BibTex RIS Kaynak Göster

Use of Sulphur dioxide in Food (in Turkish)

Yıl 1989, Cilt: 14 Sayı: 3, - , 01.06.1989

Öz

Gıdaları kükürtlemenin geçmişi çok eskilere uzanmaktadır. Kükürtleme maddeleri başta meyve ve sebzelerin kurutularak saklanması olmak üzere, reçel, marmelat ve benzeri ürünlere işlenecek meyvelerin taze olarak muhafazasında ve şarapçılıkta yaygın olarak kullanılmaktadır. Kükürtleme maddeleri denince, kükürt dioksit (SO2) ve kullanıldıkları şartlar altında kolayca SO2 ye dönüşebilen, potasyum bisülfit (KHSO3), potasyum metasülfit (Na2S2O5), sodyum bisülfit (NaHSO3), sodyum metabisülfit (Na2S2O3) ve sodyum sülfit (Na2SO3) anlaşılmaktadır. Gıdaların doğal yapılarında da kükürt içeren bileşikler vardır. Kükürtleme maddeleri enzimatik ve enzimatik olmayan esmerleşmenin kontrolünde etkili enzim inhibitörü, antioksidan ve indirgen, mikroorganizmaların kontrolünde ise antimikrobiyal madde olarak yarar sağlamaktadırlar. Gıda işlemede kullanılan kimyasal maddelere karşı gelişen tepki çerçevesinde, özellikle fazla kükürdün astımlılar üzerindeki olumsuz etkileri de görüldükten sonra gıdalardaki kükürt dioksit düzeylerinin azaltılması yolları araştırılmaktadır.

Kükürt Dioksit ve Gıdalarda Kullanılması

Yıl 1989, Cilt: 14 Sayı: 3, - , 01.06.1989

Öz

Gıdaları kükürtlemenin geçmişi çok eskilere uzanmaktadır. Kükürtleme maddeleri başta meyve ve sebzelerin kurutularak saklanması olmak üzere, reçel, marmelat ve benzeri ürünlere işlenecek meyvelerin taze olarak muhafazasında ve şarapçılıkta yaygın olarak kullanılmaktadır. Kükürtleme maddeleri denince, kükürt dioksit (SO2) ve kullanıldıkları şartlar altında kolayca SO2 ye dönüşebilen, potasyum bisülfit (KHSO3), potasyum metasülfit (Na2S2O5), sodyum bisülfit (NaHSO3), sodyum metabisülfit (Na2S2O3) ve sodyum sülfit (Na2SO3) anlaşılmaktadır. Gıdaların doğal yapılarında da kükürt içeren bileşikler vardır. Kükürtleme maddeleri enzimatik ve enzimatik olmayan esmerleşmenin kontrolünde etkili enzim inhibitörü, antioksidan ve indirgen, mikroorganizmaların kontrolünde ise antimikrobiyal madde olarak yarar sağlamaktadırlar. Gıda işlemede kullanılan kimyasal maddelere karşı gelişen tepki çerçevesinde, özellikle fazla kükürdün astımlılar üzerindeki olumsuz etkileri de görüldükten sonra gıdalardaki kükürt dioksit düzeylerinin azaltılması yolları araştırılmaktadır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Fevzi Keleş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1989
Yayımlandığı Sayı Yıl 1989 Cilt: 14 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Keleş, F. . (1989). Kükürt Dioksit ve Gıdalarda Kullanılması. Gıda, 14(3).
AMA Keleş F. Kükürt Dioksit ve Gıdalarda Kullanılması. GIDA. Haziran 1989;14(3).
Chicago Keleş, Fevzi. “Kükürt Dioksit Ve Gıdalarda Kullanılması”. Gıda 14, sy. 3 (Haziran 1989).
EndNote Keleş F (01 Haziran 1989) Kükürt Dioksit ve Gıdalarda Kullanılması. Gıda 14 3
IEEE F. . Keleş, “Kükürt Dioksit ve Gıdalarda Kullanılması”, GIDA, c. 14, sy. 3, 1989.
ISNAD Keleş, Fevzi. “Kükürt Dioksit Ve Gıdalarda Kullanılması”. Gıda 14/3 (Haziran 1989).
JAMA Keleş F. Kükürt Dioksit ve Gıdalarda Kullanılması. GIDA. 1989;14.
MLA Keleş, Fevzi. “Kükürt Dioksit Ve Gıdalarda Kullanılması”. Gıda, c. 14, sy. 3, 1989.
Vancouver Keleş F. Kükürt Dioksit ve Gıdalarda Kullanılması. GIDA. 1989;14(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/