Yazım Kuralları

TEKNİK KOŞULLAR

1. Makalelerin ön değerlendirmesi 15 gün içerisinde tamamlanmaktadır. Makalelerin editöryal süreci, hakem işlemleri ve düzenlemesi 3 ay içerisinde sonlanmaktadır. Editöryal süreçleri ve hakem süreçlerini başarılı bir şekilde geçiren makaleler ocak ya da temmuz sayısında yayınlanmaktadır. Yazarlar yayın sürecinin her aşamasında bilgilendirilmektedir.

2. Dergiye gönderilen çalışmalar, yayın ilkeleri ve teknik koşullar açısından incelenmektedir. Bu çerçevede dergiye gönderilen makalelerin, derginin yayın ilkeleri ve yazım kurallarına göre düzenlenmiş olması beklenmektedir. Editörler ve yayın kurulu, derginin yazım kurallarına, etik ilkelerine, amacı ve kapsamına uymayan yazıları reddetme veya düzeltilmesi için yazara iade etme yetkisine sahiptirler.

3. Erciyes İletişim Dergisi’nin yayın dili Türkçe ve İngilizce olmakla birlikte diğer dillerde kaleme alınmış makalelerin yayınlanması yayın kurulunun iznine bağlıdır.

4. Erciyes İletişim Dergisi’nde her bir cilt, yıl içerisinde çıkartılan sayılarından oluşur. Özel saylar haricinde Yazarların her yıl/cilt sadece bir çalışması yayınlanabilir.

5. Dergiye yayınlanmak üzere gönderilen yazılar hiçbir yerde yayınlanmamış olmak koşuluyla kabul edilir. Yayınlanmak üzere hazırlanan yazılar e-dergi sistemine yüklenirken mutlaka kategori olarak doğru seçeneğin altına yüklenmelidir.

6. Erciyes İletişim Dergisi’nde kongre ve sempozyum bildirilerinden üretilmiş/türetilmiş çalışmalar ancak yayın kurulu kararıyla değerlendirmeye alınabilir. Özel sayılarda bu maddedeki koşul aranmaz.

7. Yalnızca doktora tezlerinden türetilen ve geliştirilen çalışmalar, araştırmaya dayalı olmak kaydıyla ve doğrudan tezin özeti şeklinde olmamak şartıyla değerlendirmeye alınır.

8. Erciyes iletişim Dergisi’ne makale gönderiminde yazar bilgi formu, etik kurul raporu (çalışmanın niteliğine bağlı), benzerlik raporu ve katkı oranı ve çıkar çatışması beyan formu gönderilmesi zorunludur. Araştırmacıların ORCID numarasına sahip olmaları gerekmektedir. ORCID ID numarası http://www.orcid.org sitesinden ücretsiz olarak edinilebilmektedir.

9. Yazarlardan, makale başvuru süreci ya da yayınlanması için hiçbir şekilde ücret talep edilmez.

10. Metin belli bir format dâhilinde; Başlık, Öz (Abstract), Anahtar Kelimeler (Keywords), Giriş (sorun sunumu-amaç-önem-kapsam, kısıtlılık vb.), Yöntem, Bulgular, Sonuç ve Değerlendirme, Kaynakça ve İngilizce Geniş Özet (Extended Abstract) şeklinde verilmelidir. Bu yapıya bağlı hazırlanan çalışmalar aşağıdaki düzen çerçevesinde hazırlanır ve sisteme yüklenir;

a. Çalışmalar Word programında, A4 boyutunda, soldan 3 cm diğer kenarlardan 2,5 cm boşluk bırakılan sayfa düzeninde, normal yazı stilinde Cambria yazı karakterinde, 12 punto, önce 0 nk sonra 6 nk ve tek satır aralığında, 20 sayfayı geçmeyecek şekilde hazırlanmalıdır.

b. Yazarın/yazarların ad ve soyadları, ORCID, akademik unvanları, görev yerleri, telefon numaraları, mail adresleri “yazar bilgi formu” başlığı verilerek ayrı bir belge/dosya şeklinde sisteme ek dosya olarak yüklenmelidir. Katkı Oranı ve Çıkar Çatışması Beyanı ile Benzerlik Raporu da sisteme yüklenmelidir. Yazar Rehberi

c. Makalenin başlığı ilk sayfanın başında ortalı olarak, alt başlıklar ise sola yaslı olarak yazılmalıdır.

d. Bütün yazılarda 150-200 kelime aralığındaki Türkçe özet, 140-180 karakter aralığındaki İngilizce özet mutlaka bulunmalı ve anahtar kelimeler özet metnin dilinde verilmelidir. Yazı bir başka dilde yazılmışsa başlığın ve özetin Türkçe tercümeleri verilmelidir.

