Güncel Sayı

Cilt: 1 Sayı: 1, 20.10.2023

Yıl: 2023

Journal of Psychometric Research, Ağustos ve Şubat aylarında yılda iki sayı olarak Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü tarafından  yayımlanmaktadır. Journal of Psychometric Research, yalnızca elektronik ortamda yayınlanan bilimsel hakemli bir dergidir. Journal of Psychometric Research, ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe ve İngilizce dillerinde bilimsel niteliklere sahip özgün araştırma makaleleri yayımlamaktadır. Journal of Psychometric Research, ücretsiz ve açık erişim sağlayarak, alan ile ilgilenen tüm araştırmacılara bilgi kaynağı olmayı hedeflemektedir. Journal of Psychometric Research, üretilen nitelikli bilginin bilimsel yayıncılık aracılığıyla uluslararası boyutta görünürlüğünü ve erişilebilirliğini arttırmak ve bu bağlamda ulusal ve uluslararası bilgi birikimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. 

Journal of Psychometric Research, psikometri ile ilgili alanyazına katkıda bulunacak özgün araştırma makaleleri yayımlamaktadır. Derginin hedef kitlesini akademisyenler, araştırmacılar, profesyoneller, öğrenciler ve ilgili mesleki, akademik kurum ve kuruluşlar oluşturmaktadır.

Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

YAZILARIN HAZIRLANMASI

Makale gönderimi çevrimiçi olarak yapılmalıdır. Gönderilen yazılar, yazının yayınlanmak üzere gönderildiğini ifade eden ve makaleyle ilgili bilgileri içeren bir mektup; yazının elektronik formunu içeren Microsoft Word 2003 ve üzerindeki versiyonları ile yazılmış elektronik dosya ve tüm yazarların imzaladığı Telif Hakkı Anlaşması Formu eklenerek gönderilmelidir. Web sayfası üzerinden başvuruyu gerçekleştiren yazar, değerlendirme ve yayın süreci boyunca iletişim kurulacak kişidir. Makale taslağının hazırlanışı için MS Office Word programı ve .doc ya da .docx dosya formatı kullanılmalıdır. Makale şablonuna linkten ulaşılabilir: https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/26347 

