Sayı: 20, 31.12.2022

Yıl: 2022

Araştırma Makalesi

Araştırma Makalesi

1. Regional Integration Theory and The Dilemma of Latin American Integration

Araştırma Makalesi

4. Covid-19 Döneminde Dijital Pazarlama

Araştırma Makalesi

6. Görsel Medya ve Din Eğitimi

Araştırma Makalesi

13. Effect of Gamma Irradiation on Electrical and Photoelectrical Properties of CdFeTe Thin Films

Araştırma Makalesi

14. Examining the types of unmanned aerial vehicles and their usage areas

Araştırma Makalesi

15. Türk Savunma Sanayisinde Ar-Ge ve Yenilik Sistemleri

Araştırma Makalesi

16. Elipsometric Investigations of Nano Thickness Cu2ZnSnSe4 Films

Araştırma Makalesi

20. Ürünlü (Çumra-Konya) Çevresinde Yeraltısuyu Seviye Değişimleri ve Obruk Oluşumları

Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi, akademisyenler ve araştırmacılar tarafından sunulan; özgün, kaliteli ve bilimsel öneme sahip yayınlar yayınlayarak, açık erişim yoluyla bilime, ilgili kurum ve kuruluşlara katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Dergi yayın sürecinde bağımsız ve çift kör hakem uygulaması ile değerlendirilen özgün makaleler, açık erişimli olarak çevrim içi yayınlanmaktadır. Gönderilen makaleler daha önceden yayınlanmamış ve başka bir yerde yayınlanmak üzere gönderilmemiş, özgün çalışmalar olmalıdır. Dergi kapsamına, gönderim ve yazım kurallarına uygun olarak gönderilen çalışmalar, öncelikle biçimsel ve alan uygunluğu açısından ilgili editörler tarafından değerlendirilir. Çalışma konusu, benzerlik oranı ve yazım kuralları açısından uygun olan makaleler, alanında uzman en az iki hakeme bilimsel değerlendirme için gönderilir. Makale yayınlanmasına ilişkin nihai karar, editör kurulu değerlendirmeleri ve hakem yorumları dikkate alınarak baş editör tarafından verilir. Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi’nin Yayın Kurulu, International Council of Medical Journal Editors (ICMJE), World Association of Medical Editors (WAME) ve Committee on Publication Ethics (COPE) kriterlerine uymayı taahhüt eder. 

Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi, sosyal ve teknik alanda, belirtilen çalışma alanlarında özgün, araştırma ve tarama makaleleri, derlemeler ve kısa bildiriler gibi özgün bilimsel çalışmaları yayımlayan akademik bir dergidir.

Konu Kategorisi:
Sosyal Bilimler: İşletme, Ekonomi, İletişim, Uluslararası İlişkiler, Kamu Yönetimi, Sosyal Konular, Kentsel Çalışmalar
Teknik Bilimler: Otomasyon & Kontrol Sistemleri, Bilgisayar Bilimi, İnşaat ve Yapı Teknolojisi, Mühendislik, Uzaktan Algılama
Bilim Alanı: Sosyal Bilimler, Teknoloji

Yayın Dili
Tam Metin Yayın Dili:
• Birincil Dil: Türkçe
• İkincil Dil: İngilizce

Türkçe ve Latin Alfabesiyle Yazılan İçerik:
• Makale Başlığı: Türkçe & İngilizce
• Yazar Adı:  (Latin Alfabesinde)
• Yazar Adresi: Türkçe & İngilizce (Latin Alfabesinde)
• Anahtar Kelimeler: Türkçe & İngilizce
• Kaynakça: Türkçe (Latin Alfabesinde)
Tam Metin: Türkçe (Latin Alfabesinde)

İngilizce ve Latin Alfabesiyle Yazılan İçerik:
• Makale Başlığı: Türkçe & İngilizce
• Yazar Adı:  (Latin Alfabesinde)
• Yazar Adresi: Türkçe & İngilizce (Latin Alfabesinde)
• Anahtar Kelimeler: Türkçe & İngilizce
• Kaynakça: İngilizce (Latin Alfabesinde)
Tam Metin: İngilizce (Latin Alfabesinde)

Makale Başvuruları ve Yayın Periyodu
Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi yılda iki (2) kez olmak üzere Haziran ve Aralık aylarında yayınlanan hakemli bilimsel bir dergidir. Gönderilecek makaleler, derginin amaç ve kapsamına uygun, özgün çalışmalar olmalıdır. Bir yazardan aynı yayın döneminde birden fazla makale kabul edilmez. Son gönderim tarihinden sonra gönderilen çalışmalar kabul edilmez. Daha önceden yayınlanmamış, başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmayan ve tüm yazarlar tarafından içeriği ve onaylanmış orijinal makaleler değerlendirmeye alınır.

Okur Kitlesi
Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi’nin hedef kitlesi; akademisyenler, uzmanlar, araştırmacılar, doktora, yüksek lisans ve uzmanlık öğrencileri yanı sıra bu alanlarla ilgili faaliyet gösteren kişilerdir. Dergi, söz konusu alanlarla ilgili akademik ve mesleki çalışmalarda araştırma ve sürekli geliştirme kültürünün yaygınlaşmasına katkı sağlamayı hedefler.

Ücret Politikası
Açık erişim politikasını benimseyen dergi, makale yayını ve diğer süreçlerin yürütülmesinde hiçbir ücret talep etmez. Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi yayın politikaları gereği sponsorluk ve reklam da kabul etmemektedir. Derginin tüm giderleri Selçuk Üniversitesi Kadınhanı Faik İçil Meslek Yüksekokulu tarafından karşılanmaktadır.

Telif Hakkı
Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisinde yayımlanan çalışmaların telif hakları yazarlarına aittir. Yazarlar gönderdikleri fikri eserin, Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi tarafından Creative Commons Atıf-GayrıTicari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) lisansı ile yayımlamasına izin verirler.

Makalelerin Özgünlüğü
Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi daha önceden başka yerde yayınlanan çalışmaları kabul etmez. %20’den daha fazla benzerlik oranı olan makaleler değerlendirmeye alınmaz.

Makale Hazırlama

Dil: Türkçe, İngilizce
Derginin dili Türkiye Türkçesi ve İngilizcedir.
Makale Türleri: Araştırma ve tarama makaleleri, derlemeler ve kısa bildiriler
Kaynak Gösterim Stili: APA-6

Yazım Kuralları:
1. Dergiye makale gönderimi sadece DergiPark üzerinden yapılabilmektedir. Derginin mail adresine ya da editör kuruluna gönderilen makaleler dikkate alınmayacaktır.
2. Makale MS Word formatında ve A4 sayfa yapısına uyumlu hazırlanmalıdır. Metin içi yazım stili Times New Roman 11 punto olarak ayarlanmalıdır. Ayrıca tüm Word sayfasında tek satır aralığı kullanılmalı ve sayfalar numaralandırılmamalıdır.
3. Kenar boşlukları (cm): Üst=2,5 Alt:1.2, Sol=1.8, Sağ:1.8
4. Paragraf girintisi bırakmayınız. Paragraflar arasında 1 satır aralıklı 1 boşluk veriniz.
5. Tüm başlıklar (makale başlık ve alt-başlıkları, vs.) Times New Roman 12 karakter tipi ile yazılmalı, hepsi koyu, tüm kelimelerin ilk harfi büyük olacak şekilde yazılmalıdır. Ana başlık 14 punto ile yazılmalıdır.
6. Giriş ve Sonuç bölümleri dışında numaralandırma 1., 1.1., 1.1.2., 2., 2.1., … şeklinde olmalıdır.
7. Makalenin Türkçe ve İngilizce adı yatay olarak ortalanmalı, diğer tüm metinler iki yana yaslanmalıdır.
8. İngilizce ve Türkçe özet yazılırken Times New Roman 10 karakter tipi kullanılmalı; Anahtar Kelimeler Times New Roman 10 karakter tipi olmalıdır.
9. Makalede anahtar kelimeler en az 3 en fazla 5 adet olacak şekilde Türkçe ve İngilizce olarak belirtilmelidir.
10. Tüm sayfalar dikey (portrait) olarak kullanılmalıdır.
11. Tablo, şekil ve denklemler kendi içerisinde ardışık olarak numaralandırılmalıdır.
12. Metin içerisinde yer alan fotoğraf, harita ve şekiller 300 dpi çözünürlükte taranmış ve ilgili bölüme yerleştirilmiş olmalıdır.
13. Grafikler hazırlanırken, iç bölümlerde yer alan yazıların okunabilirliğine dikkat edilmelidir. Tablo içindeki yazılar 7-9 punto olmalıdır.
14. Makalede dipnot kullanmayınız.
15. Dergimizde APA (American Psychological Association) 6.0 yazım kuralları ve kaynak gösterim biçimi uygulanmaktadır. Makalelerin söz konusu yazım kuralları dikkate alınarak düzenlenmiş olması gerekmektedir.
16. Tablo ve şekiller de aynı şekilde APA 6.0 Sürümüne göre düzenlenmelidir.
17. Metin içerisinde kullanılan formüllere (1), (2), ... şeklinde verilecek numaralar ilgili formülün en sağında yer almalıdır. Formüllere yapılan atıf formül numarası ile yapılmalıdır. Formüller ya da denklemler “Equation Editor” ya da “MathType” ile yazılmalıdır.
18. Kaynakça yeni bir sayfadan başlamalıdır.
19. Makaleler 20 sayfayı geçmemelidir.
20. Yazının ilk sayfasında yazının başlığına, yazar(lar)ın adı-soyadına, unvanına, ORCID Numarasına ve iletişim bilgilerine yer verilmelidir.
21. Makalenin Türkçe ve İngilizce başlıkları bulunmalıdır. Türkçe başlık 15 kelimeyi geçmemelidir.
22. Makalede, en az 150 en fazla 200 kelime uzunluğunda Türkçe “Öz” bölümü bulunmalıdır. Ayrıca İngilizce özete de yer verilmelidir.
23. Makalenizde noktalama işaretlerinin kullanımıyla sözcük ve kısaltmaların yazımında TDK Yazım Kılavuzunu temel alınız.

