Sayı: 39, 30.04.2023

Yıl: 2023

MAKALELER

Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi (UİİİD) 2008 yılından beri ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel niteliklere sahip çalışmalar yayımlayarak sosyal bilimler alanına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

Dergide iktisat, işletme, uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi ve ekonometri alanlarındaki özgün bilimsel eserler yayınlamaktadır. Literatür taraması çalışmaları derginin kapsamı dışındadır. Konu ile ilgili makalelerin teorik veya metodolojik literatüre önemli katkılar yapması gerekmektedir.

Hakemli ve uluslararası bir dergi olan Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi 2008 yılından bu yana Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere dört kere çıkarılmaktadır. Dergi Türkçe ve İngilizce dillerinde olmak üzere hem basılı hem de elektronik olarak yayınlanmaktadır. Dergide iktisat, işletme, uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi ve ekonometri alanlarında yazılan makalelere yer verilmektedir.


Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları


Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi (UİİİD) 2008 yılından bu yana Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere dört kere çıkarılmakta, Türkçe ve İngilizce dillerinde yayınlanmaktadır. Değerlendirilmek üzere dergimize gönderilen metinlerin, daha önce yayınlanmamış, yayınlanmak üzere kabul edilmemiş olması ve yayınlanmak için değerlendirilme sürecinde bulunmaması gerekir. Değerlendirme sürecinde olan ve yayınlanan eserlerin sorumluluğu tümüyle yazar(lar)a aittir. 

Makalenizi göndermeden önce yazım kurallarına uygun olup olmadığını kontrol ediniz.

Yazım kurallarına uymayan makaleler kesinlikle reddedilecektir.

Yazım kurallarını görmek için tıklayınız.


Yayın İlkeleri

1- Başvuru

Makaleler online dergi sistemi üzerinden gönderilmelidir. Makale sürecinin tümü kullanıcı adı ve şifrenizle gireceğiniz online dergi sistemi üzerinden sürdürülmektedir. Metniniz çift-kör hakemlik sistemine göre değerlendirileceği için yazar ve kurum bilgileri girilmemelidir. Yazar ve kurum bilgileri metniniz kabul edildikten sonra sizden talep edilecektir. Editöre notlar kısmına makalenizin bilim dalını (İktisat, Muhasebe, Ekonometri, Maliye vb.) belirtmeniz gerekmektedir.

2- Etik Politikası ve İntihal Tespiti 

Makaleler ön değerlendirme aşamasına geçmeden önce olası intihalin tespiti için iThenticate programı ile incelenmektedir. Yazarlar orijinal çalışmalarının başka yerde yayınlanmadığını ve değerlendirme sürecinde olmadığını taahhüt etmektedir.

3- Ön Değerlendirme

Editör makalenin yazar rehberinde bahsi geçen yazım kurallarına uygun olarak hazırlanıp hazırlanmadığını kontrol eder. Bu süreçte makalenin kalitesi ve içeriği değerlendirilmez. Yazım kurallarına uygun olarak hazırlanmamış metinler hakem sürecine dahil edilmez. Bu durum 2 hafta içerisinde yazar(lar)a bildirilir.

4- Çift Kör Hakemlik Sistemi

UİİİD bir makalenin dergiye uygun olup olmadığının ilk kararını 14 gün içerisinde vermeyi amaçlamaktadır. Dergiye gönderiler makaleler ilk başta editörler tarafından yazım kurallarına uygunluk, ihtihal ve bilimsel açıdan kontrol edilmektetir. Editör UİİİD'nin konu kapsamına girmeyen, yazım kuralları ile örtüşmeyen ve intihal içeren makaleyi reddedebilir. Ön değerlendirmeyi geçen makaleler için bölüm editörü atanmaktadır. Bölüm editörü kör hakemlik sistemine göre alanında uzman iki hakemi metnin değerlendirilmesi için belirler. Hakemlerin değerlendirme süreçleri ortalama 3 ile 4 ay arasında sürmektedir. Eğer bir hakem olumlu, diğer hakem olumsuz bir görüş belirtirse, makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Makalenin yayınlanması için iki hakemin olumlu görüş beyan etmesi şarttır. Makale kabul edildiğinde, sorumlu yazar bilgilendirilir. İki hakem olumlu görüşünü bildirdiğinde, son kabul süreci 16-20 hafta sürecek şekilde tasarlanmıştır. Sürecin sonunda makale internet ortamında yayınlanır.

5- Dijital Nesne Tanımlama Sistemi (DOI) 

Dergide yayımlanması uygun görülen makalelere DOI numarası verilmektedir.

6- Başvuru ve Yayın Ücreti

UİİİD için başvuru ve yayın ücreti yazarlardan talep edilmemektedir.

7- Telif Hakkı Politikası

UİİİD'de yayınlanan bütün makaleler Creative Commons Attribution 4.0 Uluslararası Lisans koşulları altında açık erişim politikasıyla yayınlanır ve dağıtılır. Bu lisanslama orijinal çalışmaların uygun bir şekilde alıntılanmasına, yeniden basılmasına, dağıtılmasına, ticari kullanımına, yazarların ve yayıncıların uygun bir şekilde tanımlanmasına izin vermektedir. Yayın hakları devir formu için tıklayınız. 


Yayın Etiği

Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi'nin yayın süreçleri, bilginin bilimsel yöntemle yansız biçimde üretilmesi, geliştirilmesi ve paylaşılmasına dayanır.

Hakemli makaleler, bilimsel yöntemin uygulanmasını, yansızlığı sağlayan çalışmalardır. Bilimsel üretimin gerçekleştirilmesinde yayın sürecinin tüm bileşenlerinin; yayıncı, editörler, yazarlar, hakemler ve okuyucuların etik ilkelere uymaları gerekir. Bu kapsamda Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi'nin yayın etiği ile açık erişim politikası da, Yayın Etiği Komitesi’nin (Committee on Publication Ethics, COPE) açık erişimde yayınladığı kılavuzlar ve politikalar doğrultusunda (Örneğin “Yayın Etiği Komitesi (COPE) Davranış Kuralları ve Dergi Editörleri İçin En İyi Uygulama Kılavuzları; “Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors” ve “COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors”) yayın sürecinin tüm bileşenlerinin etik ilkelere uymasını gerektirmektedir.


Makalelerde kullanılan verilerin manipüle edilmesi, çarpıtılması ve uydurma verilerin kullanılması gibi durumlar tespit edilirse, makale yazarının çalıştığı kuruma bu durum resmi yollardan bildirilecek ve makale red edilecektir. Dergimiz, editörya ve/veya hakemler tarafından verilen dönütlere göre yazarlardan analiz sonuçlarına ilişkin çıktı dosyalarını isteme hakkına sahiptir.


Yayıncının Etik Sorumlukları

Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, yayıncısı Prof. Dr.Kenan ÇELİK olan , kamu yararını gözeten ve kâr amacı gütmeyen bir eğitim kuruluşudur.

Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi Editörler Kurulu’nu, alanında uzman akademisyenlerden oluşturur. Editörler Kurulu üyeleri, bilim dalları gözetilerek görevlendirilir. Editörler Kurulu başkanı olarak bir editör ve duruma göre bir ya da birden fazla editör yardımcısı ile alan editörleri belirlenir. Ayrılan üyenin yerine yeni üye görevlendirilir. Süresi dolan üyenin süresi uzatılabilir. Editör, makalenin konusuna göre, gerekli olduğunda Editörler Kurulu üyesi olmayan öğretim üyelerine alan editörü olarak incelemesi için makale gönderebilir.

Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi'nin Editörler Kurulu’nun Sorumlulukları

Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi'ne başvurusu yapılan her makaleden, hatta yayımlanmasından sonraki tüm süreçlerinden Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi Editörler Kurulu sorumludur ve Editörler Kurulu bu sorumluluğunu bilir. Bu sorumluluk, dergiyle ilgili konularda verilen kararlarda yalnızca kamu yararını düşünerek; kişisel kazancı düşünmeden, bağımsız olarak karar vermeyi gerektirir. Yayıncı ve Editörler Kurulu arasındaki ilişki bağımsızlık ilkesine dayanır, editörlerin alacağı tüm kararlar yayıncıdan ve diğer kişi ve kuruluşlardan bağımsızdır.
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi Editörler Kurulu, Dergiyi sürekli geliştirmeye, yayın niteliğini yükseltmeye çaba gösterir.
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi Editörler Kurulu, yayın, kör hakemlik, değerlendirme süreci, etik ilkeler gibi dergi politikalarının belirlenmesi ve uygulanmasını sağlar.
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi Editörler Kurulu Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi'nde yayınlanmış makale yazarlarının telif hakkını korur.
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi Editörler Kurulu , makale ve dergi yayım sürecinde fikri mülkiyet hakları, bilimsel-etik olmayan davranışlarla, intihalle, yollama (atıf) çeteciliğiyle ilgili önlemleri almada sorumludur.
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi Editörler Kurulu, yazar(lar)ın bilgi gereksinimlerini içeren bir “Yazar Kılavuzu”, hakemlerin değerlendirme aşamasında gerek duyacakları bilgileri içeren “Hakem Kılavuzu” hazırlar, gerektiğinde günceller.
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi Editörler Kurulu Editörler Kurulu, hakemleri, yazar(lar)ı güdüleyici politikalar belirler.
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi Editörler Kurulu, her makalenin kayıtlarını, dergiyle ilgili yazışmaları elektronik ya da basılı olarak saklar.

Editör, Editör Yardımcıları ve Alan Editörlerinin Etik Sorumlulukları

Editörler, hakemlerin, yazar(lar)ın, araştırmacı, uygulayıcı ve okuyucuların bilgi gereksinimlerini karşılamaya gerektiğinde dönüt vermeye, yayın sürecinde düzeltme, açıklama gerektiren konularda açıklık ilkelerine göre davranmaya çaba gösterirler.
Editörler, makalelerin yayımlanmasına karar verirken, makalelerin özgün olmasına, bilimsel alanyazına, okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcılara katkı sağlamasına özen gösterirler.
Editörler, makalelerle ilgili olumlu ya da olumsuz karar verirken, makalelerin özgün değeri, alana katkısı, araştırma yönteminin geçerli ve güvenirliği, anlatımın açıklığı ile derginin amaç ve kapsamını göz önünde tutarlar.
Editörler, başvurusu yapılan makalelerin önemli sorunu olmadığı sürece ön değerlendirme aşamasına alır, olumlu hakem önerilerini göz önünde bulundurur, ciddi sorun olmadıkça önceki editör(ler)ce verilen kararları değiştirmezler.
Editörler, derginin yayın politikaları arasında bulunan kör hakemlik ve değerlendirme süreci politikalarını uygular, hakemlerin kimlik bilgilerini gizli tutar, her makalenin yansız ve süresi içinde değerlendirilmesini sağlarlar.
Editörler, makaleleri alan editörleri ve hakemlerin uzmanlık alanlarını dikkate alarak gönderir, değerlendirmelerin yansız ve bağımsız yapılmasını desteklerler.
Editörler, makalenin yansız değerlendirilmesi için editörler, hakemler ve yazar(lar) arasındaki çıkar çatışması-çıkar birliği olup olmamasını göz önüne alırlar.
Editörler, hakem havuzunun geniş bir yelpazeden oluşması ve sürekli güncellenmesi için arayış içinde olurlar.
Editörler, akademik görgü kurallarına uymayan ve bilimsel olmayan değerlendirmeleri engellerler.
Editörler, dergi yayın süreçlerini yayın politikaları ve kılavuzlara uygun işletilmesini sağlar, süreçte görev alanları yayın politikaları konusundaki gelişmelerden bilgilendirir, gerektiğinde eğitim programı hazırlarlar.
Editörler, yayın sürecinde görev alanlar herkesle etkili bir iletişim içinde olur, belirli aralıklarla toplantılar düzenlerler.
Editörler, değerlendirilen makalelerdeki kişisel verilerin korunmasını sağlarlar; yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerini korurlar.
Editörler; makalelerde insan ve hayvan haklarının korunmasına özen gösterirler, makalenin katılımcılarının açık onayının belgelendirilmesini önemserler, makalenin katılımcılarına ilişkin etik kurul onayı, deneysel araştırmalarda izinleri olmadığında makaleyi reddederler.
Editörler; görevi kötüye kullanmaya karşı önlem alırlar. Görevi kötüye kullanmaya yönelik yakınmalar olduğunda, nesnel bir soruşturma yaparak, konuyla ilgili bulguları paylaşır.
Editörler, makalelerdeki hata, tutarsızlık ya da yanlış yönlendirmelerin düzeltilmesini sağlarlar.
Editörler, yayınlanan makalelerin fikri mülkiyet hakkını korur, ihlal olması durumunda derginin ve yazar(lar)ın haklarını savunurlar. Ayrıca yayımlanan makalelerin içeriğinin başka yayınların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemesi konusunda gerekli önlemleri alırlar; özgünlük-benzerlik denetimini yaparlar.
Editörler, Dergide yayımlanan makalelere yönelik tutarlı eleştirileri dikkate alırlar, eleştirilen makalelerin yazar(lar)ına yanıt hakkı tanırlar.
Editörler olumsuz sonuçları içeren çalışmaları da göz önünde bulundururlar.
Editörler, Dergiye iletilen yakınmaları inceler ve gerekli açıklamaları yaparlar.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi makale değerlendirme sürecinde yazar(lar)ın hakemleri, hakemlerin yazarları tanımadıkları iki yönlü kör hakemlik ilkesi uygulanır, hakemler yazarlar ile doğrudan iletişim kuramaz; makale değerlendirme formları ve metin üzerinde belirtilen notlar ile düzeltme istemleri dergi yönetim sistemi üzerinden editörlerce yazar(lar)a iletilir. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi’ne başvurusu yapılan makaleleri değerlendirecek hakemler şu etik sorumlulukları taşımalıdır:

