Güncel Sayı

Sayı: 13, 15.05.2024

Yıl: 2024

Araştırma Makaleleri

Tarihçe
Höyük dergisi (ISSN: 1309-8780 | e-ISSN: 2822-3985) 1988 tarihinde yayın hayatına başlamıştır. İlk sayısında Türk Tarih Kurumu tarafından desteklenen kazıların raporları yer almıştır. 21 yıl aradan sonra 2010-2015 yılları arasında 7 sayı çıkaran dergi yayın hayatına 6 yıl ara vermiştir. Derginin, Türkiye’deki arkeolojik kazı ve araştırmaların sayı ve nitelik bakımından artması dolayısıyla doğan yayın ihtiyacı gözetilerek, 2022 mayıs ayından itibaren yılda 2 sayı olarak düzenli bir şekilde yayımlanmasına karar verilmiştir.

Amaç
Höyük dergisi, arkeoloji ve bu alanı destekleyen tüm sosyal bilimler dahil olmak üzere gerçekleştirilen kazıların ve yüzey araştırmalarının tanıtımı, kazılarda yapılan önemli keşifler ve elde edilen verilerin derinlemesine ele alındığı karşılaştırmalar ve yorumlarla hazırlanmış Türkçe ve İngilizce özgün bilimsel yazıları yayımlayarak bunların ulusal ve uluslararası bilim dünyasıyla paylaşımını amaçlamaktadır.

Kapsam
Höyük Dergisi, Prehistorya (Tarih Öncesi Arkeoloji), Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi, Klasik Arkeoloji, Arkeometri, Kültürel Miras, Orta Çağ Arkeolojisi, Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Fiziki ve Sosyal Antropoloji, Epigrafi, Nümizmatik ve Türk İslam Arkeolojisi alanlarında, Eski Çağ ve Orta Çağ uygarlıkları ile bu uygarlıkların kültürel etkileşim alanları içinde kalan çevre bölgelerdeki çalışmalarla ilgili özgün araştırma-inceleme makalelerini kapsar.

Araştırma ve inceleme makalelerinde ele alınan konunun, bilimsel sorun, amaç, hipotez, yöntem ve eleştirel literatür özeti eşliğinde sunulduktan sonra literatüre katkısının netlikle belirtildiği yorum ve sonuçlara ulaştırılması beklenmektedir. Kazı raporu, kazı genel tarihçesi veya salt katalog içerikli makaleler ile başka dillerden Türkçeye tercüme edilmiş makaleler değerlendirmeye alınmamaktadır.

Höyük dergisi yılda iki sayı (Mayıs-Kasım) olmak üzere hem basılı hem de elektronik olarak yayımlanır.

Derginin okur kitlesi araştırmacılar, öğrenciler ve ilgili mesleki, akademik kurum ve kuruluşlardır.

Höyük’ün yayın dili Türkçe ve İngilizcedir. Yayımlanan tüm makaleler Türkçe ve İngilizce dillerinde başlık, yazar ve kurum bilgisi, varsa finansman açıklaması ile anahtar kelimeler içerir. Ayrıca tüm makalelerin metinleri ve kaynakçaları Latin alfabesindedir.

Konu Alanı ve Kategorisi: Sanat ve Beşerî Bilimler / Arkeoloji / Sanat Tarihi / Sosyal Bilimler / Kültürel Çalışmalar

Höyük’ün kapsamını yansıtan anahtar kelimeler şunlardır: Prehistorya, Tarih Öncesi Arkeoloji, Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi, Klasik Arkeoloji, Arkeometri, Kültürel Miras, Orta Çağ Arkeolojisi, Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Fiziki ve Sosyal Antropoloji, Epigrafi, Nümizmatik, Mitoloji, Türk İslam Arkeolojisi, Eski Çağ ve Orta Çağ Uygarlıkları.

