Güncel Sayı

Cilt: 7 Sayı: 1, 19.01.2024

Yıl: 2024

İşletme Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, Bayburt Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde yılda 2 kez çevrimiçi olarak yayınlanan uluslararası hakemli bir dergidir. Derginin temel amacı iktisadi ve idari bilimlerin temel alanlarında Türkçe ve İngilizce hazırlanmış sosyal ve beşeri bilimlerde akademik çalışmaları yayınlamaktır. Yayınlanan araştırma, istatistiksel ve matematiksel yanı sıra teorik bir model alabilir.


Dergide işletme, iktisat, kamu yönetimi, maliye, uluslararası ilişkiler, ekonometri gibi iktisadi ve idari bilimlerin temel alanlarındaki özgün bilimsel çalışmalara yer verilmektedir. Dergide aynı zamanda dergi kapsamına giren alanlarla bağlantılı disiplinler arası çalışmalar da yer almaktadır.  İşletme Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, bölgesel bir üniversitenin yayını olsa da, çok çeşitli ülkelerden gelen başvuruları kabul etmektedir.


Ayrıca ücretsiz olması ve serbest bir telif hakkı politikası gibi pek çok yazar avantajı sağlıyoruz. Makale gönderimi hakkında bilgi için lütfen Yazım Kuralları sayfasına bakınız. 

A. Genel Kurallar
- Dergimiz sadece araştırma ve derleme makalelerini kabul etmektedir. Dergimizin yazım kurallarına uygun olarak gönderilmeyen makaleler ön değerlendirmeye alınmamaktadır. Dergimize Türkçe ve İngilizce dillerinde yazılmış makaleler gönderilebilir.
- Dergide değerlendirilmesi istenen çalışmalar dergi yazım kurallarında belirtilen koşullara uygun olarak DergiPark sistemi üzerinden yüklenmelidir.
- Dergiye yollanan çalışmaların düzenlenebilir .docx (Microsoft Word) formatında yüklenmesi gerekmektedir.
- İlk defa makale gönderimi için Makale Gönder butonu seçilerek gerekli adımların takibi ile makalenin ve gerekli diğer bilgi ve belgelerin sisteme yüklenmesi gereklidir.
- Yazar adı ve yazara ait kişisel bilgilere makalede yer verilmeyecektir.
- Makale herhangi bir tez ya da başka bir bilimsel çalışmadan türetilmişse, bunun makalenin ilk sayfasında makale başlığına verilecek bir dipnotta gösterilmesi gereklidir.
- Dergiye başvurulan bütün yazılar orijinal olmalı, başka bir yayın sürecine dahil edilmemiş olmalıdır.
- Editörler Kurulu yazıları kurallara uymadığı gerekçesi ile kabul etmeme, düzeltme talep etme ve yeniden organize etme hakkını saklı tutar.
- Dergimiz tüm çalışmalar için intihal raporu talep etmektedir (iThenticate, intihal.net, Turnitin). Makalelerin benzerlik oranının %20’den, tek bir kaynaktan yararlanma oranının ise %2’den fazla olmaması gerekmektedir. İntihal raporları gönderilen metnin tamamını göstermelidir.
- Kaynakların doğruluğundan yazar(lar) sorumludur. Tüm kaynaklar metinde belirtilmelidir.
- Akademik özgünlük ve çeşitliliğin korunması adına, bir ciltte aynı yazara (sorumlu yazar yahut diğer yazar farketmeksizin) ait birden fazla çalışma yayınlanmamaktadır.
B. Makale: Genel Özellikler
• Dergimize gönderilecek çalışmalar, kaynakça ve özet dahil olmak üzere 5000 - 10000 kelime arasında olmalıdır. Makalelerin bu limiti belirli bir ölçüde aşması durumunda, değerlendirme sürecinin başlatılmasına dergi editörlüğü karar verecektir.
• Makale başlığı sayfa ortalanarak BÜYÜK harfle İngilizce ve Türkçe olarak alt alta yazılacaktır.
• Yazar adı, yazara ait kişisel bilgilere makalede yer verilmeyecektir.
• Yazara ait kişisel bilgiler (Unvan, kurum, kurum adresi), yazarın kurumsal elektronik posta adresi ve ORCID ID (https://orcid.org/) ayrı bir dosya olarak yüklenecektir.
• Makale başlığı ve yazar adından sonra makalenin amacını, kullanılan yöntemleri ve çalışmada yer alan hususları kısaca belirten 150 ile 250 kelime arası Türkçe özet metni yer alacaktır.
Makalenin dilinin İngilizce olması durumunda ilk olarak İngilizce özete yer verilecektir. Özet metninin hemen altında makaleye ilişkin anahtar kelimeler yer alacaktır.
• Zaruri görülen ek açıklamalar dipnot şeklinde verilebilir.
• Türkçe özetin altında makalenin İngilizce başlığı, İngilizce 150 ile 250 kelime arası altında makaleye ilişkin özet metni (Abstract başlığı ile), 3-5 tane  anahtar kelimeler (Keywords başlığı ile) olmalıdır.
Örnek
Öz
150 ila 250 kelime arası özet metni yer alacaktır.
Anahtar Kelimeler: Finansal İstikrar, Finansal İstikrar Endeksi
Abstract
An abstract between 150 and 250 words will be included.
Keywords: Financial Stability, Financial Stability Index
C. Makalenin Bölümleri
• Makalenin bölümlerinin çalışma içeriği dikkate alınarak konu başlıklarına göre bölüm ve altbaşlıklara ayrılarak ondalık sisteme göre düzenlenmesi gerekmektedir.
• Girişi numaralandırınız ve sonrasında takip eden bölümlerde çalışmanın teorik ve/veya ampirik dayanağı, araştırma yöntemi, veri toplama yöntemi sistematik bir sıra izlendikten sonra, elde edilen bulgular ışığında genel olarak değerlendirilecektir.
• Makalenin sonucu, “Sonuç” başlığı altında yer almalıdır. Sonuç başlığı da numaralandırılmalıdır.
• Makalede kullanılan kaynaklar “Kaynakça” başlığı altında yer alacaktır. Kaynakça numaralandırılmayacaktır.
• Makalenin bütün bölümleri bold olarak numaralandırılmalıdır.
Örnek:
1. Giriş
2. Literatür
2.1. 1990 Sonrası Gelişmeler
3. Sonuç

