Güncel Sayı

Cilt: 4 Sayı: 2, 31.12.2024

Yıl: 2024

Makaleler

Prof. Dr. Süreyya KARSU BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-2724-7420
Pazarlama, Tüketici Davranışı, Ürün ve Marka Yönetimi
Dijital Pazarlama, Pazarlama İletişimi, Tüketici Davranışı, Ürün ve Marka Yönetimi
Dr. Öğr. Üyesi İpek ÖZENİR HATAY MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-0684-0938
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği, Çok Ölçütlü Karar Verme, Üretimde Optimizasyon, Lojistik, Tedarik Zinciri Yönetimi
Dr. Kürşad ÖZKAYNAR SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ 0000-0003-1683-9591
İşletme , Dijital Pazarlama, Hizmet Pazarlaması, Müşteri İlişkileri Yönetimi, Pazarlama Teorisi, Sosyal Pazarlama, Tüketici Davranışı, Pazarlama (Diğer)
Yrd. Doç. Dr. Barış KAVCAR BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ
Örgütsel Davranış
Finans ve Yatırım, Finans
Doç. Dr. Ahmet UYAR AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ
Müşteri İlişkileri Yönetimi
Doç. Dr. Ahmet Tuncay ERDEM Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İletişim Fakültesi 0000-0003-4573-8415
Strateji, Yönetim ve Örgütsel Davranış, Örgütsel Değişim ve Gelişim, Toplumsal Cinsiyet ve Cinsellik Antropolojisi, İletişim Ekonomisi, Organizasyon ve Yönetim Teorisi, Eğitim Üzerine Çalışmalar, İletişim Çalışmaları, İletişim ve Medya Çalışmaları
Pazarlama İletişimi, Dijital Pazarlama, Pazarlama, Tüketici Davranışı
Siyaset Bilimi, Siyasal Akımlar, Türk Siyasal Hayatı, Siyaset Sosyolojisi
Dr. Caglar PEHLİVAN KOCAELI UNIVERSITY, KOCAELİ VOCATIONAL SCHOOL
Organizasyon
Prof. Dr. Ercan TAŞKIN KÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ
Pazarlama Yönetimi, Ürün ve Marka Yönetimi, Uluslararası Pazarlama
Dr. Öğr. Üyesi Fatma YAŞLI ŞEN ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-0768-8392
Bulanık Hesaplama, Risk Mühendisliği, Çok Ölçütlü Karar Verme, Sistem Mühendisliği
Dr. Öğr. Üyesi Gülferah ERTÜRKMEN KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ, GÖKSUN UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULU 0000-0003-2239-0241
İstihdam, Makro İktisat, Büyüme
Sağlık Kurumları Yönetimi, İş Süreçleri Yönetimi, Sağlık Bilişimi ve Bilişim Sistemleri, Sağlık Yönetimi, Hastane İşletmeciliği, Kalite Yönetimi
İletişim ve Medya Çalışmaları, Duyusal Süreçler, Algı ve Performans, Sosyoloji, Siyasal İletişim, İletişim Etiği, İletişim Teknolojisi ve Dijital Medya Çalışmaları, İletişim Çalışmaları, Gazetecilik Çalışmaları
Yapay Zeka, Görüntü İşleme, Bilgisayar Yazılımı, Fotogrametri ve Uzaktan Algılama
Doç. Dr. Osman Vedüd EŞİDİR FIRAT ÜNİVERSİTESİ
Gazetecilik Çalışmaları
Doç. Dr. Selma GÖKTÜRK ÇETİNKAYA Bilecik Şeyh Edebali University, Faculty of Humanities and Social Sciences, Department of History, Bilecik, Turkey 0000-0001-6828-1679
Türk Siyasi Tarihi, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi, Çağdaş Askeri Tarih, Türk Dış Politikası, Türk Siyasal Hayatı
Finansal Ekonomi
Doktora Seçil UTMA AYDIN ADNAN MENDERES UNIVERSITY, VOCATIONAL SCHOOL
Basın Çalışmaları
Siyaset Bilimi, Kamu Yönetimi, Türk Siyasal Hayatı
Uluslararası Finans, Bölgesel Ekonomi
Dr. Zeyno KONCA CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ, ZARA UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULU
Bankacılıkta Risk Yönetimi, Banka Yönetimi, Finansal Kurumlar, Katılım Bankacılığı, Finansal Risk Yönetimi

