ETİK İLKELER
Editör(ler)
Editör dergide basılan tüm makalelerden sorumludur. Editörün etik görevleri ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir:
Genel Sorumluluklar
- Editör, derginin niteliğinin artırılmasına ve gelişimine katkıda bulunmakla yükümlüdür.
- Editörün, yazarların ifade özgürlüğünü desteklemesi gerekmektedir.
Okuyucularla İlişkiler
- Editörün, dergide hakem değerlendirmesinin gerekli olmadığı bölümlerin (editöre mektup, davetli yazılar, konferans duyuruları vb.) açıkça belirtildiğinden emin olması gerekmektedir.
- Editörün, yayımlanan makalelerin dergi okuyucularının bilgi ve becerileriyle uyumlu olabilmesi için çaba sarf etmesi gerekmektedir.
Hakemlerle İlişkiler
- Editör, hakemlerin bilgi ve uzmanlıklarına uygun makaleleri değerlendirmelerini istemelidir. Böylece makalelerin alanında uzman kişilerce uygun bir şekilde değerlendirilmesi sağlanmalıdır.
- Editörün, hakem değerlendirme sürecine ilişkin gerekli tüm bilgileri ve hakemlerden yapması beklenenleri hakemlere iletmesi gerekmektedir.
- Editör, hakem değerlendirme sürecinin çift taraflı kör hakemlik yöntemi ile sürdürüldüğünden emin olmalı ve yazarlara hakemleri, hakemlere de yazarları ifşa etmemelidir.
- Editör, hakemleri zamanlama ve performanslarına göre değerlendirmelidir.
- Editör, hakemlere ilişkin bir veri tabanı oluşturmalı ve hakemlerin performansına göre veri tabanını güncellemelidir.
- Editör, kaba ve niteliksiz yorumlarda bulunan ya da zaman planına önem göstermeyen hakemleri hakem listesinden çıkarmalıdır.
- Editör, hakem listesini hakemlerin uzmanlık alanlarına göre sürekli yenilemeli ve genişletmelidir.
Yazarlarla İlişkiler
- Editör, yazarlara kendilerinden ne beklendiğine ilişkin yayım ve yazım kuralları ile örnek şablonu sürekli güncellemelidir.
- Editör, dergiye gönderilen makaleleri dergi yazım kuralları, çalışmanın önemi, özgünlüğü açısından değerlendirmeli ve makaleyi ilk gönderim sürecinde reddetme kararı alırsa, yazarlara bunun nedenini açık ve yansız bir şekilde iletmelidir. Bu süreçte, makalenin dilbilgisi, noktalama ve/veya yazım kuralları (kenar boşlukları, uygun şekilde referans gösterme, vb.) açısından tekrar gözden geçirilmesi gerektiğine karar verilirse, yazarlar bu konuda bilgilendirilmeli ve gerekli düzeltmeleri yapabilmeleri için kendilerine zaman tanınmalıdır.
- Makalelerde gönderim ve yayıma kabul tarihleri yer almalıdır.
- Yazarların makalelerinin durumuna ilişkin bilgi talebi olduğunda çift taraflı kör hakemlik sürecini bozmayacak şekilde yazarlara makalelerinin durumuna ilişkin bilgi verilmelidir.
Yayın Kurulu ile İlişkiler
- Editör, Yayın Kurulu üyelerine yayım ve yazım kurallarını iletmeli ve kendilerinden beklenenleri açıklamalıdır.
- Editör, Yayın Kurulu üyelerine yayım ve yazım kurallarının en güncel halini iletmelidir.
- Editör, Yayın Kurulu üyelerini değerlendirmeli ve derginin gelişimine aktif olarak katılım gösterecek üyeleri seçmelidir.
Editör, Yayın Kurulu üyelerini aşağıda yer alan rolleri ve sorumluluklarına ilişkin bilgilendirmelidir:
o Derginin gelişimini desteklemek
o Kendilerinden istendiğinde uzmanlık alanlarına ilişkin derlemeler yazmak,
o Yayım ve yazım kurallarını gözden geçirmek ve iyileştirmek,
o Derginin işletiminde gerekli sorumlulukları yerine getirmek.