Hakemler yalnız uzmanlık alanı ile ilgili makaleleri değerlendirmeyi kabul etmelidir.
Hakemler, değerlendirmeyi yansızlık ve gizlilik içinde yapmalıdır. Bu ilke gereğince inceledikleri makaleleri değerlendirme sürecinden sonra yok etmeli, ancak yayınlandıktan sonra kullanmalıdırlar. Uyruk, cinsiyet, dinsel inanç, siyasal inanç ve ticari kaygılar, değerlendirmenin yansızlığını bozmamalıdır.
Hakemler, çıkar çatışması-çıkar birliği olduğunu anladıklarında, makaleyi değerlendirmeyi reddederek, editörlere bilgi vermelidir.
Hakemler, değerlendirmeyi akademik görgü kurallarına uygun biçimde, yapıcı bir dille yapmalı; hakaret ve düşmanlık içeren kişisel yorumlardan kaçınmalıdır.
Hakemler değerlendirmesini kabul ettikleri makaleyi süresi içinde değerlendirmelidirler.

Yazarların Etik Sorumlulukları
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi'ne makale başvurusu yapan yazar(lar)ın etik sorumlulukları:

Yazar(lar), başka yerde yayımladıkları ya da yayımlanmak üzere gönderdikleri bir makalesini, aynı anda birden fazla makalesini Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi'ne göndermemelidir.
Yazar(lar), Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi'ne özgün makale göndermelidir.
Yazar(lar), makale yazımı sırasında yararlandıkları kaynaklara etik ilkeler doğrultusunda doğru biçimde yollama (atıf) yapmalıdır.
Makaleye katkı sağlamayan kişilerin adı, yazar olarak yazılmamalı, yayımlanmak üzere başvurusu yapılan bir makalenin yazar sırasını değiştirme, yazar çıkartma, yazar ekleme önerilmemelidir.
Yayınlanma başvurusu yapılan makaleyle ilgili çıkar çatışması-çıkar birliği olan kişileri editörlere bildirmelidir.
Değerlendirme sürecinde yazar(lar)dan makalelerine ilişkin bilgi ya da ham veri istenmesi durumunda beklenen bilgileri Editörlere sunmalıdırlar.
Yazar(lar), makalelerinde kullandıkları verilerin kullanım haklarına, araştırma-çözümlemelerle ilgili izinlerin ya da üzerinde araştırma yaptıkları katılımcıların onayının alındığını belgelemelidirler.
Yazar(lar), değerlendirme ve erken görünüm aşamasındaki ya da elektronik ortamda yayımlanmış makalesiyle ilgili hatayı fark ettiklerinde bilgi vermek, düzeltmek ya da geri çekmek için editörle iletişime geçmesi gerekir.
Yazar(lar), etik kurul kararı gerektiren deney, anket, ölçek, görüşme, gözlem, odak grup çalışması gibi nicel ya da nitel yöntemlerle veri toplamayı gerektiren araştırmalar için etik kurul onayı aldığını; etik kurul adı, karar tarihi ve sayısı aday makalenin ilk-son sayfasında ve yöntem bölümünde belirtmeli, etik kurul kararını gösteren belgeyi makalenin başvurusuyla birlikte sisteme yüklemelidir. Ayrıca olgu sunumlarında aydınlatılmış olur/onam formunun alındığına ilişkin bilgiye makalede yer vermelidir.
Yazar(lar), veri toplama sürecinde etik ilkelere özen gösterdiklerinin kanıtlarını (başkalarının ölçek, anket, fotoğraf gibi belgelerinin kullanılması için kendilerinden izin alınması gibi) makale içinde sunmalıdır. Makalelerde araştırma ve yayın etiği ile fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğu belirtilmelidir. Araştırma insan ve hayvan denekler üzerinde gerçekleştirilmiş ise araştırmanın uluslararası bildiriler, kılavuzlar vb uygun gerçekleştirildiği bildirilmelidir.
Yazar(lar)dan derleme makaleler için etik kurul onayı istenmez. Bununla birlikte etik kurul kararı gerektirmeyen makalelerde de, etik kurul kararının gerekmediği, makalenin ilk-son sayfasında ve yöntem bölümünde belirtilmelidir.

Etik İlkelere Uymayan Durumun Editöre Bildirilmesi

Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi'nide editörler, hakemler, yazarlar ile ilgili etik ilkelere uymayan bir davranış ya da değerlendirme sürecindeki, erken görünümdeki ya da yayımlanmış bir makale ilgili etik olmayan bir durumla karşılaşılması durumunda uiiidergisi@gmaili.com adresine ileti yoluyla bildirilmesi gerekir. 

Yayın Hakları Devir Formu için tıklayınız

Makale gönderim ve yayınlama ücreti alınmamaktadır.


______________________________________________________

Adres: KTÜ-İİBF. Oda No:213    61080 TRABZON
e-mailuiiidergisi@gmail.com