Güncel Sayı

Cilt: 14 Sayı: 3, 30.09.2024

Yıl: 2024

Araştırma Makalesi

Derleme

Çankırı Karatekin Üniversitesi İİBF Dergisi'nin amacı, iktisadi ve idari bilimler kapsamında yapılmış olan bilimsel nitelikteki çalışmaların teorik ve uygulamaya dönük sonuçlarını ve katkılarını akademik çevrenin yanı sıra kamuoyu ile paylaşmaktır.  

Çankırı Karatekin Üniversitesi İİBF Dergisi (ISSN:2147-4206), yılda dört defa (Mart-Haziran-Eylül ve Aralık) yayınlanmakta olan hakemli bir dergidir. Dergiye sunulan makaleler, en az iki bağımsız hakem tarafından değerlendirilmektedir. Dergide, Türkçe ve İngilizce dillerinde makaleler yayımlanmaktadır. Dergide Ekonometri, İşletme, İktisat, Uluslararası İlişkiler, Uluslararası Ticaret, Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi, Maliye, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Sosyal Hizmet, Sağlık Kurumları Yönetimi, Ticaret Hukuk, Uluslararası Hukuk başta olmak üzere ilgili bilimsel alanlarda özgün çalışmalara yer verilmektedir.

ÇAKÜ İİBF Dergisi başvurularında aşağıdaki dosyalar sisteme yüklenmelidir. E-posta, posta ya da başka iletişim yolları ile herhangi bir dosya yükleme ya da başvuru yapılmamaktadır.

1. Kapak Dosyası
2. Kör hakemler için tam metin
3. Etik Kurul Onay Dosyası
4. İntihal Raporu
5. Telif Hakkı Dosyası

Kapak Sayfası Dosyası
Gönderilen metinde kör hakem değerlendirmesi yapılacağı için yazar/lara ait hiçbir bilgi bulunmamalıdır. Bu bağlamda, yazar/lara ait bilgiler ayrı bir dosyada "Kapak Sayfası" olarak yer almalıdır. Kapak sayfasında aşağıdaki bilgiler yer almalıdır:
•Yazının başlığı,
•Yazar(lar)ın ünvanı, ad-soyadı ve görev yaptığı kurum,
•Yazar/lar'dan bağlantı kurulabilecek olan kişinin (sorumlu yazarın) elektronik posta adresi, yazışma adresi, telefon numarası, faks numarası,
•(Eğer varsa) teşekkür yazısı (Acknowledgements)
Tam Metin Dosyası
Bu dosyada kör hakem değerlendirmesi yapılacağı için yazar/lara ait hiçbir bilgi yer almamalıdır.

Türkçe makalelerde İngilizce Geniş Özet talep edilmektedir. İngilizce geniş özet başvuruda bulunulan tüm çalışmalar için hazırlanacaktır ve tam metin dosyası içinde bulunacaktır. İngilizce geniş özet için lütfen ilgili şablonu ve açıklamaları kullanınız.
Biçim ve Sayfa Ayarları
Bütün metinler; Times New Roman, 12 punto ile A4 kağıdın tek yüzüne ve girintili alıntılar hariç tek satır aralığı ile yazılmalıdır. Paragraf/satır aralığı; Sonra: 12 nk, Önce: 0 nk olmalıdır.
Sayfa marjları: kenar boşlukları Üst 4 cm, Alt 4 cm, Sol 3,5 cm, Sağ 3,5 cm, Cilt payı 0 cm, Üst ve Alt Bilgiler: Üstbilgi 1,6 cm, Altbilgi 1,25 cm. (LÜTFEN MAKALE ÖRNEKLERİNİ KULLANARAK ÇALIŞMALARINIZI HAZIRLAYINIZ.)
Metinler genellikle 30 sayfayı geçmeyecek şekilde ve konu ile araştırma metodunun izin verdiği ölçüde öz olmalıdır.
Ana başlıklar kalın (bold), sola yaslı (girintisiz) ve yalnızca kelimelerin ilk harfleri büyük olacak şekilde yazılmalıdır. Alt başlıklar sola yaslı (girintisiz) ve yalnızca kelimelerin ilk harfleri büyük olacak şekilde (bold olmayacak, sola yazlı) yazılmalıdır. Ana ve alt başlıklar 1., 1.1., 1.1.1. şeklinde numaralandırılmalıdır. Örnek gösterim aşağıdaki gibidir:
1. Giriş
2. Literatür Araştırması
3. Araştırma Metodolojisi
3.1. Örnek Seçimi ve Veri Toplama
3.2. Değişkenler
3.3. Yöntem
4. Bulgular ve Tartışma
5. Sonuç
Kaynakça
Tarafsız bir değerlendirme yapılabilmesi için yazarlar, metinde veya başvuru dahilindeki deneysel test araçlarında kendilerini doğrudan veya dolaylı biçimde belli edecek şekilde davranmamalıdırlar.
Sayfa numaralandırma: Tablolar, ekler ve kaynakça da dahil olmak üzere bütün sayfalar sıralı biçimde numaralandırılmalıdır. Sayfa numaraları sayfanın ortasında olacak şekilde Times New Roman yazı biçimiyle 10 punto şeklinde olacaktır.
Numaralar: Birden ona kadar olan rakamlar; tablo ve listelerde kullanılması, matematiksel, istatistiki veya teknik birim ve miktarların (uzaklık, ağırlık vs.) belirtilmesi hariç yazı ile yazılmalıdır. Diğer tüm sayılar nümerik olarak gösterilmelidir. Örneğin: üç gün, 3 km., 30 yıl.
Yüzdeler ve kesirler: Teknik olmayan kopyada metin içerisinde yüzde kelimesi kullanılmalıdır.
Denklemler: Denklemler parantez içerisinde (1), (2) gibi numaralandırılarak sayfada sağa yaslı olarak yer almalıdır.
Öz ve Giriş
Gönderilen makalede, 100-150 kelimeyi geçmeyecek İngilizce Öz (Abstract), İngilizce başlık ve Türkçe özet (Öz) yer almalıdır. ("Özet" yerine, "Öz" kullanılmalıdır)
Özlerde; amaç, yöntem, bulgular ve sonuç bilgilerinin yer almasına özen gösterilmelidir.
Makalenin ilk sayfasında; Türkçe-İngilizce başlık, öz (abstract), anahtar sözcükler (Keywords), uygun alanlar için JEL (Journal of Economic Literature) sınıflaması yer almalıdır.
Gönderilen makalelerde alan uygunsa mutlaka, iki rakamlı düzeyde (Örneğin; Q11) en fazla dört adet JEL (Journal of Economic Literature) sınıflaması yapılmalıdır. Makalenin konu başlığına göre seçilmesi gereken JEL sınıflandırma kodları için https://www.aeaweb.org/jel/guide/jel.php adresinden yararlanılabilir.

Tablo ve Şekiller
Her tablo ve şekil ayrı bir sayfada (tek bir sayfada) görünmelidir (birden fazla sayfaya taşan tablolar için "Tablo 1'in devamı" şeklinde başlık konmalıdır). Her biri bir numaraya ve içeriği tam olarak belirten bir başlığa sahip olmalıdır. Tablo ve şekiller her değişkeni açıklayabilmelidir.
Tüm şekiller ve grafikler sıra numarasıyla (Şekil 1:) şekil veya grafiğin altında; tablolar ise yine numaralanarak (Tablo 1:) tablonun üzerinde isimlendirilmiş olmalıdır.
Tablo, şekil ve grafikler sayfayı ortalamış, başlıklar bold ve yalnızca baş harfleri büyük olacak şekilde yazılmalıdır. Grafik ve tabloların altındaki notlar bu materyalleri ana metne bakmaksızın anlaşılabilir hale getirme amacını taşımalıdır.
Tablo, şekil ve grafiklere ilişkin kaynaklar; ilgili tablo, şekil veya grafiğin altında (Kaynak:) başlığıyla ortalanarak, bold ve yalnızca baş harfleri büyük olacak şekilde yazılmalıdır. Kaynak, 10 punto ile yazılmalıdır.
Yazar(lar) her tablo, şekil veya grafiğin metnin neresine ait olduğunu göstermelidir.
Atıfta Bulunma ve Kaynakça
Dergiye gönderilen yazılar, referans sistemi, dipnot gösterme biçimi ve kaynakça düzenlenmesinde American Psychological Association (APA) stilinde hazırlanmalıdır. APA’nın 6. baskısı, yazarların dikkate alacağı versiyonu olmalıdır.
Kaynakça, metnin sonunda yer almalıdır. Eğer yazar(lar) EK koymuş(lar)sa, kaynakça EK(ler)’ten sonra gelmelidir.
•Metin İçinde Kaynaklara Atıf:
1.Metinde kaynaklara atıfta bulunurken yazarların soyadı ve yayın tarihi (ve gerekliyse sayfa bilgisi) kullanılmalıdır. Sayfa numarası verilmesi halinde, yayının tarihinden sonra, virgül (,) kullanılmalıdır. Sayfa aralığı verilmesi halinde "-" kullanılarak yararlanılan kaynaktaki sayfa aralıkları verilmelidir.
Örneğin: Teece (2017, s. 106) ; Teece (2016, ss. 202-216)...; Teece ve Leih’e (2016) göre...; Teece (2017, 110) diyor ki,…………..
Cümle sonunda atıf yaparken: yazar(lar)ın soyadı, yayın tarihi (ve gerekliyse sayfa bilgisi) kullanılmalıdır. Örneğin (Teece, 2017, s. 106); (Teece ve Leih, 2016, ss. 5-12); (Teece, Pisano ve Shuen, 2008, s. 28)
2.Atıfta bulunulan kaynağın yazar sayısı 6'dan az ise, kaynağa metin içinde ilk kez atıf yapılırken yazarların hepsinin soyadları yazılır, aynı kaynağa ikinci ve daha sonraki kullanımlarda ilk yazarın soyadından sonra "vd." yazılarak atıfta bulunulur. 6'dan fazla yazarlı çalışmalara ilk atıfta da ilk yazarın soyadından sonra "vd. " yazılarak kaynak gösterimi yapılır.
İlk kullanım: ..... (Teece, Pisano ve Shuen, 2008, s. 28).
İkinci kullanım: ..... (Teece vd., 2008, s. 29).
İlk kullanım: ..... (Cohen, Cull, Lee, ve Willen, 2000).
İkinci Kullanım: .....(Cohen vd., 2000)
3.Cümle sonunda birden fazla esere atıfta bulunuluyorsa bu kaynaklar parantez içinde kronolojik sıra ile verilmelidir.
…………....(Cinoğlu vd., 1996; Yıldırım, 2000; Özer, 2004; Camcı vd., 2007).
4.Kaynakçada aynı yazarın aynı yıl içerisinde yayınlanmış birden fazla çalışması olduğu durumlarda a,b, ek olarak yılın sonuna yazılmalıdır.
Teece (2016a, s. 202); Teece (2016b)
5.Kaynaktan aynen alıntı yapıldıysa, kaynağa atıfta bulunurken sayfa numarası mutlaka verilmelidir.
6.Kurumlar adına yapılan çalışmalarda imkân varsa kısaltma veya kısa başlıklar kullanılmalıdır. (KGK Aylık Bülteni Mayıs 2011)
7.Eğer hukuki mevzuat, yasal anlaşma veya mahkeme kararlarına atıfta bulunulacaksa hukuk çalışmaları ile ilgili atıfta bulunma kuralları kullanılmalıdır.
•Yayınlanmış Kitaplar:
Tek Yazarlı Kitap
Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl). Kitabın adı. Baskı sayısı (varsa), Basım Yeri: Yayınevi.
Can, H. (2002), Organizasyon ve yönetim. Ankara: Siyasal Kitabevi.
İki Yazarlı Kitap
Birinci yazarın soyadı, Adının baş harfi. ve İkinci yazarın soyadı, Adının baş harfi. (Yıl). Kitabın adı. Baskı sayısı (varsa). Basım Yeri: Yayınevi.
Hamel, G., ve Prahalad, C. K. (2013). Competing for the future. Harvard Business Press.
Üç Yazarlı Kitap
Birinci yazarın soyadı, Adının baş harfi., İkinci yazarın soyadı, Adının baş harfi. ve Üçüncü yazarın soyadı, Adının baş harfi. (Yıl). Kitabın adı. Baskı sayısı (varsa). Basım Yeri: Yayınevi.
•Çeviri Kitap:
Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl). Kitabın adı. Baskı sayısı (varsa). (Çevirmenin adının baş harfi. Çevirmenin soyadı, Çev.). Basım Yeri: Yayınevi. (Orijinal çalışma basım tarihi tarih.)
Salkind, N. (2015). İstatistikten nefret edenler için istatistik. (A. Çuhadaroğlu, Z. Ç Özcan ve Y. İmamoğlu, Çev.). Ankara: Pegem Akademi. (2010)
•Kitap Bölümleri:
Kitapta Bölüm
Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl). Bölümün adı. Kitabın adı (bölümün sayfa aralığı). Basım Yeri: Yayınevi.
Carter, M. (2006). Entrepreneurship and marketing. The Oxford handbook of entrepreneurship (114-137). UK: Cambridge Scholars Publishing.
Tek Editörlü Kitap
Editörün soyadı, Editörün adının baş harfi . (Ed.). (Yıl). Kitabın adı. Baskı Sayısı. Basım Yeri: Yayınevi.
Barca, M. (Ed.) (2015). Stratejik yönetim. NOBEL Akademik Yayıncılık
Editörlü Kitaptan Bölüm
Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl). Bölümün adı. Editörün adının baş harfi. Editörün soyadı, (Ed.), Kitabın adı içinde (Bölümün sayfa aralığı). Basım Yeri: Yayınevi. varsa doi numarası
Kuemmerle, W. (2006). Innovation in large firms. M. Casson, B. Yeung, A. Basu ve N. Wadeson (Ed.). The Oxford handbook of entrepreneurship içinde (s. 311-331). UK: Cambridge Scholars Publishing
•Bilimsel Makaleler:
Tek Yazarlı Makale
Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl). Makalenin adı. Süreli Yayının/Dergini Adı, cilt (süreli yayının sayısı), sayfa aralığı.
Yazgan, H. (2012), Bir kavramsal çerçeve olarak “Avrupalılaşma”: kapsam, gereklilik ve sınırlar. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 12(4), 123-140.
İki Yazarlı Makale
Birinci yazarın soyadı, Adının baş harfi. ve İkinci yazarın soyadı, Adının baş harfi. (Yıl). Makalenin adı. Süreli Yayının/Dergini Adı, cilt (süreli yayının sayısı), sayfa aralığı.
Teece, D. ve Sohvi L. (2016). Uncertainty, innovation, and dynamic capabilities. California Management Review, 58 (4), 5-12.
Üç Yazarlı Makale
Birinci yazarın soyadı, Adının baş harfi., İkinci yazarın soyadı, Adının baş harfi. ve Üçüncü yazarın soyadı, Adının baş harfi. (Yıl). Makalenin adı. Süreli Yayının/Dergini Adı, cilt (süreli yayının sayısı), sayfa aralığı.
Lessard, D., Teece, D. J., ve Leih, S. (2016). The dynamic capabilities of meta‐multinationals. Global Strategy Journal, 6(3), 211-224.
Altıdan Fazla Yazarlı Makale
Birinci yazarın soyadı, Adının baş harfi., İkinci yazarın soyadı, Adının baş harfi., Üçüncü yazarın soyadı, Adının baş harfi., Dördüncü yazarın soyadı, Adının baş harfi., Beşinci yazarın soyadı, Adının baş harfi., Altıncı yazarın soyadı, Adının baş harfi., ve diğer. (Yıl). Makalenin adı. Süreli Yayının/Dergini Adı, cilt (süreli yayının sayısı), sayfa aralığı.
•İnternet Kaynakları:
Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yayınlanma veya güncellenme tarihi). Başlık. Alınma tarihi, internet adresi.
Bebbington, J. ve Song, E. (2004). The Adoption of IFRS in the EU and New Zealand. http://www.europe.canterbury.ac.nz/ (Erişim Tarihi: 14 Temmuz 2008)
Daha fazlası için:
http://www.apastyle.org/
https://www.tk.org.tr/APA/apa_2.pdf