Scientific Journal of Innovation and Social Sciences Research (SJISSR), sosyal bilimler alanında faaliyet gösteren uluslararası, hakemli, bilimsel ve açık erişimli bir dergidir. SJISSR, özgün ve bilimsel akademik makaleleri uluslararası yayıncılık ilkeleri doğrultusunda yayımlamak amacını güder. SJISSR, EuroPub, Google Scholar, Microsoft Academic Search, Idealonline indeksleri tarafından taranmakta olup, 2021 yılında yayın hayatına başlamıştır. Haziran ve Aralık olmak üzere yılda iki sayı yayınlanmaktadır. SJISSR, Türkçe ve İngilizce dillerindeki teorik ve uygulamalı özgün akademik makalelere odaklanmaktadır.

SJISSR, Türkçe ve İngilizce dillerindeki teorik ve uygulamalı özgün akademik makalelere odaklanmaktadır. SJISSR'e yayınlanmak üzere gönderilen çalışmalar, ilk olarak editör kurulu, ön değerlendirmesinden geçmektedir.  SJISSR, makale değerlendirme sürecinde çift kör hakemlik politikası uygulamaktadır. Editör tarafından dergiye uygunluğu teyit edilen her bilimsel makale en az iki hakem tarafından incelenir. Derginin standart hakem değerlendirme sürecini takiben kabul edilen makaleler ücretsiz olarak yayınlanır. SJISSR’de yayınlanacak makalelerin, daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış olması, akademik standartlara uygun olması ve orijinal olması gerekmektedir. Daha önce başka yerde yayınlanmamış, bilimsel toplantılarda özet olarak sunulmuş bildiriler, makale formatına dönüştürülerek SJISSR'de yayınlanabilir. Ancak bir yazarın SJISSR'nin aynı sayısında birden fazla makalesi bulunamaz. Makalelerde yer alan fikirler, görüşler, düşünceler, sonuçlar, öneriler vb. durumlarla ilgili sorumluluk, ilgili makalenin yazarlarına aittir.

SJISSR'de yayınlanacak makalelerin daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış olması, akademik standartlara uygun ve orijinal olması gerekmektedir. Daha önce başka bir yerde yayınlanmamış bilimsel toplantılarda sunulan bildiriler, makale formatına dönüştürülerek SJISSR'de yayınlanabilir. Ancak, bir yazarın aynı sayıda birden fazla makalesi olamaz. Makalelerde yer alan fikirler, görüşler, sonuçlar ve önerilerin sorumluluğu, ilgili makalenin yazarlarına aittir.


GENEL KURALLAR:
Ulusal ve uluslararası araştırma ve yayın etiği kurallarına uyulmalıdır. SJISSR Dergisi’ne gönderilen çalışmalar başka bir yerde yayımlanmamış ve/veya yayımlanmak üzere gönderilmiş olmamalıdır. Yazıların uzunluğu dergi formatında tablo ve şekiller dâhil, kaynakça hariç olmak üzere 5.000-8.500 sözcük aralığında olmalıdır. İstisnai haller için dergi editörü ile iletişime geçilmesi önerilir. Yazılar yayımlanmak üzere kabul edildiğinde SJISSR Dergisi, bütün yayın haklarına sahip olacaktır. Sisteme yüklenen çalışmalarda yazar isimlerine yer verilmemelidir. Dergiye gönderilen çalışmalar, editör kurulunca ilk değerlendirilme yapıldıktan sonra iki hakeme gönderilecek, hakemlerden gelecek rapor doğrultusunda yazının basılmasına, raporlar çerçevesinde düzeltilmesine, yazının geri çevrilmesine veya üçüncü bir hakeme gönderilmesine karar verilecek ve durum yazara en kısa sürede bildirilecektir. SJISSR Dergisi’nin yazı dili Türkçe ve İngilizce’dir. Yazı dili Türkçe olan çalışmalar için, en çok 200 sözcükten oluşan Türkçe Özet ve İngilizce Abstract ayrı bir sayfa olarak yazılmalıdır. Aynı şekilde, dili Türkçe olan çalışmalarda, yazının başlığının Türkçe ve İngilizce olarak yazıya eklenmesi, ayrıca yine Türkçe ve İngilizce olarak en az 3 anahtar kelimenin belirtilmesi gerekmektedir. İngilizce yazılmış olan makalelerin ve İngilizce özetlerin redaksiyonunun (proofreading) yapılması gerekmektedir. Dergiye gönderilen tüm makalelerin intihal programlarından alınmış raporlarının makale ile birlikte dergi sistemine yüklenmesi gerekmektedir. Raporlardaki benzerlik oranı en fazla % 20 olan çalışmalar hakem değerlendirme sürecine kabul edilecektir.

