszewski-Kubilius, & F. C. Worrell (der.), Yüksek performans psikolojisi: İnsan potansiyelini alana özgü yeteneğe dönüştürmek (s. 345-359). Amerikan Psikoloji Derneği. https://doi.org/10.1037/0000120-016

Dillard, J. P. (2020). İkna çalışmalarındaki akımlar. M. B. Oliver, A. A. Raney, & J. Bryant (Eds.), Media effects içinde: Advances in theory and research (4. baskı, s. 115-129). Routledge.

10. Görsel-İşitsel Medya: Lütfen aşağıdaki bağlantıya bakınız.

https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/examples/#audiovisual-media



Etik İlkeler

yedi, yazarlar ve editörler, yazarlar ve hakemler arasında ortaya çıkabilecek çıkar çatışmalarının (conflict of interest) önlenmesine özel bir önem vermektedir ve tüm makale değerlendirme formları bu ilke doğrultusunda gerekli uyarılarla birlikte hazırlanmıştır. Bu anlamda makale önerileri için, ICMJE (http://www.icmje.org/) (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (https://publicationethics.org/resources/resources-and-further-reading/international-standards-editors-and-authors) (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmaktadır.

Makale önerilerinin telif hakkı formunda belirtildiği gibi mutlaka fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet etmesi gerekmektedir.

Sosyal bilimler dahil olmak üzere tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir. 

Yayın Politikası

yedi dergisi, açık erişimli (open access) bir dergidir. Yazarlardan makale başvurusu, değerlendirmesi veya yayını için herhangi bir ücret talep edilmez ve okuyucular da derginin elektronik yayınına ücretsiz olarak erişebilir.

yedi dergisinin Açık Erişim Politikası Budapest Open - Access Girişimi (BOAI) tarafından belirtilen ilkeleri benimser.  

https://kutuphane.deu.edu.tr/yayinevi/journals_tr.html

https://kutuphane.deu.edu.tr/yayinevi/journals_en.html


Yazarlardan makale başvurusu, değerlendirmesi veya yayını için herhangi bir ücret talep edilmez ve okuyucular da derginin elektronik yayınına ücretsiz olarak erişebilir.

18409

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.