Makale Hazırlama
Dil: Derginin dili Türkçe, Arapça ve İngilizcedir.
Makale Türleri: Araştırma Makaleleri, Çeviri Makaleleri ve Kitap Kritikleri yayınlamaktadır.
Makale Formatı: MS Word Şablonu
Görsel Formatı: JPEG En az 300 dpi
Kaynak Gösterim Stili: ISNAD Atıf Sistemi
Yazar Değişikliği: Yalnızca makale kabul edilmeden önce işleme alınır. Yazarlar, makalelerini göndermeden önce yazarların listesini ve sırasını dikkatlice gözden geçirmeleri ve orijinal gönderim sırasında kesin yazar listesini sağlamaları gerekir.
1. Makale yazımı için lütfen Word şablonunu dikkate alınız. (Türkçe ve İngilizce makale şablonları için tıklayınız) (Arapça makale şablonu için tıklayınız).
2. Makale gönderiminde "Başlık Sayfası" adlı dosyadaki bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurarak sisteme yükleyiniz. (Başlık Sayfası için tıklayınız).
3. Dergimize makale gönderebilmeniz için telif hakkı formunu indirdikten sonra formu doldurup imzalayarak sisteme yüklemeniz gerekmektedir. (Telif Hakkı Formu için tıklayınız).
4. Makalelerde dipnot ve kaynakça gösteriminde ISNAD Dipnotlu Atıf Sistemi (2. Edisyon) esas alınmalıdır.
5. Artuklu Akademi dergisine gönderilen yazılar, Word formatında Book Antiqua fontu ile 10 puntoda ve iki yana yaslı olarak 1.15 satır aralıklı yazılmalıdır. Başlıklar kalın/bold olarak yazılmalıdır. Dipnotlar ise 7 puntoda iki yana yaslı ve 0,4 oranında asılı olacak şekilde yazılmalıdır.
6. Sayfa düzeni; A4 boyutunda olmalı, kenar boşlukları üstten 3, soldan, sağdan ve alttan 2 cm şeklinde ayarlanmalıdır.
7. Makalelerin kelime sayısı kaynakça hariç en az 5.000 en çok 8.000 olmalıdır. Kitap kritikleri ise en az 1000 kelime olmalıdır.
8. Makaleler gönderilirken İngilizce ve Türkçe olmak üzere 100-150 kelime arası kısa özet ve ayrıca 700-900 kelime arası genişletilmiş özet bulunmalıdır. Türkçe makalelerde İngilizce genişletilmiş özet istenirken İngilizce makalelerde Türkçe genişletilmiş özet istenmektedir. Arapça makalelerde ise hem Türkçe hem İngilizce genişletilmiş özet istenmektedir.
9. Artuklu Akademi Dergisi, makale değerlendirmelerinde “Çift Kör Hakem Uygulaması”nı benimsemektedir. Bu sebeple yazarın adı veya yazarın kimliğini açık edecek şekilde dipnotlarda yer alacak herhangi bir bilgiye yer verilmemelidir.
10. Metinde dipnot numaraları noktalama işaretlerinden sonra kullanılmalıdır.
11. Metinde verilen alıntılarda dipnot yazım kuralları geçerli olup alıntıların asıl metinden ayrı olarak kenarlardan 1,5 cm daraltılarak verilmesi gerekmektedir.
12. Yazılarda kullanılan çizim, grafik, resim ve benzeri malzemeler JPEG ya da GIF formatında olmalıdır. Görsel malzeme ve ekler gerektiğinde artukluakademi@gmail.com adresine e-posta yoluyla ulaştırılmalıdır.
13. Arapça eser ve müellif isimlerinde, Diyanet İslam Ansiklopedisi'nin yazım kuralları esas alınmalıdır. Diğer yabancı dillerde ve Osmanlı Türkçesiyle yazılan eser adlarının her kelimesinin baş harfleri büyük olmalıdır.
ETİK KURUL İZNİ
Dergimiz, etik kurul izni gerektiren tüm bilim dallarındaki çalışmalarda, ilgili etik kurul kararı alınmış olmasını şart koşmaktadır. Bu kapsamda, etik kurul izniyle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve karar numarası) makale metninde açıkça belirtilmelidir. Olgu sunumlarında ise bilgilendirilmiş gönüllü onam formunun alındığına dair bilginin makalede yer alması gerekmektedir.
Ulakbim TR Dizin’in 2020 yılından itibaren uygulamaya koyduğu düzenlemeler doğrultusunda, etik kurul izni bulunmayan çalışmalar dergimizde değerlendirmeye alınmamaktadır.
Etik Kurul İzni Gerektiren Araştırmalar
Dergimizde, etik kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki çalışmaları kapsamaktadır:
• Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney ve görüşme teknikleri gibi yöntemlerle katılımcılardan veri toplanmasını içeren nitel veya nicel yaklaşımlarla yürütülen tüm araştırmalar,
• İnsan ve hayvanların (materyal veya veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanıldığı çalışmalar,
• İnsanlar üzerinde gerçekleştirilen klinik araştırmalar,
• Hayvanlar üzerinde yapılan bilimsel araştırmalar,
• Kişisel Verilerin Korunması Kanunu çerçevesinde retrospektif çalışmalar.
Bu tür çalışmaların değerlendirmeye alınabilmesi için ilgili etik kurul izinlerinin alınmış olması ve bu izinlerin makale metninde açıkça belirtilmesi gerekmektedir.
Not: İnsanlar ve hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen bilimsel araştırmalar, Helsinki Bildirgesi ve ARRIVE yönergelerine uygun şekilde yürütülmeli ve ilgili etik kuruldan onay alınmalıdır. Etik kurul onayı bulunmayan çalışmalar dergimizde değerlendirmeye alınmamaktadır.
Artuklu Akademi Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
YAYINCI | DERGİ KURULLARI | DİZİNLER | ÜCRET POLİTİKASI | İSTATİSTİKLER | MIAR | SHERPA ROMEO