Makale Hazırlama
Dil: Derginin dili Türkçe ve İngilizcedir.
Makale Türleri: Höyük dergisi araştırma makalelerini içerir. Çeviri, kitap incelemesi vb. çalışmalar değerlendirmeye alınmaz.
Makale Formatı: PDF ve Microsoft Word.
Resim, Çizim, Harita veya Belgeler: PDF, JPG, TİFF gibi formatlarda en az 300 dpi.
Kaynak Gösterim Stili: Kaynak gösterme usulleri aşağıda çeşitli örneklerle birlikte verilmiştir.
Yazar Değişikliği: Yalnızca makale kabul edilmeden önce işleme alınır. Yazarların, makalelerini göndermeden önce yazarların listesini ve sırasını dikkatlice gözden geçirmeleri ve orijinal gönderim sırasında kesin yazar listesini sağlamaları gerekir.

Makale Gönderim
Yazım kurallarına uygun olarak hazırlanmış yazıların başvurusu, Yayın Takip Sistemi üzerinden (https://yaysis.ayk.gov.tr web sitesine üye olunmak suretiyle) yapılır. Başvurusu yapılan çalışmaların süreçleri Yayın Takip Sistemi üzerinden yürütüleceği için sisteme yüklenecek nüshalarda (PDF ve Microsoft Word formatında) yazar isimlerinin olmamasına dikkat edilmelidir.

Gönderim sırasında yazardan elektronik ortamda aşağıdaki beyan alınır:
• Makalenin yayımlanması durumunda telif haklarının tarafıma, eserin ticari kullanım hakkının ise yayımcıya ait olduğunu,
• Faydalandığım bütün kaynaklara atıf yaptığımı,
• Eserimin başka bir yerde devam etmekte olan bir yayımlanma sürecinin olmadığını,
• Eserimin basım kararı alındığı takdirde tarafıma ödenecek telif ücretinin, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile Bağlı Kuruluşları Telif Hakkı, Yayın ve Satış Yönetmeliği çerçevesinde yapılacağını kabul ettiğimi,
• Eserimin basılı veya dijital yayım kararının Kurumun ilgili Yayın Komisyonu’nun yetkisinde olduğunu,
• İnceleme süreci içerisinde Yönetim Kurulu kararı olmaksızın eserimi yayımlatmaktan vazgeçmeyeceğimi, aksi takdirde inceleyici ücretlerinin tarafımca ödeneceğini,
• Çalışmamın yayına kabul edilmesi hâlinde CC BY-NC 4.0 açık erişim lisansı ile yayımlanmasını kabul ettiğimi,
• Ekte yer alan Eser Başvuru Formu’nda belirttiğim bilgilerin doğruluğunu, taahhüt eder ve eserimle ilgili işlemlerin yapılması hususunda gereğini saygılarımla arz ederim.