YAZIM KURALLARI:
1. Çalışmalar, Word formatında, 1.5 satır aralığında, önce 6nk sonra 6nk, ana bölümlerinde 11 punto harf büyüklüğünde ve Times New Roman karakterinde yazılmalıdır. Paragraflar arasında boşluk verilmemeli, girinti yapılmamalıdır.
2. Özet ve Abstract bölümleri 10 punto harf büyüklüğünde ve Times New Roman karakterinde olmalıdır.
3. Kaynakça 11 punto harf büyüklüğünde ve Times New Roman karakterinde, girinti asılı 1,5 cm, tek satır aralığında  yazılmalıdır. 
4. Tablo içindeki yazılar 9 punto harf büyüklüğünde ve Times New Roman karakterleriyle yazılmalıdır. Tablo ve şekiller ortalanarak yerleştirilmedir. Tablo başlıkları tablo üstüne, şekil başlıkları ise şekil altına yazılmalıdır. Tablo ve şekillerin altına kaynakçaları metin içi atıf gösterimi şeklinde yazılmalıdır. Tablo başlıkları Times New Roman ve 11 punto olmalı ve kalın formatta yazılmalı, numaradan sonra nokta konularak başlığa devam edilmeli (Tablo 1. Örnek Gösterim); başlık da yine Times New Roman ve kalın olmayan formatta kelimelerin ilk harfleri büyük olacak şekilde yazılmalıdır.
5. Makale başlığı tüm harfleri büyük olacak şekilde Times New Roman, 11 punto, kalın formatta ve metni ortalayarak yazılmalıdır.
6. Yazının giriş ve sonuç bölümleri dahil olmak üzere tüm bölüm başlıkları, tüm kelimelerin yalnızca ilk harfleri büyük olacak şekilde kalın punto ile yazılmalı ve 1.; 1.1.; 1.1.1.; 1.1.1.1. şeklinde numaralandırılmalıdır. Bunların dışındaki başlıklar italik olmalıdır.
7. Ondalık kesirler ayrılırken makalenin yazıldığı dildeki kurallar uygulanmalıdır. Türkçe için örneğin; ‘,05’; İngilizce için ‘.05’ şeklinde yazılmalıdır. Sayıların ayrımı ise Türkçe için örneğin 9.900 (dokuz bin dokuz yüz); İngilizce için 9,900 (dokuz bin dokuz yüz) şeklinde olacaktır. Denklemler, sıra numaraları parantez içinde sayfanın sağında yer alacak şekilde ortalanmış olarak metin içinde yer almalıdır.

ÇALIŞMALARIN DÜZENLENMESİ
Çalışmaların aşağıda yer alan başlıkları içermelidir;
• Özet
• Giriş
• Kavramsal / Kuramsal Çerçeve
• Yöntem
• Bulgular ve Tartışma
• Sonuç ve Öneriler
• Kaynakça

Yollamalar ve Kaynakça
1. Yollamalar ve kaynakça APA 7 (AmericanPsychologicalAssociation) kurallarına uygun olacaktır (https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/examples/journal-article-references)
2. Metin içinde yapılacak yollamalar ayraç içinde gösterilecektir. Kaynakça da bu yollama sistemine uygun olarak hazırlanacaktır.

Başvuru Kontrol Listesi

Başvuru sürecünde yazarlar başvurularının aşağıdaki listedeki tüm maddelere uyduğunu kontrol etmelidirler, bu rehbere uymayan başvurular yazarlara geri döndürülecektir.
Gönderi dosyası OpenOffice veya Microsoft Word dokümanı dosyası biçimindedir.
1-Yazar bilgileri ve çıkar çatışması beyan dosyası (https://journals.academicianstudies.com/sjissr/libraryFiles/downloadPublic/30)
2-Makale dosyası,
3- Benzerlik dosyası
4- Etik beyan Formu (https://journals.academicianstudies.com/sjissr/libraryFiles/downloadPublic/29)
5- Etik Kurul Onay dosyası (varsa) yüklenmiştir.
Metin dergi yazım kurallarına uygun olarak düzenlenmiştir. (Baskı için, resimlerin kaliteli kopyalarını ek dosya olarak gönderiniz. Gönderilen dosyanın boyutu çok fazla olur ise, sistem almayabilir. Böyle durumlarda yazıyı bölüp, diğer bölümleri ek dosya olarak tek, tek gönderebilirsiniz.)

