Güncel Sayı

Cilt: 5 Sayı: 1, 7.07.2024

Yıl: 2024

Araştırma Makalesi

Derlemeler

GİBTÜ İslami Araştırmalar Dergisi 30 Haziran ve 30 Aralık tarihlerinde yılda iki kez yayımlanan akademik bir dergidir. GİBTÜ İslami Araştırmalar Dergisi bilimsel niteliklere sahip çalışmaları yayımlayarak İslami ilimler ile sosyal ve beşeri bilimler alanlarında bilgi birikimine katkıda bulunmayı ve bu bilgileri kamuoyu ile paylaşmayı amaçlamaktadır.

Dergide Türkçe, Arapça, Farsça ve İngilizceyle yazılmış çalışmalara yer verilir. Makaleler en az iki hakem tarafından çift taraflı kör hakemlik değerlendirmesine tabi tutulur. İntihal programı kullanılarak makalelerin daha önce yayımlanmadığı ve intihal içermediği teyit edilir. 

GİBTÜ İslami Araştırmalar Dergisi İslami ilimler ile sosyal ve beşeri bilimler alanlarına dair araştırma makalesi, kitap tanıtımı, tez özeti, eser tahkiki ve akademik çeviri gibi bilimsel çalışmaları yayımlar.

1. GİBTÜ İslami Araştırmalar Dergisi yılda iki defa olmak üzere İslami ilimler ile sosyal ve beşeri bilimler alanında Haziran ve Aralık aylarında yayımlanan hakemli ve ücretsiz bir dergidir.
2. Derginin yayın dili Türkçedir. Ayrıca Arapça, İngilizce ve Farsça çalışmalar da yayınlanır.
3. Dergide yayımlanan yazıların bilim, hukuk ve dil sorumluluğu yazarlarına  ait olup yayımlanan yazılar yayıncının izni olmadan kısmen veya tamamen basılamaz, çoğaltılamaz ve elektronik ortama taşınamaz.

4. Gönderilecek yazıların daha önce başka bir dergide yayımlanmamış ya da yayımlanmak üzere gönderilmemiş olması gerekir.
5. Çeviri, sadeleştirme ve transkripsiyon yazılarına orijinal metinlerin fotokopileri eklenmelidir. Ayrıca kitap tanıtım ve değerlendirmelerine kitap kapak resmi JPEG formatında eklenmelidir.
6. Yayımlanması istenen yazılar, dergipark sistemi üzerinden dergimize gönderilmelidir. Makale gönderi rehberindeki açıklamalara rağmen sorun yaşayanlar dergimizin e-mail adresine “eyyup.tuncer@gibtu.edu.tr” sorunlarını iletebilirler.
7. Makalelerin başında 150-200 kelime aralığında Türkçe ve İngilizce özet (abstract) ile 5'er adet anahtar kelime (keywords) bulunmalıdır.
8. Makalelerin sonuna kaynakça eklenmelidir. Türkçe olmayan makalelerde kaynakça ayrıca latin harfleriyle de yazılmalıdır.
9. Gönderilen yazılarda uyulması gereken format:

a) Dipnot ve kaynakçada  İlahiyat alanına özgün İsnad Atıf Sistemi (2. Edisyon) kullanılmaktadır.

b) Yazım şablonu için tıklayınız. https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/30987


Yayın Etiği

GİBTÜ İslami Araştırmalar Dergisi'nde uygulanan yayın süreçleri, bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine ve dağıtımına hizmet etmektedir. Bu doğrultuda uygulanan süreçler, yazarların ve yazarları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesine doğrudan yansımaktadır. Hakemli çalışmalar bilimsel yöntemi somutlaştıran ve destekleyen çalışmalardır. Bu noktada sürecin bütün paydaşlarının (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır. Sırat Dergisi yayın etiği kapsamında tüm paydaşların aşağıdaki etik sorumlulukları taşımasını beklemektedir.
Aşağıda yer alan etik görev ve sorumluluklar, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar (Bk. COPE Yönerge Türkçe) ile İlahiyat Alan Dergileri Editörler Çalıştayı Kararları (20/01/2018) dikkate alınarak hazırlanmıştır.
Hakemli dergide bir makalenin yayımlanması uyumlu ve saygı duyulan bilgi ağının gelişmesinde gerekli bir unsurdur. Bu, yazarların ve onları destekleyen enstitülerinin çalışmalarının kalitesinin doğrudan yansımasıdır. Hakemli makaleler bilimsel metotları destekler ve şekillendirir. Bu yüzden beklenen etik davranışların standartlarında anlaşmaya varmak yayımlama ile ilgili tüm taraflar, yazar, dergi editörü, hakem ve yayımcı kuruluşlar için önemlidir.

Hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz.