Etik İlkeler ve Yayın Politikası

ETİK İLKELER


İstanbul Eğitim Dergisi (ISTJ), ulusal ve uluslararası araştırma ve yayın etiği kanunlarını, yönergelerini ve ilkelerini benimsemektedir. Bu bağlamda ulusal düzeyde Basın Kanunu, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesine; uluslararası düzeyde ise Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) tarafından yayımlanan ilkelere uymayı taahhüt eder. Araştırmacılardan da ilgili etik yayıncılık kanun, yönerge ve ilkelerine uygun yayın yapmalarını talep eder. Araştırmacılar etik ihlal yapmaları durumunda söz konusu ihlalden sorumlu tutulur ve gerektiğinde yasal işlem başlatılır.

Okuyucular, ISTJ'te yayımlanan çalışmalarda bir hata, eksiklik, intihal vb. tespit etmeleri hâlinde ilgili durumu istanbuldergisi@meb.gov.tr veya muhammed.celik@meb.gov.tr adresine bildirmeleri durumunda başvuran kişi veya kişilere en hızlı şekilde dönüş yapılır. 



Yazarlar için Etik İlkeler ve Sorumluluklar


ISTJ'e makale gönderen yazarların başlıca şu etik ilkelere ve sorumluluklara riayet etmesi beklenmektedir:

1.Yazarların ISTJ'e değerlendirilmek üzere sundukları makalenin tüm verileri gerçek ve özgün olmalıdır.

2.Yazarlar makalede kullandıkları kaynaklara eksiksiz ve doğru bir şekilde atıf ve alıntı vermelidir. Benzerlik hususunda tüm sorumluluk yazarlara aittir. Benzerlik oranının %15’ten az olması beklenir. Bununla birlikte benzerlik oranında asıl ölçü, yazarların atıf yapma ve alıntılama kurallarını bilmesi ve bu kurallara uymasıdır (bk. APA 7 metin içinde kaynak gösterimi, APA 7 kaynakça gösterimi). Benzerlik oranı %1 bile bulunsa, atıf veya alıntı kurallarına uygun bir şekilde yapılmadıysa intihal söz konusu olabilir, dolayısıyla atıf ve alıntı kuralları yazarlar tarafından bilinmeli ve dikkatlice uygulanmalıdır. Herhangi bir intihal tespitinde makale reddedilir. ISTJ, intihal yapan yazarlar ve makalelerle ilgili ek yaptırımlara başvurma hakkını saklı tutar.  

3.ISTJ'e yayımlanmak üzere gönderilen makaleler daha önce başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.

4.Yazarlar makalelerini aynı anda birden fazla derginin başvuru sürecinde bulunduramayacaklarından her bir başvuru önceki başvurunun tamamlanmasını takiben başlatılabilir. 

5.Daha önce kongre ve sempozyumlarda sunulmuş ve sadece özeti yayımlanmış çalışmalar, bu durum belirtilmek kaydıyla ISTJ'e kabul edilebilir.

6.Makale yüksek lisans tezinin, doktora tezinin ya da geniş kapsamlı farklı bir araştırmanın/projenin bölümü olarak sunulduysa ilgili tezin/araştırmanın/projenin başlığı da beyan edilmelidir.

7.Yazarlardan değerlendirme süreçleri çerçevesinde makalelerine ilişkin ham veri talep edildiğinde ilgili veriyi editöre veya hakemlere iletmelidir.

8.Yazarlar, hakem değerlendirme süreci olumlu tamamlanmış ve yayın için sıraya alınmış makalelerini geri çekemezler.

9.Yazarlar, düzeltmeler için kendileri için belirlenen zamanda düzeltmelerini yaparak veya varsa düzeltmeye karşı itirazlarını belirtelerek geri bildirimde bulunmalıdır. Kendisi için belirlenen sürelere riayet etmeyen yazarlara bir seferliğine mahsus olmak üzere ilgili editörün uygun gördüğü ölçüde ek süre verilebilir, bu ek sürede de yazar gerekli düzeltmeleri tamamlamazsa makalesini dergiden çekmiş sayılır.

