This study was carried out to determine the composition of Pleurotus eryngii (Çaşır Mantarı) used as food in Eastern Anatolia. The following results were obtained: 1- Protein content of Pleurotus eryngii was higher than any other vegetable expect legumes. 2- Pleurotus eryngii was rich in vitamin C but lower in pH value. 3- It was also rich in some mineral content such as P, K, and Ca. 4- On the basis of the results obtained from this study, it can be suggested that Pleurotus eryngii has market contribution to human nutrition as a vegetable.
Bu araştırma, Doğu Anadolu Bölgesinde insan beslenmesinde kullanılan Çaşır mantarının içerdiği bazı besin maddelerini saptamak amacı ile yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar şu şekilde özetlenebilir: 1- Çaşır mantarı protein bakımından baklagiller hariç diğer sebzelerden daha zengindir. 2- Askorbik asit bakımından da zengin olup pH değeri düşüktür. 3- Mineral maddelerce özellikle fosfor, potasyum ve kalsiyum bakımından zengindir. 4- Elde edilen sonuçlara göre, çaşır mantarının insan beslenmesinde iyi bir sebze olduğu ortaya çıkmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 1990 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1990 Cilt: 15 Sayı: 2 |