Sayfa Yapısı
Kenar Boşlukları: Alt, Üst, Sağ, Sol: 2 ,5 cm
Kağıt Boyutu: A4 (21 CM X 29,7 CM)
Düzen: Üstbilgi: 1,2 cm Altbilgi: 1,2 cm (Standart formlarında)
Yazı Karakteri
Ana Başlık: Tamamı BÜYÜK harf.
Times New Roman, 12 punto, Kalın (Bold), ortalanmış
Paragraf aralıkları; Önce: 6 nk, Sonra: 6 nk. Satır aralığı; 1,5 satır
Girinti; yok.
Diğer Başlıklar: Sadece ilk harfi BÜYÜK karakter.
Times New Roman, 11 punto (özet başlığı ve alt başlıklar 10
punto), Kalın (Bold), sola dayalı ve numaralandırılmış.
Paragraf aralıkları; Önce: 3 nk, Sonra: 3 nk. Satır aralığı; 1,5 satır
Girinti; yok.
Özet Metni: Türkçe ve İngilizce (Abstract başlığı ile)
Times New Roman, 10 punto, İki yana yaslanmış. Paragraf
aralıkları; Önce: 0 nk, Sonra: 6 nk.
Satır aralığı; Tek
Girinti; Özel; Tüm satır; 1,25 cm.
Anahtar kelimeler: Türkçe özet metninin altına Türkçe “Anahtar Kelimeler” başlığı
(sadece başlık bold) ile İngilizce özet metninin altına İngilizce
“Keywords” başlığı (sadece başlık bold) ile.
Times New Roman, 10 punto, İki yana yaslanmış, paragraf
aralıkları; Önce: 0 nk, Sonra: 6 nk.
Satır aralığı; Tek
Girinti; yok
Asıl metin: Times New Roman, 10 punto, İki yana yaslanmış.
Paragraf aralıkları; Önce: 0 nk, Sonra: 6 nk.
Satır aralığı; Tek
Girinti; yok.
Dipnot: Times New Roman, 9 punto, İki yana yaslanmış.
Paragraf aralıkları; Önce: 0 nk, Sonra: 3 nk.
Satır aralığı; Tek
Girinti; yok.
Kaynakça: Times New Roman, 10 punto, İki yana yaslanmış.
Paragraf aralıkları; Önce: 0 nk, Sonra: 6 nk.
Satır aralığı; Tek
Girinti; Özel; Asılı; 1,25 cm.

Tablo, Şekil ve Kaynakça Örnekleri İçin TIKLAYINIZ.

- Gönderilen makaleler derginin amaç ve kapsamına uygun olmalıdır.

- Orijinal, yayınlanmamış ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmayan, her bir yazar tarafından içeriği ve gönderimi onaylanmış yazılar değerlendirmeye kabul edilir.

- Makale yayınlanmak üzere Dergiye gönderildikten sonra yazarlardan hiçbirinin ismi, tüm yazarların yazılı izni olmadan yazar listesinden silinemez ve yeni bir isim yazar olarak eklenemez ve yazar sırası değiştirilemez.
- Kabul edilen etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. Buna yayından sonra tespit edilen olası kuraldışı, uygunsuzluklar içeren makaleler de dahildir.
- Derginin sahibi, editörler, alan editörleri ve editör yardımcılarının çalışmaları, dergideki görevleri süresince yayınlanamaz.
- Birbirini takip eden iki sayıda aynı yazarın çalışmaları yayınlanamaz.
- Bayburt Üniversitesi’nde yazılan tezlerden türetilmiş çalışmalar dergimizde değerlendirmeye alınmaz.
- Açık erişimin bilginin evrensel kullanımını arttırarak insanlık için yararlı sonuçlar doğuracağı düşüncesinden hareketle, Bayburt Üniversitesi İşletme Ekonomi Ve Yönetim Araştırmaları Dergisi Açık Erişim politikasını benimsemiştir. Dergi, yazarlardan devraldığı ve yayımladığı içerikle ilgili telif haklarından, bilimsel içeriğe evrensel Açık Erişimin (Open Access) desteklenmesi ve geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla, bilinen standartlarda kaynak olarak gösterilmesi koşuluyla, ticari kullanım amacı ve içerik değişikliği dışında kalan tüm kullanım (bağlantı verme, kopyalama, baskı alma, herhangi bir fiziksel ortamda çoğaltma ve dağıtma vb.) haklarını bedelsiz kullanıma sunmaktadır. İçeriğin ticari amaçlı kullanımı için Bayburt Üniversitesi’nden yazılı izin alınması gereklidir.
- Dergimizin benimsemiş olduğu etik, görev ve sorumluluklarda Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi ve Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan ilkeler dikkate alınmaktadır.


İntihal Politikası

Dergimize gönderilen tüm makaleler, hakem değerlendirmesine sunulmadan önce Ithenticate ya da Turnitin programı ile benzerlik raporundan geçirilmektedir. Benzerlik oranı olarak üst sınır %20'dir.
Benzerlik raporunun %20'den yüksek çıkması durumunda makale:
1- Editör tarafından düzenleme için yazara gönderilebilir.
2- Editör tarafından red işlemi gerçekleştirilebilir.
3- Değerlendirilmek üzere yayın kuruluna gönderilebilir.

