Güncel Sayı

Sayı: 25, 23.11.2024

Yıl: 2024

Makale

Terörizm , Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi
Doktora Muhammed AKSU İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ, SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ, SİYASET VE SOSYAL BİLİMLER (DR) 0000-0002-4672-1343
Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi
Uluslararası İlişkiler, Bölgesel Çalışmalar, Uluslararası İlişkilerde Siyaset
Egzersiz ve Spor Bilimleri
Prof. Dr. Bahaddin SİNSOYSAL İSTANBUL BEYKENT ÜNİVERSİTESİ 0000-0003-2926-2744
İstatistiksel Analiz, Uygulamalı Matematik
Resim, Plastik Sanatlar
Dr. Doğan PEKER Millî Eğitim Bakanlığı 0000-0001-8202-1902
Kamu Yönetimi, Kentsel Politika, Hayat Boyu Öğrenme, Yoksulluk Çalışmaları, Yerel Yönetimler
Dr. Öğr. Üyesi Fatih AYNACI SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Fransız Dili, Edebiyatı ve Kültürü
Siyaset Bilimi, Türk Siyasal Hayatı, Siyasal Akımlar
Dr. Öğr. Üyesi Güneş AÇIKGÖZ MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ
Sağlık Fiziği, Biyomühendislik
Doç. Dr. Hasan BARDAKÇI HARRAN UNIVERSITY, SIVEREK FACULTY OF APPLIED SCIENCES 0000-0002-6181-3115
Uluslararası Ticaret, Uluslararası İlişkiler, Uluslararası İktisatta Bölgesel Gelişme ve Küreselleşme, Uluslararası Finans
Prof. Dr. Hüseyin ŞEYHANLIOĞLU Kütahya Dumlupınar Üniversitesi 0000-0003-4552-9242
Siyaset Bilimi Metodolojisi
Doç. Dr. Mehmet BİÇİCİ Gaziantep Üniversitesi
Türkiye Cumhuriyeti Tarihi
Kamu Yönetimi
Bölgesel Çalışmalar, Türk Dünyası Çalışmaları, Uluslararası Siyaset
Dr. Öğretim Görevlisi Ozan YETKİN DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ, SİMAV MESLEK YÜKSEKOKULU 0000-0001-9070-9408
Kamu Yönetimi, Yerel Yönetimler
Sağlık Ekonomisi, Sanayi Ekonomisi
Rasim AKPINAR MANİSA CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ, KAMU YÖNETİMİ PR.
Kamu Yönetimi, Kentsel Politika, Kırsal Kalkınma, Katılım ve Yönetişim, Bölgesel Planlama
Doç. Sara KEFİ FOÇA BELEDİYESİ ÇOCUK EVİ MD 0009-0007-9503-0550
Eğitim, Temel Eğitim, Okul Öncesi Eğitim, Çocuk Gelişimi Eğitimi
Doç. Dr. Sevinç GÖKTEPE İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ, İKTİSAT FAKÜLTESİ, TURİZM İŞLETMECİLİĞİ BÖLÜMÜ, TURİZM İŞLETMECİLİĞİ ANABİLİM DALI 0000-0002-0856-0278
Turizm Sosyolojisi, Turizm Ekonomisi, Turizm Politikası, Girişimcilik, Sürdürülebilir Turizm
Anayasa ve Siyasal Kurumlar, Siyasal Teori ve Siyaset Felsefesi, Türk Siyasal Hayatı
Prof. Dr. Süleyman Emre ÖZCAN MANİSA CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-5535-2279
Suç Ekonomisi, Makro İktisat, Büyüme, Enflasyon
Dr. Öğr. Üyesi Süreyya NUR Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
Sağlık Fiziği, Akustik ve Akustik Cihazlar; Dalgalar, Nükleer Tıp, Radyoloji ve Organ Görüntüleme, Radyoterapi, Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi
Türk Siyasal Hayatı, Siyaset Bilimi
Prof. Dr. Veli BATDI GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ, GAZİANTEP EĞİTİM FAKÜLTESİ 0000-0002-7402-3251
Öğretim Kuramları, Eğitimde Program Değerlendirme, Program Tasarımı, Öğretim Teknolojileri, Öğretmen Eğitimi ve Eğitimcilerin Mesleki Gelişimi, Eğitimde Program Geliştirme
Prof. Dr. Veysel Kareni BİLGİÇ Kırıkkale Üniversitesi
Polis ve İç Güvenlik Araştırmaları, Uyuşmazlık Çözümü, Kamu Yönetimi, Özel Polislik ve Güvenlik Hizmetleri, İdare Hukuku
Dr. Yasin TEMEL Milli Eğitim Bakanlığı 0000-0002-2308-1718
Kamu Yönetimi, E-Devlet, Yapay Zeka (Diğer)
Kamu Politikası, Türk Dünyası Çalışmaları, Uluslararası Göç, Polis ve İç Güvenlik Araştırmaları, Uluslararası Güvenlik, Çağdaş Asya Tarihi, Genel Türk Tarihi, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi, Orta Asya Tarihi, Göç Tarihi, Afrika Çalışmaları, Göç, Etnisite ve Çok Kültürlülük Sosyolojisi
Uluslararası Siyaset, Siyasal Akımlar, Türk Siyasal Hayatı, Siyasi Düşünce Tarihi
Estetik, Sanat Felsefesi
Prof. Dr. İbrahim Halil CANKUL İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ
Sağlık Yönetimi
Prof. Dr. İrfan ATALAY TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ
Fransız Dili, Edebiyatı ve Kültürü, Dil Çalışmaları

ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi (ASSAM UHAD) ASSAM'ın kuruluş amacı ve sosyal bilimler alanındaki araştırmaların ve yürütülen bilimsel çalışmaların akademik literatüre kazandırılması amacıyla yayınlanmaktadır.

ASSAM Uluslararası Hakemli Dergisi (ASSAM UHAD) Nisan ve Kasım aylarında olmak üzere yılda iki kez ASSAM tarafından yayımlanan hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide iktisat, işletme, tarih, sosyoloji, maliye, finans, uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi, siyaset bilimi ve diğer ilgili alanlarda makaleler yayımlanmaktadır. Yayınlanmak üzere gönderilen eserlerin başka bir yerde yayınlanmamış veya yayınlanmak üzere gönderilmemiş olması gerekmektedir. Derginin yayın dili Türkçe, Arapça ve İngilizcedir. Dergide yayınlanacak eserlerin her türlü sorumluluğu yazar veya yazarlara aittir. Makalelerde herhangi bir yayın ücreti talep etmemektedir. Dergimize DergiPark sistemi üzerinden //https://dergipark.org.tr/assam) başvurulması gerekmektedir. Yüklenen her bir makale öncelikli olarak iThenticate intihal tarama programı aracılığı ile taranmaktadır. Tarama sonucu %20'nin üzerinde olan makaleler RED edilmektedir. Makaleler en az iki hakem tarafından kör hakemlik uygulamasıyla değerlendirilmektedir. Ayrıca dergimiz 2024 yılı itibariyle sadece sayı şeklinde yayım hayatına devam etme kararı almıştır. 


Dergiye gönderilen makaleler dergimizin makale şablonunun biçim ve yazım kurallarına dikkate alınarak gönderilmelidir. Yazım kurallarına uygun olarak hazırlanmamış makaleler yayım için dikkate alınmayacaktır.

