Cilt: 33 Sayı: 1, 30.04.2022

Yıl: 2022

Araştırma Makaleleri

Endüstri Mühendisliği Dergisi (ISSN: 1300-3410) 1989 yılında TMMOB Makine Mühendisleri Odası tarafından yayımlanmaya başlanmıştır.

Kurulduğu yıldan beri, yayımlanan özgün çalışmalarla, endüstri mühendislerinin çağdaş gelişmeleri yakından takip edebilmelerine olanak tanımak, edinilen deneyim ve bilgi birikiminin tüm endüstri mühendislerince paylaşılmasına ve ülke çapında yaygınlaştırılmasına fırsat vermek ve süreklilik kazandırmak, Endüstri Mühendisliği uygulamalarının topluma duyurulmasında aracı olmak, meslek sorunlarının tartışıldığı bir zemin oluşturmak Endüstri Mühendisliği Dergisinin başlıca hedefleri arasında yer almaktadır.


Endüstri Mühendisliği Dergisi; Üretim planlama, Kalite Kontrol, Üretim sistemleri, İnsan makine sistemleri (ergonomi, iş etüdü vb), Yöneylem Araştırması, Bilgi teknolojileri gibi alanlardaki makaleleri kabul etmektedir.

Özgün niteliği olan orijinal teorik ve araştırma (uygulama) kategorisindeki bilimsel makaleler yayınlanır. Derleme vb çalışmalar kabul edilmez.   

Endüstri Mühendisliği Dergisi’nde uzmanlık alanlarında; kuramsal ve uygulamalı araştırma niteliklerinde makaleler yayımlanır.

Makaleler Türkçe veya İngilizce olabilir.

Sayfa Düzeni: Dergide yayımlanması istenen makaleler, standart A4 boyutunda (210*297 mm)  üst 30 mm, alttan 25 mm  ve yan kenarlarda 25 boşluk olacak şekilde (tek sütun halinde) hazırlanmalıdır. Her sayfaya, sayfa üstünde, sayfa no verilmelidir.

Yazı Karakterleri: Makaleler Windows uyumlu Word kelime işlemcide, tümüne Times New Roman stili 12 punto uygulanmalıdır. Paragraflar satır başından (tab yok) başlatılmalı ve her paragraf öncesi 6 punto boşluk olmalıdır.

Makale, özet ve kaynaklar dahil, 8.000 kelimeyi aşmamalıdır.

 

Makale Başlığı: Makalenin dilinde olmak üzere başlık, 12 punto kalın yazı stilinde, 80 karakteri aşmamak kaydıyla, ortalanmış olarak, tüm kelimeler büyük harflerle yazılmalıdır.

He makalede Türkçe ve İngilizce özet verilir. Her birinin altına anahtar kelimler / keywords yer alacaktır. 

Özet/Abstract : Özet/Abstract, makalenin ana temasını, problem ve çözüm yöntemi ile kısmi sonuçları içermeli, 200 kelimeyi aşmamalıdır. Referans içermez. Times New Roman stili 12 punto italik olmalıdır.  Abstract, mümkün olduğunca, Türkçe özetin çevirisi olmalıdır.

Anahtar Kelimeler / Keywords: Özet altında en fazla 5 anahtar kelime, her biri arasına , konur.

 

Giriş ve Diğer Kısımlar

Makale ana metin Giriş ile başlayıp çeşitli kısımlara ayrılmalı,  tartışmaya  yer verilip kaynaklar ile bitmelidir.

Ana ve alt başlıklar numaralandırılmalı, soldan hizalanmalı, tüm başlıklar, her kelimenin ilk harfi büyük, diğer harfler  küçük ve koyu stilde olmalıdır. Her başlıktan önce bir satır boş bırakılır.

 

Yazım Kuralları İndirmek İçin Tıklayınız…


 


 


ETİK İLKELER

1. Sosyal bilimler dahil olmak üzere tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki;
* Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar
* İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
* İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
* Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
* Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,
için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
İzinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) makalenin “Yöntem” bölümünde yer verilmelidir.
Makale yükleme esnasında, makale dosyasına ilave olarak Etik Kurul Onay dosyası da sisteme yüklenmelidir.
Ayrıca, olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir.


2. Makalede yasal/özel izin alınmasının gerekip gerekmediği belirtilmiş olmalıdır. Eğer, çalışma bir kurumda yapılan uygulamayı kapsıyor ise, ilgili kurumdan, hangi tarihte ve hangi karar veya sayı numarası ile izin alındığı açıkça belirtilmelidir.


3. Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve bunun makalede (kaynak gösterilerek) belirtilmesi gerekmektedir.


4. Makalenin iThenticate benzerlik programları ile analizi sonucunda toplam benzerlik düzeyi %25 altında olmalıdır. IThenticate® benzerlik dosyası da sisteme yüklenecektir. Eğer benzerlik oranı %25 üzeri ise, editör, sorumlu yazardan, makalenin benzerlik oranını düşürmesi için, revizyonunu rica eder.


