Cilt: 31 Sayı: 4, 21.12.2024

Yıl: 2024

Makaleler

Doç. Dr. Ahmet ÇALIK BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ
Tedarik Zinciri Yönetimi, Yöneylem Araştırması, Çok Ölçütlü Karar Verme, Tedarik Zinciri, Matematikte Yöneylem Araştırması, Nicel Karar Yöntemleri
Doç. Dr. Ayça TÜMTÜRK MANİSA CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
Üretim ve Operasyon Yönetimi
Prof. Dr. Cemal ZEHİR Yıldız Teknik Üniversitesi 0000-0003-2584-4480
Kamu Yönetimi, Kalite Yönetimi, Uygulamalı Etik, Strateji
Doç. Dr. Didem TEZSÜRÜCÜ COŞANSU AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ, SÖKE İŞLETME FAKÜLTESİ, İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
Çok Ölçütlü Karar Verme
Zaman Serileri Analizi, Panel Veri Analizi , Uygulamalı Makro Ekonometri, Doğal Kaynaklar Ekonomisi, Sanayi Ekonomisi, Uluslararası İktisat, Uluslararası Ticaret
Prof. Dr. Erhan ÖRSELLİ NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ, SİYASAL BİLGİLER FAKÜLTESİ, SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
Strateji, Yönetim ve Örgütsel Davranış, Yönetim Psikolojisi, Kamu Yönetimi, E-Devlet, Katılım ve Yönetişim, Türk Siyasal Hayatı, Siyaset Bilimi
Doç. Dr. Erol TEKİN Kastamonu Üniversitesi
Uluslararası İşletmecilik, Örgütsel Davranış, Strateji, Yönetimde Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Strateji, Yönetim ve Örgütsel Davranış (Diğer), Girişimcilik, İnsan Kaynakları Yönetimi, Teknoloji Yönetimi, Strateji, Yönetim ve Örgütsel Davranış
Sağlık Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hastane İşletmeciliği, Strateji
Dr. Öğr. Üyesi Gizem MUKİYEN AVCI ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ
Dış Ticaret, Uluslararası İktisatta Bölgesel Gelişme ve Küreselleşme, Kurumsal İktisat Teorisi, Döngüsel Ekonomi
Doç. Dr. Gül KAYALIDERE MANİSA CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, MALİYE BÖLÜMÜ
Maliye Politikası, Bütçe ve Mali Planlama, Kamu Maliyesi, Maliye Çalışmaları (Diğer)
Prof. Dr. Hakan KESER DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 0000-0002-7961-7358
İş Hukuku
Prof. Dr. Haluk Hadi SÜMER SELÇUK ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ 0000-0001-9812-9993
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku
Prof. Dr. Kadir Caner DOĞAN GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ, GÜMÜŞHANE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 0000-0002-3476-8865
Kamu Yönetimi
Doç. Dr. Lale ORAL ATAÇ MANİSA CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ 0000-0001-7261-7788
Strateji, İnsan Kaynakları Yönetimi, Strateji, Yönetim ve Örgütsel Davranış
Prof. Dr. Mahmut Hamil NAZİK GAZİ ÜNİVERSİTESİ
Turizm
Dr. Öğr. Üyesi Murat DOĞAN MANİSA CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-8932-9587
İstatistik, Nicel Karar Yöntemleri
İş ve Örgüt Sosyolojisi, Yönetim Psikolojisi, Organizasyon ve Yönetim Teorisi
Kütüphane ve Bilgi Çalışmaları, Kamu Yönetimi
Prof. Dr. Tolga DEMİRBAŞ BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, MALİYE BÖLÜMÜ 0000-0002-4994-4630
Bütçe ve Mali Planlama
Doç. Dr. Veysel ERGÜÇ Muş Alparslan Üniversitesi 0000-0003-3298-1803
Siyasal Teori ve Siyaset Felsefesi, Türk Siyasal Hayatı, Siyasal Akımlar
Prof. Dr. Yusuf YİĞİT ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
İş Hukuku, Hukuk ve Yasal Çalışmalar
Prof. Dr. Özge UYSAL ŞAHİN Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü Sağlık Ekonomisi ABD. 0000-0002-1422-4123
Sağlık Ekonomisi, Maliye Çalışmaları, Kamu Maliyesi, Ekonomi Politik Teorisi, Kamu Ekonomisi

    Manisa Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yönetim ve Ekonomi Dergisi (ISSN-1302-0064/E-ISSN- 2458-8253), kurulduğu 1995 yılından günümüze değin Sosyal Bilimler alanında başta İktisat, İşletme ve Maliye olmak üzere Siyaset Bilimi, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler ile Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri gibi çeşitli alt bilim alanlarında yayın hayatını sürdürmektedir. 

