STAR, Mimari ve Tasarım Alanı: Görsel İletişim Tasarımı: Fotoğraf, Grafik Tasarım, Görsel İletişimde Bilgisayar Destekli Tasarım, Görsel Tasarım, Göstergebilim, İllüstrasyon Mimarlık: İç Mimari Tasarım, Mimari Miras ve Koruma, Mimari Tasarım, Sürdürülebilir Mimari Tasarım: Endüstriyel Ürün Tasarımı, Tekstil ve Moda Tasarımı- Sanat ve Edebiyat Alanı: Geleneksel Türk Sanatları: Ciltleme Sanatı, Çini Sanatı, Eski Kumaş Desenleri, Halı-Kilim ve Dokuma, Minyatür, Geleneksel Türk Sanatları (Diğer) Görsel Sanatlar: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Görsel Sanatlar (Diğer) Müzik: Müzik Algısı, Müzik Eğitimi, Müzik Performansı, Müzik Teorileri, Müzik (Diğer) Plastik Sanatlar: Heykel, Resim, Seramik Tasarımı Sanat Tarihi, Teori ve Eleştiri: Kültürel ve Doğal Miras, Mimarlık Tarihi, Mimarlıkta Estetik, Resim Tarihi ve Sanat Tarihi alanlarında alanyazına nitelikli katkı sunmayı hedeflemiş olan makaleleri, elektronik ortamda bilim ve sanat dünyası ile hızlı ve ücretsiz olarak paylaşmayı amaçlamaktadır.
STAR; Plastik Sanatlar, Grafik Sanatlar, Güncel Sanatlar, Fotoğraf ve Video, Medya Tasarımı, Moda Tasarımı, Tekstil Tasarımı, Sanat Tarihi, Sanat Eğitimi, Sanat ve Tasarım Kuramları, Geleneksel Türk Sanatları, Müzik, Türk Müziği, Sinema, Kültür ve Varlıklarını Koruma, Mimarlık ve Yapı Tasarımı ile disiplinler arası sanat ve tasarım araştırmaları alanlarında Türkçe ve İngilizce yayınları kabul etmektedir.
19 Ocak 2023 itibariyle, STAR Dergisi Makale Şablonu güncellenmiştir. Haziran 2023 ve sonraki sayılar için makale gönderiminde ilgili şablonun kullanılması gerekmektedir. Makale yazım kuralları aşağıdaki makale şablonunda yer almaktadır.
Star Dergisi Makale Şablonu ve Yazım Kuralları dosyasını indiriniz.
STAR Telif Hakları Devir Formu'nun tüm yazarlar tarafından imzalanıp, sisteme yüklenmesi zorunludur.
Yazarlar tarafından Benzerlik Raporu'nun sisteme yüklenmesi zorunludur.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi yayın organı olan STAR DERGİSİ; ücretsiz, bilimsel, tarafsız ve hızlı değerlendirmeye dayanan bir yayın politikasını benimser. Dergi arşivinde yer alan tüm yayınlar erişime açıktır. Sanat ve Tasarım Araştırmaları Dergisi (STAR), “Yayın Etiği”, “Araştırma Etiği” ve “Yasal/Özel İzin Belgesi Alınması” ile ilgili ulusal ve uluslararası etik kural ve ilkeleri benimsemektedir. Yayın sürecine katılan bütün taraflar, Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan yönergeler kapsamında detaylandırılan aşağıdaki etik kurallara uymakla yükümlüdür.
• Sanat ve Tasarım Araştırmaları Dergisi’ne gönderilen makalelerin daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış, özgün olması ve bilime/sanata katkı sağlaması beklenmektedir.
• Sanat ve Tasarım Araştırmaları Dergisi’nde uygulanan çift kör hakemlik sistemine göre, çalışma iki hakemin değerlendirmesine sunulur. Hakemlerden bir olumlu, bir olumsuz görüş varsa üçüncü hakemin görüşüne başvurulur. Yayınlanma konusunda son karar dergi yayın kuruluna aittir.
• Sanat ve Tasarım Araştırmaları Dergisi’ne gönderilen çalışmalarda değerlendirme ve yayın sürecine katılan editörler, yazarlar ve hakemler aşağıda her bir paydaş için ayrı başlıklar halinde belirtilen kuralları kabul etmiş olurlar.
YAZARLARIN ETİK SORUMLULUKLARI
• Yazarlar, çalışmasını yayınlanmak üzere aynı anda başka bir dergiye göndermiş olmamalıdır.
• Yazarlar araştırmaları için gerekli etik kurul izinlerini almış olmalıdır.
• Makale gönderilirken, tüm yazarlar STAR Dergisi Telif Hakkı Devir Formu’nu onaylar. Yazarlara herhangi bir şekilde telif ücreti ödenmez.
• Yazarların Benzerlik Raporunu sisteme yüklemeleri gerekmektedir. IThenticate ya da Turnitin programlarından alınmış raporlarda %15 in üzerinde benzerlik oranı çıkan makaleler değerlendirmeye alınmayacaktır.
