Dünya Sağlık Örgütü tarafından kanserojen grupta sınıflandırılan Helicobacter pylori enfeksiyonu yüksek tekrarlanma sıklığı ile hem gelişmekte olan hem de gelişmiş ülkelerde görülen önemli bir halk sağlığı sorunudur. H. pylori'nin mide mukozasında kolonize olarak kronik gastritin ana nedenini oluşturduğu bilinmektedir. Mide mikrobiyotası H. pylori’nin sebep olduğu hastalıkların oluşmasında ve gelişmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Beslenme düzenindeki değişimlerle gastrik mukozadaki H. pylori yoğunluğunda azalma sağlanması, H. pylori ile ilişkili peptik ülser, kronik gastrit, mide adenokarsinoması, mukoza ile ilişkili lenfoid doku lenfoması ve duodenal ülser hastalığı gibi hastalıkların ortaya çıkma riskini azaltmaya yardımcı olacaktır. H. pylori enfeksiyonunda antibiyotik tedavisi uygulanmakta, fakat bu süreçte antibiyotik direnci ve antibiyotik tedavisinin yan etkileri görülebilmektedir. Yapılan çalışmalar bağırsak mikrobiyotası üzerinde olumlu etkiye sahip olan probiyotiklerin; H. pylori enfeksiyonu tedavisinde eradikasyon oranını arttırdığını, hasta klinik belirtilerini iyileştirdiğini ve tedaviye bağlı antibiyotik ile ilişkili yan etkileri azaltarak hasta uyumunu arttırdığını belirtmektedir.
Helicobacter pylori infection which is recognized as carcinogen by WHO is a major public health problem in both developing and developed countries with high prevalence. It is well known that H. pylori causes mainly to chronic gastritis colonising in the gastric mucosa. Gastric microbiota is important in the occurrence and development of diseases caused by H. pylori. Nutritional modification providing a reduction in the population of H. pylori at the gastric mucosa will help to decrease the risk of H. pylori-associated diseases including peptic ulcer, chronic gastritis, gastric adenocarcinoma, mucosa associated lymphoid tissue lymphoma and duodenal ulcer disease. Antibiotic therapy is applied in this infection, but meanwhile it’s side effects and antibiotic resistance be seen. Studies indicate that probiotics which have positive effects on intestinal microbiota increase eradication rates of H. pylori, improve patient clinical symptoms and improve patient compliance by reducing side effects associated with antibiotic treatment.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Fen |
Yayınlanma Tarihi | 2018 |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 1 Kasım 2018 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2018, Cilt 43, Sayı 6 |
Bibtex | @derleme { gida433676, journal = {Gıda}, issn = {1300-3070}, eissn = {1309-6273}, address = {}, publisher = {Gıda Teknolojisi Derneği}, year = {2018}, volume = {43}, number = {6}, pages = {943 - 956}, doi = {10.15237/gida.GD18062}, title = {Helicobacter pylori ENFEKSİYONUNDA PROBİYOTİKLERİN ROLÜ}, key = {cite}, author = {Akdeniz, Vildan and Akalın, A. Sibel and Özer, Elif} } |
APA | Akdeniz, V. , Akalın, A. S. & Özer, E. (2018). Helicobacter pylori ENFEKSİYONUNDA PROBİYOTİKLERİN ROLÜ . Gıda , 43 (6) , 943-956 . DOI: 10.15237/gida.GD18062 |
MLA | Akdeniz, V. , Akalın, A. S. , Özer, E. "Helicobacter pylori ENFEKSİYONUNDA PROBİYOTİKLERİN ROLÜ" . Gıda 43 (2018 ): 943-956 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/gida/issue/39712/433676> |
Chicago | Akdeniz, V. , Akalın, A. S. , Özer, E. "Helicobacter pylori ENFEKSİYONUNDA PROBİYOTİKLERİN ROLÜ". Gıda 43 (2018 ): 943-956 |
RIS | TY - JOUR T1 - Helicobacter pylori ENFEKSİYONUNDA PROBİYOTİKLERİN ROLÜ AU - VildanAkdeniz, A. SibelAkalın, ElifÖzer Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - doi: 10.15237/gida.GD18062 DO - 10.15237/gida.GD18062 T2 - Gıda JF - Journal JO - JOR SP - 943 EP - 956 VL - 43 IS - 6 SN - 1300-3070-1309-6273 M3 - doi: 10.15237/gida.GD18062 UR - https://doi.org/10.15237/gida.GD18062 Y2 - 2018 ER - |
EndNote | %0 Gıda Helicobacter pylori ENFEKSİYONUNDA PROBİYOTİKLERİN ROLÜ %A Vildan Akdeniz , A. Sibel Akalın , Elif Özer %T Helicobacter pylori ENFEKSİYONUNDA PROBİYOTİKLERİN ROLÜ %D 2018 %J Gıda %P 1300-3070-1309-6273 %V 43 %N 6 %R doi: 10.15237/gida.GD18062 %U 10.15237/gida.GD18062 |
ISNAD | Akdeniz, Vildan , Akalın, A. Sibel , Özer, Elif . "Helicobacter pylori ENFEKSİYONUNDA PROBİYOTİKLERİN ROLÜ". Gıda 43 / 6 (Kasım 2018): 943-956 . https://doi.org/10.15237/gida.GD18062 |
AMA | Akdeniz V. , Akalın A. S. , Özer E. Helicobacter pylori ENFEKSİYONUNDA PROBİYOTİKLERİN ROLÜ. GIDA. 2018; 43(6): 943-956. |
Vancouver | Akdeniz V. , Akalın A. S. , Özer E. Helicobacter pylori ENFEKSİYONUNDA PROBİYOTİKLERİN ROLÜ. Gıda. 2018; 43(6): 943-956. |
IEEE | V. Akdeniz , A. S. Akalın ve E. Özer , "Helicobacter pylori ENFEKSİYONUNDA PROBİYOTİKLERİN ROLÜ", Gıda, c. 43, sayı. 6, ss. 943-956, Kas. 2018, doi:10.15237/gida.GD18062 |