Yazarlar İçin Etik İlkeler
1) Etik kurallara uyulmamasından doğacak her türlü sorumluluk yazar(lar)a aittir.
Bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı eylemler şunlardır:
İntihal: Başkalarının özgün fikirlerini, metotlarını, verilerini veya eserlerini bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseri gibi göstermek,
Sahtecilik: Bilimsel araştırmalarda gerçekte var olmayan veya tahrif edilmiş verileri kullanmak,
Çarpıtma: Araştırma kayıtları veya elde edilen verileri tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan cihaz veya materyalleri kullanılmış gibi göstermek, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmek,
Tekrar yayım: Mükerrer yayınlarını akademik atama ve yükselmelerde ayrı yayınlar olarak sunmak,
Dilimleme: Bir araştırmanın sonuçlarını, araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde ve uygun olmayan biçimde parçalara ayırıp birden fazla sayıda yayımlayarak bu yayınları akademik atama ve yükselmelerde ayrı yayınlar olarak sunmak,
Haksız yazarlık: Aktif katkısı olmayan kişileri yazarlar arasına dâhil etmek veya olan kişileri dâhil etmemek, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olmayan bir biçimde değiştirmek, aktif katkısı olanların isimlerini sonraki baskılarda eserden çıkartmak, aktif katkısı olmadığı halde nüfuzunu kullanarak ismini yazarlar arasına dâhil ettirmek,
Destek alınarak yürütülen araştırmalar sonucu yapılan yayınlarda destek veren kişi, kurum veya kuruluşlar ile bunların katkılarını belirtmemek,
Henüz sunulmamış veya savunularak kabul edilmemiş tez veya çalışmaları, sahibinin izni olmadan kaynak olarak kullanmak,
Bilimsel bir çalışma kapsamında yapılan anket ve tutum araştırmalarında katılımcıların açık rızasını almadan ya da araştırma bir kurumda yapılacaksa ayrıca kurumun iznini almadan elde edilen verileri yayımlamak,
Araştırma ve deneylerde, çalışmalara başlamadan önce alınması gereken izinleri yetkili birimlerden yazılı olarak almamak.
Araştırma ve deneylerde mevzuatın veya Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin ilgili araştırma ve deneylere dair hükümlerine aykırı çalışmalarda bulunmak.
Bilimsel çalışmalarda, diğer kişi ve kurumlardan temin edilen veri ve bilgileri, izin verildiği ölçüde ve şekilde kullanmamak, bu bilgilerin gizliliğine riayet etmemek ve korunmasını sağlamamak,
İnsan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda etik kurallara uymamak, yayınlarında hasta haklarına saygı göstermemek.
2) Yazar(lar)ın gönderdikleri çalışmaların özgün olmaları beklenmektedir.
3) Yazar(lar) kullandıkları tüm çalışmalara ilişkin tam ve doğru bir biçimde atıfta bulunmalıdırlar.
4) Bayburt Üniversitesi İşletme Ekonomi Ve Yönetim Araştırmaları Dergisi’ne göndermiş oldukları çalışmalarını aynı anda başka dergilerin başvuru sürecine de göndermemelidir.
5) Yazar(lar) daha önce başka bir dergide yayınlanmış olan çalışmalarını Bayburt Üniversitesi İşletme Ekonomi Ve Yönetim Araştırmaları Dergisi’ne göndermemelidirler.
6) Çalışmanın içeriğine katkıda bulunan kişiler yazar olarak gösterilmelidir.
7) Değerlendirme süreci başlamış bir çalışma için yazar ekleme-çıkarma, yazarların sırasının değiştirilmesi şeklinde işlemler talep edilmemelidir, ancak unvan ve kurum değişikliklerinde düzeltme yapılabilmektedir.