Makalenizi ilk teslim ettiğinizde sizden üç ayrı dosya talep ediyoruz. Birincisi yazınızın TAM METİN DOSYASI ; Bu dosyayı dergimizin yazım kurallarına ve şablonunu kullanarak hazırlayınız . Bu dosyada yazar(lar)ı tanıtıcı bilgiler (yazar isimleri, makalenin hangi proje tarafından desteklendiği, makalenin hangi kurumda çalışıldığı, hangi makale/tezden türetildiği vb.) bulunmamalıdır. İkinci dosya ise BAŞVURU BİLGİLERİ DOSYASIdır . Yazar(lar)a ve makaleye ilişkin tüm bilgiler burada yer almalıdır. Üçüncü dosya ise TELİF HAKKI FORMU'dur . Gerekli tüm dosyaları aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
(NOT: Etik Kurul Kararı gerektiren çalışmalarda Etik Kurul Onay Belgesinin de başvuruda dördüncü dosya olarak yer alması gerekmektedir.)
Makale şablonunu indirmek için tıklayınız.

Yazar başvuru bilgilerini doldurma formu için tıklayınız.

Telif hakkı formunu indirmek için tıklayınız.

TEMEL KURALLAR

1. Yayınlanmak üzere gönderilen yazılar, özetler ve kaynakça dâhil 25 sayfadan fazla olmamalıdır.
2. Makalenin başlangıç kısmında, Türkçe ve İngilizce (varsa Arapça) olarak hazırlanmış makale başlıklarını da içeren 250 kelimeyi aşmayan özet ile Türkçe ve İngilizce beş anahtar kelime bulunmalıdır. Türkçe özetler "Öz" başlığı altında, İngilizce özetler ise "Abstract" başlığı altında yer almalıdır.
3. Makale başlığı 14 punto, bold ve büyük harflerle yazılmalıdır. Yazar adı makale başlığı altında 11 punto, bold ve italik olarak verilmeli, yazar unvanı, görev yeri ve elektronik posta adresi (*) işaretiyle dipnot olarak gösterilmelidir.
4. Yazı karakteri Times New Roman, 11 punto, satırlar tek aralıklı, dipnotlar 9 punto ve tek aralıklı yazılmalıdır.
5. İngilizce ve Türkçe özetler Times New Roman, 10 punto, satırlar tek aralıklı yazılmalıdır.
6. Makalelerde sayfa numarası kullanılmamalıdır.
7. Paragraf yazısı, ilk satır 1 cm, paragraflar arası önceki 6 nk, sonra 6 nk, iki yana yaslı, satır aralığı tek olmalıdır.
8. Alt başlıklar kendisinden önce gelen başlıkla aynı hizada olmalıdır. Alt başlıkların yalnızca ilk harfleri büyük harfle başlamalıdır.
Bölüm Başlıkları
Makalede, düzenli bir bilgi aktarımı sağlamak üzere ana, ara ve alt başlıklar kullanılabilir ve gerektiği takdirde başlıklar numaralandırılabilir.
1………..
1.1………….
1.1.1………
2……..
2.1…….
2.1.2……..
3…….
3.1…….
3.1.2….
3.2…….
3.2.1…….. şeklinde
Tablolar ve Şekiller
Tabloların numarası ve başlığı bulunmalıdır. Tablolar metin içinde bulunması gereken yerlerde olmalıdır. Şekiller renkli baskıya uygun hazırlanmalıdır. Şekil numaraları ve adları şeklin hemen altına ortalı şekilde yazılmalıdır.
Resimler
Yüksek çözünürlüklü, baskı kalitesinde taranmış halde metin içerisindeki yerlerinde verilmelidir. Resim adlandırmalarında, şekil ve çizelgelerdeki kurallara uyulmalıdır.
Alıntı ve Göndermeler
Dergimize gönderilecek makalelerde aşağıdaki linkte belirtilen APA 7 alıntı ve gönderme standartlarına uyulmalıdır. Bu kurallara uymayan çalışmalar, düzeltilmesi için yazarına iade edilecektir. Metin içinde birkaç cümleyi geçen alıntılar, sağdan ve soldan 1 cm içte yazılmalıdır.
Atıflar ve Kaynakça
Alıntı ve referans verme APA 7 kurallarına uygun olmalıdır. Daha fazla bilgi ve APA 7 kurallarına ilişkin örneklere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/examples

