Cilt: 3 Sayı: 2, 31.12.2022

Yıl: 2022

Araştırma Makaleleri

Derleme

Sayıdan Geri Çekme

Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (Turk J Agr Eng Res, TURKAGER), uluslararası hakemli, açık erişim sistemine sahip ve elektronik ortamda online yayın yapan bir dergidir. TURKAGER, orijinal araştırma makaleleri ve çok sınırlı sayıda derleme makaleleri İngilizce ve Türkçe olarak yayınlamayı amaçlamakta, makalelerin yayınlanmasında herhangi bir ücret almamaktadır. Yılda Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki sayı çıkmaktadır. 

Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (Turk J Agr Eng Res, TURKAGER), uluslararası hakemli bir dergi olup, Ziraat Mühendisliğinin tüm bölümleriyle, Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Biyoloji ve Çevre ile ilgili konuları ve disiplinler arası çalışmaları yayınlamaktadır. Bu kapsamda dergimizin yayınlarının konuları olarak; 'Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Biyosistem Mühendisliği, Tarla Bitkileri, Tarım Ekonomisi, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme, Su Ürünleri Mühendisliği, Hayvan Yetiştirme ve Islahı ile Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Biyoloji ve Çevre' ile ilgili konular yer almaktadır. 

YAZARLAR İÇİN BİLGİ (*)

(*): Lütfen Örnek Türkçe Makale Şablonu'nu bu adresteki dosyayı indirerek inceleyin, https://dergipark.org.tr/en/download/journal-file/17979). Örnek Türkçe Başlık Sayfası'nı bu adresteki dosyayı indirerek inceleyin, https://dergipark.org.tr/en/download/journal-file/23850).

 

).

 

-Sorumlu yazar, yeni makale gönderimi için 'iThenticate İntihal Tespit Yazılımı veya Turnitin' kullanarak benzerlik raporu ile imzalanmış telif hakkı sözleşme formunu dergiye yüklemelidir. Gönderilen makalenin benzerlik raporu, referans listesi hariç %20'nin altında olmalıdır.

- Makale metni A4 boyutunda kağıda her sayfada dört kenardan 2,5 cm boşluk bırakılarak hazırlanmalıdır. Her sayfa satırı ve her sayfa numaralandırılmalıdır. Gönderilen yazı 25 sayfadan uzun olmamalıdır (Şekil ve tablolar hariç). Makale metni Century fontu ile yazılmalıdır.

- Gönderilecek makale için öncelikle BAŞLIK SAYFASI hazırlanmalıdır. 

BAŞLIK SAYFASI

Makalenin başlığı kısa ve bilgilendirici olmalıdır. Başlık tek satır aralığı ile yazılmalı ve başlığın ilk harfi hariç küçük harflerle yazılmalıdır. Makalenin makale başlığı 13 punto, Century punto olarak yazılmalıdır. Türkçe makale yazımında Türkçe ve İngilizce başlık birlikte verilmelidir Lütfen Örnek Başlık Sayfası Şablonu dosyaya tıklayınız. .

Yazar/lar Adı, Soyadı a*, Adı, Soyadı b , Adı, Soyadı c
(Tüm yazarların tam posta, elektronik posta adresleri ve ORCID numaraları açık bir şekilde Century yazı tipinde, 10 punto, unvan ve pozisyon verilmeden yazılmalıdır. Sorumlu yazar yıldız (*) ile belirtilmelidir.
ORCID numarasını almak için tıklayınız: (https://orcid.org/register).
Bu bölümde adres bilgisi için kelimelerin ilk harfi büyük, diğer kelimeleri küçük, italik ve Century yazı tipinde 8 punto yazılmalıdır.

Çıkar Çatışması Beyanı
Yazar(lar) herhangi bir çıkar çatışması olmadığını beyan etmelidir.

Yazar(lar) Katkısı Beyanı
Yazar(lar), makaleye katkılarını (Örneğin; Araştırma, Metodoloji, Kavramsallaştırma, Biçimsel analiz, Veri analizi, Doğrulama, Yazma - orijinal taslak, İnceleme ve Düzenleme, Görselleştirme vb.) ayrı ayrı beyan etmelidir.

-Gönderilecek makale ana metni aşağıdaki bölümleri içermelidir. 
BAŞLIK,
ÖZET,
GİRİŞ,
MATERYAL ve METOT,
BULGULAR VE TARTIŞMA,
SONUÇ,
TEŞEKKÜRLER (Gerekli ise),
KAYNAKLAR

-Türkçe makale yazımında; Türkçe ve İngilizce başlık ve Türkçe özet ve İngilizce Abstract birlikte verilmelidir. Ayrıca Şekil ve Tablo başlıkları Türkçe ve İngilizce olarak birlikte verilmelidir.

BAŞLIK
Makalenin başlığı kısa ve bilgilendirici olmalıdır. Başlık tek satır aralığı ile yazılmalı ve başlığın ilk harfi hariç küçük harflerle yazılmalıdır. Makalenin makale başlığı 13 punto, Century punto olarak yazılmalıdır.

ÖZET
Özet 250 kelimeyi geçmemeli, Century yazı tipinde, 10 punto ve bir buçuk satır aralığında hazırlanmalıdır. Özet tek paragraf olarak yazılmalıdır.
Anahtar kelimeler bölümü 3-6 anahtar kelimeden oluşmalı ve Century yazı tipinde, tek satır aralıklı, 10 punto olarak yazılmalıdır. Anahtar kelimeler, makale başlığındaki kelimelerden farklı olmalıdır.

GİRİŞ
Giriş bölümü Century yazı tipi 11 punto ve ikinci satır aralığı ile hazırlanmalıdır. Giriş bölümü açık ve öz olmalıdır. Giriş, çalışmanın amaçlarını açıkça tanımlamalıdır. Giriş bölümünde mevcut problem açıklanmalı ve önceki çalışmalar, özellikle de en yeni yayınlar verilmelidir.

MATERYAL VE YÖNTEM
Materyal ve Yöntem bölümü Century yazı tipi 11 punto ve ikinci satır aralığı ile hazırlanmalıdır. Bu bölümde tüm prosedürler (materyaller, analitik yöntemler ve istatistiksel analizler) açık bir şekilde açıklanmalıdır.

BULGULAR VE TARTIŞMA
Bulgular ve Tartışma bölümü Century yazı tipinde 11 punto ve ikinci satır aralığı ile hazırlanmalıdır. Çalışmanın bulgu ve sonuçları, Bulgular ve tartışma bölümünde önceki literatür çalışmaları dikkate alınarak tartışılmalıdır. Çizelge

ve/veya şekiller bu bölümde sunulmalıdır. Çizelge ve/veya şekil başlıkları bir satır aralığı ile verilmeli ve sıralı olarak numaralandırılmalıdır. Türkçe makalelerde, Çizelge ve Şekil başlıklarında Türkçe başlık altında İngilizce başlık da verilmelidir. 

Şekil ve Çizelgeler: Çizelege ve şekiller 16 x 23 cm boyutlarını aşmamalıdır. Şekillerin iyi ve gri tonlama olmalıdır (örneğin: jpeg işlemi minimum 600 dpi olmalı).

Birimler: Makaledeki tüm ölçü birimleri için SI birimleri kullanılmalıdır. birim gösterimlerinde '/' işareti kullanılmamalıdır. (Örneğin: km/h, l/s yerine km h-1; l s-1). Birimler arasında bir boşluk bırakılmalı ve sayı ile birim arasında tek bir boşluk bırakılmalıdır) (Örneğin: 1 cal g-1 ˚C-1, 1 kg m-1 s-2).
Ondalık kesirler için nokta kullanılmalıdır. (Örneğin: 2,54 yerine 2.54). Yüzde, açı, saniye ve dakika tanımlamalarında sayı ve birim arasında boşluk bırakılmamalıdır. (Örneğin: 20%, 40°, 55'', 15').

SONUÇ
Sonuç bölümünde sonuçların önemi ve sonuçların bilime katkısı vurgulanmalıdır. Bu bölüm Century yazı tipi 11 punto ve ikinci satır aralığı ile hazırlanmalıdır. Sonuç bölümünde önerilere yer verilebilir. Sonuç, metinde veya özette aynı cümleleri içermemelidir.

TEŞEKKÜR (Gerekli ise)
Teşekkür bölümünde araştırmaya katkıda bulunanlar, sağlanan fonlar, kişi ve kuruluşlar yazılmalıdır. Bu bölüm Century yazı tipi 11 punto ve ikinci satır aralığı ile hazırlanmalıdır.

KAYNAKLAR
Bu bölümde kaynaklar alfabetik ve kronolojik sıraya göre yazılmalıdır. Kaynaklar Century yazı tipinde 9 punto ve bir buçuk satır aralığı ile hazırlanmalıdır. İngilizce hazırlanan makalelerde, farklı dillerdeki (İngilizce hariç) tez referanslarına İngilizce tercümesi ile atıfta bulunulmalıdır. Metinde tek yazarlı atıflarda soyadı ve yayın yılı yazılmalıdır (Mohsenin, 1980). İki yazarlı atıflarda yazarların soyadları arasında “ve” kullanılmalıdır (Razavi ve Parvar, 2007). Üç ve daha fazla yazarlı atıflarda ilk yazarın soyadından sonra “ve ark.” yazılmalıdır (Eren ve ark., 2010). Aynı yazar/yazarlar için aynı yıl içinde birden fazla kaynak varsa, bu kaynaklara alfabetik sırayla “a, b” harfleri eklenmelidir (Altuntaş vd., 2018a).

Kaynaklar aşağıda verildiği gibi listelenmelidir:

Dergi makalesi:
Altuntas E, Ozturk B and Kalyoncu HI (2018). Bioactive compounds and physico-mechanical attributes of fruit and stone of cherry laurel (Prunus laurocerasus) harvested at different maturity stages. Acta Scientiarum Polonorum Hortorum Cultus, 17 (6): 75-84.

Kitap:
Mohsenin, NN (1980). Physical properties of plant and animal materials. Gordon & Breach Science Publishers, New York.

Kitap bölümü:
Weiss EA (2000). Safflower. In: Oilseed Crops, Blackwell Sci. Ltd. Victoria, Australia.

Standart kitabı:
ASAE (1999). ASAE Standarts. D497.4 MAR99: Agricultural Machinery Management Data. pp. 350-357 ASAE 2950 Niles Rd., St. Joseph, MI, 49085-9659, USA.

İnternet kaynağı:
CABI (2017). Capsicum annuum (bell pepper). https://www.cabi.org/isc/datasheet/15784 (01/06/2020).

Tez:
Asiltürk M (2010). The effects of the different soil tillage systems on soil properties and tuber yield in potato production. Master thesis, Gaziosmanpasa University, Graduate School of Natural and Applied Science, Department of Agricultural Machinery, p. 91, Tokat-Turkey (In Turkish).

Bildiriler:
Acaroğlu M (2006). Comparison energy balances in energy production from solid and biodiesel. 23th National Congress of Agricultural Mechanization, pp. 103-108. 6-8 Eylül 2006. Çanakkale-Turkey (in Turkish).

Turkish Jurnal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER), https://publicationethics.org/files/Code_of_conduct_for_journal_editors_Mar11.pdf ekinde belirtilen COPE Etik Kurallarını kabul ve taahhüt eder.

Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER), etik prensipler ve yayın politikaları kapsamında tüm paydaşların aşağıdaki sorumlulukları taşımasını beklemektedir.

Dergi Politikası:
Açık Erişim Politikası: Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (Turk J Agr Eng Res, TURKAGER) uluslararası hakemli bir dergidir. Elektronik ortamda online yayın yapmakta olup açık erişim sistemine sahiptir (https://dergipark.org.tr/tr/pub/turkager/page/8547). 

Ücret Politikası: Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER) herhangi bir başvuru, yayın ve abonelik ücreti almamaktadır.

Araştırma Etiği: Dergiye gönderilecek bilimsel araştırmalar, araştırma etiği açısından Yüksek Öğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi, COPE ve Helsinki Bildirgesi'ndeki kurallara uygun olmalıdır.

Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir.
•Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar
•Materyal/veriler dahil insan ve hayvanların deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
•İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
•Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
•Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,
•Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,
•Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
•Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi

Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER), Ziraat Mühendisliğinin; Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Biyosistem Mühendisliği, Tarla Bitkileri, Tarım Ekonomisi, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme, Su Ürünleri, Hayvan Yetiştirme ve Islahı ile Gıda Bilimi Teknolojisi, Biyoloji ve Çevre ile ilgili disiplinlerarası orijinal araştırma makaleleri İngilizce ve Türkçe olarak yayınlamaktadır. Dergi, sınırlı sayıda dergi editör kurulu üyelerine ait makaleleri de yayınlamaktadır. TURKAGER, Temmuz ve Aralık aylarında yılda iki sayı çıkarmaktadır.

Lisanslama ve Telif Hakkı Devri:  Turkish Journal of Agricultural Engineering Research'deki makaleler açık erişimli makalelerdir ve makaleler Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı (CC-BY-NC-4.0)(https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.en) ile lisanslanmıştır. Bu dergi açık erişimli bir dergidir, yani tüm içeriğin kullanıcıya veya kurumuna ücretsiz olarak erişilebilir olduğu anlamına gelir. Ticari amaçlar dışında, kullanıcıların bu dergideki makalelerin tam metinlerini yayıncı veya yazardan önceden izin almaksızın okuma, indirme, kopyalama, yazdırma, arama veya bağlantı vermelerine izin verilir.

Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER), yayınlanacak makalelerin telif hakları için yazarlarından onay alır. Sorumlu yazar, gönderilen makalenin benzer bir biçimde başka bir yerde yayımlanmadığından, makalenin özgün olduğundan ve yayımlanmak üzere başka bir yere gönderilmediğinden emin olmalıdır. Bu formu imzalayarak, makalenin tüm yazarları, telif hakkı devir sözleşmesinin şartlarını kabul etmiş olurlar. Makale gönderimi sırasında telif hakkı formunun doldurulması ve dergi sistemine gönderilmesi zorunludur (https://dergipark.org.tr/tr/pub/turkager/page/8508).

Makale sunumu: Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER) dergisine değerlendirilmek üzere makale gönderecek yazar/lar, öncelikle DergiPark’a üye olmak zorundadır. Sorumlu yazar çalışmalarını (araştırma veya derleme) https://dergipark.org.tr/tr/pub/turkager adresine gönderir. 

İntihal Politikası: Makaleden sorumlu yazarın dergiye yeni makale gönderimi için 'iThenticate İntihal Tespit Yazılımı veya Turnitin' kullanarak benzerlik raporu ile imzalanan telif hakkı sözleşmesi formunu yüklemesi gerekmektedir. Gönderilen makalenin benzerlik endeks oranı, referans listesi hariç,% 20'nin altında olmalıdır (https://dergipark.org.tr/tr/pub/turkager/page/8507). 

Yazar Katkısı Beyanı/Yazar Çatışma Beyanı: Yazarlar, Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER) dergisine bir makale sunumunda, makaledeki “Yazar Katkısı Beyanı” ve “Yazar Çatışma Beyanı” konularında bilgi vermek ve makaleye eklemek zorundadır.

Kör hakemlik: Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER) dergisinde bilimsel yayınların objektif değerlendirilmesi ve en yüksek kalitede yayınlanması için uygulanmaktadır. Dergide, tüm çalışmaların değerlendirme süreci için çift körleme hakemlik yöntemi uygulanır ve çalışmaların yazar ve hakem kimlikleri gizlenir.

Değerlendirme İşlemi:

Ön Kontrol (Hakem değerlendirme öncesi) Süreci: Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER) dergisine sunulan makale, ilk olarak, Baş Editör tarafından dergi amaç ve kapsamına uygunluğu açısından gözden geçirilir. Gönderilen makale derginin amaç ve kapsamına uymuyorsa en geç 1 hafta içerisinde reddedilir ve yazara bilgi verilir. Amaç ve kapsamı uygun bulunan makale, yapılan hakem değerlendirme öncesi yazım kuralları, dil ve anlatım açısından ve çalışma istatitistik kontrolü açısından incelenir. Bu konularda eksiklikleri bulunan makalelerin yazar tarafından düzeltilmesi istenir. Bir ay içerisinde düzeltme yapılmayan makaleler reddedilir. Tüm düzenlemeler sonrası uygun bulunan makaleler, hakem değerlendirmesi için bölüm editörüne yönlendirilir.

Hakem Değerlendirme Süreci: Bölüm editörü, makalelerin tüm bölüm içeriklerini inceleyip hakem değerlendirmesi için uygun buldukları makaleler hakem değerlendirmesine alınır. Ancak, tüm bölüm içerikleri incelenerek hakem değerlendirmesine uygun bulunmayan makaleler, bölüm editörünün değerlendirme raporuyla birlikte reddedilir. Yazara en geç 4 hafta içerisinde bilgi verilir. Hakem değerlendirmesinde makaleler, bölüm editörü tarafından içerik ve uzmanlık alanlarına göre dergi hakem havuzundan veya havuz dışından olmak üzere, en az üç hakeme gönderilir. Makale hakemlerinin her birinin farklı kurumlardan olmasına ve makale yazarlarıyla aynı kurumdan olmamasına özen gösterilir. Hakemler değerlendirme süreciyle ilgili hiçbir kimseyle bilgi ve belge paylaşmayacaklarını garanti etmek zorundadır. Hakem değerlendirme süreci için hakemlere verilen süre 2 haftadır. Hakemler veya bölüm editöründen gelen düzeltme önerilerinin yazarlar tarafından maksimum 6 hafta içerisinde tamamlanmalıdır. Hakemler makale için düzeltmelerini inceleyerek uygunluğuna karar verebilir veya gerekliyse birden çok defa düzeltme talep edebilir. Değerlendirme Sonucu, hakemlerden gelen görüşler, bölüm editörü tarafından en geç 2 hafta içerisinde incelenir. İnceleme sonucunda, Bölüm editörü çalışmaya ilişkin nihai kararını editöre iletir.