 

Yayın Etiği Beyanı
SJISSR, yayın etiğine oldukça önem vermektedir. Bu nedenle Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA), Helsinki Bildirgesi ve Üniversiteler Arası Kurul (ÜAK) tarafından yayınlanan etik yayıncılık ilkelerine bağlı olan standart ve tavsiyeleri gözetmektedir.
SJISSR’de yayınlanacak makalelerin, daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış olması, akademik standartlara uygun olması ve orijinal olması gerekmektedir. Daha önce başka yerde yayınlanmamış, bilimsel toplantılarda özet olarak sunulmuş bildiriler, makale formatına dönüştürülerek SJISSR'de yayınlanabilir. Ancak bir yazarın SJISSR'nin aynı sayısında birden fazla makalesi bulunamaz.
SJISSR’ye gönderilen her çalışma bir editor ve en az iki hakem tarafından çift kör değerlendirmeden geçirilir. Gönderilen makalelerde intihal, dublikasyon, sahte yazarlık/inkar edilen yazarlık, araştırma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar tespit edilmesi durumunda, makale yazar(lar)ına bu durum editör kurulu aracılığıyla bildirilir ve makale reddedilir. Makale yayınlandıktan sonra bu durumların tespit edilmesi durumunda, editor kurulu tarafından makale yayından çekilir ve yazar(lar)ın kurumlarına durum bildirilir.
Dergimize çalışmanızı yüklerken, makale dosyanızla birlikte Etik Kurul belgenizi de yüklemeniz gerekmektedir. Çalışmanız etik kurul izni gerektiren çalışma grubunda yer almıyor ise bu durumu belirten beyan formunu imzalamanız ve ilgili durumu makale metninizde belirtmeniz gerekmektedir.
Dergimize gönderilen çalışma etik kurul onayı gerektiren araştırmalar kapsamında ise, çalışma ile birlikte Etik Kurul İzin Belgesi yüklenmesi zorunludur. Etik kurul izni gerektiren araştırmalar anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar, İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması, İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar, hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar ve kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalardır. Ayrıca dergimize gönderilen her çalışma için Turnitin, iThenticate vb. programlardan yararlanarak intihal denetimi yapması beklenir ve "İntihal Rapor Sonucu" formu makalenin ilk gönderiminde çalışma dosyasıyla birlikte iletilir. Gönderilen çalışmalarda benzerlik oranı %20’yi geçmesi durumunda çalışma reddedilir.
Makale göndermeden önce, uluslararası standartlar ve ilkeler esas alınarak belirlenmiş yayın etiği ilke ve politikaları ile derginin yazım kurallarının dikkatli şekilde okunması gerekmektedir. Yazarlar dergiye çalışma gönderdikleri zaman bu ilke ve kuralları kabul ettiklerini beyan etmektedir.
Yayın Etiği
SJISSR, yayın etiğine oldukça önem vermektedir. Bu nedenle Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA), Helsinki Bildirgesi ve Üniversiteler Arası Kurul (ÜAK) tarafından yayınlanan etik yayıncılık ilkelerine bağlı olan standart ve tavsiyeleri gözetmektedir.
SJISSR’de yayınlanacak makalelerin, daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış olması, akademik standartlara uygun olması ve orijinal olması gerekmektedir. Daha önce başka yerde yayınlanmamış, bilimsel toplantılarda özet olarak sunulmuş bildiriler, makale formatına dönüştürülerek SJISSR'de yayınlanabilir. Ancak bir yazarın SJISSR'nin aynı sayısında birden fazla makalesi bulunamaz.
