Güncel Sayı

Cilt: 1 Sayı: 2, 28.09.2024

Yıl: 2024

Araştırma Makalesi

Amasya Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi’nin temel amacı, Türkçe ve İngilizce dilinde hazırlanan sosyal bilimler alanında gerçekleştirilmiş nitelikli araştırmaları ilgi duyan kişi ve araştırmacılara açık erişimli olarak ulaştırarak ulusal ve uluslararası düzeydeki bilimsel birikime katkı sağlamaktır. 

E-dergi olarak yayın hayatına başlayan Amasya Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi’nin kapsamını başta eğitim bilimleri, dini bilimler, psikoloji, tarih, edebiyat, iktisat, kamu yönetimi ve mütercim tercümanlık olmak üzere diğer sosyal bilimler alanlarında gerçekleştirilmiş araştırma, derleme ve kitap incelemesi türündeki özgün yayınlar oluşturmaktadır. 

Dergimiz yalnızca Türkçe ve İngilizce dillerinde hazırlanmış çalışmaları kabul etmektedir.

Çalışmalar dergimiz tarafından oluşturulan makale şablonuna göre hazırlanmalıdır. Gönderilecek makale dosyasında yazar ve yazar ya da yazarların kurum bilgileri kesinlikle yer almamalıdır.

Makale gönderimi sırasında aşağıda listelenen dosyaları belirtilen dosya biçimlerinde teslim ediniz:
(1) Yazar bilgilerinin çıkarıldığı anonim makale (Dosya içeriğinde yer alan tüm kişisel kimlik bilgileri dosya özellikleri ile birlikte silinmelidir.)
(2) Telif hakkı devir formu (Dergi tarafından sunulan şablon kullanılarak hazırlanmalı ve tüm yazarlar tarafından imzalanmış olmalıdır.)
(3) Gönderilen makale için Turnitin veya iThenticate gibi bir intihal yazılımı ile elde edilmiş pdf dosya biçiminde benzerlik raporu
(4) Etik kurul onayı gerektiren araştırmalar için pdf dosya biçiminde resmi etik kurul kararı
Makale için gerekli ek dosyalar sunulmak isteniyorsa, tam metin makalelerin “Ekler” kısmında sunulmalıdır.

Makalenin kör hakemlik süreci sonunda kabul edilmesi durumunda yazarlardan, makalenin kabul edilmiş halindeki ilgili yerlere yazar bilgileri ile diğer gerekli bilgileri eklenmesi istenecektir. 


Makale Yapısı
Bu dergide İngilizce kısa özet ile birlikte Türkçe tam metin ya da Türkçe kısa özet ile birlikte İngilizce tam metin makaleler kabul edilmektedir. Makale gönderimi sırasında katı kurallar olmamakla birlikte; makaleler şu yapıda teslim edilmelidir: Başlık, Özet, Anahtar kelimeler, (İngilizce Başlık, Özet ve Anahtar Kelimeler) Ana metin (Giriş, Alanyazın İncelemesi, Yöntem, Bulgular, Tartışma/Sonuç), Araştırmanın etik izni (Gerekliyse), araştırmacıların katkı oranı, destek ve teşekkür beyanı (Gerekliyse), Çatışma beyanı, Ekler (Gerekliyse). Bunların yanı sıra, makalenin değerlendirilmesi için gerekli diğer öğeler eklenebilir. Makalenin “Yöntem” veya “Araştırmanın Etik İzni” kısımlarında Etik Kurul Onayı’nda yer alan gerekli bilgilerin (kurul adı, onay tarihi ve sayı numarası) sunulması gereklidir.


Kelime Limiti
Araştırma ve derleme türündeki makaleler için kaynakça ile birlikte en fazla 10000, kitap eleştirisi türündeki çalışma için ise en fazla 5000 kelime sınırı bulunmaktadır. Bu kelime limitinin üzerindeki makaleler gerekçe ile birlikte gönderilmelidir. Makalelerin Türkçe ve İngilizce Özet kısmı 200-250 kelimeden oluşmalıdır. Türkçe ve İngilizce anahtar kelimeler 3, 4 veya 5 adet olmalıdır.


Yazar Bilgileri

Tüm yazarların yazar isimleri, kurumları, e-posta ve ORCID  adresleri belirtilmelidir. Bir yazar “sorumlu yazar” olarak belirtilmelidir. Yazarlardan herhangi biri hakem sürecinde kurum değiştirirse veya iletişim bilgilerinde değişiklik olursa, ilgili kurum veya iletişim bilgileri değişikliği yayım aşamasından önce yapılmalıdır. Yayımlandıktan sonra makalelerde kurum ve iletişim bilgileri değişikliği yapılamaz.


Şekiller
Her bir şeklin başlığı olmalı ve başlıklar Şekil 1’den başlayarak sayısal numaralarla ifade edilmelidir. Makalede kullanılacak şekiller yüksek kalitede olmalıdır. Çizimler 1200dpi, gri tonlamalı şekiller 600 dpi ve renkli şekiller 300 dpi olmalıdır. Microsoft Word’de (doc veya docx) oluşturulan şekillerin yanı sıra; EPS, PS, JPEG ve TIFF dosya biçimindeki şekiller kabul edilmektedir. Her bir şekle metin içinde atıf yapılmalıdır.

Tablolar
Her bir Tablonun başlığı olmalı ve tablolar Tablo 1’den başlayarak sayısal olarak numaralandırılmalıdır. Tablolar düzenlenebilir şekilde olmalıdır. Her bir tabloya metin içinde atıf yapılmalıdır.

Denklemler
Denklemler düzenlenebilir şekilde olmalıdır. Resim veya başka bir biçimde düzenlenemeyen denklemler kullanmayınız.

Kısaltmalar
Metin içinde kullanılan kısaltmalar ilk geçen yerde tanımlanmalı ve sonrasında tutarlı olarak kullanılmalıdır. Türkçe ve İngilizce Özet’te kısaltma kullanılmamalıdır.

Kaynaklar
Metinde sözcüklerin yazımı ile kısaltma ve noktalama işaretlerinin kullanımında Türk Dil Kurumu Yazım Kılavuzu temel alınmalıdır. Metin içi ve metin sonu kaynak gösteriminde ise İSNAD 2 atıf sistemi kullanılmalıdır. İSNAD 2 atıf sistemi için yazım kılavuzuna https://www.isnadsistemi.org/download/isnad-2-yazim-kilavuzu/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Çalışmaların metinleri Microsoft Word programı kullanılarak hazırlanmalıdır.

Sayfa boyutu A4 boyutunda olmalıdır. Sayfalarda her bir kenardan 2,5cm boşluk bırakılmalıdır.

Yazı stili “Palatino Linotype” olmalı, çalışmanın başlığı 16, başlıklar ve metin 12, özet 9 punto olmalıdır.

Tablo ve şekil başlık ve metin özellikleri makale şablonu içerisindeki örneklerdeki yapı dikkate alınarak sunulmalıdır.


MAKALE ŞABLONU

TELİF HAKKI DEVİR FORMU

Dergimiz, araştırma ve yayın etiği konusunda ulusal ve uluslararası standartlara bağlıdır. Bu doğrultuda Basın Kanunu (a), Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi'ne uymaktadır. Ayrıca Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan Uluslararası Etik Yayıncılık İlkeleri’ni benimsemiştir.

Dergimiz, Amasya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde faaliyet göstermektedir.

Dergimiz, Yayın Etiği Komitesi’nin (COPE) “Dergi Editörleri için Davranış Kuralları ve En İyi Uygulama Rehber İlkeleri” ve “Dergi Yayıncıları için Davranış Kuralları” ilkelerini benimsemektedir. Bu kapsamda dergiye gönderilen çalışmalarda aşağıdaki hususlara uyulmalıdır. Buna göre etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için (etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir. Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde veya makalenin son sayfasında yer verilmelidir.

Editörler, yayınlanan makalede, bulguları, yorumları ve sonuçları etkilemeyen küçük hatalar tespit edilirse düzeltme yayınlamayı düşünebilirler. Editörler, bulguları ve sonuçları geçersiz kılan büyük hatalar / ihlaller söz konusu olduğunda, makaleyi geri çekmeyi düşünmelidir. Düzeltme ve geri çekme ile ilgili olarak COPE yönergesi dikkate alınır.

İntihal içerikli yazılar kalite, araştırma ve yenilik standartlarına aykırıdır. Bu nedenle, dergiye makale gönderen tüm yazarların etik standartlara uyması ve herhangi bir biçimde intihalden kaçınması beklenir.

Ön kontrolde sürecinde makaleler, TURNİTİN yazılımı kullanılarak intihal için taranır. İntihal/kendi kendine intihal tespit edilirse yazarlar bilgilendirilir. Editörler, gerekli olması halinde makaleyi değerlendirme ya da üretim sürecinin çeşitli aşamalarında intihal kontrolüne tabi tutabilirler. Yüksek benzerlik oranları, bir makalenin kabul edilmeden önce ve hatta kabul edildikten sonra reddedilmesine neden olabilir. Bu oranın %20’den az olması beklenir.