Kaynak Gösterim Stili
Dergimizde APA (American Psychological Association) 6.0 yazım kuralları ve kaynak gösterim biçimi uygulanmaktadır. Makalelerin söz konusu yazım kuralları dikkate alınarak düzenlenmiş olması gerekmektedir. APA 6.0 yazım kurallarına erişmek için http://www.tk.org.tr/APA/apa_2.pdf

Son Kontrol Listesi
Bu listenin, hazırlanan makalenin dergi sistemine yüklenmeden önce son kontrolü sırasında faydalı olacağı umulmaktadır.

Aşağıdaki öğelerin mevcut olduğundan emin olun:
1.Yazar bilgileri eklendi.
• E-posta adresi
• Tam posta adresi
• Telefon numarası
2.Gerekli tüm dosyalar yüklendi.
• Makale metni
• Telif Hakkı Bildirimi
3.Makale "yazım denetimi" ve "dilbilgisi denetimi" yapıldı.
4.Kaynakçada adı geçen tüm referanslar metinde alıntılanmıştır ve bunun tersi de geçerlidir.

Makale Gönder
Yapılan başvurularda, çalışmanın sorumlu yazarının (corresponding author) hesabı kullanılmalıdır. Başvuru ile ilgili bütün yazışmalar dergi sistemi üzerinden gönderilen elektronik posta ile sorumlu yazara iletilmektedir.
Makale dosyasını yüklerken, çift körleme hakemlik sürecinden dolayı bu dosyanın yazarın kimliğini deşifre edecek herhangi bir unsur içermediğinden emin olun.

Ayrı Ayrı Yüklemeniz Gereken Dosyalar:
1)Makale Tam Metni
2)Telif Hakkı Bildirimi
3)Etik Kurul İzni (Gerekiyorsa)

Gönderim sırasında yazardan elektronik ortamda aşağıdaki taahhüt alınır:

1. Bu çalışmayı derginize göndermek için yetkiliyim/ortak yazarlar tarafından yetkilendirildim.
2. Makale orijinaldir, başka bir hakemli dergide resmi olarak yayınlanmamıştır, başka bir dergi tarafından değerlendirmeye alınmamıştır ve mevcut herhangi bir telif hakkı veya diğer üçüncü taraf haklarını ihlal etmemektedir.
3. Makalenin editoryal olarak yayımlanmak üzere kabul edilmesi halinde, Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) lisansı altında lisanslanacağını kabul ediyorum/ediyoruz.
4. Yazar(lar)ın veya varsa yazar(lar)ın işvereninin telif ve fikri mülkiyet hakları saklıdır. Yazar(lar), telif hakkı ihlali nedeniyle üçüncü şahıslarca vuku bulacak hak talebi veya açılacak davalarda yayıncının hiçbir sorumluluğunun olmadığını, tüm sorumluluğun kendilerine ait olduğunu taahhüt eder(ler).
5. Yazar(lar), makalede hiçbir suç unsuru veya kanuna aykırı ifade bulunmadığını, araştırma yapılırken kanuna aykırı herhangi bir malzeme ve yöntem kullanılmadığını taahhüt eder(ler).

Yazar Kılavuzu

Yazarlık ve Katkıda Bulunma
Çalışmada adı geçen her yazar çalışmanın içeriğinden aynı oranda sorumludur. Çalışmaya katkısı olduğu halde araştırmacının ismine yer verilmemesi veya katkısı olmadığı halde haksız yere adına yer verilmesi kabul edilemez bir durumdur. Sorumlu yazar, tüm ortak yazarların makalenin son halini görüp onayladığından ve yayınlanmak üzere sunulmasını kabul ettiğinden emin olmalıdır.

Yazar Değişikliği Talepleri
Yazarlar, makalelerini göndermeden önce yazarların listesini ve sırasını dikkatlice gözden geçirmeleri ve orijinal gönderim sırasında kesin yazar listesini sağlamaları gerekir. Değerlendirme süreci başlamış bir çalışmanın yazar sorumluluklarının değiştirilmesi (Yazar ekleme, yazar sırası değiştirme, yazar çıkartma gibi) teklif edilemez.

Makale Yazımı

Yazarlar araştırmalarının bulgularına sadık kalmalıdır. Bulguların değiştirilmesi, bulgu ve sonuç uydurmak ve bunlardan yola çıkarak araştırma yapmak söz konusu değildir. Veriler ve materyaller üzerinde oynama, silme, çıkarma ya da baş etmesi güç verilerin yorumlanma işlemini atlama gibi durumlar güven kırıcıdır. Makale, başkalarının çalışmayı tekrarlamasına izin vermek için yeterli ayrıntı ve referansları içermelidir.