YAZIM ve BİÇİM KURALLARI
• Yazılar, A4 boyutunda Microsoft Word uyumlu programda Times New Roman veya Baskerville yazı karakterinde yazılmalıdır.
• Başlık, 12 punto, regular (normal) ve küçük harf olmalıdır. Başlık ortadan hizalı olmalıdır. Metinde ana ve ara başlıklar kullanılabilir. Metin içindeki ana başlıklar 11 punto, küçük harf ve bolt (koyu) olarak sola hizalı; ara başlıklar 11 punto, koyu (bolt) ve küçük harf yazılmalı, sola hizalı olmalıdır.  Başlıklar ve paragrafların arasında 6 nk aralık bırakılmalıdır.
• Yazar adı ve soyadı, ana başlığın altına 12 nk aralık bırakıldıktan sonra 11 punto regular (normal), küçük harf ve ortaya hizalı olarak yazılmalıdır. ( * ) işareti ile sayfanın altına unvan, üniversite, fakülte, bölüm, şehir/ülke, e-posta ve ORCID bilgileri 9 punto olarak verilmelidir.
• Metin, 11 punto, iki yana dayalı olmalıdır. Üstten: 2,5 cm, alttan: 3 cm, sağdan: 2,25 cm, soldan: 2,25 cm boşluk bırakılmalıdır. Satır aralığı tam aralık 12 nk olmalıdır. Paragraf araları 6nk, paragraf girintisi olmayacaktır. (Metin içinde yer alan görseller ve ekler için satır aralığı birden çok, 1,15 nk olmalıdır.)
• Üstbilgi-Altbilgi, makalenin ilk sayfasında olmayacak şekilde üstbilgi kısmında çift sayfaya yazarın adı ve soyadı; tek sayfaya makalenin anlamlı kısaltılmış hâli küçük harfle, 11 punto yazılmalıdır. (Yayın Takip Sistemi üzerinden yapılacak başvurular esnasında sisteme yüklenen makalelerin -PDF ve Microsoft Word formatında- üst bilgi kısmında yazar ismi olmamasına dikkat edilmelidir.)
• Sayfa numaraları, makalenin ilk sayfasında yer almayacak şekilde, üstbilgi içinde sağ ve sol üst kenara 9 punto olarak yerleştirilmelidir.
• Alıntılar, 5 satırı geçtiğinde paragraf girintisinden 1 cm içeriden başlatılmalı, metne göre 1 punto küçük düz olarak yazılmalıdır. 5 satırdan az olan alıntılar metin içerisinde italik olarak verilir. Vurgulanması gereken ifadeler de italik yapılır.
•Dipnotlar, 9 punto tam aralık yazılmalıdır. Hizalaması iki yana dayalı ve paragraf girintisi 0.5 cm olmalıdır. Dipnot ayraç çizgisi olmamalıdır. Metindeki atıflar sayfa altında dipnot şeklinde 1’den başlayarak numaralandırılmalıdır. Bunun dışında metin içinde atıf yapılmamalıdır. Dipnotta yazar soy adı, yayın yılı ve sayfa numarası sıralaması aşağıdaki gibi verilmelidir.
• Mansel 2020, 281.
• Childe-Levy 2020, 32. (Yazar sayısı 3’ten fazla ise üçüncü yazar adından sonra vd. eklenir)

Bir yazarın aynı yıl içinde basılmış iki veya daha fazla yayını kullanılmışsa
Eser adlarının alfabetik sırasına göre “2022a”, “2022b” şeklinde sıralanır.
Liampi 1998a, 15.
Liampi 1998b, 20.

Web sayfası kullanılmışsa
http://www.metmuseum.org/toah/hd/grbr/hd_grbr.htm, son erişim tarihi: 09.03.2015.

Kaynaklar ve Kaynak Gösterme Usulleri
Makalelerde kullanılan kaynak ve araştırmalar makale sonunda bu başlık altında gösterilmelidir. Kaynaklar, bu başlık altında yeni bir sayfadan başlamalı ve 11 punto yazılmalıdır. Sadece metin içinde atıfta bulunulan kaynaklar yer almalı ve yazarların soyadına göre alfabetik olarak düzenlenmelidir.

Kitaplar İçin:

Tek yazarlılarda:
Mansel 2020
Mansel, A. M., Ege ve Yunan Tarihi, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara.

İki ve daha fazla yazarlılarda:
Albayrak-Erol 2016
Albayrak İ.-Erol H., Kültepe Tabletleri IX-a, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara.
Ashton vd. 1998
Ashton, R., Meadows, A., Sheedy, K. and Wartenberg, U., “Some Greek Coins in the British Museum”, The Numismatic Chronicle (1966-), NC 158, London.

Çeviri Kitapları İçin
Bosch 2020

Bosch, C., Roma Tarihi’nin Ana Hatları: I. Kısım Cumhuriyet Devri, çev. S. Atlan, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara.

Editörlü Kitaplar:
Abacı 2019
Abacı, N., Tarih Nasıl Yazılır? Tarihyazımı İçin Çağdaş Bir Metodoloji, ed. A. Şimşek, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara.

Yayıma Hazırlanan Eserler:
Yakubovskiy 2021

Yakubovskiy, A., Timur ve Timurîler Devri’nde Semerkand, haz. İ. Kemaloğlu, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara.

Sempozyum ve Kongrelerde Sunulan Bildiriler İçin:
Pektaş 2019

Pektaş K., “Beçin Kalesi Kazısı 2014 Yılı Çalışmaları”, XIX. Orta Çağ ve Türk Dönemi Kazıları ve Sanat Tarihi AraştırmalarıSempozyumu, C II, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara, 163-173.
Önal 2019
Önal M., “Harran 2018 Yılı Çalışmaları”, 41. Kazı Sonuçları Toplantısı, C III, Ankara, 157-18.

E-Kitap:
Derya 2004

Derya, Ş., Amisos Mozaiği, PDF: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, 2004.

Makaleler İçin:
Kuzuoğlu 2015

Kuzuoğlu, R., “Acemhöyük’te Eski Asur Dönemi’ne Ait İki Çivi Yazılı Belge”, Höyük, S. 8, Ankara, 685-700.

Yayımlanmamış Tez:
Akgül 2018

Akgül, I. T., 15-16. Yüzyıl Venüs Tasvirleri, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans/ Doktora Tezi), Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul.

Eski Çağ Kaynakları:
Homeros 1984

Homeros, Odysseia, çev. A. Erhat-A. Kadir, Can Yayınları, Ankara.

Web Sayfası:
Hemingway-Hemingway

Hemingway, C.-Hemingway, S., “The Technique of Bronze Statuary in Ancient Greece”, The Metropolitan Museum of Art, http://www.metmuseum.org/toah/hd/grbr/hd_grbr.htm, son erişim tarihi: 09.03.2015.

Yayın Etiği İlkeleri
Yayın Etiği, daha yüksek editoryal işleme standartları oluşturmak için yazarlar, hakemler ve yayıncılar adına dürüstlük konusunda ısrar eden bir öz-düzenleme mekanizması olarak tanımlanabilir. Yayın için etik standartlar, yüksek kaliteli bilimsel yayınları, halkın bilimsel bulgulara güvenini ve insanların fikirlerine itibar edilmesini sağlamak için mevcuttur.
• Dürüst araştırmacılar, intihal yapmaz.
• Kaynakları hatalı belirtmez.
• Çürütemeyecekleri itirazları gizlemezler.
• Karşıt görüşleri çarpıtmazlar.
• Verileri yok etmez veya gizlemezler.

Hakemli çalışmalar, bilimsel yöntemi destekleyen ve hayata geçiren çalışmalardır. Bu noktada yayın sürecine dahil olan tüm tarafların (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere uyması büyük önem taşımaktadır. Höyük dergisi, araştırma ve yayın etiği konusunda ulusal ve uluslararası standartlara bağlıdır. Basın Kanunu, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi ’ne uymaktadır. Höyük dergisi, Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ) ve Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) tarafından yayınlanan Uluslararası Etik Yayımcılık İlkeleri’ni benimsemiştir.
Basın Kanunu (Ulusal Mevzuat)
Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (Ulusal Mevzuat)
Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi (Ulusal Mevzuat)
Akademik Yayıncılıkta Şeffaflık ve En İyi Uygulama İlkeleri (Uluslararası Kriterler)
Türkiye Editörler Çalıştayı Kararları (Ulusal Kriterler)

Tekrar Yayın
Tekrar yayın, aynı makalenin veya büyük ölçüde benzer makalelerin birden fazla dergide yayımlanmasıdır. Editör bu tür makaleyi incelemeden geri gönderir. Bundan sonra editör, tekrar yayına teşebbüs eden yazara belli bir süre ambargo uygulayabilir, yazarın daha önce yayın yaptığı dergide (belki de önceki makaleyi yayımlayan derginin editörü ile eşzamanlı duyuru olarak) kamuoyuna bu durumu açıklayabilir veya bu tedbirlerin hepsini birlikte uygulayabilir.