Çalışmaların kaynakça listesi eksiksiz olmalıdır. İntihal ve sahte veriye yer verilmemelidir. Aynı araştırmanın birden fazla dergide yayımlanmasına teşebbüs edilmemeli, bilim araştırma ve yayın etiğine uymalıdır.

Bilimsel bir çalışmada yazar olarak yer verilen kişi veya kişilerin, çalışmaya önemli katkı sunduğu ve çalışmanın içeriğinin tüm sorumluluğunu taşıdığı anlamına gelmektedir. Aksi durumlarda çalışmaya katkı sağlamayan kişilere yazar olarak yer verilmemelidir.

Dergimiz açık erişimi politikasını desteklemekte ve benimsemektedir. Yayımladığı içeriği herhangi bir kısıtlama yapmaksızın doğrudan açık erişime sunar.

Orijinal, yayınlanmamış ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmayan, her bir yazar tarafından içeriği ve gönderimi onaylanmış yazılar değerlendirmeye kabul edilir.
Telif Hakkı Devir Formu uygun bir şekilde hazırlanıp, PDF olarak sisteme yüklenmelidir.

Aynı yazarın, aynı yayın döneminde yalnızca bir çalışması değerlendirme sürecine alınmakta ve çift kör hakemlik süreci sonucu kabul alması durumunda yayımlanabilmektedir.
Çalışmalar derginin yazım kurallarına uyularak hazırlanmalıdır.

Daha önce bir kongrede sunulmuş olan bildiriler -kongre kitabında çalışmanın bütünü yayınlanmamış olması koşuluyla- ve lisansüstü tez çalışmasından derlenen makaleler gerekli bilgilendirmeyi içeren bir dipnot ile sayfa sonunda belirtilmelidir. Yayınlanan çalışmaların her türlü sorumluluğu yazar(lar)a aittir.

Dergiye ulaşan çalışmalar, dergi kurulu tarafından dergi kapsamı, özgünlük, yöntem ve yazım kurallarına uygunluk açısından ön incelemeden geçirilir.

İnceleme sonucunda uygun bulunan çalışmalar çift kör hakemlik sistemiyle iki hakemin değerlendirmesine sunulur. Hakemlere değerlendirme yapmaları için 15 gün süre verilir ve bu süre içinde dönüş yapmayan hakeme 7 günlük ek bir süre verilir. Bu süre zarfında çalışmayı değerlendirmez ise Editör tarafından yerine yeni bir hakem atanır. Aday çalışmanın dergide yayınlanabilmesi için her iki hakemden de olumlu görüş alması gerekmektedir.

Hakemlerden birinin olumlu, diğerinin olumsuz görüş bildirmesi durumunda çalışma editörün veya üçüncü bir hakemin görüşüne sunulur. Yazar(lar) hakem(ler) tarafından (varsa) önerilen düzeltmeleri yapmakla yükümlüdürler.

Hakem(ler)den yayınlanabilir raporu alan çalışmalar "Düzenleme" sürecine girerler. Tarama sonucunda etik açıdan sorunlu olmayan çalışmalar, raporla birlikte yazara gönderilir ve çalışmaya son şeklini vermesi istenir. Son şekli verilen çalışmalar dizgiye alınır. Etik açıdan sorunlu çalışmalar ise Editör tarafından düzeltme talebiyle yazara gönderilebilir veya red verebilir.

Onay verilen çalışmalar ön görünümden yayınlanabilir (araştırma çalışmaları) veya yeni sayının yayınlanma tarihini bekleyebilir. Yayımlanan çalışmalar üzerinde değişiklik, ilgili cildin yayınlanma tarihinden en geç 4 gün içerisinde Editör ile iletişime geçilerek gerçekleştirilebilir.

Hakem(ler) yazar(lar)ın, yazar(lar) ise hakem(ler)in kimlik bilgileri hakkında bilgi sahibi değildir. Bu konudaki gizliliği sağlama sorumluluğu dergi editörlerine aittir.

Amasya Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi’nde Etik İlkeler ve Yayın Politikası bölümünde bahsedilen etik sorumluluklar dışında etik olmayan bir durumla karşılaşırsanız asbad@amasya.edu.tr adresine e-posta yoluyla lütfen bildiriniz.

Amasya Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi ücretsiz bir dergidir. Hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz. Yazarlardan sürecin herhangi bir aşamasında ücret talep edilmemektedir.

Amasya Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi (Amasya Journal of Social Sciences Research)