ETİK İLKELER VE YAYIN POLİTİKASI
Yüklenen her bir makale öncelikli olarak iThenticate intihal tarama programı aracılığı ile taranmaktadır. Tarama sonucu benzerlik oranı %20'nin üzerinde olan makaleler RED edilmektedir. Makaleler en az iki hakem tarafından kör hakemlik uygulamasıyla değerlendirilmektedir. Dergide yayınlanan makalelerin sorumluluğu yazarlara aittir. Makalenin ön kontrolünde tespit edilen %20 benzerlik oranının içinde ve bunun dışındaki intihaller, aşırmaların sorumluluğu yazarlara aittir. Yayınlar bilimsel nitelikte neden-sonuç ilişkisi içinde hazırlanan ve bilime katkı sağlayacak nitelikte yazı olması gerekmektedir. Yazım ve biçim kurallarına uygun olmayan makaleler hakeme gönderilmez ve yayınlanmaz. Düzeltme metnini 30 gün içerisinde göndermeyen yazarların ilgili çalışmaları reddedilir. ASSAM Uluslararası Hakemli Dergide, makale gönderme ve yayınlama süreçlerinin hiçbiri ücretlendirmeye tabi değildir.
ULAKBİM/TR Dizinin 2020 yılında zorunlu kıldığı “etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.” kriteri çerçevesinde insan ve hayvan örneklemi olan nitel ve nicel saha araştırmaları için etik kurul onayı makaleye ek olarak verilmeli ve makalenin yöntem kısmında belge tarih ve sayısı belirtilerek etik kurallara uyulduğu ifade edilmelidir.
Dergiye gönderilen çalışmaların Araştırma ve Yayın Etiğine uygunluğuna dikkat edilmektedir. ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Comittee on Publication Ethics)’nin editör ve yazarlar için uluslararası standartlara uygunluk aranmaktadır.
YAZARLARA İLİŞKİN ETİK İLKE VE KURALLAR
• ASSAM-UHAD’a gönderilen makalelerin sosyal bilimler alanlarında özgün çalışmalar olması gerekmektedir.
• Makalelerde yararlanılan tüm kaynaklara ilişkin doğru ve uygun bir şekilde kaynak gösterimi yapılmalıdır.
• ASSAM-UHAD’da gönderilen makalelerin başka bir dergiye gönderilmemiş olması ve ASSAM-UHAD Telif Hakkı Devir Formu doldurulması gerekmektedir.
• Makaleye fikren katkıda bulunmayan kişil/ere yazar olarak yer verilmemesi gerekir.
• Gönderilen makaleye ilişkin çıkar çatışmaları belirtilerek nedeni açıkça belirtilmelidir.
• Yazarların, hakem sürecindeyken çalışmalarına ilişkin ham verileri editörler kuruluna iletmesi istenebilir, bu durumda yazarların ham verilerini editörler kuruluyla paylaşmaları beklenebilir. Yazarlar, yayımlanan bir makaleye ilişkin verileri 5 yıl süreyle saklamakla yükümlüdürler.
• Yazarlar çalışmalarında bir hata tespit ettiklerinde editörü ve editörler kurulunu bilgilendirmelidir. Düzeltme veya geri çekme süreçlerini editörler ile işbirliği içerisinde gerçekleştirmelidirler.
HAKEMLERE İLİŞKİN ETİK İLKE VE KURALLAR
ASSAM-UHAD’a gönderilen tüm makaleler çift taraflı kör hakemlik süreci ile değerlendirilmektedir. Çift taraflı kör hakemlik, yansız, nesnel ve bağımsız bir değerlendirme sürecinin sağlanabilmesi için yazarların hakemlerden, hakemlerin de yazarlardan gizli tutulması anlamına gelmektedir. Hakemlere makaleler değerlendirilmek üzere Dergipark sistemi üzerinden iletilmektedir. Hakemler, değerlendirdikleri makalenin ASSAM-UHAD’ın temel yayın alanlarına katkısını ve makalenin yayımlanabilir olup olmadığına ilişkin kararlarını kendilerine sistem üzerinden iletilen formu doldurmak suretiyle gerçekleştirmektedirler. ASSAM-UHAD’da hakem olarak görev yapan akademisyenlerin etik sorumlulukları şunlardır:
• Hakemlerin uzmanlık alanlarına ilişkin makalelere hakemlik yapmaya özen göstermeleri gerekmektedir.
• Hakemler çıkar çatışması olabilecek çalışmaları değerlendiremeyeceklerini editörlere iletmelidirler.
• Hakemler makaleleri tarafsız olarak değerlendirmelidirler.
• Hakemlerin değerlendirdikleri makalelere ilişkin çevrimiçi Makale Değerlendirme Formunu doldurmaları gerekmektedir. Hakemler değerlendirdikleri makaleye ilişkin görüşlerini makale değerlendirme formunda gerekçeli olarak ifade etmelidirler.
• Hakemler makale değerlendirmelerinde yazarları rencide edecek bir dil kullanmaktan kaçınmalı, aksine önerilerinde kullandıkları üslubun bilimsel olması gerekmektedir. Olumsuz bir durum ile karşılaşılması halinde editörler hakem ile iletişime geçerek yorumlarını yeniden gözden geçirmeleri ve düzeltmelerini talep edebilirler.
• Hakemlerin kendilerine verilen süre içerisinde etik sorumluluklara uyarak değerlendirmelerini tamamlamaları gerekmektedir.
EDİTÖR(LER)E İLİŞKİN ETİK İLKE VE KURALLAR
Editörlerin Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan olduğu ‘COPE Dergi Editörleri için Etik Davranışlar ve En İyi Uygulamalar Kılavuzu’nda yer alan etik sorumlulukları yerine getirmekle yükümlüdürler. Editörlerin etik görevleri ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir:
• Editör derginin niteliğinin artırılması ve gelişimine katkıda bulunmak için çaba sarf etmekle yükümlüdür.
• Editörün, yazarların ifade özgürlüğünü desteklemesi gerekmektedir.
• Editörün, dergide hakem değerlendirmesinin gerekli olmadığı bölümlerin (editöre mektup, davetli yazılar, konferans duyuruları vb.) açıkça belirtildiğinden emin olması gerekmektedir.
• Editörün yayımlanan makalelerin dergi okuyucularının bilgi ve becerileriyle uyumlu olabilmesi için çaba sarf etmesi gerekmektedir.
• Editör, hakemlerin bilgi ve uzmanlıklarına uygun makaleleri değerlendirmelerini istemelidir. Böylece makalelerin alanında uzman kişilerce uygun bir şekilde değerlendirilmesi sağlanmalıdır.
• Editör, hakemlerin bir makaleyi değerlendirmeden önce makaleye ilişkin çıkar çatışmaları bulunmadığını belirtmelerini talep etmekle yükümlüdür.
• Editörün hakem değerlendirme sürecine ilişkin gerekli tüm bilgileri ve hakemlerden yapması beklenenleri hakemlere iletmesi gerekmektedir
• Editör, hakem değerlendirme sürecinin çift taraflı kör hakemlik ile sürdürüldüğünden emin olmalı ve yazarlara hakemleri, hakemlere de yazarları ifşa etmemelidir. • Editör, hakemleri zamanlama ve performanslarına göre değerlendirmelidir.
• Editör, hakemlere ilişkin bir veri tabanı oluşturmalı ve hakemlerin performansına göre veri tabanını güncellemelidir.
• Editör, kaba ve kırıcı yorumlarda bulunan ya da geç dönen hakemleri hakem listesinden çıkarmalıdır.