SJISSR’ye gönderilen her makale bir editor ve en az iki hakem tarafından çift kör değerlendirmeden geçirilir. Gönderilen makalelerde intihal, dublikasyon, sahte yazarlık/inkar edilen yazarlık, araştırma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar tespit edilmesi durumunda, makale yazar(lar)ına bu durum editör kurulu aracılığıyla bildirilir ve makale reddedilir. Makale yayınalndıktan sonra bu durumların tespit edilmesi durumunda, editör kurulu tarafından makale yayından çekilir ve yazar(lar)ın kurumlarına durum bildirilir.
Dergimize gönderilen her makale için yazarların Turnitin, iThenticate vb. programlardan yararlanarak intihal denetimi yapması beklenir ve "İntihal Rapor Sonucu" formu makalenin ilk gönderiminde makale dosyasıyla birlikte iletilir. Gönderilen makalalerde benzerlik oranının %20’yi geçmesi durumunda makale reddedilir.
Makale göndermeden önce, uluslararası standartlar ve ilkeler esas alınarak belirlenmiş yayın etiği ilke ve politikaları ile derginin yazım kurallarının dikkatli bir şekilde okunması gerekmektedir. Yazarlar dergiye makale gönderdikleri zaman bu ilke ve kuralları kabul ettiklerini beyan etmektedir.
1. Yayın Kurulunun Etik Görev ve Sorumlulukları
Çalışmanın yayın kurulunca değerlendirme sürecine alınması, bir yayın taahhüdü anlamına gelmez. Değerlendirme süreci olumlu sonuçlansa bile, çalışmanın yayımlanıp yayımlanmayacağı veya hangi sayıda yayımlanacağı, yayın kurulunun kararıyla belirlenir. Yayın Kurulu, çalışmaları yazarın yaşı, ırkı, cinsiyeti, dinsel inancı, etnik kökeni, uyruğu, siyasal görüşü ve sosyal sınıfı gibi kişiye özel özelliklerine bakmadan, akademik ve bilimsel içeriğine göre değerlendirir. Ayrıca, Yayın Kurulu, çalışmalara ilişkin intihal ve suistimal iddialarını her zaman incelemeye alır. Eğer bir çalışmada yayın etiğine aykırı eylemlerde bulunulmuşsa, Yayın Kurulu etik ilkeler ve standartlara göre işlem yapma hakkını kendinde saklı tutar. Yayın Kurulu, dergimize gönderilen bir çalışmanın aynı zamanda başka bir dergiye gönderilmemiş ve derginin değerlendirme sürecine de sokulmamış olmasını zorunlu şart olarak kabul eder. Ayrıca, ilgili yazar ve hakemlerle başka türlü anlaşılmadığı müddetçe, dergiye gönderilen tüm materyalin ve hakemlerle yapılan tüm yazışmaların gizliliğini korumayı teminat altına alır.
2. Yazarların Etik Görev ve Sorumlulukları
Yazarlar, özgün ve bilimsel çalışmalarını dergimize sunabilirler. Çalışmaya bilimsel katkı sağladıklarını garanti etmelidirler. Gönderilen çalışmalar daha önce başka bir yerde yayınlanmamış veya yayınlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır. Değerlendirme süreci başlamadan önce yazarın çalışmasını geri çekme hakkı saklıdır. Yazarlar, çalışmada kullandıkları tüm alıntılara referans vermelidir ve kaynakların orijinalliği ve doğruluğundan sorumludurlar. Ayrıca, yazarlar, çalışmanın başka bir kişi veya kurumun fikri mülkiyet haklarını ihlal etmediğini, intihal, sahtecilik, çarpıtma ve diğer etik ihlalleri içermediğini yazılı olarak beyan etmelidirler. Çalışmada adı geçen tüm yazarlar, yayınlanan makaleler üzerinde eşit sorumluluğa sahiptirler. Yayın Kurulu, dergimize gönderilen çalışmalarda yazarların belirtilen koşullara uymayı kabul ettiğini varsayar. Yazarların gönderdikleri çalışmalar, bilimsel araştırma ve yayın etiğine uygun olmalıdır.
3. Hakemlerin Etik Görev ve Sorumlulukları