    “Uluslararası hakemli dergi” niteliğine sahip MCBÜ İİBF Yönetim ve Ekonomi Dergisi, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık olmak üzere yılda dört (4) kez yayımlanır. Dergimiz, “EconLit Veri Tabanı”, “EBSCO Veri Tabanı”, “ULAKBİM Sosyal Bilimler Veri Tabanı” - TRDizin, “DOAJ Veri Tabanı”, “DergiPark”, “ProQuest” ve “SOBİAD” veri tabanlarına kayıtlıdır. Editörlüğümüze gelen makaleler, bir ön incelemeden sonra Hakem Kurulu içerisinde konunun uzmanı olan iki, gerektiğinde üç hakemin değerlendirmesinden geçmektedir. 

Dergimizin bundan sonraki sayılarında yayınlanması arzu edilen çalışmaların aşağıda belirtilen yazım kurallarına ve diğer koşullara uygun bir şekilde editörlüğümüze ulaştırılması gerekmektedir.

•Dergiye ancak başka bir yerde yayınlanmamış veya halen yayınlanmak üzere değerlendirme sürecinde olmayan yazılar gönderilebilir. Hakem değerlendirme süreci sonunda yazı yayına kabul edilirse, yazının tüm yayın hakları CBÜ İİBF Yönetim ve Ekonomi Dergisi’ne ait olmakta ve başka dergilerde yayın sürecine dahil edilmemesi gerekmektedir.

•Ön kontrol kısmına yüklenen tam metin dosyasında yazar bilgileri bulunmamalı, Dergipark üzerinden yazar bilgileri eklenmelidir (makale yayına kabul edilirse nihai düzeltmede ki dosyaya yazar bilgileri, çıkar çatışması beyanı, katkı oranı beyanı gibi hususlar kaynakça öncesine eklenecektir. Örnek makale formatımızı görmek için tıklayınız).

Başlık makaleyi betimleyici olmalı, makalenin esas konularını teşkil etmelidir. Türkçe ve İngilizce başlıklar mümkünse 12 kelimeyi aşmamalıdır. Yazının başlığının ilk harfleri büyük, 15 punto ve koyu olarak yazılmalı; Özet yerine “Öz” kavramı kullanılmalıdır. Öz makalenin ana bölümlerinin her birinin kısa özetini içermeli, okuyucunun makaleyi bütünüyle okumaya karar vermesini sağlayacak bilgileri içermelidir. Öz ve Abstract ifadelerinde tüm harfler büyük olmalı,  Makale başlığı 15 punto (ingilizce başlık 11 punto) ilk harfleri büyük ve bold yazılmalıdır. Alt başlıklar ise büyük harflerle, koyu ve 11 punto olarak yazılmalıdır. Sayfanın altında makalenin türü, yazarların kurumları, iletişim bilgileri ve ORCİD bilgileri yer almalıdır. Örnek makale formatımız size yardımcı olacaktır.

Daha detaylı bir şekilde yayın etiği kurallarımızı incelemek için https://dergipark.org.tr/tr/pub/yonveek/policy adresini ziyaret edebilirsiniz.

•Dergimize gönderilecek makaleler Türkçe veya yabancı dilde (İngilizce, Fransızca, Almanca veya Rusça) olabilir. Makalenin Türkçe ve İngilizce dilleriyle hazırlanmış en çok 100-250 kelimelik özetinin de eklenmesi gerekir (İngilizce ve Türkçe başlık da yer almalıdır). Ayrıca bu özetin altında, çalışmanın alanını tanımlayabilecek Türkçe ve İngilizce “anahtar sözcükler, (keywords)” de bulunmalıdır.

•Genişletilmiş özet, makalenin sonunda (İngilizce) yer almalı, minimum 500 kelimeden oluşmalı ve verilen bilgiler öz’e oranla daha geniş kapsamlı ifade edilmelidir. Araştırma metninde yer almayan herhangi bir bulgu veya sonuca yer verilmemelidir. Metin içindeki bilgilere referansta bulunulmamalıdır.