Yayın Kurulu Kararı: Yayın Kurulundaki Editörler, Bölüm editörü ve hakem görüşlerine dayalı olarak yayın kurulu görüşünü hazırlar. Bu nihai karar, Baş Editör tarafından Bölüm editörü ve hakem önerileri ile birlikte en geç 1 hafta içerisinde yazar(lar)a bildirilir. Bu hakem süreciyle ilgili red kararı verilen makaleler arşivlenir.

Makale Geri Çekme: Değerlendirme aşamasındaki makalesini geri çekme isteğinde bulunan yazar(lar), konuyu içeren ıslak imzalı ve taratılmış dilekçeyi dergi e-mail adresi turkager@gmail.com üzerinden yayın kuruluna iletirler. Yayın Kurulu geri çekme dilekçesini inceleyerek en geç bir hafta içerisinde dönüş yapar. Yayın kurulu tarafından dilekçesi onaylanmayan bir makalenin yazarları, makalelerini başka bir dergiye gönderemezler. Yazar(lar)ın yayınlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, dergi editörüyle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır. Yazar/lar, kullanılan verileri kullanma hakkına sahip olduklarına, araştırma / analizle ilgili gerekli izinlere veya deneysel deneklerin onayladıklarını gösteren bir belgeye olmalıdır. Editörler, sürekli olarak derginin gelişimini ve yayınlanan çalışmaların kalitesini geliştirmeye yönelik süreçlerini yürütür. Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER) yayın kurulu; yayınlanmış, basım aşaması veya değerlendirme aşamasındaki bir makalenin telif hakkı ve intihal şüphesi oluşması durumunda, makaleyle ilgili bir soruşturma başlatma yükümlülüğü taşır. Yapılan soruşturma sonucunda, makalede telif hakkı ve intihal şüphesi tespit edilmesi durumunda, yayın kurulu makaleyi detaylı açıklama yapılarak değerlendirme aşamasından geri çekme işlemini yazarlara en geç 1 hafta içerisinde bildirir. 

Gizlilik: Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER) dergi sistemindeki tüm kişisel bilgiler, bilimsel amaçlarla kullanılmakta olup, üçüncü taraflarla paylaşılmamaktadır.

Arşivleme: Turkish Journal of Agricultural Engineering Research dergisinde yayınlanan tüm makaleler, MİLLİ KÜTÜPHANE ELEKTRONİK YAYIN DERLEME SİSTEMİ (EYDeS) (https://ederlemevg.mkutup.gov.tr/logineydes.net ) sunucularında depolanmaktadır.  

Reklam ve Sponsorluk: Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER), yayın politikaları gereği reklam ve sponsorluk kabul etmemektedir.

Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER) herhangi bir başvuru, yayın veya abonelik ücreti almamaktadır.

26831 32449 32450 32451  3245232453

Uluslararası Hakemli Dergi

Turkish Journal of Agricultural Engineering Research dergisindeki makaleler açık erişimli makalelerdir ve makaleler Creative Commons Attribution 4.0 Uluslararası Lisansı (CC-BY-NC-4.0) (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.en) altında lisanslanmıştır. Bu lisans, üçüncü tarafların orijinal çalışmaya uygun şekilde atıfta bulunarak içeriği ticari olmayan amaçlarla paylaşmasına ve uyarlamasına izin verir. Daha fazla bilgi için lütfen bu bağlantıyı ziyaret edin https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER); Information Matrix for the Analysis of Journals (MIAR), EBSCO, CABI, Food Science & Technology Abstracts (FSTA), CAS Source Index (CASSI) tarafından indekslenmektedir.

Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER) herhangi bir başvuru, yayın ücreti veya abonelik ücreti almamaktadır.

Yayıncı: Ebubekir ALTUNTAŞ

Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER) makalelerine (TURKAGER) atıf yapan makaleler için lütfen tıklayınız: