Issue: 51, 12/30/23

Year: 2023

Research Article

Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Review of the Faculty of Divinity University of Süleyman Demirel

 ISSN: 1300-9672  e-ISSN: 2602-2346

 


 

 

 Dergimiz dini araştırmalar alanına dair (Sosyal ve Beşeri Bilimler/Din) makale, çeviri, kitap kritiği ve sempozyum değerlendirmesi gibi çalışmaları yayınlamayı ve  kamuoyu ile paylaşmayı amaçlamaktadır.


Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki kez yayımlanan hakemli akademik bir dergidir. 

Dergimizde aşağıdaki alanlarda üretilen akademik makaleler yayınlanır:

Temel İslam Bilimleri:
Tefsir, Hadis, Kelam, İslam Hukuku, İslam Mezhepleri Tarihi, Tasavvuf, Arap Dili ve Edebiyatı

Felsefe ve Din Bilimleri:
İslam Felsefesi, Din Felsefesi, Din Psikolojisi, Din Sosyolojisi, Din Eğitimi, Dinler Tarihi, Mantık

İslam Tarihi ve Sanatları:
İslam Tarihi, İslam Sanatları Tarihi,  Türk-İslam Edebiyatı, Dini Musiki


  • Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Haziran ve  Aralık aylarında olmak üzere yılda iki sayı olarak Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından yayımlanan uluslararası akademik bir dergidir.
  • Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Dergisi, dini araştırmalar alanına dair (Sosyal ve Beşeri Bilimler/Din) araştırma makalesi, kitap kritiği, çeviri ve sempozyum değerlendirmesi gibi çalışmaları yayınlamayı ve  kamuoyu ile paylaşmayı amaçlamaktadır. 
  • Dergi kapsamında Temel İslam Bilimleri'nden Tefsir, Hadis, Kelam, İslam Hukuku, İslam Mezhepleri Tarihi, Tasavvuf, Arap Dili ve Edebiyatı, Kıraat alanları; İslam Tarihi ve Sanatları'ndan İslam Tarihi, Türk İslam Sanatları Tarihi, Türk İslam Edebiyatı, Türk Din Musikisi alanları; Felsefe ve Din Bilimleri'nden İslam Felsefesi, Din Felsefesi, Din Psikolojisi, Din Sosyolojisi, Din Eğitimi, Dinler Tarihi, Mantık alanlarında yapılan çalışmalar değerlendirilmektedir.
  • Dergiye gönderilen yazılar daha önce başka bir yerde yayımlanmış ya da yayımlanmak üzere kabul edilmiş olmamalıdır.

  • Makalelerin hacmi en fazla 9.000 kelime olmalıdır (öz, abstract, kaynakça ve ek hariç).Yayın Kurulu tarafından uygun görülmesi halinde  9.000 kelimeyi geçen makalelerin hakem süreci başlatılır. Araştırma makalelerinin başında en az 400 en fazla 500 kelimelik Türkçe Öz ve İngilizce Abstract, en az 5 kelimelik Türkçe anahtar kelime ve İngilizce keywords ile Türkçe ve İngilizce başlıklara yer verilmelidir.
  • Bir sayıda aynı yazara ait en fazla bir çalışma yayımlanabilmektedir.
  • Yayınlanmak üzere gönderilen makaleler ÖN KONTROL, İNTİHAL TARAMASI, HAKEM DEĞERLENDİRMESİ ile TÜRKÇE-İNGİLİZCE DİL KONTROLÜ aşamalarından geçirilmektedir.  Ön Kontrol aşamasında üç defa incelendiği halde bu süreçten geçemeyen çalışma, yazara iade edilmekte ve aynı yayın döneminde tekrar işleme alınmamaktadır.  Ön Kontrol aşamasını geçen çalışmalar ise çift taraflı kör hakemlik ilkesi çerçevesinde en az iki hakemin görev aldığı değerlendirme sürecine alınmaktadır.
  • Çalışmalar dergiye gönderilirken aşağıdaki kurallara uygun biçimde düzenlenmlidir: 
  • Microsoft Word programında yazılmalıdır.
  • Metin yazı tipi Türkçe ve İngilizce için Times New Roman, Arapça için Traditional Arabic olmalıdır.
  • Metin 11 punto olmalıdır.
  • Sayfa numarası yazılmamalı, şablonda yer alan üst bilgi ve alt bilgi gibi ayrıntılar boş bırakılmalıdır.