e. İngilizce geniş özet (extended abstract) 700-1000 kelime aralığında olmalıdır.

f. Eserde tablo adları üste, her kelimenin ilk harfi büyük yazılmalıdır. Resim, şekil, grafikler “Şekil” adı altında gösterilmeli, basit şekil ve grafikler Word üzerinde çizilmeli, adlandırmaları sıra numaralı olmalı, şekil yazıları alta küçük harflerle Word üzerinde yazılmalıdır.

g. Yazılarda Türkçe dil kurallarına uyulmalı ve kelimelerin imlasında Türk Dil Kurumu’nun en son çıkardığı İmla Kılavuzu esas alınmalıdır.

h. Gönderilen makaleler Zotero, Mendeley veya EndNote referans yönetim araçlarıyla ile kaleme alınmalıdır. Referans yönetim aracı kullanılmadan gönderilen çalışmalar değerlendirmeye alınmayacaktır.

i. Tablo ve görseller metnin %40'ından fazla olamaz (anlamayı ve okunabilirliği düşüren tablo ve görsel içerikli çalışmalar değerlendirmeye alınmayacaktır). 

Referans

1. Ocak 2022 sayısı itibariyle, referans göstermede APA (American Psychological Association) Style 7th Edition kullanılmalıdır. Gerek alıntılamalarda gerekse de bibliyografya kısmında yazarlar, Amerikan Psikoloji Derneği’nin yayımladığı Amerikan Psikoloji Derneği Yayım Kılavuzu’nda belirtilen yazım kurallarını ve formatını takip etmelidir. Bu hususta APA 7 kuralları ve örneklerine aşağıdaki bağlantılardan erişilebilir.

https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/examples
https://apastyle.apa.org/instructional-aids/student-paper-setup-guide.pdf

2. Zotero, Mendeley veya EndNote kullanılmadan gönderilen çalışmalar değerlendirmeye alınmayacaktır.

3. Dipnot kullanılan yazılarda, dipnotlara ilişkin kaynak gösterimi makale sonunda ayrıca yapılmalıdır.

Etik İlkeler

1. Erciyes İletişim Dergisi yayın etiğini en yüksek standartlarda uygulamayı, Yayın Etiği ve Kötüye Kullanım Bildirgesinin aşağıdaki ilkelerine uymayı taahhüt eder. Bu bildirge Committee on Publication Ethics (COPE), Council of Science Editors (CSE), Directory of Open Access Journals (DOAJ)World Association of Medical Editors (WAME) ve International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE) adlı kuruluşların dergi editörleri için geliştirdikleri öneri ve kılavuzlar temel alınarak hazırlanmıştır.

2. Dergiye gönderilen yazılarda ulusal ve uluslararası geçerli etik kurallara uygunluk aranır. Yazarların bu sorumluluk çerçevesinde hareket etmesi beklenir. Bu kapsamda derginin etik hususlar ve yayın ilkeleri doğrultusunda aşağıdaki maddelerin dikkate alınması önem arz etmektedir.  

- Çalışma içerisinde hiç kimsenin kişilik hak ve özgürlüklerine saldırıda bulunulmamalıdır. Hakaret içeren, hedef gösteren, küçültücü, alçaltıcı, din, dil, ırk vb. ayrımcı ifadeler kullanılmamalı ve kişisel mahremiyete özen gösterilmelidir. Dergide yayınlanan yazıların bilimsel, içerik, dil ve hukuki sorumluluğu yazarlarına aittir.

- Makalelerde yer verilen fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine dikkat edilmelidir.

- Çalışma bir çeviri ise çalışmayı yapan yazar/lar dan ve yayınlanmış ise yayımcı kuruluştan çevirinin dergimizde yayımlanmasına izin verildiğine dair belge ile çalışmanın orijinal dildeki metninin sisteme ek dosya olarak yüklenmesi istenir.

- Yapılan tüm atıfların (alıntıların) kaynakçada gösterilmesi gerekmektedir.