• Yazarlar, makalelerini STAR Dergisi Makale Şablonu ve yazım kurallarına uygun olarak göndermelidir.
• Makaleye konu olan çalışmalar herhangi bir kurum veya kuruluş tarafından desteklenmişse, bu kurum veya kuruluş makalede belirtilmelidir. Çalışmalarıyla ilgili taraf olabilecek kişisel ve finansal ilişkiler bildirilmelidir.
• Araştırmacılar çalışmada yer alan verileri, bulguları ve değerlendirmeleri başka bir yerden aşırmamalı, uydurmamalı ya da çarpıtmamalıdır. Kaynak gösterilmeden başkasına ait herhangi bir bilgi, bulgu ya da düşünce kullanılamaz.
• Makalenin yazarları eksiksiz ve doğru bir biçimde belirtilmelidir. Makalede ismi bulunan bütün yazarların çalışmaya doğrudan katkısı bulunmalıdır. Yazarların sırası araştırmaya katkı düzeyine göre belirlenmelidir.
• Yayınlanmamış bildiri, tez ya da sunumdan çıkartılmış çalışmalar açıkça belirtilmelidir. Yazarlar bazı bölümleri ya da tamamı daha önce yayınlanmış olan bir çalışmayı atıf yapmadan ayrı bir yayın olarak tekrar yayınlamaktan kaçınmalıdır.
• Yazarlar, değerlendirme sürecinde hakem ve yayın kurulunun görüş ve önerilerini dikkate almalıdır. Çalışmanın yayınlanması konusundaki son kararın dergi yayın kurulunda olduğunu kabul etmiş olurlar.
• Yazarlar yayımlanmış makaleleriyle ilgili hata ya da hatalar fark ettiklerinde bilgi vermek, düzeltmek ya da geri çekmek amacıyla Sanat ve Tasarım Araştırmaları Dergisi ile iletişime geçmelidir.
EDİTÖR VE ALAN EDİTÖRLERİNİN ETİK SORUMLULUKLARI
• Sanat ve Tasarım Araştırmaları Dergisi editörleri, bilimsel niteliklerinden emin oldukları makaleler yayınlamaktan, kör hakemlik değerlendirme süreci ve etik ilkelerin uygulanmasını sağlamaktan sorumludur.
• Editörler Sanat ve Tasarım Araştırmaları Dergisi’ne gönderilen makalelerle ilgili bilgileri gizli tutmalıdır. Makalelerin uygun nitelikli hakemler tarafından incelenmesini, değerlendirmelerin yansız ve bağımsız yapılmasını sağlamalıdır.
• Editörler makalelerin yayınlanması konusunda karar verirken makalelerin özgünlüğünü, bilime/sanata katkısını, kullanılan araştırma yönteminin ve varılan sonuçların geçerliliğini, anlatımın açıklığını, derginin amaç ve kapsamına uygunluğunu temel alırlar.
• Editörler hakemlerin değerlendirmelerini, hakaret ve aşağılayıcı ifadeler içermediği sürece, herhangi bir değişiklik yapmadan yazara iletmede sorumludur.
• Editörler yazarların hakemlerin olumsuz görüşlerine ilişkin itirazlarını incelemeli, söz konusu itirazın kanıtlı gerekçelere dayanıp dayanmadığını belirlemeli ve gerekli görülürse farklı hakem görüşüne başvurmalıdır.
• Editörler Sanat ve Tasarım Araştırmaları Dergisi’yle ilişkisi olan yazarlardan gelen makalelerin de yansız bir şekilde değerlendirilmesini sağlamalı ve bu konuda okurları bilgilendirmelidir.
HAKEMLERİN ETİK SORUMLULUKLARI
• Hakemler sadece uzmanlık alanlarıyla ilgili makaleleri değerlendirmeyi kabul etmelidir ve süresi içinde değerlendirmelerini tamamlamalıdır.
• Hakemler makaleleri bilimsel nitelikleri açısından, yansız bir şekilde ve akademik kurallara uygun bir dille değerlendirmelidir ve makaleye ilişkin her türlü bilgiyi gizli tutmalıdır.
• Hakemler, makalenin atıf kaynak ilişkisine dayalı intihal kurallarını da dikkate almalıdır.
• Hakemler makalenin yayınlanması konusunda son kararın dergi yayın kurulunun yetkisinde olduğunu kabul etmiş olurlar.
YASAL/ÖZEL İZİN BELGESİ ALINMASI
Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, alınan etik kurul izniyle ilgili bilgiler (izni veren kurumun adı, hangi tarihte ve hangi sayı numarasıyla alındığı) yöntem bölümünde ve ayrıca makalenin ilk sayfasında açık olarak belirtilmelidir. Etik kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir:
• Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırma,
• İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dâhil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanıldığı araştırmalar,
• İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
• Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
• Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar.
Ayrıca, makalelerde başkalarına ait ölçek, anket ya da fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve makalede belirtilmesi gerekmektedir.
Sanat ve Tasarım Araştırmaları Dergisi (STAR) tamamen kamu yararına hizmet etmekte olup kullanıcılardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir.