Araştırma Makalesi

Araştırmacı Olarak Öğretmenler: Araştırma Yeterlikleri, Engelleri, Algıları ve Araştırmadan Bekledikleri Yararlar

Sayı: 12 2 Ağustos 2022
PDF İndir
TR EN

Araştırmacı Olarak Öğretmenler: Araştırma Yeterlikleri, Engelleri, Algıları ve Araştırmadan Bekledikleri Yararlar

Öz

Araştırma yeterliği tüm profesyonel meslekler için önemli görülen ortak bir yeterliktir. Uzun zamandır araştırma yeterliği öğretmenlik mesleğinin temel yeterlik alanlarından birisi olarak görülmektedir. Bu çerçevede araştırmanın temel amacı öğretmenlerin araştırma yapma yetkinliklerini, araştırma yapma ve yapılan araştırmalardan yararlanma durumlarını, araştırma engellerini ve anlayışlarını incelemektir. Tarama modelinde desenlenmiş nicel bir araştırma olan çalışmanın örneklemini 214 lise öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri araştırmacılar tarafından geliştirilen ölçeğin 2018-2019 Bahar yarıyılında örnekleme uygulanmasıyla elde edilmiştir. Araştırmanın temel sonuçları şöyledir: (1) Öğretmenlerin yaklaşık yarısı son üç yıl içinde öğretim süreçlerini, sınıf uygulamalarını geliştirmek, karşılaştıkları sorunları çözmek amacıyla araştırma yapmışlardır. (2) Öğretmenlerin araştırma yapma yetkinlikleri ve engelleri orta düzeydedir. (3) Öğretmenler öğretmenlerin araştırma yapmasını kendileri ve öğrencileri için yüksek düzeyde yararlı bulmaktadırlar. (4) Öğretmenler akademik yayın üretmeye dönük geleneksel araştırmaları daha kesin biçimde araştırma olarak nitelendirirken, okul ve sınıf sorunlarına dönük araştırmaların araştırma olduklarından emin görünmemektedirler. Gerek hizmet öncesinde gerekse hizmet içinde araştırmacı öğretmen yetiştirme ve geliştirmeye yönelik politikaların oluşturulmasında bu sonuçların dikkate alınması katkı sağlayabilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Allison, D. & Carey, J. (2007). What do university language teachers say about language teaching research? TESL Canada Journal, 24(2), 61 81.
  2. Banegas, D. L. (2018). Towards understanding efl teachers’ conceptions of research: Findings from Argentina. Profile: Issues in Teachers’ Professional Development, 20(1), 57-72.
  3. Baş, F. (2017). Matematik Öğretmenlerinin Eğitim Araştırmalarını Takip Etme Durumları ve Araştırmalara Yönelik Tutumları: Türkiye Örneği. Eğitim ve Bilim, 42, 249-267.
  4. Beycioglu, K., Özer, N., & Uğurlu, C. T. (2010). Teachers’ Views on Educational Research. Teaching and Teacher Education, 26(4), 1088–1093
  5. Borg, S. (2009). Englih teachers’ conceptions of research. Applied Linguistics, 30(3), 358-388.
  6. Borg, S. (2014). Teacher research for professional development. In Pickering, G and Gunashekar, P (Eds.), Innovation in English Language Teacher Education. (pp.23-28). Selected papers from the fourth International Teacher Educator Conference Hyderabad, India.
  7. Burns, A. (2010). Doing action research in English language teaching: A guide for practitioners. New York: Routledge.
  8. Büyüköztürk, Ş. (1999). İlköğretim okulu öğretmenlerinin araştırma yeterlikleri. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 18, 257-269.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

2 Ağustos 2022

Gönderilme Tarihi

22 Ocak 2022

Kabul Tarihi

12 Mart 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Sayı: 12

Kaynak Göster

APA
Ekinci, N., & Ekinci, C. E. (2022). Araştırmacı Olarak Öğretmenler: Araştırma Yeterlikleri, Engelleri, Algıları ve Araştırmadan Bekledikleri Yararlar. IBAD Sosyal Bilimler Dergisi, 12, 477-498. https://doi.org/10.21733/ibad.1061432

Cited By