Etil alkol
miktarı alkollü içki endüstrisinde üreticinin kaliteyi standardize etmesi,
mevzuat denetimi, ürün sınıf denetiminin yapılması, içki kategorilerinin
belirlenmesi ve yasal vergi düzenlemesi açısından bilinmesi zorunlu bir
parametredir. Bu çalışmada alkol miktarının tayininde referans metot olan
piknometrik metot, sektörde yaygın kullanımı olan dansimetrik metot ve pratik
bir metot olan NIR spektroskopisi metotları ele alınmıştır. Şarap ve rakı olmak
üzere iki farklı alkollü içki matriksinde üç metodun validasyon çalışması
yapılmıştır. Validasyon verileri karşılaştırılarak NIR spektroskopisinin
performansı değerlendirilmiştir. Tekrarlanabilirlik (%RSDr) değeri;
NIR metodunda şarap ve rakı numunesinde %0.05 olarak, piknometrik metotta şarap
için %0.31 ve rakı için %0.14 olarak, dansimetrik metot da ise şarap için %0.72
ve rakı için %0.44 olarak belirlenmiştir. NIR metodunda geri kazanım, iki
farklı alkol konsantrasyonunda %98 olarak tespit edilmiştir. Rakı ve şarap
numunelerinde farklı metotlarla belirlenen alkol miktarı arasında istatistiksel
açıdan farklılık belirlenmemiştir. Kesinlik parametreleri karşılaştırıldığında
NIR metodunun piknometrik ve dansimetrik metoda göre daha güvenilir olduğu
belirlenmiştir.
NIR spektroskopisi etil alkol piknometre dansimetre metot validasyonu ölçüm belirsizliği
Alcohol content
is an obligatory parameter in the production of alcoholic beverages for both
the need of a constant quality in alcoholic beverages industry and from the
point of view of legislative and taxation regulations. In this research,
pycnometric method as the reference method, electronic densimetry method and NIR methods have been studied for
the measurement of the alcohol strength. Wine and raki as the matrix of two
different alcoholic beverages are evaluated with single-laboratory validation
using these methods. Performance of
NIR spectroscopy was evaluated with comparing validation parameters of other
methods. The repeatability (%RSDr) of NIR method is %0.05 in both
matrices, RSDr of pycnometric method is %0.31 for wine and is %0.14
for raki, RSDr of densimetric method is %0.72 for wine and is %0.44
for raki have been determined for alcoholic strength. Recovery for NIR method
in two different alcoholic solutions is %98. There are no significant
differences among the alcoholic strengths depending on different methods in
samples of raki and wine. Among the methods, NIR method is more reliable depending on precision parameters.
NIR spectroscopy alcoholic strength pycnometer densimetry method validation measurement uncertainty
Diğer ID | GD17083 |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ocak 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 43 Sayı: 1 |