SJISSR, makale değerlendirme sürecinde çift taraflı kör hakemlik ilkesini benimsemiştir. Bu ilkeye göre, hakemler yazarların adlarını göremezken, yazarlar da hakemlerin adlarını bilemez. Hakemler, sadece kendi uzmanlık alanlarıyla ilgili çalışmaları değerlendirmeyi kabul ederler. Değerlendirme sürecinde gizliliğe riayet edip, tarafsız ve akademik bir dil kullanarak çalışmaları değerlendirirler. Hakemlerin kişisel çıkarlarına hizmet etmemek ve gizliliği korumak gibi etik sorumlulukları vardır. Ayrıca, değerlendirme sürecinde nesnel olmayı, kişisel eleştirilerden kaçınmayı ve yapıcı bir dille değerlendirme yapmayı öncelik edinmelidirler. Çıkar çatışması durumunda, çalışmayı incelemeyi reddedip, dergi editörünü bilgilendirmelidirler. Bu prensiplere uygun olarak çalışmaları zamanında değerlendirmek de hakemlerin sorumluluğundadır.
4. Editörlerin Etik Görev ve Sorumlulukları
SJISSR editörleri, hakemleri adil bir şekilde seçer ve hakemlerin çalışmayı inceleyip değerlendirme yapabilmeleri amacı ile ihtiyaç duydukları bilgileri sağlarlar. Hakemlerden gönderileri tarafsız, bilimsel ve nesnel bir dille değerlendirmeleri istenir. Çıkar çatışmalarını önceden tespit etmeye çalışırlar ve etik sorunlar konusunda yorum yapmalarını teşvik ederler. Orijinallik ve intihal konularında dikkatli olmalarını sağlarlar ve akademik kurumları hakemlik sürecini kolaylaştırmaya teşvik ederler. Hakem performansını izler ve yüksek kalitede değerlendirmeler yapmalarını sağlamak için önlemler alırlar. Yazarların editoryal kararlara itiraz etme mekanizması sağlarlar ve yazım kuralları konusunda rehberlik yaparlar. Kör hakemlik ve değerlendirme sürecini işletirler ve derginin kalitesini güvence altına alırlar. Yayın kurulu üyelerini belirler ve yayın kurulu üyelerinin derginin gelişimine katkıda bulunmalarını sağlarlar. Dergi sahipleri ve yayıncılarıyla düzenli iletişim kurarlar. Editörler, hakem değerlendirme sürecini izlerler ve dergide yayınlanan her makalenin kalitesinden sorumludurlar. Bireysel verilerin korunmasını sağlar ve akademik dürüstlüğü sağlamak için çaba sarf ederler. Editörler, değerlendirilmek üzere dergiye gönderilen çalışmaların araştırmasında kullanılan deneklere ilişkin etik kurul onayı veya deneysel araştırmalara ilişkin izinlerin olmaması durumunda çalışmayı reddetmekle sorumludur. Ayrıca, olası suistimal ve görevi kötüye kullanma işlemlerine karşı önlem almakla yükümlüdürler. Bu durumlarda titiz ve nesnel bir soruşturma yaparak şikâyetleri değerlendirir ve bulguları paylaşırlar. Akademik yayın bütünlüğünü sağlamak için, hataları düzeltmek ve tutarsızlıkları gidermekle sorumludurlar. Yayımlanan makalelerin güvenli bir şekilde arşivlendiğinden emin olurlar ve yazarlara makaleleri ücretsiz yayımlama fırsatı sunarlar. Ayrıca, yayınlanan tüm makalelerin fikri mülkiyet hakkını korur ve olası ihlallerde derginin ve yazarların haklarını savunurlar. Politik ve ticari kaygılar, editörlerin bağımsız kararlarını etkilemez. Çıkar çatışmalarını göz önünde bulundurarak çalışmaların bağımsız ve tarafsız bir şekilde tamamlanmasını sağlarlar. Editörler, yayın kurulu üyeleri ve diğer tüm görevlilerin listelerini yayınlar ve çıkar çatışmalarını önlemek için gerekli önlemleri alırlar.
5. Fikri Mülkiyetlerle İlgili Görev ve Sorumluluklar
SJISSR’de yayımlanan çalışmalarda, yazarlar makalelerin başka bir kişi ya da kurumun fikri mülkiyet haklarını ihlal etmediğini, intihal içermediğini ve kendi çalışmaları olduğunu garanti etmekte ve bu konuda sorumluluğu üstlenmektedir. Makalelerde ileri sürülen fikirler yazarlara aittir ve SJISSR’nin resmi görüşlerini yansıtmamaktadır.

Hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz.

Hakem değerlendirme süreci sonunda yayına kabul edilen makalelerin tüm yayın hakları SJISSR’ye aittir. Yayımlanan makaleler için makale işletim ücreti alınmamaktadır.