Başvuru öncesinde çalışmanızı TUHED Yayın Kalıbına uygun olarak düzenleyiniz. TUHED, atıf ve kaynak gösterme sistemi olarak Amerikan Psikoloji Derneği tarafından yayınlanan APA 7 kurallarını uygulamaktadır. Daha fazla bilgi için lütfen APA 7 kılvuzuna (Link) bakınız.
Başvuru için gerekli dosyalar:
2- Etik Beyan ve Telif Hakkı Devir Formu
Gönderi Kontrol Listesi:
Gönderim öncesinde çalışmanızın aşağıdaki tüm maddelere uygunluğunu kontrol ediniz.
• Çalışma daha önce başka bir dergide yayınlanmamış veya yayınlanmak üzere başka bir dergiye gönderilmemiştir.
• Çalışma orijinaldir ve belirtilen yazar(lar) tarafından yazılmıştır.
• İnsan katılımcılarla yürütülen çalışmalar için Etik Kurul Onayı alınmıştır.
• Çalışma Türkçe veya İngilizce dilinde yazılmıştır.
• Çalışma TUHED Yayın Kalıbına göre düzenlenmiştir.
• Çalışma dil ve yazım kuralları açısından kontrol edilmiştir.
• Yazar gizliliğini temin amacıyla ilk başvuru dosyasında yazarların isim ve kurum bilgilerine yer verilmemiştir.
• Çalışma asgari 250, azami 300 kelime özet ve ardından 5-7 anahtar kelime içermektedir.
• Çalışma (özet ve kaynakça dahil) toplam 8.000 kelimeyi geçmemektedir.
Not: Bir yayın yılı (cilt) içerisinde aynı yazar ve yazarlar en fazla bir yayın için başvuruda bulunabilir. Aynı yıl birden fazla yayın için başvuruda bulunan yazar veya yazarların çalışmaları bir sonraki yayın yılında (cilt) yayınlanmak üzere değerlendirmeye alınır.
Yazarlar için İş Akışı ve Sisteme Yüklenmesi Gereken Dosyalar:
Yayın kritiği ve röportaj çalışmaları için yönerge:
Yayın kritiği ve röportaj çalışmalarınız yine şekil ve format açısından yayın kalıbına uymalı ancak bölümler ve bölüm başlıkları yazarlar tarafından içeriğe uygun olarak belirlenmelidir.
Çeviri çalışmaları için yönerge:
Bu bölüm Tarih eğitimi/öğretimi, tarihyazımı, tarihçilik alanlarında Eski Türkçe veya diğer dillerde yayınlanmış önemli çalışmaları Türk okuyucularla paylaşmak amacı güder. Çeviri çalışmalarınızı şekil ve format açısından yayın kalıbına uymalı ancak bölümler ve bölüm başlıkları yazarlar tarafından içeriğe uygun olarak belirlenmelidir.
Çeviri Makale Başvurusunda Dikkat Edilecek Hususlar:
1. Eserin telif haklarını elinde bulunduran kişi veya kurumdan çeviri ve yeniden yayın iznini almak. Şayet eser telif hakkına haiz ise başvuru esnasında gerekli izin yazısını Etik Beyan Formuna eklemek suretiyle göndermek.
2. Makalenin tamamını (herhangi bir bölüm veya paragraf atlamadan) Türkçeye çevirmek.
3. Çeviride ana metine hiçbir ekleme yapmamak, gerekli görülen açıklama ve değerlendirmeleri (ç.n.) şeklinde dipnot bölümünde yapmak.
4. Eserin orjinal halini çeviri metninin sonuna, resim formatında eklemek.
DUYURULAR:
1- APA7 Yazım Kuralları:
Mayıs 2024 sayısından itibaren dergimiz kaynak gösterme ve alıntı yapma konusunda APA 7 (American Psychological Association) sistemini uygulacaktır. Daha fazla bilgi için lütfen TUHED şablonu ve yazım kurallarını inceleyiniz.
2- Erken Görünüm:
TUHED'in yeni yayın politikasına göre, değerlendirme süreci tamamlanan makaleler erken görünüm formatında yayınlanacaktır. Erken görünüm olarak yayınlanacak makalelere DOI ve sayfa numası tanımlanacaktır.
3- Tam Metin İngilizce Yayın Politikası:
Mayıs 2021 sayısından itibaren Araştırma-İnceleme ve Yayın Kritiği türündeki Türkçe çalışmaların tam metin İngilizce çevirisiyle birlikte yayınlanması sistemine geçilecektir. Buna göre yazarlar dergimize Türkçe başvuruda bulunabilecek ancak hakem değerlerndirme süreci sonrasında yayına kabul edilen çalışmaların tam metin İngilizce nüshasının düzenlenerek sisteme yüklenmesi istenilecektir. İngilizce olarak yapılan başvuruların incelenmesi ise İngilizce yapılacaktır.
4- Etik Kurul Onayı:
25 Şubat 2020 tarihli ULAKBİM kararı gereği İnsanlar üzerindeki çalışmalar için (yaş sınırlaması olmaksızın) Etik Kurul Onayı alınmış olmalı, bu onay makalenin ilk ve son sayfaları ile Yöntem bölümünde kurum, tarih ve sayı bilgisi verilerek belirtilmeli ve imzalı Etik Kurul Onayı makale ile birlikte sisteme yüklenmelidir. Çalışmanın etik kurul onayı gerektirmediği durumlarda bu durum yine Yöntem bölümünde açıkça ifade edilmelidir. 2020 itibariyle bu şartları yerine getirmeyen çalışmalar değerlendirilmeye alınmayacaktır.