Etik Kurul Onayı Dosyası

2020 yılı başından itibaren gönderilen çalışmalarda uygulanmak üzere ULAKBIM, “sosyal bilimler dahil olmak üzere tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir” kararı almıştır.
Bu karar gereğince, ÇAKÜ İİBF Dergisi’nde değerlendirilmek üzere makale gönderen yazarlarımızın, veri toplama araç ve yöntemleri ile ilgili gerekli makamlardan alınmış olan etik kurul kararına ilişkin karar onay numarasını içeren etik kurul onay belgelerine sisteme yüklemesi gerekmektedir.
2020 yılı öncesinde toplanmış veriler içeren ancak, sisteme 2020 yılı ve sonrasında yüklenen çalışmalar için geriye dönük etik kurul kararı alınamayacağından, veri toplama döneminin çalışma metninde belirtilmesi gerekmektedir.

İntihal Raporu Dosyası
İİBF Dergisi intihale karşın “Sıfır Tolerans” politikasına sahiptir. Bunun için dergimize gönderilen çalışmalar için intihal tespiti iki aşamada gerçekleştirilmektedir. Öncelikle dergimize gönderilen çalışmalar intihali önleme aracı olan “iThenticate” ile kontrol edilip raporun sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Çalışmanın kabul edilmesi halinde hakemler tarafından intihal kontrolü yapılmaktadır. Bu aşamada intihal oranı yüksek olan çalışmalar yayına alınamyacaktır.
Ayrıntılı bilgi için bkz. http://www.ithenticate.com

Telif Hakkı Devir Formu
Başvuru sırasında “Telif Hakkı Devir Forumu”’nu ıslak imzalayıp, tarattıktan sonra ayrı bir dosya olarak yüklemeniz gerekmektedir. Yayına kabul edilen çalışmaların Telif Hakkı Devir Forumu”’nun aslı posta yolu ile iletilecektir.


YAYIN ETİK KURALLARI

Hakemli bir dergide makalelerin yayınlanması sürecinde yayıncı, editörler, yazarlar ve hakemler en üst düzeyde mesleki etik ve standartlara göre görev ve sorumluluklarını yerine getirmelidirler.

Yayın sürecinde yayını yapan kişi(ler) veya kurumun en temel sorumluluğu, editörler, alan editörleri, yazarlar ve hakemlerin etik kuralları doğrultusunda ve düzgün bir şekilde yayın sürecinin işlemesini sağlamaktır.

Editör ve alan editörlerinin görevleri

Editör ve alan editörleri, dergiye yayınlanmak üzere gönderilen çalışmaların, 7 gün içinde, değerlendirmeye alınıp alınmadığını yazara bildirmelidir. Editör veya alan editörleri gönderilen çalışmaların hangilerinin yayınlanması gerektiğine karar vermekten sorumludur.

Dergiye gönderilen çalışmalar için yüklemesi gereken dosyalar editör tarafından öncelikli olarak kontrol edilir. Bu aşamada eksik dosyalar içeren çalışmalar, editör tarafından yeniden gönderip talebi ile yazara geri gönderilir. Derginin kapsamına uygun bulunan çalışmalar alan editörlerine iletilir. Alan editörü tarafından İİBF Dergi 'si kapsam ve amaçlarına uygun olan çalışmalar hakemler gönderilir. Dergi kapsamına uygun bulunmayan çalışmalar editör veya alan editörü tarafından ret edilir.

Dergiye gönderilen çalışmalarda yer alan yayınlanmamış yöntem ve bilgiler, yazarın açık yazılı izni olmaksızın hiçbir kimse tarafından kendi çalışması içinde kullanılmamalıdır.

Dergiye gönderilen çalışmalar; yazarların sosyal, kültürel, ekonomik özellikleri ile dini inançları göz önüne alınmaksızın, sadece entelektüel değerleri çerçevesinde değerlendirilmelidir.

Dergiye gönderilen çalışmalar, editör veya yardımcıları tarafından çalışmanın yazar(lar)ı, hakemleri, yardımcı editörler ve yayıncı dışında hiç kimseye ifşa edilmemelidir.

Editör veya alan editörleri tarafından dergiye gönderilen çalışmaların başka bir yazar ve/veya kurum ile çıkar çatışmasının olduğunu tespit etmesi halinde, çalışma yayın/değerlendirme sürecinden çekilmelidir.

Dergiye gönderilen çalışmaların kabulü veya reddi ile ilgili son görüş editöre aittir. Editör çalışmanın özgünlüğü ve önemi gibi hususları dikkate alarak kararını vermelidir.

Editör, dergiye gönderilen çalışmaların kabulü için yazarlara dergideki herhangi bir makaleye veya başka bir çalışmaya atıf yapması konusunda telkinde bulunmamalıdır.

Hakemlerin görevleri

Editör veya alan editörleri tarafından kendisine değerlendirme için gönderilen çalışmayı değerlendirme konusunda çalışma ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmadığını hisseden ya da ivedi bir değerlendirme yapamayacak durumda olan bir hakem, editörü bu durumdan haberdar ederek değerlendirme görevinden ayrılmalıdır.

