The purpose of the current study
was to investigate the biogenic amine production of lactic acid bacteria (LAB)
strains (Lactobacillus pentosus, Lactobacillus plantarum, Pediococcus
acidilactici, Lactobacillus paraplantarum, Lactobacillus
fermentum, Lactococcus raffinolactis, Pediococcus pentosaceus and
Leuconostoc mesenteroides) which in fermented foodstuff. Biogenic amine
production of LAB strains was monitored in histidine decarboxylase broth using
HPLC method. Significant differences were observed on ammonia (AMN) and
biogenic amines accumulation among LAB strains (p<0.05). Although P.
acidilactici produced lesser AMN than other LAB, it was observed that all
LAB strains produced high amount of AMN. LAB strains produced all amines in
amounts between 1.48 and 1187.50 mg/L. Histamine production by LAB was in range
from 17.20 mg/L by P. acidilactici to 126.26 mg/L by Lb. fermentum.
The lowest tyramine concentration was observed by P. acidilactici with
value of 14.66 mg/L whilst the highest tyramine production was found by L.
raffinolactis with value of 64.43 mg/L.
Çukurova Üniversitesi, Bireysel Projeler Birimi
This research was supported by Cukurova University for Department of Scientific Research Projects. The authors thank the Department of Scientific Research Projects at Cukurova University for supporting this research.
Bu çalışmada fermente gıda
ürünlerinden izole edilen yedi laktik asit bakteri türünün (Lactobacillus pentosus,
Lactobacillus plantarum, Pediococcus acidilactici, Lactobacillus
paraplantarum, Lactobacillus fermentum, Lactococcus raffinolactis,
Pediococcus pentosaceus ve Leuconostoc mesenteroides) biyojen
amin üretimi araştırılmıştır. LAB üyelerinin, histidin dekarboksilaz sıvısında
biyojen amin üretimleri HPLC yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. LAB üyeleri
arasında amonyak (AMN) ve biyojen amin üretimi bakımından istatistiksel
farklılıklar gözlenmiştir (p<0.05). P. acidilactici diğer LAB’lardan
daha az amonyak üretmesine rağmen bütün LAB suşlarının yüksek miktarda biyojen
amin ürettiği gözlenmiştir. LAB suşları bütün aminleri 1.48 ila 1187.50 mg/L
arasında çeşitli miktarlarda üretmiştir. En düşük histamin üretimi 17.20 mg/L
ile P. acidilactici tarafından üretilirken en yüksek histamin üretimi
126.26 mg/L ile Lb. fermentum tarafından gerçekleşmiştir. En düşük
tiramin konsantrasyonu 14.66 mg/L ile P. acidilactici bakterisinde
belirlenirken en yüksek tiramin üretimi 64.43 mg/L ile L. raffinolactis
bakterisinde gözlenmiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 45 Sayı: 1 |