Aynı Çalışmanın Birden Fazla Dergiye Eşzamanlı Olarak Gönderilmesi
Yazarlar aynı makaleyi aynı anda birden fazla dergiye gönderemezler. Editör, olası eşzamanlı gönderimi öğrenirse, makaleyi alan diğer editör(ler)e danışma hakkını saklı tutar. Ayrıca editör, makaleyi incelemeden iade edebilir veya incelemeleri dikkate almadan reddedebilir veya bu kararı ilgili diğer editör(ler)le tartışarak alabilir ve yazarlardan belirli bir süre makale başvurusu kabul etmemeye karar verebilir. Ayrıca yazarların işverenlerine yazabilir veya bu tedbirlerin hepsini birlikte hayata geçirebilir.

İntihali Engelleme Amaçlı Kontrol
Başkalarının fikirlerini, metotlarını, verilerini, uygulamalarını, yazılarını, şekillerini veya eserlerini sahiplerine bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseriymiş gibi sunmaktır.
Etik ihlalleri engellemek amacıyla dergiye gönderilen makaleler intihal programında (https://intihal.net/) taranır. Benzerlik raporu, “atıf-alıntı farklılığına” dikkat edilip edilmediğinin kontrolü için editör tarafından incelenir. Metinde akademik yazıma uygun olmayan etik dışı durumların tespiti hâlinde çalışma yazar(lar)ına iade edilir.
İntihal, duplikasyon, sahte yazarlık/inkar edilen yazarlık, araştırma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar olarak kabul edilir. Kabul edilen etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. Buna yayından sonra tespit edilen olası kuraldışı, uygunsuzluklar içeren makaleler de dahildir.

Sahtecilik
Araştırmaya dayanmayan veriler üretmek, sunulan veya yayımlanan eseri gerçek olmayan verilere dayandırarak düzenlemek veya değiştirmek, bunları rapor etmek veya yayımlamak, yapılmamış bir araştırmayı yapılmış gibi göstermektir.
Araştırma kayıtları ve elde edilen verileri tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan yöntem, cihaz ve materyalleri kullanılmış gibi göstermek, araştırma hipotezine uygun olmayan verileri değerlendirmeye almamak, ilgili teori veya varsayımlara uydurmak için veriler ve/veya sonuçlarla oynamak, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmektir.

Katılımcıların Kişisel Verilerinin Korunması
Höyük dergisi, yasal olarak kamuya açık olmayan insan katılımcılarla ilgili kişisel veya hassas verileri veya materyalleri içeren tüm araştırmaların resmi etik incelemeye tabi olmasını şart koşar.

Araştırma Suistimali İddialarının Ele Alınması
Höyük dergisi, COPE'un Başarılı Bir Yazı İşleri için Etik Araç Seti’ne uyar. Höyük dergisi editörleri; intihal, alıntı manipülasyonu, veri tahrifatı, veri uydurması ve diğer araştırma suiistimalinin meydana geldiği makalelerin yayımlanmasını önlemek için tedbir alacaktır. Hiçbir durumda Höyük dergisi editörleri bu tür bir suistimalin gerçekleşmesine bilerek izin vermeyecektir. Höyük dergisi editörleri, dergilerinde yayımlanan bir makaleyle ilgili herhangi bir araştırma suistimali iddiasından haberdar olmaları durumunda, iddialarla ilgili olarak COPE’un yönergelerini izleyeceklerdir.

Etik İhlal Bildirimleri
Okurlar, Höyük dergisinde yayımlanan bir makalede önemli bir hata ya da yanlışlık fark ettiklerinde ya da editoryal içerik ile ilgili (intihal, yinelenen makaleler vb.) herhangi bir şikâyetleri olduğunda eihlal@ttk.gov.tr adresine e-posta göndererek bildirimde bulunabilir. Gelişmemiz için fırsat sağlayacağından başvuruları memnuniyetle karşılarız, hızlı ve yapıcı bir şekilde geri dönüş yaparız.

