Araştırma Makalesi

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ve Öğretmen Yetiştirme Süreci: Karşılaştırmalı Bir Değerlendirme

Sayı: 19 28 Aralık 2025
PDF İndir
TR EN

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ve Öğretmen Yetiştirme Süreci: Karşılaştırmalı Bir Değerlendirme

Öz

Bu araştırmanın amacı, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin felsefi hedefleri ile Türkiye'deki mevcut öğretmen yetiştirme süreci arasındaki uyumu karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Nitel araştırma yaklaşımlarından durum çalışmasına göre tasarlanan araştırmada, veriler doküman incelemesi yöntemi ile toplanmıştır. Bu kapsamda; Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Ortak Metni ve Erdem Değer Eylem Çerçevesi'nde sunulan yetkin ve erdemli insan profili, ulaşılmak istenen ideal hedef olarak incelenmiştir. Mevcut öğretmen yetiştirme süreci ise girdi, süreç ve sistem kapsamında ilgili literatür ve dokümanlar ışığında incelenmiştir. Bulgular, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin Erdem Değer Eylem Çerçevesi’ne dayalı yetkin ve erdemli insan profili hedeflerken bu idealin öğretmenden bilişsel yetkinliklerin ötesinde derin duyuşsal ve değer temelli yeterlilikler beklediğini göstermektedir. Ancak mevcut öğretmen yetiştirme sisteminin girdi ve süreç boyutlarında bu idealle henüz örtüşmediği tespit edilmiştir. Mevcut seçme sistemlerinin modelin gerektirdiği duyuşsal özellikleri ölçmede yetersiz kalarak bilişsel becerilere odaklandığı ilgili literatür çerçevesinde belirlenmiştir. Benzer şekilde üniversite eğitim sürecinin, modelin eylem vurgusunun aksine teorik ağırlıklı olduğu ve uygulama sürelerinin yetersiz kaldığı saptanmıştır. Araştırma, modelin felsefi hedeflerine ulaşılabilmesi için öğretmen niteliğinin henüz girdi aşamasından itibaren bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini ortaya koymaktadır. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin hedeflediği paradigma değişiminin bilhassa öğretmen yetiştirme sürecine yansıtılması gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Sorumlu yazar, bu çalışmanın herhangi bir finansal destek almadığını beyan etmiştir.

Etik Beyan

Bu makale, insan katılımcılarla yapılan herhangi bir süreç içermemektedir. Bu yüzden etik kurul izni alınmasına gerek yoktur.

Kaynakça

  1. Akdemir, A. S. (2013). Türkiye'de öğretmen yetiştirme programlarının tarihçesi ve sorunları. Electronic Turkish Studies, 8(12), 15-28.
  2. Akgün Kaya, E. (2023). Arkaik Dönem’den Hellenistik-Roma Dönemi’ne Antik Yunan eğitim anlayışı. RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, (Ö13), 719-740.
  3. Akpınar, B. & Köksalan, B. (2024). Eğitimde maarif ve müfredat yenileme ihtiyacı: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli üzerinden teorik bir analiz. Tarih Okulu Dergisi, 17(68), 27-48.
  4. Akyüz, Y. (2014). Türk eğitim tarihi (M.Ö.1000–M.S.2014). Pegem Akademi Yayıncılık.
  5. Aristoteles (2014). Nikomakhos’a etik (Çev. Z. Özcan). Sentez Yayınları.
  6. Arslankara, V. B. & Arslankara, E. (2024). Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin felsefi temelleri: Ontolojik, epistemolojik ve aksiyolojik bakış açılarından bir değerlendirme. İstanbul Eğitim Dergisi, 1(1), 121-145. https://doi.org/10.71270/istanbulegitim.istj.1557889
  7. Avcı, N. (2024). Enformatik cehalet. Ketebe Yayınevi.
  8. Barber, M. & Mourshed, M. (2007). How the world's best-performing school systems come out on top. McKinsey & Company.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Eğitim Politikası

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

28 Aralık 2025

Gönderilme Tarihi

11 Ağustos 2025

Kabul Tarihi

6 Aralık 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Sayı: 19

Kaynak Göster

APA
Güneş, G. (2025). Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ve Öğretmen Yetiştirme Süreci: Karşılaştırmalı Bir Değerlendirme. IBAD Sosyal Bilimler Dergisi, 19, 168-194. https://doi.org/10.21733/ibad.1762302