Makale taslağı -yazar(lar)a dair hiçbir kişisel bilgi bulunmamasına özen gösterilerek- şu sırayla hazırlanmalıdır:
a-İlk sayfada (anahtar kelimeler hariç) makalenin Türkçe başlığı ve 150-300 kelimelik bir makale özeti ve özetin altında 3-6 adet anahtar kelime olmalıdır.
b-İkinci sayfada (anahtar kelimeler hariç) makalenin İngilizce başlığı ve 150-300 kelimelik İngilizce özet (abstract) ve özetin altında 3-6 adet anahtar kelime (keywords) yer almalıdır.
c- Üçüncü sayfada makalenin giriş daha sonra yöntem, bulgular ve tartışma bölümleri bulunmalıdır.
d- Bunların dışında yazar(lar), metnin akışında uygun gördükleri gibi başlık ve alt başlıklar oluşturabilir. Başlıklandırmada numara ya da harf sistemi kullanılmamalı, bunun yerine APA 7 versiyonundaki başlıklandırma sisteminden yararlanılmalıdır.
e. Ana metin içinde şekil ve tabloların yer alması gereken yerler, şekil ve tablo numaraları belirtilerek işaretlenmelidir (“Şekil 1. Buraya Yerleştirilmelidir” gibi). Tablolar APA 7 formatına göre hazırlanmalıdır.
f. Ana metinden sonra kaynakça kısmı ayrı bir sayfada başlamalıdır. Kaynakça, APA 7 formatı uyarınca düzenlenmeli ve dikkatlice kontrol edilmelidir. Kaynaklar, yazar soy ismine göre alfabetik sırayla sıralanmalıdır. Kaynakçada geçen her kaynak ana metinde, ana metinde geçen her atıf kaynakçada yer almalıdır.
g. Kaynakçadan sonra her biri ayrı bir sayfada olmak üzere sırasıyla şekil ve tablolar -başlıkları ve varsa açıklamalarıyla birlikte- yer almalıdır.
h. Makale taslağında Word programının “yazım denetimi” dışında -özellikle otomatik numaralandırma gibi- hiçbir otomatik metin düzenleme özelliği kullanılmamalıdır.
i. Makale taslağı gönderilirken kapak sayfası da doldurulup ayrıca yüklenmelidir. Kapak sayfasına makalenin başlığı, yazar(lar)ın ismi(isimleri), unvanları, kurum bilgileri, telefon, faks numaraları, e-mail adresleri eklenmelidir.
j. Makalenin editör düzenlemesi sonrasında yayın öncesi onay kopyası, iletişilen yazarla paylaşılır ve belirtilen süre içinde kontrol edilip dizgi hataları varsa rapor edilmesi istenir. Yazar(lar)ın kontrol ettiği bu kopya, dizgi hataları varsa düzeltildikten sonra editoryal ekibin son onayından geçerek yayınlanır.
Referans Stili ve Formatı
Journal of Psychometric Research, metin içi alıntılama ve kaynak gösterme için APA (American Psychological Association) kaynak sitilinin güncel baskısını takip etmektedir.
- http://www.apastyle.org/
Kaynakların doğruluğundan yazar(lar) sorumludur. Tüm kaynaklar metinde belirtilmelidir. Kaynaklar aşağıdaki örneklerdeki gibi gösterilmelidir.
Metin İçinde Kaynak Gösterme
Kaynaklar metinde parantez içinde yazarların soyadı ve yayın tarihi yazılarak belirtilmelidir. Birden fazla kaynak gösterilecekse kaynaklar arasında (;) işareti kullanılmalıdır. Kaynaklar alfabetik olarak sıralanmalıdır.
Örnekler:
Birden fazla kaynak;
(Demir vd., 2014; Kaya, 2020)
Tek yazarlı kaynak;
(Odacı, 2009)
İki yazarlı kaynak;
(Odacı ve Kınık, 2019)
Üç ve daha çok yazarlı kaynak;
(Kaya vd., 2022)
Kaynaklar Bölümünde Kaynak Gösterme
Kullanılan tüm kaynaklar metnin sonunda ayrı bir bölüm halinde yazar soyadlarına göre alfabetik olarak numaralandırılmadan verilmelidir.
Kaynak yazımı ile ilgili örnekler aşağıda verilmiştir.
Kitap
a) Dergimize gönderilen makale Türkçe dilinde yazıldıysa kitap referansı:
Volkan, V. D. (2021). Kayıptan sonra yaşam “Komplike yas ve tedavisi” (7. baskı). Ankara: Pusula Yayınevi.
Bauman, Z. ve May, T. (2004). Thinking sociologically. New Jersey: Blackwell Publishing Ltd.
b) Türkçeye Çevrilmiş Kitap
Bauman, Z. (2021). Iskarta hayatlar (O. Yener, Çev.). İstanbul: Tellekt Yayınları.
c) Editörlü Kitap
Çukur, C. Ş. ve Sayılan, G. (Ed.). (2006). Uygulamalı sosyal psikoloji. Ankara: Nobel Yayıncılık.
d) Çok Yazarlı Türkçe Kitap
Karaaslan, F. ve Gençoğlu, A. Y. (2019). Suriyeli göçmenlerle birlikte yaşamak. Ankara: Tezkire Yayıncılık.
e) Dergimize Gönderilen Makale İngilizce Dilinde Yazıldıysa Kitap Referansı:
Volkan, V. D. (2021). Kayıptan sonra yaşam “Komplike yas ve tedavisi” (7th ed.) [Life after loss “Complicated grief and its treatment”]. Ankara, Turkey: Pusula Yayınevi.
Bauman, Z., & May, T. (2004). Thinking sociologically. New Jersey: Blackwell Publishing Ltd.
f) Dergimize Gönderilen Makale Türkçe Dilinde Yazıldıysa Kitap İçerisinde Bölüm:
Kerstin, A. (2012). Introduction to social psychology. J. A. Gruman, F. W. Schneider, and L. M. Coutts (Ed.), Applied social psychology: Understanding and addressing social and practical problems içinde (pp. 10-23). California, USA: SAGE Publications Inc.
Çoksan, S. (2019). Sosyal psikolojinin gruplar arası çatışma alanına uygulanışı. C. Ş. Çukur ve G. Sayılan (Ed.), Uygulamalı sosyal psikoloji içinde (s. 300-310). Ankara: Nobel Yayınları.
g) Dergimize Gönderilen Makale İngilizce Dilinde Yazıldıysa Kitap İçerisinde Bölüm:
Kerstin, A. (2012). Introduction to social psychology. J.A. Gruman, F.W. Schneider, & L.M. Coutts (Ed.), In Applied social psychology: Understanding and addressing social and practical problems (pp. 10-23). California, USA: SAGE Publications Inc.
Çoksan, S. (2019). Sosyal psikolojinin gruplar arası çatışma alanına uygulanışı [The application of social psychology to the field of intergroup conflict]. In C. Ş. Çukur ve G. Sayılan (Ed.), Uygulamalı sosyal psikoloji [Applied social psychology] (pp. 300-310). Ankara, Turkey: Nobel Yayınları.
h) Yayımcının ve Yazarın Kurum Olduğu Yayın
Türk Tarih Kurumu. (1974). Atatürkçülüğün temel ilkeleri. Ankara: Yazar.
Makale
a) Dergimize Gönderilen Makale Türkçe Dilinde Yazıldıysa Makale Referansı:
Brody, G. H., Kogan, S. M. ve Chen, Y. (2012). Perceived discrimination and longitudinal ıncreases in adolescent substance use: Gender differences and mediational pathways. American Journal of Public Health, 102(5), 155-172. http://dx.doi.org/10.1177/09579265990100021205
b) Dergimize Gönderilen Makale İngilizce Dilinde Yazıldıysa Makale Referansı:
Cömertler, N., & Kar, M. (2007). Türkiye’de suç oranının sosyo-ekonomik belirleyicileri: Yatay kesit analizi [Socio-economic determinants of crime rate in Turkey: Cross-section analysis]. Journal of Ankara University Faculty of Political Sciences, 62(2). 80-97.
c) Yediden Fazla Yazarlı Makale
Reimer, J., Lorenzen, J., Baetz, B., Fischer, B., Rehm, J., Backmund, M. … Haasen, C. (2007). Injection drug use, multiple hepatitis virus ınfections, and migration: A German study. Substance Use & Misuse, 42(9), 1353–1365. http://dx.doi.org/10.1056/NEJMoa15011589
d) DOI’si Olmayan Online Edinilmiş Makale
William, P. (1958). A general typology of migration. American Sociological Review, 23(3), 256-266. Erişim adresi: http://www.makale.org.tr/
e) DOI’si Olan Makale
Devran, Y. ve Özcan, Ö. F. (2016). Söylemlerin dilinden Suriye sorunu. Marmara İletişim Dergisi, 25, 35-52. http://dx.doi.org/10.17829/midr.20162520716
f) Advance Online Olarak Yayımlanmış Makale
Devran, Y. Özcan, Ö.F. (2016). Citing advance online publication: Söylemlerin dilinden Suriye sorunu. Marmara İletişim Dergisi. Advance online publication. http://dx.doi.org/10.17829/midr.20162520716
g) Popüler Dergi Makalesi
Ahçı, C. (2011, Ocak). Sıradanlığın dokusu. Keskin Fikir, 87, 22-33.
Tez, Sunum, Bildiri
a) Türkçe Tezler
Yeşil, B. (2018). Kültür ve coğrafya: Artvin’de kültürel çeşitlilik. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
b)Ticari Veritabanında Yer Alan Yüksek Lisans Ya da Doktora Tezi
Brody, D. (2003). Social ıdentity and ıntergroup conflict. (Doctoral dissertation). Available from ProQuest Dissertations and Theses. (UMI No. 9943000)
c) Kurumsal Veritabanında Yer Alan İngilizce Yüksek Lisans/Doktora Tezi
Bahçeci-Ay, B. (2011). Immigrant acculturation, gender, and health behaviour. (Doctoral dissertation). Retrieved from: Retrieved from http://library.doktoratezleri.edu.tr/
d) Web’de Yer Alan İngilizce Yüksek Lisans/Doktora Tezi
Mersel, Y. A. (1995). Immigrant acculturation, gender, and health behaviour (Doctoral dissertation, University of Social Sciences, Ankara). Retrieved from http://tez.asbu.edu.tr/~mersel/yayinlar/phd/ickapak.html
e) Dissertations Abstracts International’da Yer Alan Yüksek Lisans/Doktora Tezi
Flughafen, L. G. (2015). Immigrant acculturation, gender, and health behaviour (Doctoral dissertation. Dissertation Abstracts International: Section B. Social Science, 55(18), 5488.
f) Sempozyum Katkısı
Lo, C. C., Cheng, T. C. (2014, May). Immigrant acculturation, gender, and health behaviour. In W. B. Zaugma (Chair), Social ıdentity and ıntergroup conflict. Symposium conducted at American Psychological Association meeting, Orlando, FL.
g) Online Olarak Erişilen Konferans Bildiri Özeti
Lo, C. C., Cheng, T. C. (2014, Mart). Çocuklarda gelişim özelliklerini etkileyen faktörler [Öz]. Çocuk sağlığı konferasında sunulan bildiri, Ankara Üniversitesi, Ankara. Erişim adresi: http://ab2015.ankara.edu.tr /index.php?menu=5&submenu=29
h) Düzenli Olarak Online Yayımlanan Bildiriler
Lo, C. C., Cheng, T. C. (2008). Haber medyası ve mülteciler; Suriyeli mültecilerin Türk yazılı basınındaki temsili. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 105, 230-256. http://dx.doi.org/10.1073/pnas.0805417202
i) Kitap Şeklinde Yayımlanan Bildiriler
Bauman, Z. (2003). Nitel yöntemlerde kodlama. S. Akıncı ve ark. (Ed.), Qualitative Research in Psychology: Vol. 394. Worldwide Technics and Methods in Qualitative Research and Practice içinde (s. 20-40). Berlin, Paris: Springer.
http://dx.doi.org/10.1007/978-3-319-03919-1
j) Kongre Bildirisi
Çatlı, S., Enişte A. ve Alkaç T. (2001, Temmuz). Psikoloji eğitiminin psikoloji öğrencileri üzerindeki koruyucu bir faktör olarak deperlendirilmesi. X. Ulusal Psikoloji Kongresi’nde sunulan bildiri, Atatürk Üniversitesi, Erzurum.
Diğer Kaynaklar
a) Gazete Yazısı
Peker, P. (2020, 13 Ekim). ‘Unut’ çiçekleri. Cumhuriyet, s. 9.
b) Online Gazete Yazısı
Kök, B. (2021, 26 Temmuz). Sosyal girişimcilikte altın kurallar. Milliyet. Erişim adresi: http://www.milliyet.com.tr
c) Web Page/Blog Post
Brodway, D. (2017, July 08). Zygmunt Bauman: New era of classic sociology [Web log post]. Retrieved from http://www.dbrodway.net/blog/page/27/
d) Online Ansiklopedi/Sözlük
Kent estetiği. (2004, 08 Aralık). Vikipedi içinde. Erişim adresi: http://tr.wikipedia.org/wiki/Kent_estetiği
Bordeux, C. (2018). Rules of Economy. In E. N. Malta (Ed.), The Stanford encyclopedia of philosophy. Retrieved from http://plato.stanford.edu/entries/rules-economy/


ETİK İLKELER
Dergiye makale gönderen tüm yazarların hazırladıkları çalışmalarda evrensel etik ilkelere uymaları beklenmektedir. Bu ilkeler; bilimsel yöntemde doğruluk, veri ve analiz doğruluğu, kurumsal dürüstlük, tarafsızlık ve sosyal sorumluluk çerçevesinde şekillenmelidir.

ERRATUM
Yazarlar tarafından iletilen düzeltme talepleri Yayın Kurulu tarafından incelenmekte ve düzeltmeler Yayın Kurulu kararına istinaden uygulanmaktadır. Yayımlanan metinde düzeltme yapılması durumunda, düzeltmeyi takip eden sayıda Erratum metni yayımlanarak okurlar bilgilendirilmektedir. Düzeltilen makale dergi web sayfasında, derginin tarandığında dizinlerde de güncellenmektedir.

İntihal
Journal of Psychometric Research, intihal konusunda son derece hassastır. Dergiye gönderilen makaleler, hakem değerlendirme sürecinde ya da yayına hazırlık aşamasında herhangi bir noktada benzerlik tespiti için yazım taraması (CrossCheck tarafından iThenticate) yapılmaktadır. Cümleler ve ifadeler yazara ait olsa dahi, yazılan metnin daha önce yayımlanan verilerle kabul edilemez bir benzerliği olmamalıdır.

Başkalarının önceki çalışmalarını (veya kendi çalışmalarınızı) tartışırken, kullanılan materyalin her durumda doğru bir şekilde alıntılandığından emin olunmalıdır.

Yayın Kurulu, dergimize gönderilen çalışmalar hakkındaki intihal, atıf manipülasyonu ve veri sahteciliği iddia ve şüpheleri karşısında COPE kurallarına uygun olarak hareket edecektir.

YAZARLIK
Yazar olarak listelenen herkesin ICMJE (www.icmje.org) tarafından önerilen yazarlık kriterlerini karşılaması gerekmektedir. ICMJE, yazarların aşağıdaki 4 kriteri karşılamasını önermektedir:
1. Çalışmanın konseptine/tasarımına; ya da çalışma için verilerin toplanmasına, analiz edilmesine ve yorumlanmasına önemli katkı sağlamış olmak; VE
2. Yazı taslağını hazırlamış ya da önemli fikirsel içeriğin eleştirel incelemelerini yapmış olmak; VE
3. Yazının yayından önceki son halini gözden geçirmiş ve onaylamış olmak; VE
4.Çalışmanın herhangi bir bölümünün geçerliliği ve doğruluğuna ilişkin soruların uygun şekilde soruşturulduğunun ve çözümlendiğinin garantisini vermek amacıyla çalışmanın her yönünden sorumlu olmayı kabul etmek.

Bir yazar, çalışmada katkı sağladığı kısımların sorumluluğunu almasına ek olarak, diğer yazarların çalışmanın hangi kısımlarından sorumlu olduğunu da teşhis edebilmelidir. Ayrıca, yazarlar birbirlerinin katkılarının bütünlüğüne güven duymalılardır.

Yazar olarak belirtilen her kişi yazarlığın dört kriterini karşılamalıdır ve bu dört kriteri karşılayan her kişi yazar olarak tanımlanmalıdır. Dört kriterin hepsini karşılamayan kişilere makalenin başlık sayfasında teşekkür edilmelidir.

Makale gönderimi kapsamında; sorumlu yazar makale gönderim ve değerlendirme süreçleri boyunca yazarlık ile ilgili tüm sorumluluğu kabul ettiğini bildiren kısa bir ön yazı göndermelidir.

Journal of Psychometric Research; gönderilen makalelerin değerlendirme sürecine dahil olan yazarların ve bireylerin, potansiyel çıkar çatışmasına ya da önyargıya yol açabilecek finansal, kurumsal ve diğer ilişkiler dahil mevcut ya da potansiyel çıkar çatışmalarını beyan etmelerini talep ve teşvik eder.

ÇIKAR ÇATIŞMASI
Bir çalışma için bir birey ya da kurumdan alınan her türlü finansal destek ya da diğer destekler Yayın Kurulu’na beyan edilmelidir. Editörler, yazarlar ve hakemler ile ilgili potansiyel çıkar çatışması vakaları derginin Yayın Kurulu tarafından COPE ve ICMJE rehberleri kapsamında çözülmektedir.

Derginin Yayın Kurulu, itiraz ve şikayet vakalarını, COPE rehberleri kapsamında işleme almaktadır. Yazarlar, itiraz ve şikayetleri için doğrudan Editöryal Ofis ile temasa geçebilirler. İhtiyaç duyulduğunda Yayın Kurulu’nun kendi içinde çözemediği konular için tarafsız bir temsilci atanmaktadır. İtiraz ve şikayetler için karar verme süreçlerinde nihai kararı Baş Editör verecektir.

Journal of Psychometric Research yayınlanma modeli Budapeşte Açık Erişim Girişimi (BOAI) bildirgesine dayanan açık erişimli bilimsel bir dergidir.

Journal of Psychometric Research is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 (CC BY-NC 4.0).

30434