Düzeltme, Geri Çekme, Endişe İfadesi
Editörler, yayımlanan makalede, bulguları, yorumları ve sonuçları etkilemeyen küçük hatalar tespit edilirse düzeltme yayımlamayı düşünebilirler. Editörler, bulguları ve sonuçları geçersiz kılan büyük hatalar/ihlaller söz konusu olduğunda, makaleyi geri çekmeyi düşünmelidir. Yazarlar tarafından araştırma veya yayını kötüye kullanmaya yönelik olasılık söz konusu ise; bulguların güvenilir olmadığına ve yazarların kurumlarının olayı soruşturmadığına dair kanıtlar var veya olası soruşturma haksız veya sonuçsuz görünüyor ise, editörler endişe ifadesi yayımlamayı düşünmelidir. Düzeltme, geri çekme veya endişe ifadesi ile ilgili olarak COPE yönergeleri dikkate alınır.

Anket ve Mülakata Dayanan Çalışmaların Yayını
Höyük dergisi, bilimsel süreli yayıncılıkta etik güvence oluşturmak amacıyla, Yayın Etiği Komitesi’nin (COPE) “Dergi Editörleri için Davranış Kuralları ve En İyi Uygulama Rehber İlkeleri” ve “Dergi Yayıncıları için Davranış Kuralları” ilkelerini benimsemektedir. Bu kapsamda dergiye gönderilen çalışmalarda aşağıdaki hususlara uyulmalıdır:
1) Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
2) Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no.) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.

Editoryal Gizlilik Yükümlülüğü
Höyük dergisinin editörleri, gönderilen tüm yazıları gizli belgeler olarak ele alır; bu, yazarların izni olmadan bir yazı hakkındaki bilgileri kimseye ifşa etmeyecekleri anlamına gelir. Makale inceleme sürecinde şu kişiler makalelere erişebilir: Editörler, Hakemler, Yayın Kurulu Üyeleri. Bir yazıyla ilgili ayrıntıların yazarların izni olmadan üçüncü bir şahsa iletilebileceği tek durum, editörün ciddi araştırma suiistimalinden şüphelenmesidir.

Şikâyet Prosedürü
Bu prosedür, Höyük dergisinin veya yazı kadromuzun sorumluluğunda olan içerik, prosedürler veya politikalarla ilgili şikayetler için geçerlidir. Şikayetler, iyileştirme için bir fırsat ve teşvik sağlayabilir ve hızlı, nazik ve yapıcı bir şekilde yanıt vermeyi amaçlıyoruz.
Şikâyet, Höyük dergisinin veya yazı işleri ekibimizin sorumluluğunda olan içerik, prosedürler veya politikalarla ilgili olmalıdır. Şikâyetler doğrudan eihlal@ttk.gov.tr adresine e-posta ile gönderilmelidir ve gizli olarak ele alınacaktır. Editör, şikâyetlere anında yanıt verir. Editör, şikâyetlerle ilgili COPE akış şemasında belirtilen prosedürü takip eder.
Şikâyetler, editör ekibinin ilgili üyesi tarafından incelenir ve çözülemezse şu süreçler izlenir:
Bu ilk yanıtın yetersiz olduğu düşünülürse, şikâyetçi, şikâyetinin derginin daha kıdemli bir üyesine iletilmesini talep edebilir.
Şikâyetçi hoşnut kalmazsa, şikâyetler baş editöre iletilebilir.
Mümkünse dört hafta içinde tam bir yanıt verilecektir.
COPE, bilimsel dergilerin editörleri için bir uygulama kodu yayınlar. Bu editörler, dergiler ve yayıncılarla olan anlaşmazlıkların çözümünü kolaylaştıracaktır ancak yalnızca derginin kendi şikâyet prosedürleri tükendikten sonra buraya başvuru yapılabilir.