Hakemler İçin Etik İlkeler
1) Hakemler, yalnızca değerlendirme yapmak için gerekli olan konu uzmanlıklarına sahip oldukları ve zamanında değerlendirebilecekleri makaleleri incelemeyi kabul etmelidir.
2) Hakemler makalelerin değerlendirilmesinde dürüst, tarafsız ve adil davranmalıdır.
3) Hakemler, yazar veya makaleyle ilgili olası bir çıkar çatışması durumunda bunu beyan etmeli, böyle bir olasılıktan emin olmadıkları takdirde dergi tarafından tavsiye almalıdır. Bu çıkar çatışması çok çeşitli konularla ilgili olabilir. Örneğin, hakem, makale yazarıyla yakın çalıştığını fark etmişse bunu dergiye beyan etmeli ve hakemlikten çekilmelidir. Yine hakem gönderilen makalenin konusuna çok benzer bir konu üzerine makale değerlendirme süreci esnasında bir araştırma yürütüyorsa bunu dergi idaresine bildirip hakemlikten çekilebilir.
4) Hakemler, makale yazarının yüksek olasılıkla tahmin ettikleri kişi olduğunu
düşündüklerinde dahi bu konuda dergiyi bilgilendirmelidir.
5) Hakemler, bir değerlendirme yapma niyeti olmadan sadece makaleye bir göz atmak için makaleyi incelemeyi kabul etmemelidir. Makaleye göz attıktan sonra hakemlikten çekilmek akademik etik prensipleriyle uyuşmamaktadır.
6) Hakemler, makalenin yazım sürecine herhangi bir şekilde öznel ve aktif katkıda bulunmuşsa, makaleyi değerlendirmeyi reddetmelidir.
7) Hakemler hakem değerlendirmesinin karşılıklı bir çabayı ve doğru bir zamanlamayla adil bir şekilde gözden geçirmeyi gerektirdiğini kabul etmeli, değerlendirme sürecinde buna uygun bir biçimde hareket etmelidir. Bu nedenle hakemler makale değerlendirme sürecini mümkün olduğunca kısa sürede tamamlamalıdır.
8) Hakemler, dergiye uzmanlık alanlarını doğrulukla ve isabetle ortaya koyan kişisel ve mesleki bilgiler sunmalıdır.
9) Hakemler makale değerlendirmelerinde, düşmanca veya itham edici veya aşağılayıcı kişisel yorumlar yapmaktan uzak olmalı, tarafsız ve yapıcı bir tutum izlemelidir. Bu duruşa uygun bir biçimde hakemler makalelerin biçimlenişine yazarın özgün anlatımını değiştirecek bir şekilde müdahil olmaya çalışmamalıdır.
10) Hakemler makale değerlendirme formunu eksiksiz doldurmalı, ret kararı verilmesi halinde gerekçeli bir rapor hazırlamalıdır.
11) Hakemler, hakemlik süreci sırasında elde ettikleri bilgileri kendisinin ya da başka herhangi bir kişinin ya da kurumun avantajı için kullanmamalı ya da başkalarının aleyhine olacak bir biçimde ya da başkalarını itibarsızlaştırma amacıyla bunlardan istifade etmemelidir.
12) Hakemler makale değerlendirme sürecinin gizliliğine saygı göstermeli ve derginin yayınladığı detayların ötesinde, hakemlik süreci sırasında ya da sonrasında bir makalenin veya bu makalenin değerlendirmesinin ayrıntılarını gizli tutmalıdır.
13) Hakemler, makale değerlendirme süreci sona erdikten sonra da değerlendirmeye tabi olan metne ve değerlendirme sürecine dair detayları gizli tutmalıdır.
14) İncelemek üzere görevlendirildiği bir eserde yer alan bilgileri eser sahibinin açık izni olmaksızın yayımlanmadan önce başkalarıyla paylaşmamalıdır.