5. Yazar, Hakem ve Editörün etik kurallara uyması 

Yazarlar : Sadece ilgili çalışmaya katkı sağlayan kişiler yazar olarak dikkate alınmalıdır. Makale sonunda yazarların katkı oranları ile çıkar çatışması beyan edilmelidir.
Hakemler : Hakemler, çıkar çatışması ile ilgili olarak herhangi bir şüpheye düşmeleri durumunda değerlendirme süreci ile ilgili olarak Editöre danışmalıdır. Çıkar çatışmasını önlemek amacıyla makale yazarları ile aynı kurumda çalışan kişiler hakem olarak seçilmemektedir.
Editörler : Editör veya Alan editörü, makaleyi değerlendirmek üzere farklı kurumlardan en az 2 (tercihen 3) kişiyi hakem olarak atar. Makaleleri değerlendiren hakemlerin isimleri yazarlara bildirilmez (blind peer review). Ayrıca hakemlerin de, yazar isimlerini görmeden (double-blind peer review) makaleleri değerlendirmesi garanti edilir. Editör veya Alan Editörü, makalelerin hakem değerlendirme sürecinin yönetilmesinden sorumlu olup herhangi bir çıkar çatışması tesbit edilmesi halinde ilgili makaleyi ret etme hakkına sahiptirler.


6. Makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye "Yöntem" bölümünde yer verilmelidir.

 Bu çalışmada araştırma ve yayın etiğine uyulmuştur.


7. Dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.


8. Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.


9. Makalenin sonunda; “Araştırmacıların Katkısı”, varsa “Destek” veya “Teşekkür” ve “Çıkar Çatışması” beyanı verilmelidir.


Makalede, “Araştırmacıların Katkısı” başlığında, her bir yazarın araştırmaya katkısı belirtilmelidir. Bu başlıkta, yazarların isimleri mizanpaj aşamasında eklenecektir.

Bu araştırmada; Yazar1, anketin tasarımı, uygulanması, bilgisayara ortamına aktarılması, … ; Yazar2, bilimsel yayın araştırması, makalenin oluşturulması, … ; Yazar3, istatistiki analizler, makalenin sonuçlar…. hazırlanması konularında katkı sağlamışlardır. 


“Destek” veya “Teşekkür” başlığında, eğer çalışma bir kurum veya BAP tarafından desteklenmiş ise destek belirtilebilir. Ayrıca, makalede yazar olarak yer almayıp, araştırmanın veri toplama vb aşamasında destek olanlar var ise teşekkür edilebilir.

Bu çalışma Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından 2019-XXXX nolu proje kapsamında desteklenmiştir.

Anketlerin uygulanmasındaki desteklerinden dolayı Ç. Karakaya ve F.Ünlü’ye teşekkür ederiz.

 
Çıkar çatışması konusunu açıklığa kavuşturmak için, yazarlar, makalenin sonunda herhangi bir “Çıkar Çatışması” olup olmadığı beyan edilmelidir.

Yazarlar tarafından herhangi bir çıkar çatışması beyan edilmemiştir.

 

YAYIN POLİTİKASI 
a. Endüstri Mühendisliği Dergisi TMMOB-MMO tarafından yılda üç sayı yayımlanan hakemli ve uluslararası bir dergidir.

b. Türkçe veya İngilizce dilinde yazılmış makaleler kabul edilir.

c. Özgün niteliği olan orijinal teorik ve araştırma (uygulama) kategorisindeki bilimsel makaleler yayınlanır. Bu kategorideki makalelerin; Endüstri Mühendisliği uzmanlık alanlarında üretilen bilginin yeni (yeni bir yöntem öne sürmesi) ya da daha önce var olan bilgiye yeni bir boyut kazandırmış veya kapsamlı bir uygulama özeliğine sahip olması beklenir.

d. Derleme, teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve çeviri makaleleri kabul edilmez.

e. Yayınlanmak üzere gönderilen makalelerin herhangi bir yerde yayınlanmamış veya yayınlanmak üzere herhangi bir dergiye gönderilmemiş olması zorunludur. 

f. Dergiye gönderilen makale konusunun yukarıda belirtilen EM konularından biri ve ayrıca sorumlu yazarın Endüstri / İşletme Mühendisliği Bölümü lisans veya lisans üstü mezunu veya üniversitelerin Endüstri / İşletme Mühendisliği Bölümü öğretim elemanı olması zorunludur. 

g. Makaleler ulusal ve/veya uluslararası hakemler tarafından değerlendirilir. Makaleleri değerlendiren hakemlerin isimleri yazarlara bildirilmez (blind peer review). Ayrıca hakemlerin de, yazar isimlerini görmeden (double-blind peer review) makaleleri değerlendirmesi garanti edilir. 

h. Sürecin herhangi bir aşamasında (ön kontrol, düzeltme, mizanpaj vb) yazar tarafından en geç 20 gün içinde işlem yapılmaması halinde başvuru iptal edilir.

i. Hakemlerin çoğunluğu tarafından “RED” edilen makaleler, Alan Editörü önerisiyle Editör tarafından red verilir.

j. Makalelerin tüm sorumluluğu ilgili yazarlara aittir. Makaleler, uluslararası kabul görmüş bilim etik kurallarına uygun olarak hazırlanmalıdır.

k. Bir yazarın bir sayıda sadece bir makalesi yayınlanabilir.

l. Makale için yazarlara herhangi bir ücret alınmaz, ödenmez.

m. Yazarlar tarafından, makalede araştırmacıların katkısı ile çıkar çatışması beyanı yapılır. 

Hakem değerlendirme süreci tamamlanmış ve kabul edilmiş tüm makaleler; makale gönderim ve/veya değerlendirme ücreti alınmaksızın yayımlanmaktadır.

19736      14617      26287       15235           15236           15240      15242