Özgünlük
Yazarlar çalışmalarının özgün olduğunu garanti ederler. Yazarların çalışmalarını dergilere eş zamanlı olarak göndermesi söz konusu olamaz. Yazarlar önceden yayımlanmış çalışmalarını da SosyoTeknik dergisine gönderemezler.

Orijinal Kaynak Kullanımı ve Atıf Yapma
Yazarlar diğer araştırmacıların fikir, dil, resim, grafik ve tablolarına çalışmalarında yer verdikleri zaman bunu alıntı olarak belirtmek durumundadır. Kaynağı belirtilmeden yapılan alıntı intihal nedenidir. Üçüncü taraflarla konuşma, yazışma veya tartışmalarda olduğu gibi özel olarak elde edilen bilgiler, kaynağın açık ve yazılı izni olmadan kullanılmamalıdır.

Veri Erişimi ve Muhafazası
Yazardan değerlendirme süreçleri çerçevesinde makaleye ilişkin ham veri talep edilebilir, böyle bir durumda yazar beklenen veri ve bilgileri yayın kurulu ve bilim kuruluna sunmaya hazır olmalıdır.

Çoklu ve Eşzamanlı Yayın
Yazarlar çalışmalarını aynı anda birden fazla derginin başvuru sürecinde bulunduramaz. Her bir başvuru önceki başvurunun tamamlanmasını takiben başlatılabilir. Başka bir dergide yayınlanmış çalışma SosyoTeknik dergisine gönderilemez. Bir yazar, özet şeklinde yayınlanmış olması dışında, daha önce yayınlanmış bir makaleyi başka bir dergide değerlendirilmek üzere sunmamalıdır.

Etik Kurul İzin Belgesi
Yayımlanacak çalışmalar için (anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren araştırmalar) “Etik Kurul İzni” gerekmektedir. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda makale dosyası ile etik kurul izin belgesinin de sisteme yüklenmesi gerekmektedir. İzinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarihi, sayfa no) yöntem bölümünde ve ayrıca makalenin ilk veya son sayfasında yer verilmelidir.

Çıkar Çatışması
Tüm yazarlar, çalışmalarının çelişkiye düşmesine neden olacak, çalışmanın objektifliğini önemli oranda bozabilecek veya herhangi bir kişi ya da kuruluş adına haksız avantaj sağlayabilecek herhangi bir kişi veya kuruluşla olan finansal ve kişisel ilişkilerini net olarak açıklamalıdır. Çıkar çatışması örnekleri olarak istihdam, danışmanlıklar, hisse senedi sahipliği, hizmet karşılığı ödenen ücretler, ücretli bilirkişi tanıklığı, patent başvuruları/kayıtları, hibe ya da diğer fon kaynakları sayılabilir. Yazarlar, çıkarlarının bulunup bulunmadığını çıkar beyanı kısmında belirtmelidir. Makalenin kabul edilmesi durumunda, bu beyan yayınlanacaktır.

Hata Bildirimi
Yazarın yayınlanmış veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda derhal dergi editörüne veya yayıncıya bildirimde bulunmalıdır. Düzeltme veya geri çekme işlemlerinde editörle iş birliği yapmak yazarın yükümlülüğündedir.

Görüntü Bütünlüğü
Bir görüntüde belirli bir özelliği geliştirmek, karartmak, taşımak, kaldırmak veya eklemek kabul edilemez. Yazarlar, dergi tarafından uygulanan grafik görseller için belirlenen politikaya uymalıdır.

YAYIN ETİĞİ İLKELERİ

Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi’nin (SosyoTeknik) yayın süreçleri, bilginin bilimsel yöntemle tarafsız biçimde üretilmesi, geliştirilmesi ve paylaşılmasına dayanır.

Bilginin ulusal ve uluslararası tüm yayılım sürecinde etik kurallar çerçevesinde SosyoTeknik dergisi şeffaflık, gizlilik ve hesap verebilirlik ilkelerini gözetmektedir. Ayrıca kalite odaklı bir yaklaşımla tüm süreçleri verimli ve rekabetçi bir yapıda sürekli iyileştirmeyi hedeflemektedir. Yayın için etik standartlar, yüksek kaliteli bilimsel yayınları, halkın bilimsel bulgulara güvenini ve insanların fikirlerine itibar edilmesini sağlamak için mevcuttur.

• Dürüst araştırmacılar, intihal yapmaz.
• Kaynakları hatalı belirtmez.
• Çürütemeyecekleri itirazları gizlemezler.
• Karşıt görüşleri çarpıtmazlar.
• Verileri yok etmez veya gizlemezler.