Editörler İçin Etik İlkeler
1) Editörlerin yayınlanmak üzere bir makaleyi kabul etme veya reddetme kararları, yalnızca makalenin değerine, özgünlüğüne, netliğine ve derginin odak ve kapsamına uygun olmasına dayanmalıdır.
2) Editör kendisine gelen makaleye ilişkin değerlendirme sürecini geciktirmeksizin başlatmalıdır.
3) Editör yayımlanmak üzere gönderilen bir makaleyi, değerlendirmeye kabul veya reddetme konusunda tam yetki ve sorumluluk sahibidir. Ancak karar verme aşamasında hakemlerin görüşlerinden hareket eder.
4) Değerlendirmeler en az iki hakem görüşüne dayanılarak yapılır, bir kabul bir ret olması halinde üçüncü bir hakem görüşü alınır.
5) Editörler verdikleri kararı gerekçelendirmeli ve yazarı bilgilendirmelidir.
6) Editörler alanlarında güçlü yayınları olan, etik değerlere bağlı ve derginin yayın süreçlerini aksatmayacak hakemleri tercih etmelidir.
7) Dergide daha önce yayımlanmış bir makale için temel bilimsel hatalar olduğuna dair ikna edici kanıtlar sunulduğunda editörler hatayı vurgulayan bir makalenin yayımlanmasını veya mümkünse hatanın düzeltilmesini sağlamalıdır.
8) Gönderilmiş bir makalede açıklanan yayımlanmamış bilgiler, argümanlar veya yorumlar, yazarın izni dışında editörlerin kendi araştırmasında kullanılmamalıdır.
9) Editörler, dergiye başvurusu yapılan bir makaleye katkı sağlamışsa makalenin değerlendirme süreci bir başka editör tarafından yürütülür.
10) Editör makalelere ilişkin olarak kendisinin farkettiği veya hakemlerce bildirilen bilimsel yayın etiğine aykırı eylemlerin söz konusu olduğu hallerde Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesine göre hareket eder.

Araştırma Etiği
Aşağıdaki araştırma etiği hakkındaki mesleki ahlak kuralları, araştırmanın amaçlarına katkıda bulunur, iş birliği için gerekli değerleri destekler, araştırmacıların kamuya olan sorumluluğunu garantiye alır, kamu desteği ile güvenilirlik sağlar ve çeşitli ahlaki ve sosyal değerleri güçlendirir:
1. İlk kural açıklıktır. Diğer bir deyimle araştırmacı kullandığı verileri, malzemeleri, teçhizatları, kaynakları ve bulguları toplumla paylaşmak zorundadır. Eleştirilere ve yeni fikirlere açık olmalıdır.
2. Dürüstlük ve gerçeklik: Araştırmacı bulgularını uydurmamalı, başka bir yerden çalmamalı ya da yanlış yorumlamamalıdır. Sonuçları, metotları, prosedürleri doğru raporlamalı ve meslektaşlarını, sponsorları ve kamuyu yanıltmamalıdır. Araştırmayı kötüye kullanıyorsa, bu da bilim etiğine aykırı bir davranıştır.
3. Araştırmacının ilgilendiği objeye veya konuya bir zarar vermemesi gerekir. Buna bağlı olarak araştırmacı insanların mahremiyetine ve sırlarına saygılı olmalı ve araştırmasında izin verilmediği sürece şahıs isimlerini kullanmamalıdır. Ayrıca araştırmacı kendi kimliğini de saklamamalıdır.
4. Fikri mülkiyet: Patent, telif hakkı ve diğer fikri mülkiyetlere saygılı olunması gerekir. İzinsiz veri, yöntem ve sonuçlar kullanılmamalı ve katkıda bulunanlar mutlaka referans gösterilmelidir.
5. Gizlilik: Gizli iletişimler, personel kayıtları, ticari ve askeri sırlar, hasta kayıtları korunmalıdır.
6. Objektif olmak: Taraflı deney tasarımı, veri analizi ve yorumdan kaçınılmalıdır.
7. Bütünlük ve tutarlılık sağlanmalıdır.
8. Dikkatsizlik yüzünden yapılan hata ve atlamalar, çalışmanın baştan sona ciddi olarak incelenmesiyle engellenmelidir.
9. Sosyal sorumluluk: Sosyal hasarlara yol açabilecek araştırmalardan kaçınılmalıdır.
10. Ayrımcılık: Bilimsel yetki ve bütünlük ile ilişkisi olmayan cinsiyet, ırk, köken ve diğer faktörleri kullanarak ayrımcılık yapılmaması gerekir.
11. İlgili kanunların bilinip, bunlara uyulması lazımdır.
12. Hayvanlara özen gösterme: Araştırma sırasında kullanılan hayvanlara gereken ilgi ve saygı gösterilmeli. İyi tasarlanmamış ve gereksiz hayvan deneyleri yapılmamalıdır.
13. İnsanları koruma: İnsani konularda yürütülen araştırmalarda risk ve zarar minimize edilmeli, insan onuru, mahremiyeti ve otonomisi korunmalı. Çocuk, gelişimle veya kavramayla ilgili engelli, huzur evinde yaşayan, evsiz veya kanuni bir statüsü olmayan savunmasız kişileri içeren araştırmalarda özel önlemler alınmalıdır. Araştırmanın yükü de faydaları da adil bir şekilde dağıtılmalıdır.
Ulusal ve uluslararası düzenlemeler, yönetmeliklerle çerçevesi çizilmiş olan insan ve hayvanlarda yapılacak araştırmaların planlanması ve uygulanması, araştırma etiğinin en önemli başlıklarıdır. Araştırma etiği daha çok tıbbi araştırmalar için kullanılmakta olan bir kavramdır ancak kuşkusuz, sosyal bilimlerde yürütülen araştırmalar da daha farklı bir boyutta araştırma etiğinin ilgi alanına girmektedir.