10.ISTJ'e gönderilen makaleye telif hakkı ödenmez. Yayımlanan makalenin telif hakları yazarına aittir. Yazarlar, ISTJ'e, makaleyi yayımlaması ve kendisini orijinal yayımcı olarak tanımlaması için yetkilendirir. Yazarlar, orijinal yazarları ve alıntı ayrıntıları tanımlandığı sürece, herhangi bir üçüncü kişiye makaleyi özgürce kullanma hakkı verir. Yazar imzalı ISTJ Telif Hakkı Anlaşması Formu, ISTJ süreç dosyasına eklenmelidir. ISTJ Telif Hakkı Anlaşması Formu için tıklayınız.

11.Etik kurul izni gerektiren makaleler için etik kurul onayı alınmalı, bu etik onay makalenin ilgili sayfasında (bk. ISTJ Makale Yazım Şablonu 7. sayfa) belirtilmeli ve etik kurul onayı belgesi makaleyle birlikte ISTJ süreç dosyasına eklenmelidir.

12.Yazarlar, çıkar çatışması bölümünde kendi aralarında herhangi bir çıkar çatışması yaşamadığını ve herhangi bir kişi ya da kurum lehine veya aleyhine objektifliklerini etkileyen bir durum olmadığını beyan etmelidir. Yazar imzalı ISTJ Çıkar Çatışması Formu, ISTJ süreç dosyasına eklenmelidir. ISTJ Çıkar Çatışması Formu için tıklayınız.

13.Etik beyan bölümünde yazarlar çalışmayı yaparken tüm etik kurallara uyduklarını bildirmelidir. Yazar imzalı ISTJ Etik Beyan Formu, ISTJ süreç dosyasına eklenmelidir. ISTJ Etik Beyan Formu için tıklayınız.

14.Birden fazla yazarlı çalışmalarda yazarlar makaleye ne oranda destek verdiklerini şeffaf bir şekilde bildirmelidir. Makalenin fikir, tasarım, analiz ve yorumlanmasına katkıda bulunmak; makaleye sadece imla ve dil bilgisi açısından değil, entelektüel ve akademik içerik açısından destek sağlamak ve makaleyi değerlendirilmek üzere göndermeden önce son şeklini vermek makaleye yazar olarak yazılmak için bir yazarın yapması gereken ön koşullardır. Bu şartlardan birini veya birkaçını yerine getirmeyenlerin makaleye yazar olarak isimleri yazılmamalıdır. Yazar imzalı Yazar Katkı Beyan Formu, ISTJ süreç dosyasına eklemelidir. ISTJ Yazar Katkı Beyan Formu için tıklayınız.



ISTJ Başeditörü, ISTJ Editör Yardımcısı ve ISTJ Alan Editörleri için Etik İlkeler ve Sorumluluklar


ISTJ'te görev yapan Başeditör, Editör Yardımcısı ve Alan Editörlerinin uymaları gereken başlıca etik ilkeler ve sorumlulukları şunlardır:

1.BaşeditörISTJ'in ulusal ve uluslararası dizinlerde taranan; öğretmen, okul yöneticisi ve araştırmacıların nitelikli çalışmalarını yayımlayabildikleri kaliteli bir dergi olmasından birinci derece sorumludur.

2.Başeditör, makalenin hakemlere gönderilip gönderilmemesi ve makaleye atanacak hakem hususlarında tam yetkiye sahiptir. 

3.Başeditör, makalenin içeriğinden sorumludur. Gerektiğinde düzeltme notu yayınlar veya geri çekme işlemi uygular.

4.Başeditör, makale değerlendirme sürecinin bilimsel ölçüt ve etik ilkelere uygun sürdürülmesinden ve tamamlanmasından sorumludur.

5.Başeditör ve Alan Editörleri, çift taraflı kör hakemlik modelinin şartlarını yerine getirmekten sorumludur. 

6.Başeditör ve Alan Editörleri, yayımlanana kadar makalenin gizliliğini sağlar, bu durum aynı anda birden fazla yere yapılan başvurular için geçerli değildir.

7.Başeditör ve Alan Editörleri, yayım koşullarına uymayan makaleyi yayımlamamak, düzeltmek üzere yazarına geri vermek veya biçimce düzenlemek yetkisine sahiptir.

8.Başeditör, yazarın makalede editörlerin ve hakemlerin kendisinden talep edilen düzeltmeleri yapıp yapmadığını kontrol eder. Zamanında yapılmayan düzeltmelerde yazara ek süre verebilir veya makaleyi yazara iade edebilir.