Hakemli çalışmalar, bilimsel yöntemi destekleyen ve hayata geçiren çalışmalardır. Bu noktada yayın sürecine dahil olan tüm tarafların (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere uyması büyük önem taşımaktadır. SosyoTeknik Dergisi, araştırma ve yayın etiği konusunda ulusal ve uluslararası standartlara bağlıdır. Basın Kanunu, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’ne uymaktadır. SosyoTeknik, Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) ve World Association of Medical Editors (WAME) tarafından yayınlanan Uluslararası Etik Yayıncılık İlkeleri’ni benimsemiştir. Ayrıca Türkiye Editörler Çalıştayı Kararlarına da uymayı taahhüt eder.
• Basın Kanunu (Ulusal Mevzuat)
• Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (Ulusal Mevzuat)
• Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi (Ulusal Mevzuat)
• Akademik Yayıncılıkta Şeffaflık ve En İyi Uygulama İlkeleri (Uluslararası Kriterler)
• Türkiye Editörler Çalıştayı Kararları (Ulusal Kriterler)

Yayıncının Etik Görev ve Sorumlulukları
Aynı çalışmanın birden fazla dergiye eşzamanlı olarak gönderilmesi
Yazarlar aynı makaleyi aynı anda birden fazla dergiye gönderemezler. Editör, olası eşzamanlı gönderimi öğrenirse, makaleyi alan diğer editör(ler)e danışma hakkını saklı tutar. Ayrıca editör, makaleyi incelemeden iade edebilir veya incelemeleri dikkate almadan reddedebilir veya bu kararı ilgili diğer editör(ler)le tartışarak alabilir ve yazarlardan belli bir süre makale başvurusu kabul etmemeye karar verebilir. Ayrıca yazarların işverenlerine yazabilir veya bu tedbirlerin hepsini birlikte hayata geçirebilir.

Tekrar Yayın
Tekrar yayın, aynı makalenin veya büyük ölçüde benzer makalelerin birden fazla dergide yayınlanmasıdır. Editör bu tür makaleyi incelemeden geri gönderir. Bundan sonra editör, tekrar yayına teşebbüs eden yazara belli bir süre ambargo uygulayabilir, yazarın daha önce yayın yaptığı dergide (belki de önceki makaleyi yayınlayan derginin editörü ile eşzamanlı duyuru olarak) kamuoyuna bu durumu açıklayabilir veya bu tedbirlerin hepsini birlikte uygulayabilir.

Editörler Kurulu’nun Etik Görev ve Sorumlulukları

Editöryal Gizlilik Yükümlülüğü
• SosyoTeknik Dergisi'nin editörleri, gönderilen tüm yazıları gizli belgeler olarak ele alır; bu, yazarların izni olmadan bir yazı hakkındaki bilgileri kimseye ifşa etmeyecekleri anlamına gelir. Makale inceleme sürecinde şu kişiler makalelere erişebilir: Editörler, Hakemler, Yayın Kurulu Üyeleri. Bir yazıyla ilgili ayrıntıların yazarların izni olmadan üçüncü bir şahsa iletilebileceği tek durum, editörün ciddi araştırma suistimalinden şüphelenmesidir.
• SosyoTeknik Dergisi, editörler kurulu, Selçuk Üniversitesindeki alanında uzman akademisyenlerden oluşmaktadır. Editör Kurulu üyeleri, fen bilimleri, mühendislik ve sosyal bilimler bilim dalları gözetilerek görevlendirilir ve üyeler baş editörün ve editör kurulu üyelerinin kendi taleplerine göre görevlendirilir. Ayrılan üyenin yerine yeni üye görevlendirilir. Editör, makalenin konusuna göre, gerekli olduğunda Editörler Kurulu üyesi olmayan öğretim üyelerine alan editörü olarak incelemesi için makale gönderebilir.
• SosyoTeknik Dergisi herhangi bir makale ile ilgili bir durumu açıklığa kavuşturmak, söz konusu makalede değişiklik yapmak veya çalışmanın herhangi bir bilimsel yanlış davranış içermesi, hileli yayın, intihal veya editörlerle yakın iş birliği iddiası veya kanıtlanması için gerekli tüm önlemleri almaktadır.
• SosyoTeknik Dergisi'nin editörlerle birlikte, herhangi bir kötüye kullanımının meydana geldiği makalenin yayınlanmasını önlemek için ilgili adımları atacak ve hiçbir koşulda bu tür bir suistimali veya bilerek bu tür bir suistimalin gerçekleşmesine izin vermeyecektir.
• SosyoTeknik Dergisi okurlar, hakemler veya diğer editörler tarafından ortaya konan tüm iddialara veya şüphelere yanıt vermekle sorumludur. Böyle bir durumda ilgili makale dergi tarafından değerlendirilir ve gerekli açıklamalar yapılır.
• SosyoTeknik Dergisi'ne başvurusu yapılan her makaleden, hatta yayımlanmasından sonraki tüm süreçlerinden SosyoTeknik Editör Kurulu sorumludur ve Editörler Kurulu bu sorumluluğunu bilir. Bu sorumluluk, dergiyle ilgili konularda verilen kararlarda yalnızca kamu yararını düşünerek; kişisel kazancı düşünmeden, bağımsız olarak karar vermeyi gerektirir. Yayıncı ve Editörler Kurulu arasındaki ilişki bağımsızlık ilkesine dayanır, editörlerin alacağı tüm kararlar yayıncıdan ve diğer kişi ve kuruluşlardan bağımsızdır.
• Editörler Kurulu, Dergiyi sürekli geliştirmeye, yayın niteliğini yükseltmeye çaba gösterir. Ayrıca yayın, kör hakemlik, değerlendirme süreci, etik ilkeler gibi dergi politikalarının belirlenmesi ve uygulanmasını sağlar. Editörler Kurulu, SosyoTeknik’te yayınlanmış makale yazarlarının telif hakkını korur ve makale ve dergi yayım sürecinde fikri mülkiyet hakları, bilimsel-etik olmayan davranışlarla, intihalle, yollama (atıf) çeteciliğiyle ilgili önlemleri almada sorumludur. Editörler Kurulu, yazar(lar)ın bilgi gereksinimlerini içeren bir “Yazım kuralları”, hakemlerin değerlendirme aşamasında gerek duyacakları bilgileri içeren “Hakem değerlendirme kılavuzu” hazırlar, gerektiğinde günceller.
• Editörler Kurulu, hakemleri, yazar(lar)ı güdüleyici politikalar belirler ve her makalenin kayıtlarını, dergiyle ilgili yazışmaları elektronik olarak saklar.

Yazarların Etik Görev ve Sorumlulukları
• Yazar(lar) aynı anda iki dergide aynı makale için süreç takip edemez. Bir dergide süreç tamamlandığında ve makalesi reddedildiğinde diğer dergiye makalesini gönderebilir. Başka bir dergide yayınlanmış makale SosyoTeknik Dergisi’ne gönderilemez.
• Yazar(lar), SosyoTeknik Dergisi’ne çalışmalarını özgün olarak hazırlamalı ve göndermelidir.
• Yazar(lar), makale yazımı sırasında yararlandıkları kaynaklara etik ilkeler doğrultusunda doğru ve eksiksiz biçimde yollama (atıf) yapmalıdır.
• Makaleye katkı sağlamayan kişilerin adı, yazar olarak yazılmamalı, yayımlanmak üzere başvurusu yapılan bir makalenin yazar sırasını değiştirme, yazar çıkartma, yazar ekleme önerilmemelidir.
• Selçuk Üniversitesi SosyoTeknik Dergisi’nde değerlendirme süreci başlamış bir makaleye yazar ekleme, yazar sırası değiştirme, yazar çıkarma gibi işlemlere ihtiyaç duyulduğu takdirde dergi yönetimine tüm Yazar(lar)ın onayı ile başvuruda yapılabilir. Dergi yönetimi başvuruyu inceleyip kararı sorumlu yazara bildirir.
• Yayınlanma başvurusu yapılan makaleyle ilgili çıkar çatışması-çıkar birliği olan kişileri editörlere bildirmeli ve açıklamaları gerekmektedir.
• Değerlendirme sürecinde editör, hakem ve alan editörü tarafından yazar(lar)dan makalelerine ilişkin bilgi ya da ham veriler talep edilebilir. Bundan dolayı yazar(lar) makalelerine ait bilgi ya da ham verileri sunacak şekilde hazır bulundurmalıdır.
• Yazar(lar), makalelerinde kullandıkları verilerin kullanım haklarına, araştırma-çözümlemelerle ilgili izinlerin ya da üzerinde araştırma yaptıkları katılımcıların onayının alındığını belgelemelidirler.
• Yazar(lar), değerlendirme ve erken görünüm aşamasındaki ya da elektronik ortamda yayımlanmış makalesiyle ilgili hatayı fark ettiklerinde bilgi vermek, düzeltmek ya da geri çekmek için editörle iletişime geçmesi gerekir.
• Yazar(lar), etik kurul kararı gerektiren deney, anket, ölçek, görüşme, gözlem, odak grup çalışması gibi nicel ya da nitel yöntemlerle veri toplamayı gerektiren araştırmalar için etik kurul onayı aldığını; etik kurul adı, karar tarihi ve sayısı aday makalenin "Etik Onay" (Ethical Approval) bölümünde belirtmeli, etik kurul kararını gösteren belgeyi makalenin başvurusuyla birlikte sisteme yüklemelidir.
• Yazar(lar), veri toplama sürecinde etik ilkelere özen gösterdiklerinin kanıtlarını (başkalarının ölçek, anket, fotoğraf gibi belgelerinin kullanılması için kendilerinden izin alınması gibi) makale içinde sunmalıdır.
• Makalelerde araştırma ve yayın etiği ile fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğu belirtilmelidir.
• Araştırma insan ve hayvan denekler üzerinde gerçekleştirilmiş ise araştırmanın uluslararası bildiriler, kılavuzlar vb uygun gerçekleştirildiği bildirilmelidir.
• Yazar(lar)dan derleme makaleler için etik kurul onayı istenmez. Bununla birlikte etik kurul kararı gerektirmeyen makalelerde de etik kurul kararının gerekmediği, makalenin "Etik Onay" (Ethical Approval) bölümünde belirtilmelidir.
• Yayınlanmak üzere değerlendirmeye gönderilen her makale editörler tarafından iThenticate yazılımıyla intihal açısından kontrol edilir.
• Makalenin benzerlik endeksi (SI), Referans bölümleri hariç %20'in ve tek kaynak benzerlik oranı ise %5’in üzerindeyse, bu oranların altına düşürülmesi için ilgili yazara geri gönderilir.
• İlgili makalenin yayınlanmasının ardından intihal kanıtlanırsa, makale derhal geri çekilecek ve web sitesinden kaldırılacaktır. Böyle bir durumda ilgili yazarların makaleleri SosyoTeknik Dergisi’nde beş yıl boyunca yayınlanmaya uygun olmadığı kabul edilecektir.
• Yazar(lar) ön kontrol, değerlendirme, düzenleme ve yayın aşamalarının herhangi birinde makalesi hakkında hatalar ve yanlışlıklar bulunması halinde makaleyi düzeltme veya geri çekme işlemleri için dergi yönetimine bilgi vermek zorundadır.

Etik ilkelere uymayan durumun editöre bildirilmesi
SosyoTeknik Dergisi editörler, hakemler, yazarlar ile ilgili etik ilkelere uymayan bir davranış ya da değerlendirme sürecindeki, erken görünümdeki ya da yayımlanmış bir makale ilgili etik olmayan bir durumla karşılaşılması durumunda sosyoteknik@selcuk.edu.tr adresine ileti yoluyla bildirilmesi gerekir.

Düzeltme, Geri Çekme, Endişe İfadesi
Editörler, yayınlanan makalede, bulguları, yorumları ve sonuçları etkilemeyen küçük hatalar tespit edilirse düzeltme yayınlamayı düşünebilirler. Editörler, bulguları ve sonuçları geçersiz kılan büyük hatalar / ihlaller söz konusu olduğunda, makaleyi geri çekmeyi düşünmelidir. Yazarlar tarafından araştırma veya yayını kötüye kullanmaya yönelik olasılık söz konusu ise; bulguların güvenilir olmadığına ve yazarların kurumlarının olayı soruşturmadığına dair kanıtlar var veya olası soruşturma haksız veya sonuçsuz görünüyor ise, editörler endişe ifadesi yayınlamayı düşünmelidir. Düzeltme, geri çekme veya endişe ifadesi ile ilgili olarak COPE ve ICJME yönergeleri dikkate alınır.

İtiraz Süreci
Editörler ve hakemler tarafından yapılan değerlendirmelere dair ciddi itirazları memnuniyetle karşılıyoruz. Bilimsel içeriğini yanlış anladığımız için makalenizi reddettiğimizi düşünüyorsanız, lütfen sosyoteknik@selcuk.edu.tr adresinden editör ekibimize bir itiraz mesajı gönderin. Bu aşamada makalenizin gözden geçirilmiş bir versiyonunu göndermeye çalışmayın. İtiraz mektubunuzu okuduktan sonra itirazınızın haklı olduğunu anlarsak, sizi makalenizin gözden geçirilmiş bir versiyonunu göndermeye davet edebiliriz. Böylece çalışmanız dış hakem sürecine tekrar gönderilir. Lütfen itiraz mektubuna mümkün olduğunca fazla ayrıntı ekleyin. Son olarak, her makale için yalnızca bir itirazı dikkate alabiliriz, bu yüzden lütfen itirazınızı net bir şekilde ortaya koymak için ayrıntılı şekilde mektubu yazmaya zaman ve çaba harcayın-bir şansınız var, bu yüzden onu iyi kullanın. Reddedilen makaleler üzerinde uzun süreli müzakerenin genellikle hem yazarlar hem de editörler için tatmin edici olmadığını gördük, bu nedenle aynı çalışma için birden fazla itirazı işleme almıyoruz.

YAYIN POLİTİKASI

Açık Erişim Politikası
Araştırmanın sınırsız bir şekilde yayılması özellikle yazarlar, okuyucular ve fon sağlayanlar için önemlidir. SosyoTeknik Dergisinde yayımlanan makaleler, Creative Commons Atıf-Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) lisansı altında açık erişim olarak yayımlanır.

Gizlilik Beyanı
SosyoTeknik Dergisi’nin web sayfasında yayında olan makaleler ve değerlendirme aşamasında olan makalelere ait gizli bilgiler sadece derginin belirtilen amaçları doğrultusunda kullanılacaktır; farklı herhangi bir amaç için veya diğer kişilerin kullanımına açılmayacaktır.

Değerlendirme Politikası
SosyoTeknik Dergisi’ne gönderilen makalelerin tüm değerlendirme aşamalarında makale yazarları ile makaleyi değerlendiren hakem kimlikleri çift körleme ile gizlenmektedir. Makalelerin yayınlanması için iki olumlu hakem raporu gereklidir.

SosyoTeknik Dergisi'ne sunulan çalışmaların inceleme ve yayın sürecinin 3 ayda tamamlanması öngörülmektedir. Ancak, editör veya hakemlerin yazar(lar)dan düzenleme yapmasını istediği ve yazar(lar)ın düzenlemeyi tamamladığı süre bu süreye dahil değildir. Yayımlanmış bir makalede düzeltme yapılamaz. Ancak yazar düzeltme talebinde bulunması durumunda düzeltme talebinden sonraki sayıda kısa bir düzeltme metni yayınlanabilir.

Yayın Ücreti
SosyoTeknik Dergisinin Yayın Kuralları gereğince, yazarlardan makale gönderim ve yayın ücreti alınmamaktadır. Dergimizde makale gönderimi ücretsizdir.

Arşivleme
SosyoTeknik Dergisinin yayınlamış olduğu tüm makaleleri tam metin olarak, derginin içindekiler, kapak sayfası ve sayı tam dosyaları olarak DERGİPARK sistemi üzerinde arşivlenmekte ve tüm kullanıcıların erişimine sunulmaktadır.

Reklam ve Sponsorluk
SosyoTeknik Dergisi herhangi bir reklam ve sponsorluk kabul etmemekte ve yayın sayfasında bunlara yer vermemektedir.

İntihal politikası
SosyoTeknik dergisine gönderilen makaleler Yazar(lar) tarafından kişisel kullanıma açık olan iThenticate yazılımı ile kaynaklar hariç olmak üzere intihale karşı kontrol edilmektedir. Yapılan kontrollerde benzerlik oranının %20'nin altında olması ve tek kaynak benzerlik oranının %5’i geçmemesi gerekmektedir.

Etik Kurul İzni/yasal/özel izin gerektiren çalışmalar
SosyoTeknik Dergisi yayın kuralları gereğince, Etik Kurul İzni/yasal/özel izin gerektiren çalışmalarda, Etik Kurul İzninin nereden, hangi kapsam, hangi tarih ve sayı numarasında alındığını belirten ifadeyi, makalenin Dergiye sunulması esnasında makale içerisinde mutlaka belirtilmesi gerekmektedir.

Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir.
• Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar
• İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
• İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
• Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
• Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,
Ayrıca;
• Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
• Çalışma herhangi bir kurum ya da kuruluşta gerçekleştirilecekse bu kurum ya da kuruluştan çalışma yapılacağına dair onay alınmalıdır.
• Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi

Araştırma Etiği İlkeleri
• SosyoTeknik Dergisi araştırma etiğinde en yüksek standartları gözetir ve aşağıda tanımlanan uluslararası araştırma etiği ilkelerini benimser. Makalelerin etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır.
• Araştırmanın tasarlanması, tasarımın gözden geçirilmesi ve araştırmanın yürütülmesinde, bütünlük, kalite ve şeffaflık ilkeleri sağlanmalıdır.
• Araştırma ekibi ve katılımcılar, araştırmanın amacı, yöntemleri ve öngörülen olası kullanımları; araştırmaya katılımın gerektirdikleri ve varsa riskleri hakkında tam olarak bilgilendirilmelidir.
• Araştırma katılımcılarının sağladığı bilgilerin gizliliği ve yanıt verenlerin gizliliği sağlanmalıdır. Araştırma katılımcıların özerkliğini ve saygınlığını koruyacak şekilde tasarlanmalıdır.
• Araştırma katılımcıları gönüllü olarak araştırmada yer almalı, herhangi bir zorlama altında olmamalıdırlar.
• Katılımcıların zarar görmesinden kaçınılmalıdır. Araştırma, katılımcıları riske sokmayacak şekilde planlanmalıdır.
• Araştırma bağımsızlığıyla ilgili açık ve net olunmalı; çıkar çatışması varsa belirtilmelidir.
• İnsan denekler ile yapılan deneysel çalışmalarda, araştırmaya katılmaya karar veren katılımcıların yazılı bilgilendirilmiş onayı alınmalıdır. Çocukların ve vesayet altındakilerin veya tasdiklenmiş akıl hastalığı bulunanların yasal vasisinin onayı alınmalıdır.
• Çalışma herhangi bir kurum ya da kuruluşta gerçekleştirilecekse bu kurum ya da kuruluştan çalışma yapılacağına dair onay alınmalıdır.
• İnsan öğesi bulunan çalışmalarda, “yöntem” bölümünde katılımcılardan “aydınlatılmış onam” alındığının ve çalışmanın yapıldığı kurumdan etik kurul onayı alındığı belirtilmesi gerekir. 

Açık erişim politikasını benimseyen Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi, makalelerin yayınlanması ve diğer süreçler için herhangi bir ücret talep etmemektedir. Dergi, yayın politikaları gereği sponsorluk ve reklam kabul etmemektedir. Derginin tüm giderleri Selçuk Üniversitesi tarafından karşılanmaktadır.

 Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.