  • Makaleleri aşağıda belirtilen şablona uygun olarak gönderiniz.

Word Şablonu için tıklayınız.

Word Şablonu Uygulama Kılavuzu için tıklayınız.


  • Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, dipnotlar için İsnad Atıf Sistemini (The Isnad Citation Style) tavsiye etmektedir.

İsnad atıf sistemi için tıklayınız.

Kenar boşlukları

Üst                       2,5 cm                                
Alt2,5 cm
Sol2,5 cm                
Sağ2,5 cm

Metin 

HizalamaYaslanmış (İki yana yasla)
Ana hat düzeyiGövde Metni
Yazı TipiTimes New Roman
Punto11
Sol, sağ, önce ve sonra0 (Sıfır)
Özelİlk satır 1,25 cm
Satır Aralığı1,5 cm

Dipnot

Hizalama
Yaslanmış (İki yana yasla)
Ana hat düzeyi
Gövde Metni
Yazı Tipi
Times New Roman
Punto
10
Sol, sağ, önce ve sonra
0 (Sıfır)
Özel
Asılı 0,5 cm
Satır Aralığı
Tek

Kaynakça

Hizalama
Yaslanmış (İki yana yasla)
Ana hat düzeyi
Gövde Metni
Yazı Tipi
Times New Roman
Punto
11
Sol, sağ, önce ve sonra
0 (Sıfır)
Özel
Asılı 1,25 cm
Satır Aralığı
1,5 cm





1-Araştırma ve Yayın Etiği Standartları

    Süleyman Demirel Üniversitesi ilahiyat Fakültesi Dergisi yayın politikasında akademik ilke ve etik değerlere bağlıdır. Bu bağlamda Süleyman Demirel Üniversitesi ilahiyat Fakültesi Dergisi COPE (Committee on Publication Ethics) tarafından belirlenen standartlar ve YÖK "Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi'nde belirlenen esaslar dikkate alınmaktadır. (https://ijhs.freshdesk.com/support/solutions/articles/5000759043-bu-dergide-uygulanan-yay-n-etik-komitesi-cope-y%C3%B6nergesi-the-cope-code-of-conduct-for-journal-editors) (yok.gov.tr/Sayfalar/Kurumsal/mevzuat/bilimsel-arastirma-ve-etik-yonetmeligi.aspx)

    Makale değerlendirme sürecinde belirtilen etik ilkeler ve yayın politikasına aykırı görülen çalışmaların yayın talebi reddedilir.

    *Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi etik ilkeler ve yayın politikası, COPE ve YÖK tarafından belirtilen standartlar esas alınarak hazırlanmıştır.

2- Editöryal Sorumluluklar

  • Tüm yayınlanan araştırma rapor ve incelemelerinin uygun nitelikli hakemler tarafından incelenmesini sağlamak, (gerektiğinde istatistik inceleme dahil)
  • Derginin hakem incelemesinden geçmeyen bölümlerinin net bir şekilde belirtilmesini sağlamak,
  • Araştırma raporlarının doğru, tam ve net bir şekilde hazırlanmasını teşvik edecek süreçler benimsemek,
  • Uygun yönergeler ve kontrol listeleri kullanmak,
  • Yayınladığı makalelerin niteliğinden emin olmak için uygun süreçler kullanmak,
  • Editöre yayınlanmak üzere gönderilen bir yazıyı kabul veya reddetme kararı, yazının önemi, özgünlüğü ve netliğine, çalışmanın geçerliliğine ve derginin konu alanına uygunluğunu esas almak,
  • Yazarlara ve hakemlere bildirilen açık hakemlik süreci kullanılmadığı sürece, hakemlerin kimliklerinin korunduğu bir sisteme sahip olmak,
  • Hakaret veya saldırgan ifadeler içermedikçe hakem görüşlerini olduğu gibi yazara iletmek,
  • Hakem veri tabanının derginin konusu ile ilgili akademisyen topluluğunu temsil etmesini sağlamak ve ihtiyaç oldukça yeni hakemler eklemek,
  • Editoryal kurul üyelerine, derginin yönetimi ile ilgili fikirlerini almak, dergi politikalarındaki değişiklikleri bildirmek ve gelecek için plan yapmak üzere, düzenli bir şeklide, örneğin yılda bir kez danışmak.
3- Hakemleri Etik Sorumlulukları
  • Çalışmalara ilişkin hakem değerlendirmeleri tarafsız olmalıdır.
  • Hakemlik değerlendirmek üzere kendilerine gönderilen çalışmaların konularına hakim olmalı, konuyla ilgili yeterli bilgiye sahip değillerse hakemlik teklifini geri çevirmelidirler.
  • Hakemler ve yazarlarla arasında çıkar çatışması olmamalıdır.
  • Değerlendirmeyi yalnızca çalışma konusu çerçevesinde ve oldukça nesnel bir değerlendirme yapmalıdır. Dolayısıyla milli, dini, siyasi vb. herhangi bir kaygının değerlendirmeyi etkilemesine izin vermemelidir.
  • Hakemler yazarlara yol göstermeli, çalışmaya ve yazara ilişkin hakaret içeren ifadelerden kaçınmalıdır.
4- Yazarların Etik Sorumlulukları
  • Dergiye gönderilen çalışmalar başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.
  • Yazar kullandığı araştırma yöntemlerini açıklamalı ve bulgularını açık ve net bir şekilde sunmalıdır. 
  • Yazarın yayımlamak üzere gönderdiği çalışmanın özgün olması ve herhangi bir dilde, başka bir yerde yayınlanmamış olmalıdır. Eğer araştırma bulguları daha önce  yayımlanmışsa  makale gönderim sürecinde editör konuyla ilgili bilgilendirilmelidir.
  • Orijinallik ve İntihal: Dergiye gönderilen çalışma tamamen orijinal olmalıdır.
  • Yazar başkalarının özgün fikirlerini, metotlarını, verilerini veya eserlerini bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseri gibi göstermemelidir. Çalışmada herhangi bir intihal bulgusuna rastlandığı takdirde çalışma reddedilir.
  • Tüm yazarlar çalışmalarla ilgili geri çekmeyi ve hataların düzeltilmesini sağlamak zorundadır.

4- Yayın Politikası

     1994 yılında yayın hayatına başlayan Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Haziran ve Aralık aylarında yılda iki sayı olarak Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından yayımlanan uluslararası akademik bir dergidir. Dergimiz dini araştırmalar alanına dair (Sosyal ve Beşeri Bilimler/Din) makale, çeviri, kitap kritiği ve sempozyum değerlendirmesi gibi çalışmaları yayınlamayı ve kamuoyu ile paylaşmayı amaçlamaktadır.
   

    Yayınlanmak üzere gönderilen makaleler, en az iki hakem tarafından çift taraflı kör hakemlik değerlendirmesine tabi tutulur. Ayrıca intihal tespitinde kullanılan özel bir program aracılığıyla makalelerin daha önce yayımlanmamış olduğu ve intihal içermediği teyit edilir. 

Dergimiz, yazarlardan makale gönderim ve süreç için herhangi bir ücret talep etmemektedir.