Yasal/Özel Etik Kurul İzin Belgesi Alınması
TR Dizin Etik Kurallarla ilgili AÇIKLAMA ve BİLGİLENDİRME Kriterlerde geçmiş yıllarda yer alan Etik Kurallarla ilgili maddeler 2020 yılında açıklamalarla detaylandırılmış, araştırma alanında etik kurul izni gerektiren çalışmalar için izinlerin alındığı varsayılarak “izinle ilgili bilgilere makalede yer verilmesi” hususu kriterlere eklenmiştir.
Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir:
1) Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar.
2) İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
3) İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
4) Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
5) Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,
Ayrıca;
- Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,
- Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
- Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi
2020 yılı öncesi araştırma verileri kullanılmış, yüksek lisans/doktora çalışmalarından üretilmiş (makalede belirtilmelidir), bir önceki yıl dergiye yayın başvurusunda bulunulmuş, kabul edilmiş ama henüz yayımlanmamış makaleler için geriye dönük etik kurul izni gerekmemektedir.
Üniversite mensubu olmayan araştırmacılar da bölgelerinde bulunan Etik Kurul’lara başvurabilmektedir.
Ayrıca;
- Dergilerde yayımlanacak makalelerde etik kurul izini ve/veya yasal/özel izin alınmasının gerekip gerekmediği makalede belirtilmiş olmalıdır. Eğer bu izinlerin alınması gerekli ise, izinin hangi kurumdan, hangi tarihte ve hangi karar veya sayı numarası ile alındığı açıkça sunulmalıdır.
- Çalışma insan ve hayvan deneklerinin kullanımını gerektiriyor ise çalışmanın uluslararası deklerasyon, kılavuz vb. uygun gerçekleştirildiği beyan edilmelidir.

Dergimizde yer alan makaleler için yazarlardan hiçbir şekilde ücret alınmamaktadır.

İşletme Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Dizinler: Index Copernicus, DOAJ, Crossref, CiteFactor, EBSCO, Google Scholar, ASSOS, OJOP, ERIH Plus