Hakemler, gizlilik ilkesine riayet ederek değerlendirmesini yapmalıdır. Editör veya alan editörleri dışındaki kişilere çalışmalar gösterilmemeli ve başkalarıyla çalışma hakkında tartışma yapılmamalıdır.

Hakemler, inceleme sürecinde elde etmiş olduğu ayrıcalıklı bilgi ve fikirleri gizli tutmalı ve kişisel çıkarı için kullanmamalıdır. Ayrıca hakemler, değerlendirmesini yaptığı ve henüz yayınlanmamış çalışmanın verilerinin herhangi bir parçasını kullanmamalıdır.

Hakem eleştirileri nesnel olarak yapılmalıdır. Yazara karşı hiçbir kişisel eleştiri yöneltilmemelidir. Hakemler, fikirlerini açık biçimde destekleyen argümanlarla ifade etmelidir.

Hakemler değerlendirilen çalışmanın daha önce yayınlanmış başka bir çalışma ile arasında esaslı bir benzerlik veya örtüşmeyi tespit etmeleri halinde, durumu editöre iletmelidirler.

Hakemler, yazarı ile aralarında rekabet, işbirliği veya başka türlü ilişki veya bağlantılar bulunduğunu tespit ettiği çalışmaları değerlendirmemelidir.

Yazarların görevleri

2020 yılı başından itibaren gönderilen çalışmalarda uygulanmak üzere ULAKBIM, “sosyal bilimler dahil olmak üzere tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir” kararı almıştır. Bu karar gereğince, dergimize değerlendirilmek üzere makale gönderen yazarlarımızın, veri toplama araç ve yöntemleri ile ilgili gerekli makamlardan alınmış olan etik kurul kararına ilişkin karar onay numarasını çalışmalarında belirtmeleri ve karar metnini sisteme yüklemeleri gerekmektedir. 2020 yılı öncesinde toplanmış veriler içeren ancak, sisteme 2020 yılı ve sonrasında yüklenen çalışmalar için geriye dönük etik kurul kararı alınamayacağından, veri toplama döneminin çalışma metninde belirtilmesi gerekmektedir.

Yazarlar temelde aynı araştırmayı tanımlayan metni birden fazla makalede yayınlatmamalı ve dergiye göndermemelidir.

Yazar(lar), aynı çalışma metnini aynı anda birden fazla dergiye göndermemelidir.

Yazarlar çalışmalarına ilişkin verileri etik ilkeler çerçevesinde toplamalıdır. Yayımcı, editör ve hakem, çalışmanın dayanağını oluşturan ham verileri yazar(lar)dan talep edebilir.

Dergiye gönderilen çalışmalar, yeterli düzeyde kaynak bilgisi ve ayrıntı içermelidir. Hileli ve bilinçli yanlış ifadeler etik olmayan durumlara yol açacağından kabul edilemez.

Yazarlar tarafından dergiye gönderilen çalışmalar özgün olmalı ve çalışmanın özgün olduğu garanti edilmelidir. Eğer gönderilen çalışmalarda başkalarının çalışmalarını ve/veya kelimeleri kullanılıyorsa uygun bir şekilde atıf yapılmalıdır. Ayrıca yapılacak alıntı da bilimsel etik ve dergi yazım kurallarına uygun olmalıdır. Yazarlar gönderdikleri çalışmalarının esasını etkileyen önceki yayınlara atıf yapmak zorundadır.

Yazarlar gönderdikleri çalışmaları destekleyen kuruluşları, finansal kaynakları veya çıkar çatışmasını beyan etmekle yükümlüdür.

Dergiye gönderilen çalışmanın tasarımına, uygulanmasına veya yorumuna katkı sağlayan her kişi, çalışmada belirtilmelidir. Önemli katkıda bulunan tüm katılımcılar ilk yazarı takiben listelenmelidir. Bunun dışındaki kişiler ise çalışmanın “Teşekkür(Acknowledgement)” kısmına ilave edilmelidir.

Yazar, dergide yayınlanmış çalışması içerisinde önemli bir yanlışlık veya kusur tespit ederse, bu durumu acil olarak dergi editörüne veya yayıncıya bildirmek ve mevcut yanlışlığın veya kusurun düzeltilmesi için editörle işbirliği yapmak yükümlülüğündedir.

Dergimizde makale gönderim/süreç işletimi ücretsizdir.