İtiraz Süreci
Höyük dergisi, editörler ve hakemler tarafından yapılan değerlendirmelere dair ciddi itirazları memnuniyetle karşılar. Bilimsel içeriğin yanlış anlaşılması sebebiyle makalenin reddedildiği düşünülürse, hoyuk@ttk.gov.tr adresinden editör ekibe itiraz mesajı gönderilebilir. Bu aşamada makalenin gözden geçirilmiş versiyonunu göndermemek gerekir. İtiraz mektubu Yayın Kurulu gündemine alındıktan sonra itirazın haklı olduğuna karar verilmesi hâlinde yazardan makalenin gözden geçirilmiş versiyonu talep edilir. Böylece çalışma dış hakem sürecine tekrar gönderilir.
İtiraz mektubu mümkün olduğunca ayrıntılı yazılmalıdır. Her makale için yalnızca bir itiraz dikkate alınır. Bu sebepten itirazın açık ve anlaşılır şekilde ortaya koyulması mühimdir. Edinilen tecrübeler ve kanaatler neticesinde reddedilen makaleler üzerinde uzun süreli müzakerelerin hem yazarlar hem de editörler için tatmin edici olmadığı gözlemlendiğinden aynı çalışma için birden fazla itiraz işleme alınmamaktadır.

Çıkar Çatışmaları
Çıkar çatışması, birincil bir çıkarla ilgili mesleki yargı, ikincil bir çıkardan (mali kazanç veya kişisel rekabet gibi) etkilenebildiğinde ortaya çıkar. Bir makalenin nasıl ele alınacağına dair en doğru kararı verebilmek için yazarların rekabet hâlindeki çıkarları bilinmeli ve makale yayımlanırsa, okuyuculara da bu bilgiler sunulmalıdır.
Çıkar çatışması, kişinin yaptığı işte çelişkiye düşmesine yol açacak, objektifliğini önemli oranda bozabilecek veya herhangi bir kişi ya da kuruluş̧ lehine adil olmayan avantaj sağlayabilecek herhangi finansal ya da diğer tür çıkarlardır. Araştırmanın yürütülmesi ve makalenin hazırlanması sürecinde alınan tüm mali destek kaynakları ve sponsorların çalışmadaki rolü açıklanmalıdır. Finansman kaynağı yoksa bu da belirtilmelidir. Açıklanması gereken olası çıkar çatışması örnekleri arasında danışmanlıklar, maaş alımı, hibeler de yer alır. Potansiyel çıkar çatışmaları mümkün olan en erken aşamada açıklanmalıdır.
Höyük dergisinin tarafsız incelemeyi sağlamak için editörlerden, çalışanlardan veya yayın kurulu üyelerinden gelen gönderileri ele almak için belirlenmiş bir süreci vardır. Bu tür gönderiler öncelikle başka dergilere yönlendirilir. Bunun mümkün olmaması hâlinde gönderi sahibinin dergideki görevi askıya alınır. Bu gönderiler çift taraflı körleme sürecinde incelenir.
Editör, kendisinin veya aile üyeleri tarafından yazılmış makalelerle ilgili kararlarda yer almamalıdır. Ayrıca, böyle bir çalışma, derginin tüm olağan prosedürlerine tabi olmalıdır. Editör, yazarlar ve hakemler tarafından olası çıkar çatışmalarının ifşa edilmesiyle ilgili COPE yönergelerini uygulamalıdır.

Dergi, yazarlardan makale gönderim ve süreç işletimi ücreti talep etmez.
Yazar ve hakemlerine Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Telif Hakkı, Yayın ve Satış Yönetmeliği hükümlerine göre telif ödemesi yapar.

Dergimizin geçmiş sayılarına ilişkin arşivine ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Dergimize makale başvuruları Yayın Takip Sistemi üzerinden gerçekleştirilmektedir.