- Dergiye gönderilen çalışmalar, başvuru aşamasında beyan edilen benzerlik raporu çerçevesinde değerlendirilir. Araştırma ve yayın etiğine uygun bulunmayan veya intihal riski tespit edilen makaleler değerlendirilmeye tabi tutulmamaktadır. Bu çerçevede tarama programlarınca tespit edilen benzerlik oranının %15’in üzerinde olması halinde ilgili çalışma hakem onayı alsa bile yayımlanamaz. Eğer durum fark edilmeden çalışma yayımlanmış ise durumun fark edilmesiyle birlikte ilgili çalışmaya erişim engellenerek çalışma yayım listesinden ve tam sayıdan çıkarılır. Dergi yönetimi, bağımsız çalışan intihal/benzerlik programlarının sonuçlarını bir etik ihlali olarak değil, kurumsal bir standart olarak kabul eder. İntihal politikası hakkında detaylı bilgi için İntihal Politikası sayfası ziyaret edilebilir.

- Nicel/nitel saha araştırması içeren makalelerin "etik kurul onayı" almış olması gerekmektedir. Etik kurul onayı olmayan makaleler değerlendirmeye alınmayacaktır.

- Olası anlaşmazlık durumlarında ya da dergi yetkililerinin gerekli görmesi halinde açıklama yapılmaksızın değerlendirilmek üzere dergiye gönderilen çalışmaların değerlendirilmesinin durdurulması, yayın sürecinden çıkarılması ya da yayımlanmış olan çalışmanın yayımdan kaldırılması vb. işlemleri yapabilme yetkileri bulunmaktadır.

- Erciyes İletişim Dergisi yetkililerinin gerekli görmesi halinde dilediği zaman, bilgilendirme yapmaksızın söz konusu kurallarda değişiklik yapabilme, ek kurallar koyabilme ve değerlendirilmek üzere gönderilen çalışmaların yeni kurallara göre yeniden düzenlenmesini talep etme hakkı bulunmaktadır.

Editörlük ve Hakemlik İşlem Süreci

1. Dergiye gönderilen makalelerin ön değerlendirmesi 15 gün içerisinde yapılmaktadır. Yazarlar, yükledikleri dosyalara yönelik ön kontrol aşamasında kendilerinden istenen değişiklikleri en geç 15 gün içerisinde tamamlayıp sisteme yüklemedikleri takdirde gönderilen çalışmalarının düzenleme aşamasına geçmeden iade edileceğini bilir.

2. Teknik koşullar açısından sekretaryada incelenen ve düzenlemesi tamamlanan makaleler editör kuruluna sevk edilmektedir. 15 gün içerisinde yazara makale ile ilgili gerekli bilgilendirme yapılmaktadır.

3. Yayın kurulu, editöryal sorumluluk çerçevesinde makaleyi bilimsel niteliği açısından incelemesinin ardından; iade, red kararı alır ya da makale işlem sürecini başlatır.

4. Dil editörünün incelemesinin ardından çift kör hakem süreci başlatılmaktadır. Makale alan editörleri aracılığıyla en az iki hakeme yönlendirilmektedir.

5. Hakemlerin belirlenmesinde çıkar çatışması durumu gözetilerek yazarla aynı kurumdan ya da geçmişte yazarla birlikte çalışma yaptığı tespit edilen hakemlerin atanmamasına dikkat edilmektedir. Bu çerçevede hakem atamalarında çeşitlilik ve tarafsızlık ilkesi gözetilmektedir.

6. Makalelerin bilimsel incelemesi için alanyazınla ilgili akademik çalışmaları bulunan yetkin bir yaklaşımla değerlendirme yapması ve hakem sorumluluklarına uyması beklenen hakemler atanmaktadır.

7. Kör hakemlik sistemi doğrultusunda tayin edilen hakem raporlarının her ikisi de olumlu geldiği takdirde makale yayına hazırlanır. Hakem raporlarının biri olumlu biri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakemin raporu olumlu ise makale yayın kurulunun da onayıyla yayınlanabilir. Üçüncü hakemin raporunun olumsuz olması halinde makale yayınlanamaz.

8. Hakem raporları tamamlandığında, makale düzeltilmesi için tekrar yazara gönderilir. Yazarların 15 gün içerisinde düzenlemeleri yapıp sisteme yüklemesi gerekmektedir. Hakemlerin yeniden görmek istediği makaleler yazarın düzenlemesinden sonra tekrar hakeme gönderilir. Hakem raporlarının ardından ve editörün de onayıyla makale son okumaya gönderilir. Son okuma işlemlerinin arkasından mizanpaj işlemleri tamamlanan makale yayın aşamasına geçer.

9. Makalelerin yayınlanması ile ilgili son karar editöre aittir. Yazar hakem raporları ve editör değerlendirmesini içeren bir karar mektubuyla bilgilendirilir.

10. Makale işlemleri 3 ay içerisinde tamamlanmakta ve yayın kurulunun belirlediği ocak ya da temmuz sayısında yayınlanmaktadır.