Yazar(lar)
- Verimlilik Dergisi’ne gönderilen makalelerin verimlilik alanındaki özgün çalışmalar olması gerekmektedir.
- Makalelerde yararlanılan tüm kaynaklar (yazarlar, çevrimiçi sayfalar, kişisel görüşmeler, vb.) için doğru ve uygun bir şekilde kaynak gösterilmelidir.
- Dergiye gönderilen makalelerin başka bir dergiye gönderilmediği belirtilmelidir.
- Makaleye fikren katkıda bulunmayan kişiler yazar olarak belirtilmemelidir.
- Gönderilen makaleye ilişkin çıkar çatışmaları belirtilmeli ve nedeni açıklanmalıdır.
- Yazarların, hakem sürecindeyken çalışmalarına ilişkin ham verileri Yayın Kuruluna iletmesi istenebilir, bu durumda yazarların ham verilerini Yayın Kurulu ile paylaşmaları beklenmektedir. Yazarlar, yayımlanan bir makaleye ilişkin verileri 5 yıl süreyle saklamakla yükümlüdürler.
- Yazarlar çalışmalarında bir hata tespit ettiklerinde Editörü ve Yayın Kurulunu bilgilendirmeli, düzeltme ya da geri çekme süreci için iş birliği kurmalıdırlar.
Hakemler
Verimlilik Dergisi’ne gönderilen tüm makaleler çift taraflı kör hakemlik yöntemi ile değerlendirilmektedir. Çift taraflı kör hakemlik yöntemi, yansız, nesnel ve bağımsız bir değerlendirme sürecinin sağlanabilmesi için yazarların hakemlerden, hakemlerin de yazarlardan gizli tutulması anlamına gelmektedir. Hakemlere makaleler değerlendirilmek üzere editör tarafından (e-posta yoluyla) iletilmektedir. Hakemler, değerlendirdikleri makalenin bilimsel alanlara katkısı ve makalenin yayımlanabilir olup olmadığına ilişkin kararlarını ve bu kararlarına ilişkin gerekçelerini Verimlilik Dergisi Değerlendirme Formunu doldurarak belirtmektedirler. Verimlilik Dergisi’nin hakemlerinin etik sorumlulukları ve rolleri aşağıda belirtildiği gibidir:
- Hakemlerin, yalnızca uzmanlık alanlarına ilişkin makalelere hakemlik yapmaları gerekmektedir.
- Hakemler, makaleleri yansız ve nesnel olarak değerlendirmelidir.
- Hakemlerin, değerlendirdikleri makalelere ilişkin Verimlilik Dergisi Değerlendirme Formu’nu doldurmaları gerekmektedir. Hakemlerin değerlendirdikleri makalenin yayımlanabilir olup olmadığına ilişkin kararları ile kararlarına ilişkin gerekçelerini de bu formda belirtmeleri gerekmektedir.
- Hakemlerin, önerilerinde kullandıkları üslubun nezaket ve saygı kurallarına uyması ve bilimsel olması gerekmektedir. Hakemler saldırgan, saygısız ve öznel kişisel yorumlardan kaçınmalıdırlar.
- Hakemlerin, kendilerine verilen süre içerisinde değerlendirmelerini tamamlamaları gerekmekte ve burada belirtilen etik sorumluluklara uymaları beklenmektedir.
Yayıncı
Verimlilik Dergisi, T. C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayımlanmaktadır. Yayıncının etik sorumlulukları aşağıdaki gibidir:
- Yayıncı, Verimlilik Dergisi’nde makale yayımlama sürecinde karar merciinin ve hakemlik sürecinin editörün sorumluluğu olduğunu kabul eder.
- Yayıncı derginin web sayfasında derginin açık, elektronik ve ücretsiz erişimini sağlar.
Yayın Etiği Beyanı
Verimlilik Dergisi, araştırma ve yayın etiği konusunda ulusal ve uluslararası standartlara bağlıdır. Basın Kanunu, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi'ne uymaktadır. Ayrıca Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan Uluslararası Etik Yayıncılık İlkeleri’ni benimsemiştir.
Etik İlkelere Uymayan Durumun Editöre Bildirilmesi
Verimlilik Dergisi'nde editörler, hakemler, yazarlar ile ilgili etik ilkelere uymayan bir davranış ya da değerlendirme sürecindeki, erken görünümdeki ya da yayımlanmış bir makale ile ilgili etik olmayan bir durumla karşılaşılması durumunda verimlilikdergisi@sanayi.gov.tr e-posta adresine bildirilmesi gerekir.
YAYIN POLİTİKASI
Genel İlkeler
- Verimlilik Dergisi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanmaktadır.
- Basılı ve çevrim içi olarak yayımlanan Verimlilik Dergisi ulusal hakemli bir dergidir. Ocak, Nisan, Temmuz, Ekim olmak üzere yılda dört defa sayı yayımlamakladır.
- Verimlilik Dergisi https://dergipark.org.tr/tr/pub/verimlilik adresinden yayımlanmaktadır ve tüm süreçleri Dergipark üzerinden yürütülmektedir.
- Aşağıdaki etik görev ve sorumluluklar, Yayın Etiği Komitesi (COPE) tarafından yapılan rehber ve politikalar ışığında yazılmıştır.
1. Yayın ve yazarlık
2. Yazarın sorumlulukları
3. Hakem değerlendirmesi/hakemlerin sorumluluğu
4. Editoryal sorumluluklar
5. Yayıncılık etiği konuları: Yayıncının Görevleri Verimlilik Dergisi, ticari gelirin editoryal kararlar üzerinde hiçbir etkisi veya etkisi olmamasını sağlamayı taahhüt eder. Buna ek olarak, Journal of Productivity, editörler için yararlı olduğu durumlarda diğer dergiler ve/veya yayıncılarla iletişimde yardımcı olacaktır. Son olarak, etik konular, hatalar ve geri çekmelerle ilgili en iyi uygulamalar için standartlar belirlemek üzere diğer yayıncılar ve sektör dernekleriyle yakın bir şekilde çalışıyoruz ve gerekirse özel yasal inceleme ve danışmanlık sağlamaya hazırız.
Bkz. İngilizce Yayınlanacak Bilimsel Makalelerin Yazarları ve Çevirmenleri için EASE Kılavuzu
- Verimlilik Dergisi’nde yer alan makaleler LOCKSS (Lots of Copies Keep Stuff Safe) sistemi ile arşivlenmektedir.
- Verimlilik Dergisi, Açık Erişim politikası izlemekte olup, Creative Commons Atıf-GayrıTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır. Yayımlanan çalışmalara erişim ücretsizdir ve yayımlanan tüm makaleler ulusal düzeyde bilim dünyasıyla paylaşılmaktadır. Uluslararası düzeyde tarama faaliyetlerinde bulunan indekslere de başvuruları yapılmış olup, halen TRDizin, SOBİAD ve EBSCO içerik tarama servislerinde taranmaktadır.
- Yayına kabul edilen makaleler için yazarın talep etmesi halinde editörce imzalanmış bir “Yayına Kabul Belgesi” gönderilir.
- Verimlilik Dergisi, herhangi bir sayı için makale kabul etmez. Dergiye her zaman makale gönderilebilir. Değerlendirme süreci tamamlanan çalışmalar, uygun bulunan sayı için yayımlanmak üzere seçilir.
- Verimlilik Dergisi’nde yayımlanan makalelerin içerikleriyle ilgili her türlü yasal ve bilimsel sorumluluk yazar(lar)a aittir.
- Verimlilik Dergisi’ne makale gönderen tüm yazarlar eşit haklara sahiptir. Makalelerin değerlendirme, kabul ve yayınlama süreçlerinde çalışma veya yazara herhangi bir ayrıcalık tanınmamaktadır. Kabul edilen makalelerin yayımlanma sırası, kabul zamanına bağlı olarak düzenlenmektedir. Fakat Yayın Kurulu, gerekli gördüğü durumlarda değişiklik yapma hakkını saklı tutmaktadır.
- Verimlilik Dergisi’ne gönderilen makalelerin değerlendirilmesi/basılması gibi süreçlerde yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
- Verimlilik Dergisi, internet sitesi üzerinden paylaşılan isim, unvan ve e-posta adresleri gibi bilgileri sadece bu derginin belirtilen amaçları doğrultusunda kullanır; farklı herhangi bir amaç için kullanmaz veya diğer kişilerin kullanımına açmaz.
- Yayımlanan yazılar için yazarlara telif ödenmez ve yayın hakları Telif Devir Sözleşmesiyle birlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na devredilmiş sayılır. Bu devir, sanal ortamda yayımlanmayı da kapsar. Telif Hakkı Anlaşması Formu tüm yazarlar tarafından doldurulup imzalanarak dergi sistemine yüklenmelidir.
- Yazılardaki görüşlerin, fotoğraf ve belgelerin sorumluluğu yazarlarına aittir.
- Yazarlar, Verimlilik Dergisi'nde yayınlanan çalışmalarının telif hakkına sahiptirler ve çalışmaları CC BY-NC 4.0 lisansı altında yayımlanır.
Dergide Yer Alacak Çalışmaların Niteliği
- Verimlilik alanında katkı sağlayacak, bilimsel ölçütlere ve araştırmaya dayanan özgün makaleler Verimlilik Dergisi tarafından kabul edilmektedir.
- Zengin bir kaynakçaya sahip olan ve incelenen konu ile ilgili eleştirileri ve görüşleri ortaya koyan derleme makaleler Verimlilik Dergisi tarafından kabul edilmektedir.
- Gönderilen makalelerin, daha önce başka bir yayın organında yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere kabul edilmemiş olması gerekmektedir.
- Çalışma, araştırma kurumu veya fonu tarafından desteklenmiş ise; destek sağlayan kuruluş adı, proje numarası ve tamamlandığı tarih bilgisi dipnotta belirtilmelidir.
- Gönderilen makaleler değerlendirme kopyası oluşturmak ve hakem sürecinden yayımlanabilir onayının alması durumunda mizanpaj çalışmalarının yapılması amacıyla Word (doc, docx) formatında yüklenmelidir. Makalede kullanılan görsel malzeme metnin içine eklenmelidir.
Değerlendirme Süreci
1. Gönderilen makaleler hakemlere sunulmadan önce aşağıdaki noktalar dikkate alınarak incelenmekte, değerlendirme sürecine uygun bulunan makaleler hakemlere gönderilmektedir:
a. Yayın Kurulu tarafından makalenin yayın ilkelerine ve yayın etiğine uygunluğu, bilimsel niteliği ve özgünlüğü göz önünde bulundurularak biçimsel ve genel içerik olarak değerlendirilir ve eserin ait olduğu alan belirlenir.
b. Hakem değerlendirme aşamasında hakemler sisteme yazarlar tarafından eklenen ve eserin yazar(lar)ı ile ilgili herhangi bir ibarenin yer almadığı tam metin üzerinden değerlendirmelerini gerçekleştirirler.
c. Her hakem makaleyi, sistemde bulunan değerlendirme kriterlerine göre değerlendirir; gerekli düzeltme ve değişiklikleri bildirebilecekleri bir alana satır numarası ve “yapılması gerekenler” şeklinde girebilecekleri gibi, bir ek dosya ile de sisteme yükleyebilirler. Ayrıca değerlendirme sonucunu belirten bir yargı ifadesini de seçerler.
d. Yazarlar, hakemlerin önerilerini dikkate alırlar; fakat katılmadıkları hususlara itiraz etme hakkına sahiptirler.
e. Verimlilik Dergisi’nde çift kör hakem değerlendirme sistemi kullanılmaktadır. Makalenin yayına kabulü için en az iki hakemin “olumlu” görüşü aranır. Hakemlerden biri “olumlu”, diğeri ise “olumsuz” görüş bildirmesi durumunda makale üçüncü bir hakeme gönderilir. İki “olumlu” hakem görüşünün ardından yayımlanmak üzere seçilen makalelere Yayın Kurulu tarafından yayımlanacağı yıl ve sayı ataması yapılır. PDF kopyaları üretilerek sisteme eklenir.
f. İlgili sayının yayım tarihi geldiğinde sayı yayına alınarak görünür hale getirilir.
2. TÜBİTAK ULAKBİM TRDizin’in ilgili kurullarınca alınan kararlara göre 2020 yılı için TRDizin’de indekslenen ve değerlendirme aşamasında olan tüm dergilerde yayımlanmak üzere başvurusu yapılacak derleme türü dışındaki makalelerin yazarlarından;
a. Ölçek, anket, görüşme, gözlem gibi yollarla veri toplamayı gerektiren araştırmalar için etik kurul onayı alındığı (etik kurul adı, karar tarihi ve sayısı) aday makalenin ilk-son sayfasında ve yöntem bölümünde belirtilmesi ve belgelendirilmesi,
b. Bilgilendirilmiş gönüllü olur/onay formunun imzalatıldığına ilişkin bilgiye makalede yer verilmesi,
c. Veri toplama sürecinde etik ilkelere özen gösterildiğinin kanıtlarının (başkalarının ölçek, anket, belgelerinin kullanılması için izin alınması gibi) makale içinde sunulması,
d. Makalelerde araştırma ve yayın etiğine uyulduğunun belirtilmesi istenilecektir.
3. Makale, 2. maddede belirtilen gerekli belgelerin yüklenmesinin ardından hakem değerlendirme aşamasına geçecektir.
4. Gönderilen makaleler için “düzeltme” kararı alındığında yazarların 15 gün içinde gerekli düzeltmeleri yaparak makalenin son şeklini sisteme yüklemeleri gerekmektedir. Düzeltmeler belirtilen sürede yapılıp gönderilmediği takdirde, Yayın Kurulu makaleyi reddetme hakkına sahiptir.
5. Dergide makale değerlendirme sürecinin, hakem değerlendirmelerine bağlı olarak her bir makale için en fazla 6 ay sürmesi öngörülmektedir.
6. Yazar(lar), hakemlerin ve Yayın Kurulu’nun eleştiri, öneri ve düzeltmelerini dikkate alırlar. Katılmadıkları hususlar varsa, gerekçelerini bildirme hakkına sahiptirler. Yayıma kabul edilen ve edilmeyen makalelerin yazar(lar)ına bilgi verilir ancak makale metinleri iade edilmez.
7. Yazar makalesini geri çekme hakkına her zaman sahiptir. Ancak hakem ataması yapılan makaleler Dergipark’ın sisteminden dolayı, yazar tarafından geri çekilememektedir. Yazarın makalesini geri çekebilmesi için değerlendirme sürecinin tamamlanması gerekmektedir. Makalelerini geri çekmek isteyen yazar(lar), imzalı Makale Geri Çekme Formu aracılığıyla talepte bulunabilirler.
8. Aynı sayıda bir yazarın birden fazla makalesine yer verilmez.
İntihali Ortaya Çıkarma
Dergimize gönderilen makalelerin benzerlik oranı tespit edilmektedir. Hakem ataması yapılmadan önce tespit edilen benzerlik oranının %20’nin üstünde olması durumunda, makale hakem değerlendirme süreci başlatılmadan yazara gönderilmektedir. Yayımlandıktan sonra tespit edilen intihaller için yayından kaldırma işlemi uygulanmakta ve okuyucular için dergide bir editör notu yayımlanmaktadır.
Şikâyet Mekanizması
Okuyucu, Verimlilik Dergisi’nde yayınlanan bir makalede önemli bir hata fark ettiğinde ya da editoryal içerik ile ilgili herhangi bir şikâyette (intihal, yinelenen makaleler vb.) bulunmak istediğinde verimlilikdergisi@sanayi.gov.tr adreslerine e-posta gönderebilir. Şikayetler Dergi gelişimi için fırsat sağlayacağından tarafımızca memnuniyetle karşılanacak, hızlı ve yapıcı bir şekilde geri dönüş yapılacaktır.
Ücret Politikası
Verimlilik Dergisi, basılı ve elektronik makaleler veya abonelik için, yazarlardan değerlendirme, başvuru ve yayın ücreti veya benzeri bir ödeme talep etmemektedir.
Çıkar Çatışmaları
Verimlilik Dergisi kurullarında görev yapanların Dergi'de makale yayınlaması durumunda ilgili sayıdaki bütün görevleri askıya alınır. Çift taraflı kör hakemlik sisteminin ihlal edilmesine hiçbir şekilde izin verilmez. Bu türden yayınlar sayıdaki toplam makalelerin 1/3’ünü aşamaz.
Editör; yazar(lar), hakemler ve diğer editörler arasındaki çıkar çatışmalarını göz önünde bulundurarak, çalışmaların yayın sürecinin bağımsız ve tarafsız bir şekilde tamamlamasını garanti eder. Birden fazla yazarlı çalışmalarda, hakem süreci tamamlanan çalışmanın sonunda katkı oranı beyanı, varsa destek ve teşekkür beyanı, çatışma beyanına yer verilmelidir.
Yayın Etiği Politikası
Bu dergi, incelenmeye sunulan çalışmalarda intihal olup olmadığını kontrol eder. Dergi, araştırma ve yayın etiği konusunda ulusal ve uluslararası standartlara bağlıdır. Basın Kanunu, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi'ne uymaktadır. Ayrıca Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) ve World Association of Medical Editors (WAME) tarafından yayınlanan Uluslararası Etik Yayıncılık İlkeleri’ni benimsemiştir.
Anket ve Mülakata Dayanan Çalışmaların Yayını
Verimlilik Dergisi, bilimsel süreli yayıncılıkta etik güvence oluşturmak amacıyla, Yayın Etiği Komitesi’nin (COPE) “Dergi Editörleri için Davranış Kuralları ve En İyi Uygulama Rehber İlkeleri” ve “Dergi Yayıncıları için Davranış Kuralları” ilkelerini benimsemektedir. Bu kapsamda dergiye gönderilen çalışmalarda aşağıdaki hususlara uyulmalıdır:
- Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için (etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
- Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
Özel Sayı Yayımlama Politikası
Yayın Kurulu'nun talebi üzerine dergide yılda bir kez özel sayı yayımlanabilir. Özel sayının teması ve konuk editörü Yayın Kurulu tarafından belirlenir. Her yıl sadece bir özel sayı yayımlanır. Özel sayı için gönderilen yazılar öncelikle editöryal incelemeden geçer ve derginin yazım kurallarına uygunluk ve intihali önlemek için benzerlik kontrolleri yapılır. Bu aşamalardan sonra yazılar çift kör hakemlik sürecinden geçer.
Konferans BildirileriYayımlama Politikası
Verimlilik Dergisi'ne özet konferans bildirileri gönderilebilir. Ancak tam metin konferans bildirilerinden üretilen kısmi, genişletilmiş veya güncellenmiş çalışmalar Dergi tarafından kabul edilmemektedir.
Düzeltme, Geri Çekme, Endişe İfadesi
Editörler, yayınlanan makalede, bulguları, yorumları ve sonuçları etkilemeyen küçük hatalar tespit edilirse düzeltme yayınlamayı düşünebilirler. Editörler, bulguları ve sonuçları geçersiz kılan büyük hatalar / ihlaller söz konusu olduğunda, makaleyi geri çekmeyi düşünmelidir. Yazarlar tarafından araştırma veya yayını kötüye kullanmaya yönelik olasılık söz konusu ise; bulguların güvenilir olmadığına ve yazarların kurumlarının olayı soruşturmadığına dair kanıtlar var veya olası soruşturma haksız veya sonuçsuz görünüyor ise, editörler endişe ifadesi yayınlamayı düşünmelidir. Düzeltme, geri çekme veya endişe ifadesi ile ilgili olarak COPE ve ICJME yönergeleri dikkate alınır.
Yazarların ve Katkıda Bulunanların Rolünün Tanımlanması
Yazarlık itibar kazandırır ve önemli akademik, sosyal ve mali sonuçları vardır. Yazarlık aynı zamanda yayınlanan çalışma için sorumluluk ve hesap verebilirlik anlamına da gelir. Verimlilik Dergisi, yazarlığın aşağıdaki 4 kritere dayandırılmasını önermektedir:
Çalışmanın yapılan kısımlarından sorumlu olmanın yanı sıra, bir yazar çalışmanın belirli diğer kısımlarından hangi ortak yazarların sorumlu olduğunu belirleyebilmelidir. Buna ek olarak, yazarlar ortak yazarlarının katkılarının bütünlüğüne güven duymalıdır.
Yazar olarak belirlenen herkes yazarlık için gerekli dört kriterin tamamını karşılamalı ve dört kriteri karşılayan herkes yazar olarak tanımlanmalıdır. Dört kriterin tümünü karşılamayanlar ise onaylanmalıdır. Bu yazarlık kriterleri, yazarlık statüsünü, övgüyü hak eden ve çalışmanın sorumluluğunu alabilecek kişiler için saklı tutmayı amaçlamaktadır. Kriterler, 2. veya 3. kriteri karşılama fırsatını reddederek yazarlık kriterlerini karşılayan meslektaşları yazarlıktan diskalifiye etmek için bir araç olarak kullanılmak üzere tasarlanmamıştır. Bu nedenle, ilk kriteri karşılayan tüm bireyler, makalenin gözden geçirilmesi, taslağının hazırlanması ve nihai onayına katılma fırsatına sahip olmalıdır.
Çalışmayı yürüten kişiler, bu kriterleri kimin karşıladığını belirlemekten sorumludur ve ideal olarak bunu çalışmayı planlarken yapmalı, çalışma ilerledikçe uygun değişiklikleri yapmalıdır. Araştırmanın yürütüldüğü yerlerdeki meslektaşlarımızla işbirliğini ve ortak yazarlığı teşvik ediyoruz. Yazar olarak adı geçen tüm kişilerin dört kriteri de karşıladığını belirlemek, çalışmanın sunulduğu derginin değil, yazarların ortak sorumluluğudur; kimin yazarlık için uygun olup olmadığını belirlemek veya yazarlık çatışmalarında hakemlik yapmak dergi editörlerinin görevi değildir. Kimin yazarlık için uygun olduğu konusunda bir anlaşmaya varılamazsa, dergi editöründen değil, çalışmanın yapıldığı kurum(lar)dan araştırma yapması istenmelidir. Yazarların künyede hangi sırada yer alacağını belirlemek için kullanılan kriterler farklılık gösterebilir ve editörler tarafından değil yazar grubu tarafından ortaklaşa kararlaştırılmalıdır. Yazarlar, makalenin gönderilmesinden veya yayınlanmasından sonra bir yazarın çıkarılmasını veya eklenmesini talep ederse, dergi editörleri, listelenen tüm yazarlardan ve çıkarılacak veya eklenecek yazardan talep edilen değişiklik için bir açıklama ve imzalı bir anlaşma beyanı istemelidir.
Sorumlu yazar, makale gönderimi, hakem değerlendirmesi ve yayın süreci boyunca dergi ile iletişimde birincil sorumluluğu üstlenen kişidir. Sorumlu yazar tipik olarak derginin yazarlık, etik kurul onayı, klinik araştırma kayıt belgeleri ve ilişki ve faaliyet açıklamaları gibi tüm idari gerekliliklerinin uygun şekilde tamamlanmasını ve raporlanmasını sağlar, ancak bu görevler bir veya daha fazla ortak yazara devredilebilir. Dergi ile yazışmalarda birincil sorumluluk sorumlu yazara ait olsa da, sorumlu yazar, editoryal sorulara zamanında yanıt vermek için başvuru ve hakem değerlendirme süreci boyunca ulaşılabilir olmalı ve yayınlandıktan sonra çalışmaya ilişkin eleştirilere yanıt vermek ve yayınlandıktan sonra makaleyle ilgili soruların ortaya çıkması durumunda derginin veri veya ek bilgi talepleriyle işbirliği yapmak için ulaşılabilir olmalıdır. .
Çalışmanın konseptine veya tasarımına önemli katkılar; veya çalışma için verilerin elde edilmesi, analizi veya yorumlanması,
Çalışmanın taslağını hazırlamak veya önemli entelektüel içerik için eleştirel olarak gözden geçirmek,
Yayınlanacak versiyonun son onayı,
Çalışmanın herhangi bir bölümünün doğruluğu veya bütünlüğü ile ilgili soruların uygun şekilde araştırılmasını ve çözülmesini sağlamak için çalışmanın tüm yönlerinden sorumlu olmayı kabul etme.