•Dergimiz Yıl:2009 Cilt:16 Sayı:1 den itibaren Journal of Economic Literature (JEL) Kodu uygulamasına geçmiş bulunmaktadır. Gönderilecek çalışmalarda yazarın JEL Kodlarını da belirtmesi gerekmektedir. Türkçe ve İngilizce özetlerin altında, anahtar kelimeler (en az 3 en çok 5 kelime) ile (JEL) kodu bulunmalıdır. JEL Kodlarının belirlenmesi ile ilgili internet başvuru adresine aşağıdaki bağlantıdan ulaşılmaktadır: http://www.aeaweb.org/econlit/jelCodes.php

•Yazılar en:17 cm boy:24 cm ebatlı kağıda aşağıdaki biçimde yazılmalıdır. Makale kaynakça dahil; Sayfa sayısı olarak 25 sayfayı, kelime sayısı olarak da 8000 kelimeyi geçmemelidir.
Üst : 2,8 cm Sol : 2,1 cm Alt : 1,3 cm Sağ : 2,1 cm, Karakter: Times New Roman 11 punto, Tablolar: 8 punto (Tablo Başlığı: 9 punto)
Satır Aralığı : 1.0

•Makale, Dergipark üzerinden gönderilmelidir. Ayrıca yazar/lar tarafından imzalı "Yayın Devir Hakkı Formu" nun da taranarak Dergipark sistemine yüklenilmesi gerekmektedir.

•Yazıda yer alan konu başlıkları I,II,III, ... gibi Romen rakamlarıyla, alt başlıklar ise A,B,C, ...gibi büyük harflerle sıralanmalıdır. Makaleyi bölümlere ayırmada ondalık sistem kullanılmalıdır. Tablo ve şekillerin hazırlanmasında derginin boyutları ve genel dizayn dikkate alınmalıdır. Şekillere ve tablolara başlık ve sıra numarası verilmeli ve sayfaya ortalanmalıdır. Başlıklar tabloların üstünde şekillerin ise altında yer almalıdır. Denklemlere sıra numarası verilmelidir. Sıra numarası parantez içinde ve sayfanın en sağında bulunmalıdır.

•Tüm yazılar; Amerikan Psikologlar Derneği (American Psychological Association, APA) tarafından yayınlanan “ The Publication manual of the American Psychological Association (6th edition), 2001 “ isimli kaynakta belirtilen yazım ilkelerine uygun bir biçimde yazılmalıdır. Apa’nın 6. Baskısı yazarların dikkate alacağı versiyon olmalıdır. Bahsedilen kaynağa ilişkin internet adresi ; http://www.apastyle.org/ , http://www.muhlenberg.edu/library/reshelp/ apa_example.pdf Kaynaklar latin alfabesi ile yazılmış olmalıdır.

•Dergilerin varsa DOİ numaraları kaynağın sonuna eklenmelidir. Örneğin; Silverson, B. E. (2011). Fundemental of Personal Initiative. Journal Of Management and Economics: General, 224, 202 – 253. Doi: 10.1037/0056- 3245.134.2.248 Yoksa makaleye dair URL numaraları yazılır , http://www2.bayar.edu.tr/yonetimekonomi/dergi/pdf/C22S12015/1- %2014.pdf

• Klasik eserlerin (Adam Smith , Marx , Locke vb ) özgün tarihleri biliniyorsa kaynağın sonunda şu şekilde verilmektedir : (Özgün eser 1882 tarihlidir)

• Aynı soyadlı yazarlardan, yayını daha eski olsa bile adının ilk harfi alfabetik olarak önce gelen kaynakçada önce belirtilmektedir. Örneğin;
Vasfi, E. (1998). Hukuki Terimler, Ankara: Vadi. Vasfi, L. (2007). Hukuk Reformları Sürecinde Türkiye‟nin İnsan Hakları Sorunu. İnsan Hakları Haberciliği, (derl.) Sevda Alankuş, İstanbul: STE Vakfı. 

Yönetim ve Ekonomi Dergisi'nde, makalelerin yayınlanması, okunması ve indirilmesi ücretsizdir, hiçbir işlem için ücret talep edilmemektedir. Aynı şekilde, hakem değerlendirme sürecinde de ücret alınmamaktadır.