9.Başeditör, hakem raporları doğrultusunda makaleyi kabul eder, reddeder veya değişiklik yapılmasını ister.

10.Başeditör, makalenin gizliliğini ve bunun ayrıcalıklı bir etkileşim olduğunu hakemlere bildirir.

11.Başeditör; editörler, yazarlar ve hakemler arasında herhangi bir çıkar çatışmasına izin vermez.

12.Başeditör, makaleye değerlendirilmek üzere üçüncü hakem atadığı takdirde bu hakemden gelecek değerlendirmeye göre makaleyi reddebilir, minör veya major revizyon verebilir ya da kabul kararını işaretleyebilir.

13.Başeditör, hakemlerin onayını alan makaleyi anlam bütünlüğü, yazım kuralları ve noktalama işaretleri bakımından incelenmek üzere ISTJ Dil Editörlerine gönderir ve dil kontrolü aşamasını takip eder.

14.Başeditör, ISTJ Dil Editörlerinin makaleyi incelemeyi tamamlamalarının ardından yayın kararı için ISTJ Yayın Kuruluna sunar. 

15.Başeditör ve Editör Yardımcısı yayın kararı alınan makalenin son okumasını yapar; mizanpaj aşamasını takip eder.

16.Başeditör, işlemleri tamamlanmış makaleleri makale gönderim tarihine ve ISTJ'te farklı alt konu başlıklarının yayımlanacak ilk güncel sayıda eşit dağılımı olacak şekilde sıraya alır ve sırası gelen makaleyi yayımlar.




ISTJ İstatistik Editörü için Sorumluluklar


ISTJ İstatistik Editörü, makale ön inceleme aşamasındayken makale henüz hakemlere gitmeden önce ISTJ Başeditörü tarafından görevlendirilir. ISTJ İstatistik Editörü, makalenin yöntemini, kullanılan istatistiki testleri ve istatistiki analiz bulgularını inceler, gerektiğinde yazardan ham veri tablolarını ister. ISTJ'te bir makalenin hakemlere gönderilebilmesi için istatistiki test yöntemlerinin, istatistiki bulguların ve yorumların kontrolünün yapılması zorunludur. ISTJ İstatistik Editörü, ilgili makaleyi istatistiki açıdan yetersiz veya hatalı bulursa, bu yetersizliğin ve hatanın giderilmesi için makaleyi yazara gönderir. Yazar düzenlemeyi yaptıktan sonra ISTJ İstatistik Editörü düzenleme sonucununa göre kararını verir. ISTJ İstatistik Editörü önerilerini, makale metni üzerine açıklama ekleyerek uygular. ISTJ İstatistik Editörü makale inceleme sonucunda herhangi bir hata bulamazsa sisteme dosya yüklemez, ama “İncelemesini tamamladığım makalede istatistiki test yöntemleri ve istatistiki bulgular açısından herhangi bir sorun tespit edilmemiştir.” şeklinde ISTJ Başeditörüne açıklama yazar.



Hakem Süreci


ISTJ konu başlıkları kapsamında özgün, güncel, alana katkı sağlayabileceği düşünülen, nitelikli makaleler ön incelemeye alınmak üzere ISTJ'te kabul edilir. ISTJ konuları kapsamında olmayan; özgün, güncel, alana katkısı ve ISTJ hedef kitlesine uygun olmayacağı düşünülen makaleler ön incelemeye alınmaksızın ve ret gerekçesi yazılmaksızın ISTJ Başeditörü tarafından yazarlara iade edilebilir. ISTJ'e gönderilen bir makaleyi ön incelemeye almadan reddetme yetkisi ISTJ Başeditörüne aittir.


ISTJ'e sunulan makale, öncelikle ISTJ Makale Yazım Şablonuna uygunluğunun incelenmesi için ISTJ Yazım Editörüne gönderilir. Sunulan makalenin ISTJ Makale Yazım Şablonuna uygunluğu ISTJ Yazım Editörü tarafından onaylandıktan sonra ilgili makale, kapsamlı bir değerlendirme için ISTJ Başeditörü veya makalenin araştırma konusuna vâkıf ISTJ Başeditörü tarafından yetkilendirilen bir ISTJ Alan Editörüne gönderilir. Aynı zamanda ISTJ Başeditörü makalede kullanılan istatistiki test yöntemlerinin ve istatistiki bulguların doğruluğunun incelenmesi için makaleyi ISTJ İstatistik Editörüne gönderir. ISTJ Başeditörü veya ISTJ Alan Editörü ile ISTJ İstatistik Editörünün kontrolünden olumlu rapor alan makale daha sonra konu ile ilgili uzmanlığı bulunan ve en az doktora derecesine sahip iki hakemin değerlendirmesine sunulur.