• Editör, hakem listesini hakemlerin uzmanlık alanlarına göre sürekli yenilemeli ve genişletmelidir. • Editör, yazarlara kendilerinden ne beklendiğine ilişkin yayım ve yazım kuralları ile örnek şablonu sürekli güncellemelidir.
• Editör dergiye gönderilen makaleleri dergi yazım kuralları, çalışmanın önemi, özgünlüğü açısından değerlendirmeli ve makaleyi ilk gönderim sürecinde reddetme kararı alırsa, yazarlara bunun nedenini açık ve yansız bir şekilde iletmelidir. Bu süreçte, makalenin dilbilgisi, noktalama ve/veya yazım kuralları (kenar boşlukları, uygun şekilde referans gösterme, vb.) açısından tekrar gözden geçirilmesi gerektiğine karar verilirse, yazarlar bu konuda bilgilendirilmeli ve gerekli düzeltmeleri yapabilmeleri için kendilerine zaman tanınmalıdır.
• Makalelerde gönderim ve yayıma kabul tarihleri yer almalıdır.
• Yazarların makalelerinin durumuna ilişkin bilgi talebi olduğunda çift taraflı kör hakemlik sürecini bozmayacak şekilde yazarlara makalelerinin durumuna ilişkin bilgi verilmelidir.
• Dergiye yayınlanmak üzere gönderilen makalelerde son karar editör kuruluna aittir. Editör kurulu objektif ve akademik kriterler dahilinde dergide yayınlanacak makaleleri belirlemekle yükümlüdür.
• Editör, editörler kurulu üyelerine yayım ve yazım kurallarını iletmeli ve kendilerinden beklenenleri açıklamalıdır.
• Editör, editörler kurulu üyelerine yayım ve yazım kurallarının en güncel halini iletmelidir.
• Editör, editörler kurulu üyelerini değerlendirmeli ve derginin gelişimine aktif olarak katılım gösterecek üyeleri editörler kuruluna seçmelidir.
• Editör, editörler kurulu üyelerini aşağıda yer alan rolleri ve sorumluluklarına ilişkin bilgilendirmelidir:
-Derginin gelişimini desteklemek
-Kendilerinden istendiğinde uzmanlık alanlarına ilişkin derlemeler yazmak
- Yayım ve yazım kurallarını gözden geçirmek ve iyileştirmek
- Derginin işletiminde gerekli sorumlulukları yerine getirmek
İNTİHAL VE ETİK DIŞI DAVRANIŞLAR
ASSAM-UHAD’a gönderilen tüm makaleler basılmadan önce herhangi bir intihal yazılım programı ile taranmaktadır. Benzerlik oranı %20 ve altında olan makaleler yayına kabul edilir. Bu oranı aşan makaleler ayrıntılı olarak incelenir ve gerekli görülürse gözden geçirilmesi ya da düzeltilmesi için yazarlara geri gönderilir, intihal ya da etik dışı davranışlar tespit edilirse yayımlanması reddedilir.
Aşağıda etik dışı bazı davranışlar listelenmiştir:
• Çalışmaya fikren katkıda bulunmayan kişilerin yazar olarak belirtilmesi,
• Çalışmaya fikren katkıda bulunan kişilerin yazar olarak belirtilmemesi,
• Makalenin yüksek lisans/doktora tezinden ya da bir projeden üretilmişse bunun belirtilmemesi,
• Dilimleme yapılması yani, tek bir çalışmadan birden fazla makale yayımlanması,
• Gönderilen makalelere ilişkin çıkar çatışmalarının bildirilmemesi,
• Çift taraflı kör hakemlik sürecinin deşifre edilmesi

ASSAM Uluslararası Hakemli Dergide, makale gönderme ve yayınlama süreçlerinin hiçbiri ücretlendirmeye tabi değildir.

 ASSAM-UHAD Nisan ve Kasım aylarında yayınlanan süreli ve elektronik basımı yapılan, uluslararası indeksli hakemli bir dergidir.