Hakem süreci, çift taraflı kör hakemlik modeli çerçevesinde gizlilik içinde ISTJ Başeditörü tarafından yürütülür. Hakemin incelediği makale hakkındaki görüş ve kanaatini hem metin üzerinde hem çevrim içi hakem formu üzerinde belirtmesi talep edilir. Hakemin değerlendirmesini tamamladığı makale ile ilgili olumlu veya olumsuz görüşünü en az 120 kelime ile açıklaması istenir. Yazara, hakem görüşlerine katılmaması halinde itiraz ve görüşlerini savunma hakkı verilir. ISTJ Başeditörü, yazar ve hakemler arasında, gizliliği koruyarak karşılıklı iletişimi sağlar. İki hakemden birinin olumsuz kanaat belirtmesi durumunda makale, üçüncü bir hakeme gönderilir. Çalışmalar, en az iki hakemin olumlu kararı ile yayımlanabilir. Hakem raporlarının ikisi de olumlu ise makale, ISTJ Dil Editörlerinin kontrolüne gönderilir. Makale, ISTJ Dil Editörlerinin kontrolünden geçtikten sonra yayımlanmasının değerlendirilmesi teklifi ile ISTJ Başeditörü tarafından ISTJ Yayın Kuruluna sunulur. ISTJ Yayın Kurulu da makalenin yayımlanmasını onaylarsa ISTJ Mizanpaj Editörü makalenin mizanpajını yaparak makaleyi yayıma hazır hâle getirir. Mizanpaj işlemi tamamlanan makalenin son okuması ISTJ Başeditörü tarafından yapılır. Makale, son okuma aşamasının ardından gönderim tarihine ve ISTJ'te farklı alt konu başlıklarının yayımlanacak ilk güncel sayıda eşit dağılımı olacak şekilde sıraya alınır ve sırası gelen makale yayımlanır.

ISTJ Başeditörü; yazarlar, alan editörleri, istatistik editörü, yazım editörü, dil editörleri ve hakemler arasında çıkar çatışmasına izin vermez. Hakem atama konusunda tam yetkiye sahiptir. Hakem değerlendirmelerinin objektif olmasını sağlar. Hakemlik sürecinde görevlendirilen hakemler makalenin yeni ve önemli bilgiler içermesine; makalenin özünün içeriği net ve düzgün bir şekilde tanımlamasına; yöntemin bütünlüğüne ve anlaşılır olmasına; tartışma ve sonucun bulgularla kanıtlanabiliyor olmasına; araştırmada yeterli sayıda referansın kullanılmasına ve kullanılan dilin kalitesi gibi durumlara dikkat eder.



Hakemler için Etik İlkeler ve Sorumluluklar


ISTJ, hakemlik sürecinde görev alan hakemlerin başlıca şu etik ilkelere ve sorumluluklara uyması beklenmektedir:

1.Hakemler, sadece uzmanlık alanı ile ilgili makaleleri değerlendirmeyi kabul etmelidir.

2.Hakemler, tarafsızlık ve gizlilik içerisinde değerlendirme yapmalıdır.

3. Makaleler değerlendirilirken hakemler yalnızca entelektüel ve bilimsel içerikle sınırlıdır.

4.Hakemler yazarların herhangi bir kötüye kullanım durumununda editörü hemen bilgilendirmelidir.

5.Hakemlerin araştırma, yazarlar ve/veya araştırma fon sağlayıcıları ile ilgili herhangi bir çıkar çatışması olmamalıdır. Yargıları objektif olmalıdır.

6.Hakemler, değerlendirdikleri makalelerle ilgili tüm bilginin, makale yayımlanana kadar gizliliğini sağlamalı ve yazarın telif hakkı ihlali veya intihal yaptığını fark ederlerse ivedilikle editöre raporlamalıdır.

7.Makalenin konusu hakkında kendini yetkin hissetmeyen ya da iş yoğunluğu veya çeşitli mazaretlerle makaleleri zamanında değerlendiremeyeceğini düşünen hakemler, konuyla ilgili editörü bilgilendirmeli ve hakemlik sürecine dâhil edilmemeyi talep etmelidir.



ISTJ Türkçe ve İngilizce Dil Editörleri için Sorumluluklar


ISTJ Türkçe ve İngilizce Dil Editörleri, hakemlerin onayından geçen makaledeki anlam bütünlüğü ile yazım kurallarının ve noktalama işaretlerinin doğruluğunu kontrol eder, varsa hatalar yazardan bu konularla ilgili düzeltmeler ister. ISTJ'te bir makalenin yayıma alınabilmesi için Türkçe ve ve İngilizce dil kontrolünün yapılması zorunludur. ISTJ Dil Editörü önerilerini, makale metni üzerine açıklamalar ekleyerek uygular. Makale inceleme sonucunda herhangi bir hata yoksa ISTJ Dil Editörü sisteme dosya yüklemez, ama “İncelemesini tamamladığım makalede anlam bütünlüğü, yazım kuralları ve noktalama işaretleri açısından herhangi bir sorun bulunmamaktadır.” şeklinde ISTJ Başeditörüne açıklama yazar.




YAYIN POLİTİKASI


1.ISTJ konuları kapsamında olmayan; özgün, güncel, alana katkısı ve ISTJ hedef kitlesine uygun olmayacağı düşünülen makaleler ön incelemeye alınmaksızın ve ret gerekçesi yazılmaksızın ISTJ Başeditörü tarafından yazarlara iade edilebilir. ISTJ'e gönderilen bir makaleyi ön incelemeye almadan reddetmek için tüm yetki ISTJ Başeditörüne aittir.

2.Daha önce yayımlanmayan ya da yayımlanmak üzere başka bir dergide değerlendirme aşamasında bulunmayan; ISTJ konu başlıkları kapsamında özgün, güncel, alana katkı sağlayabileceği düşünülen, nitelikli makaleler ön incelemeye alınmak üzere ISTJ'te kabul edilir.

3.Makalelere ait tüm süreç sadece DergiPark sistemi üzerinden yürütülmektedir, bunun dışında yazarlarla farklı iletişim yöntemleri kurulmamaktadır.

4.Benzerlik hususunda tüm sorumluluk yazarlara aittir. Benzerlik oranının %15’ten az olması beklenir. Bununla birlikte benzerlik oranında asıl ölçü, yazarların atıf yapma ve alıntılama kurallarını bilmesi ve bu kurallara uymasıdır. Benzerlik oranı %1 bile bulunsa, atıf veya alıntı kurallarına uygun bir şekilde yapılmadıysa intihal söz konusu olabilir, dolayısıyla atıf ve alıntı kuralları yazarlar tarafından bilinmeli ve dikkatlice uygulanmalıdır (bk. APA 7 metin içinde kaynak gösterimi, APA 7 kaynakça gösterimi).

ISTJ, DergiPark ve intihal.net arasındaki işbirliği kapsamında, makale başvurularında benzerlik raporu ücretsiz olarak temin edilebilir. Bu doğrultuda, benzerlik raporu hazırlanır ve sonuç e-posta ile yazara bildirilir. Raporun sonucu açıklandığında makale gönderim işlemi tamamlanır.

5.İncelenmek üzere kabul edilen her bir makale, öncelikle ISTJ Makale Yazım Şablonuna uygunluğu açısından bir defaya mahsus en fazla 10 gün içinde ISTJ Yazım Editörü taranır; makale şablonunda eksiklik veya hata bulunması hâlinde sorumlu yazardan bu eksiklik ve hataları en fazla 7 gün içinde düzeltmesi istenir. Gerekli değişiklikler yapılmadığı takdirde yazara 3 gün ek süre verilir. Bu süre zarfında da yazar gerekli değişiklikleri yapmazsa makale reddedilir ve aynı yayın döneminde tekrar işleme alınmaz.

6.ISTJ Makale Yazım Şablonuna uygun makale, ya ISTJ Başeditörü ya da makalenin araştırma konusuna vakıf bir ISTJ Alan Editörü tarafından özgünlük, metodoloji, araştırma konusunun önemi, alana katkısı, dergi kapsamına uygunluğu açısından kapsamlı bir değerlendirmeye alınır. Aynı zamanda makalede kullanılan istatistiki test yöntemlerinin ve istatistiki bulgularının doğruluğunun tespit edilebilmesi için makale ISTJ İstatistik Editörüne gönderilir. Bu değerlendirmenin 15 gün içinde tamamlanması beklenir. Bu aşamada yazardan herhangi bir düzeltme yapılması istenirse her düzeltme için yazarlara ve ISTJ Editörlerine ayrı ayrı 15'er gün süreler tanınır ve bu süreler zarfında işlemlerin sorumluluklarının yerine getirilmesi beklenir. ISTJ Başeditörü veya ISTJ Alan Editörü ile ISTJ İstatistik Editörünün kontrolünden olumlu rapor alan makale daha sonra konu ile ilgili uzmanlığı bulunan ve en az doktora derecesine sahip iki hakemin değerlendirmesine sunulur. 

7.Ön incelemeden geçen makaleler çift-kör hakemlik modeliyle en az iki hakem tarafından değerlendirmeye alınır. Çift taraflı kör hakemlik modeline göre yazarlar ve hakemler birbirlerinin kimliklerini bilmezler. Makale değerlendirme sürecinin tamamında ISTJ Başeditörü gizliliği temin eder. 

8.Hakemlerin en geç 30 gün içinde makale değerlendirmelerini tamamlamaları beklenir. Hakemler inceledikleri makaleden düzeltme istemeleri hâlinde, ilgili raporlar yazarlara gönderilir ve makalenin talep edilen şekilde düzeltilmesi istenir. Yazarlardan kendilerine verilen düzeltmeleri 15 gün içinde tamamlamaları beklenir. Düzeltmeyi görmek isteyen hakemlerin de 15 gün içinde düzeltmeyi onaylamaları veya tekrar düzeltmeye göndermeleri beklenmektedir. Hakem değerlendirme süreci tamamlanana kadar böyle işler. 

9.Makale, iki hakemden birinin olumsuz kanaat belirtmesi halinde üçüncü bir hakeme gönderilir. Makale, en az iki hakemin olumlu kararı ile yayımlanabilir.

10.Hakem süreci tamamlanan makale ISTJ Türkçe ve İngilizce Dil Editörleri tarafından en geç 15 gün içinde incelenir ve gerekli olması durumunda ISTJ Dil Editörleri yazardan düzeltmeler isteyebilir. Bu düzeltmelerde ISTJ Dil Editörlerine ve sorumlu yazara ayrı ayrı 10'ar günlük süreler tanınır ve süreç tamamlanana kadar böyle işler.

11.Yayın kararı, hakemlerin makaleyi kabülleri ve ISTJ Dil Editörlerinin makaleyi incelemeyi tamamlamalarının ardından ISTJ Yayın Kurulu tarafından verilir. ISTJ Yayın Kurulu üyeleri de yazara düzeltmeler verebilir. 

12.ISTJ Yayın Kurulu tarafından oybirliği veya oy çokluğu ile yayımlanması kararlaştırılan makalenin mizanpajı 15 gün içinde ISTJ Mizanpaj Editörü tarafından yapılır.

13.Mizanpaj işlemleri tamamlanan makalenin son okuması 5 gün içinde ISTJ Başeditörü veya ISTJ Editör Yardımcısı tarafından yapılır. Makale, son okuma aşamasının ardından gönderim tarihine ve ISTJ'te farklı alt konu başlıklarının yayımlanacak ilk güncel sayıda eşit dağılımı olacak şekilde sıraya alınır ve sırası gelen makale yayımlanır.

14.Yayımlanan makalelere ait veriler ilgili indekslere en geç 7 gün içinde iletilir.

15.Bir sayıda aynı yazara ait sadece bir çalışma yayımlanmaktadır.

16.Etik ilkere uygun olmayan (intihal, sahtecilik, çarpıtma, duplikasyon, sahte yazarlık/inkar edilen yazarlık, araştırma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali, çıkar çatışmasının gizlenmesi, diğer etik ihlalleri) tüm makaleler yayımdan çıkartılır. Bunlara, yayımlansa bile sonradan tespit edilebilen etik dışı makaleler de dâhildir. 

17.ISTJ'te yayımlanan makalelerin içeriğinden kaynaklanan yasal sorumluluklar tamamen yazarlarına aittir.  










Son Güncelleme Zamanı: 20.06.2024 12:48:43