Güncel Sayı

Cilt: 10 Sayı: 1, 30.06.2024

Yıl: 2024

Makaleler

Başta ilahiyat bilimleri olmak üzere sosyal bilimlerin özellikle tarih, sanat, felsefe, edebiyat ve din eğitimi alanlarında yayın yapma amacını taşımaktadır. Özellikle bu yan alanların ilahiyat bilimleriyle kesiştiği din alanı özelinde interdisipliner bir bakış açısı ortaya koyan bir yayın politikasını gözetmektedir.

Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi, İslam Düşünce ve Medeniyetinin mirasını ve geleceğini ilgilendiren, ilahiyat ve sosyal bilimler alanında hazırlanan ve bu alanların temel problemlerini bilimsel bir bakış açısıyla ele alan, bu konuda çözüm önerileri getiren yazıları yayınlamaktadır. Bu yazılar; araştırma makaleleri, çeviriler, olgu sunumlar, araştırma notları, tebliğ ve konferans metinleri, kitap, kongre, sempozyum ve panel tanıtımları, kitap ve tez değerlendirmeleri, literatür incelemeleri, sadeleştirmeler, bilimsel röportajlar, çağdaş ve geçmiş bilim adamlarıyla ilgili tanıtımlar akademik çalışmalara yer verir.

Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi’nin Yayın Kurulu, Committee on Publication Ethics (COPE) kriterlerine uymayı taahhüt eder.

Konu Kategorisi:
Sosyal Bilimler: Eğitim ve Eğitim Araştırmaları, Coğrafya, Psikoloji, Sosyoloji.
Beşeri Bilimler: Din, Edebiyat, Felsefe, Güzel Sanatlar, Müzik, Tarih.
Dini İlimler: Hadis, İslam Hukuku, İslam Felsefesi, İslam Tarihi, Kelam, Tasavvuf, Tefsir.
Anahtar Kelimeler: Din, Arap Dili ve Belagati, Din Eğitimi, Din Psikolojisi, Din Sosyolojisi, Din Felsefesi, Dini Musiki, Dinler Tarihi, Fıkıh, Kelam, Kıraat, Kur'an Çalışmaları, İslam Felsefesi, İslam Hukuku, İslam Sanatları, Mantık, Mezhepler Tarihi, Siyer, Tasavvuf, Tefsir, Türk İslam Edebiyatı.

Makale Başvuruları
Gönderilen makaleler derginin amaç ve kapsamına uygun olmalıdır. Orijinal, yayınlanmamış ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmayan, her bir yazar tarafından içeriği ve gönderimi onaylanmış yazılar değerlendirmeye kabul edilir.

Okur Kitlesi
Hedef okuyucu kitlesi; ilahiyat ve sosyal bilimlerin her alanı ile meslek mensupları, uzmanlar, araştırmacılar, uzmanlık ve doktora öğrencileri yanı sıra bu alanla ilgili öğrencileridir. Sürekli mesleki gelişim ve araştırma kültürünün yaygınlaşmasına katkı sağlamayı hedefler.

Ücret Politikası
Dergide makale yayını ve makale süreçlerinin yürütülmesi ücrete tabi değildir. Dergiye gönderilen ya da yayın için kabul edilen makaleler için hiçbir ad altında işleme ücreti ya da gönderim ücreti alınmaz. Dergimiz yayın politikaları gereği sponsorluk ve reklam da kabul etmemektedir.

Telif Hakkı
Dergimizde yayımlanan çalışmaların telif hakları yazarlarına aittir. Yazarlar gönderdikleri fikri eserin, Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi tarafından Creative Commons Atıf-GayrıTicari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) lisansı ile yayımlamasına izin verirler.

Makalelerin Özgünlüğü
Dergimiz, daha önce başka bir yerde yayımlanan çalışmaları kabul etmez. Ancak bazen yabancı dildeki yayınlanmış makaleler işleme alınabilir.

Makale Hazırlama
Dil: Türkçe, İngilizce
Makale Formatı: MS Word Şablonu
Görsel Formatı: JPEG En az 300 dpi
Kaynak Gösterim Stili: ISNAD Atıf Sistemi
Yazar Değişikliği: Yalnızca makale kabul edilmeden önce işleme alınır. Yazarlar, makalelerini göndermeden önce yazarların listesini ve sırasını dikkatlice gözden geçirmeleri ve orijinal gönderim sırasında kesin yazar listesini sağlamaları gerekir.

Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi, İslam Düşünce ve Medeniyetinin mirasını ve geleceğini ilgilendiren, ilahiyat ve sosyal bilimler alanında hazırlanan ve bu alanların temel problemlerini bilimsel bir bakış açısıyla ele alan, bu konuda çözüm önerileri getiren yazıları yayınlamaktadır. Bu yazılar; araştırma makaleleri, çeviriler, olgu sunumlar, araştırma notları, tebliğ ve konferans metinleri, kitap, kongre, sempozyum ve panel tanıtımları, kitap ve tez değerlendirmeleri, literatür incelemeleri, sadeleştirmeler, bilimsel röportajlar, çağdaş ve geçmiş bilim adamlarıyla ilgili tanıtımlar akademik çalışmalara yer verir.

Dergimiz makaleleri DergiPark sistemindeki adresimiz üzerinden online olarak kabul etmektedir.

Makale yayınlanması için yazarların aşağıdaki ıslak imzalı telif hakkı bildirim metni ve benzerlik raporunu sisteme yüklemesi gerekmektedir.

Telif Hakkı Bildirim Metni için tıklayınız. Makale Şablonu için tıklayınız.

MAKALE YAZIM KURALLARI

Sayfa Düzeni:
Kâğıt Boyutu: Dikey A4
Üst Kenar Boşluk: 2,5 cm
Alt Kenar Boşluk: 1,2 cm
Sol Kenar Boşluk: 1,8 cm
Sağ Kenar Boşluk: 1,8 cm
Yazı tipi: Gentium Plus
Yazı boyutu (normal metin) : 9,5 punto
Yazı boyutu (başlıklar) : 10,5 punto
Yazı boyutu (dipnot metni) : 8,5 punto

Paragraf Düzeni:
Hizalama: İki yana yaslı
Girinti Sol: 0 cm
Girinti Sağ: 0 cm
Özel (Satırbaşı) Girintisi: İlk satır 0,5 cm
Aralık Önce: 0 nk
Aralık Sonra: 6 nk
Satır Aralığı: Tek

Genel Bilgiler:
Makale sayfa boyutu A4 boyutunda (16 cm - 24 cm) olmalı, sayfa düzeni düzeni (yazım alanı) normal olmalıdır.
Makale bu şablonda yazılmalı ve her şey dâhil (kapak, dipnotlar vb.) en fazla 10.000 kelime olmalıdır. Araştırma makaleleri 5000-10.000 kelime aralığında; kitap değerlendirmeleri ise 1500-3000 kelime aralığında olmalıdır. Kitap değerlendirmelerinde 150 kelimelik Öz ve Abstract da bulunmalıdır.
Makale metninde yazarın ismi ve bilgileri yazılmamalıdır. Sadece makalenin ilk sayfası olan kapak bölümünde olmalıdır.
Alt ve Üst Bilgi girişi yapılmamalıdır.
Sayfa numarası eklenmemelidir.
Makalede Öz, Anahtar Kelimeler, Abstract, Keywords, Giriş, Sonuç, Beyanname ve Kaynakça bölümleri olmak zorundadır. Bu bölümlere ilaveten makalenin türüne ve araştırma konusuna bağlı olarak Yöntem, Bulgular, Tartışma ve Öneriler başlıkları da yer alabilir.
İmla kurallarında Türk Dil Kurumu Yazım Kılavuzu’nun en son baskısı esas alınmalıdır.
Makale metni Gentium Plus yazı tipinde 9,5 punto büyüklüğünde yazılmalı; her iki yana hizalanmalı; satır aralığı Tek ve satırbaşları 0,5 cm içeriden yazılmalıdır. Boşluklar, paragrafın üstünde 0 nk, paragrafın altında 6 nk olarak düzenlenmelidir.

Benzerlik Raporu:
Benzerlik raporunda şu kriterler dikkat alınır:
1. Makalenin benzerlik oranının en fazla %20 oranında olması,
2. Makalenin başka bir çalışma ile -yazarın kendi çalışmaları dahil- benzerlik oranının en fazla %2 olması, -Açık erişimli yüksek lisans ve doktora tezlerinden üretilen çalışmalar için bu oran en fazla %5 olabilir.-
3. Benzerlik raporu, iThencitace, Turnitin, intihal.net gibi üniversitelerin sağladığı benzerlik programlarından alınarak makale gönderimi sırasında yazar tarafından sisteme yüklenmelidir.

Yabancı Dilde Makale:
Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerinde makale kabul etmektedir.
Yabancı dilde yazılan makalelerde Türkçe başlık, özet ve anahtar kelimeler bulunmalıdır. Arapça yazılan makalelerde hem Türkçe hem de İngilizce başlık, özet ve anahtar kelimeler bulunmalıdır.
Arapça makaleler Traditional Arabic yazı tipinde 12 punto büyüklüğüne yazılmalıdır. Arapça makalelerde Kaynakça’nın hem makalenin orijinal diliyle hem de latinize edilmiş haliyle verilmesi gerekir.

Başlıklar:
Başlıklar Gentium Plus yazı tipinde 10,5 punto büyüklüğünde yazılmalı; sola hizalanmalı; satır aralığı Tek ve Sol girinti 0,5 ve Sağ girinti 0 cm yazılmalıdır. Boşluklar, paragrafın üstünde 6 nk, paragrafın altında 6 nk olarak düzenlenmelidir. Başlıklar (Abstract, Öz, Giriş, Sonuç, Beyanname ve Kaynakça haricinde) ondalık sistem düzeninde, “1. 2. 3.; 1.1., 1.2.; 1.2.1.” şeklinde rakam ve sonrasında nokta kullanılarak oluşturulmalıdır. Başlık numarası ile başlığın ilk harfi arasında bir boşluk bırakılmalıdır. Başlıklarda yer alan kelimelerin sadece ilk harfleri büyük harfle başlatılmalı ve kalın yazılmalıdır. İtalik yazım kullanılmamalıdır.

Dipnotlar ve Atıf Sistemi:
Tüm alıntılar ve Kaynakça güncel İSNAD Dipnotlu Atıf Sistemine uygun yapılmalıdır.
İSNAD Dipnotlu Atıf Sistemi için tıklayınız.    

Tablo ve Şekiller:
Tablo ve Şekiller güncel İSNAD Atıf Sistemine uygun düzenlenmelidir. Grafik, çizelge, çizim, harita, fotoğraf ve resimler şekil olarak değerlendirilmektedir. Tablo içeriği metinler, Tablo ve Şekil başlıkları ve -eğer var ise- kaynaklar Gentium Plus yazı tipinde 9,5 punto büyüklüğünde yazılmalı; her iki yana hizalanmalı; satır aralığı Tek ve girintisiz yazılmalıdır. Tablolar yazım alanının dışına taşmamalıdır. Tablo ve Şekil başlığı tablonun üstüne yazılmalıdır. Başlıklandırmada ardışık sayılar kullanılmalı ve iki nokta konulduktan sonra açıklayıcı ifade yazılmalıdır. Tablo ve şekil başlıklarında her kelimenin ilk harfi büyük yazılmalıdır.

Sonuç
Gentium Plus yazı tipinde 9,5 punto büyüklüğünde yazılmalı; her iki yana hizalanmalı; satır aralığı Tek ve satırbaşları 0,5 cm içeriden yazılmalıdır. Boşluklar, paragrafın üstünde 0 nk, paragrafın altında 6 nk olarak düzenlenmelidir.
Çalışmanın ulaştığı sonuç veya sunduğu çözüm önerisi net bir şekilde ifade edilmelidir. Sonuç çalışmanın özeti olmamalıdır.

Beyanname
1. Finans/Teşvik: Fon veya teşvik sağlayan herhangi bir kişi/kurum varsa yazılmalı yoksa “Yazar(lar), çalışmada herhangi bir finans/teşvik kullanılmadığını beyan etmektedirler.” ifadesi kullanmalıdır.
2. Çıkar Çatışması: Bir çıkar çatışması varsa yazılmalı yoksa “Yazar(lar), çalışmada herhangi bir çıkar çatışması olmadığını beyan etmektedirler.” ifadesi kullanmalıdır.
3. Etik Beyan: Bu bölümde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğunu gösteren “Yazar(lar) bu makalede araştırma ve yayın etiğine uyulduğunu beyan etmektedirler.” şeklindeki ifadeye yer verilmelidir.
Ayrıca etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için alınan etik kurul onayı (kurul adı, tarih ve sayı no) burada belirtilmelidir. Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye de yer verilmesi gereklidir.
Etik kurul kararı gerektirmeyen çalışma için “Bu araştırma için Etik Kurul İzni gerekmemektedir.” ifadesi yazılmalıdır.
4. Yazar Katkısı: Birden çok yazarlı makalelerde “sorumlu yazar” makalenin kapak (ilk) sayfasında belirtilmelidir.
Ayrıca her yazarın makaleye katkısı bu bölüme yazılmalıdır. Hangi yazarın makalenin hangi aşamasında görev aldığı belirtilmelidir. Tek yazarlı çalışmalarda bu bölümün doldurulmasına gerek yoktur.
5. Teşekkür: Yazarların herhangi bir kişi/kurum için teşekkür ifadesi buraya yazılmalıdır.

Kaynakça
Kaynakça Sonuç bölümünden hemen sonra başlamalıdır.
Kaynaklar Gentium Plus yazı tipinde 9,5 punto büyüklüğünde yazılmalı; her iki yana hizalanmalı; satır aralığı Tek olmalıdır.
Her kaynak için ilk satır soldan girintisiz, sonraki satırlarda 1 cm soldan girintili (asılı) olmalıdır. Her kaynak için boşluklar üstten 0 nk, alttan 0 nk olmalıdır.
Kaynakçada bir müellifin birden çok eserine yer verilmişse, her eser için müellifin ismi tekrar yazılmalıdır.
Kaynaklar güncel İSNAD Atıf Sistemine göre düzenlenmelidir.
İSNAD Dipnotlu Atıf Sistemi için tıklayınız.  
Arapça makalelerde Kaynakça’nın hem makalenin orijinal diliyle hem de latinize edilmiş haliyle verilmesi gerekir.

Yayın Etiği İlkeleri
Yayın Etiği, daha yüksek editoryal işleme standartları oluşturmak için yazarlar, hakemler ve yayıncılar adına dürüstlük konusunda ısrar eden bir öz-düzenleme mekanizması olarak tanımlanabilir. Yayın için etik standartlar, yüksek kaliteli bilimsel yayınları, halkın bilimsel bulgulara güvenini ve insanların fikirlerine itibar edilmesini sağlamak için mevcuttur.
• Dürüst araştırmacılar, intihal yapmaz.
• Kaynakları hatalı belirtmez.
• Çürütemeyecekleri itirazları gizlemezler.
• Karşıt görüşleri çarpıtmazlar.
• Verileri yok etmez veya gizlemezler.

Hakemli çalışmalar, bilimsel yöntemi destekleyen ve hayata geçiren çalışmalardır. Bu noktada yayın sürecine dahil olan tüm tarafların (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere uyması büyük önem taşımaktadır. Dergimiz, araştırma ve yayın etiği konusunda ulusal ve uluslararası standartlara bağlıdır. Basın Kanunu, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’ne uymaktadır. Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi, Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ) ve Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) tarafından yayınlanan Uluslararası Etik Yayıncılık İlkeleri’ni benimsemiştir. Ayrıca Türkiye Editörler Çalıştayı Kararlarına da uymayı taahhüt eder.
Basın Kanunu (Ulusal Mevzuat)
Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (Ulusal Mevzuat)
Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi (Ulusal Mevzuat)
Akademik Yayıncılıkta Şeffaflık ve En İyi Uygulama İlkeleri (Uluslararası Kriterler)
Türkiye Editörler Çalıştayı Kararları (Ulusal Kriterler)

Tekrar Yayın
Tekrar yayın, aynı makalenin veya büyük ölçüde benzer makalelerin birden fazla dergide yayınlanmasıdır. Editör bu tür makaleyi incelemeden geri gönderir. Bundan sonra editör, tekrar yayına teşebbüs eden yazara belli bir süre ambargo uygulayabilir, yazarın daha önce yayın yaptığı dergide (belki de önceki makaleyi yayınlayan derginin editörü ile eşzamanlı duyuru olarak) kamuoyuna bu durumu açıklayabilir veya bu tedbirlerin hepsini birlikte uygulayabilir.

Aynı çalışmanın birden fazla dergiye eşzamanlı olarak gönderilmesi
Yazarlar aynı makaleyi aynı anda birden fazla dergiye gönderemezler. Editör, olası eşzamanlı gönderimi öğrenirse, makaleyi alan diğer editör(ler)e danışma hakkını saklı tutar. Ayrıca editör, makaleyi incelemeden iade edebilir veya incelemeleri dikkate almadan reddedebilir veya bu kararı ilgili diğer editör(ler)le tartışarak alabilir ve yazarlardan belli bir süre makale başvurusu kabul etmemeye karar verebilir. Ayrıca yazarların işverenlerine yazabilir veya bu tedbirlerin hepsini birlikte hayata geçirebilir.

İntihali Engelleme Amaçlı Kontrol
Yazarlar, çalışmalarının orijinal olmasını sağlamalıdır ve yazarlar başkalarının çalışmalarını ve/veya sözlerini kullanmışlarsa, uygun şekilde atıf yapılmalıdır. Bildirilen çalışmanın niteliğini belirlemede etkili olan yayınlar da belirtilmelidir. İntihal, her türlü etik olmayan yayıncılık davranışını oluşturur ve kabul edilemez. Benzerlik raporu, iThencitace, Turnitin, intihal.net gibi üniversitelerin sağladığı benzerlik programlarından alınarak makale gönderimi sırasında yazar tarafından sisteme yüklenmelidir. Makalenin benzerlik oranının en fazla %20 oranında olması; başka bir çalışma ile yazarın kendi çalışmaları dahil benzerlik oranının en fazla %2 olması; açık erişimli yüksek lisans ve doktora tezlerinden üretilen çalışmalar için ise kendi tezi ile benzerlik oranının en fazla %5 olması gerekmektedir.

Sahtecilik
Araştırmaya dayanmayan veriler üretmek, sunulan veya yayınlanan eseri gerçek olmayan verilere dayandırarak düzenlemek veya değiştirmek, bunları rapor etmek veya yayımlamak, yapılmamış bir araştırmayı yapılmış gibi göstermektir.
Araştırma kayıtları ve elde edilen verileri tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan yöntem, cihaz ve materyalleri kullanılmış gibi göstermek, araştırma hipotezine uygun olmayan verileri değerlendirmeye almamak, ilgili teori veya varsayımlara uydurmak için veriler ve/veya sonuçlarla oynamak, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmektir.

Katılımcıların Kişisel Verilerinin Korunması
Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi, yasal olarak kamuya açık olmayan insan katılımcılarla ilgili kişisel veya hassas verileri veya materyalleri içeren tüm araştırmaların resmi etik incelemeye tabi olmasını şart koşar.

Etik İhlal Bildirimleri
Okurlar, Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi’nde yayınlanan bir makalede önemli bir hata ya da yanlışlık fark ettiklerinde ya da editoryal içerik ile ilgili (intihal, yinelenen makaleler vb.) herhangi bir şikâyetleri olduğunda is.tem@neu.edu.tr adresine e-posta göndererek bildirimde bulunabilir. Gelişmemiz için fırsat sağlayacağından başvuruları memnuniyetle karşılarız, hızlı ve yapıcı bir şekilde geri dönüş yaparız.

Düzeltme, Geri Çekme, Endişe İfadesi
Editörler, yayınlanan makalede, bulguları, yorumları ve sonuçları etkilemeyen küçük hatalar tespit edilirse düzeltme yayınlamayı düşünebilirler. Editörler, bulguları ve sonuçları geçersiz kılan büyük hatalar / ihlaller söz konusu olduğunda, makaleyi geri çekmeyi düşünmelidir. Yazarlar tarafından araştırma veya yayını kötüye kullanmaya yönelik olasılık söz konusu ise; bulguların güvenilir olmadığına ve yazarların kurumlarının olayı soruşturmadığına dair kanıtlar var veya olası soruşturma haksız veya sonuçsuz görünüyor ise, editörler endişe ifadesi yayınlamayı düşünmelidir. Düzeltme, geri çekme veya endişe ifadesi ile ilgili olarak COPE yönergeleri dikkate alınır.

Anket ve Mülakata Dayanan Çalışmaların Yayını
Dergimiz, bilimsel süreli yayıncılıkta etik güvence oluşturmak amacıyla, Yayın Etiği Komitesi’nin (COPE) “Dergi Editörleri için Davranış Kuralları ve En İyi Uygulama Rehber İlkeleri” ve “Dergi Yayıncıları için Davranış Kuralları” ilkelerini benimsemektedir. Bu kapsamda dergiye gönderilen çalışmalarda aşağıdaki hususlara uyulmalıdır:
1) Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için (etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
2) Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.

Özel Sayı Yayımlama Politikası
Dergimizde Yayın Kurulu'nun talebi üzerine yılda bir kez özel sayı yayımlanabilir. Özel sayıda yer alması için gönderilen makaleler önce Editöryal ön incelemeye tabi tutulur. Sonra derginin yazım kurallarına uygunluk açısından incelenir ve intihali önlemek için benzerlik tarama yapılır. Bu aşamalardan sonra çift taraflı körleme modelinin kullanıladığı akran değerlendirmesi sürecine alınır.

Editöryal Gizlilik Yükümlülüğü
Editörler, gönderilen tüm yazıları gizli belgeler olarak ele alır; bu, yazarların izni olmadan bir yazı hakkındaki bilgileri kimseye ifşa etmeyecekleri anlamına gelir. Makale inceleme sürecinde şu kişiler makalelere erişebilir: Editörler, Hakemler, Yayın Kurulu Üyeleri. Bir yazıyla ilgili ayrıntıların yazarların izni olmadan üçüncü bir şahsa iletilebileceği tek durum, editörün ciddi araştırma suistimalinden şüphelenmesidir.

Şikayet Prosedürü
Bu prosedür, dergimiz veya yazı kadromuzun sorumluluğunda olan içerik, prosedürler veya politikalarla ilgili şikayetler için geçerlidir. Şikayetler, iyileştirme için bir fırsat ve teşvik sağlayabilir ve hızlı, nazik ve yapıcı bir şekilde yanıt vermeyi amaçlıyoruz.
Şikâyet, dergimiz veya yazı işleri ekibimizin sorumluluğunda olan içerik, prosedürler veya politikalarla ilgili olmalıdır. Şikayetler doğrudan is.tem@neu.edu.tr adresine e-posta ile gönderilmelidir ve gizli olarak ele alınacaktır. Editör, şikayetlere anında yanıt verir. Editör, şikayetlerle ilgili COPE akış şemasında belirtilen prosedürü takip eder.
Şikayetler, editör ekibinin ilgili üyesi tarafından incelenir ve çözülemezse şu süreçler izlenir:
• Bu ilk yanıtın yetersiz olduğu düşünülürse, şikayetçi, şikayetinin derginin daha kıdemli bir üyesine iletilmesini talep edebilir.
• Şikayetçi hoşnut kalmazsa, şikayetler baş editöre iletilebilir.
• Mümkünse iki hafta içinde tam bir yanıt verilecektir.
COPE, bilimsel dergilerin editörleri için bir uygulama kodu yayınlar. Bu editörler, dergiler ve yayıncılarla olan anlaşmazlıkların çözümünü kolaylaştıracaktır ancak yalnızca derginin kendi şikâyet prosedürleri tükendikten sonra buraya başvuru yapılabilir.

İtiraz Süreci
Editörler ve hakemler tarafından yapılan değerlendirmelere dair ciddi itirazları memnuniyetle karşılıyoruz. Bilimsel içeriğini yanlış anladığımız için makalenizi reddettiğimizi düşünüyorsanız, lütfen is.tem@neu.edu.tr adresinden editör ekibimize bir itiraz mesajı gönderin. Bu aşamada makalenizin gözden geçirilmiş bir versiyonunu göndermeye çalışmayın. İtiraz mektubunuzu okuduktan sonra itirazınızın haklı olduğunu anlarsak, sizi makalenizin gözden geçirilmiş bir versiyonunu göndermeye davet edebiliriz. Böylece çalışmanız dış hakem sürecine tekrar gönderilir. Lütfen itiraz mektubuna mümkün olduğunca fazla ayrıntı ekleyin. Son olarak, her makale için yalnızca bir itirazı dikkate alabiliriz, bu yüzden lütfen itirazınızı net bir şekilde ortaya koymak için ayrıntılı şekilde mektubu yazmaya zaman ve çaba harcayın - bir şansınız var, bu yüzden onu iyi kullanın. Reddedilen makaleler üzerinde uzun süreli müzakerenin genellikle hem yazarlar hem de editörler için tatmin edici olmadığını gördük, bu nedenle aynı çalışma için birden fazla itirazı işleme almıyoruz.

Çıkar Çatışmaları
Çıkar çatışması, birincil bir çıkarla ilgili mesleki yargı, ikincil bir çıkardan (mali kazanç veya kişisel rekabet gibi) etkilenebildiğinde ortaya çıkar. Bir makaleyi nasıl ele alacağımıza dair en iyi kararı verebilmek için yazarların rekabet halindeki çıkarlarını bilmemiz gerektiğine ve makaleyi yayınlarsak okuyucuların da bunları bilmesi gerektiğine inanıyoruz.
Kişinin yaptığı işte çelişkiye düşmesine yol açacak, objektifliğini önemli oranda bozabilecek veya herhangi bir kişi ya da kuruluş lehine adil olmayan avantaj sağlayabilecek herhangi finansal ya da diğer tür çıkarlardır. Araştırmanın yürütülmesi ve makalenin hazırlanması sürecinde alınan tüm mali destek kaynakları ve sponsorların çalışmadaki rolü açıklanmalıdır. Finansman kaynağı yoksa bu da belirtilmelidir. Açıklanması gereken olası çıkar çatışması örnekleri arasında danışmanlıklar, maaş alımı, hibeler yer alır. Potansiyel çıkar çatışmaları mümkün olan en erken aşamada açıklanmalıdır.
Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi’in tarafsız incelemeyi sağlamak için editörlerden, çalışanlardan veya yayın kurulu üyelerinden gelen gönderileri ele almak için belirlenmiş bir süreci vardır. Bu tür gönderiler öncelikle başka dergilere yönlendirilir. Bunun mümkün olmaması halinde gönderinin sahibinin dergideki görevi askıya alınır. Bu gönderiler çift taraflı körleme sürecinde incelenir.
Editör, kendisinin veya aile üyeleri tarafından yazılmış makalelerle ilgili kararlarda yer almamalıdır. Ayrıca, böyle bir çalışma, derginin tüm olağan prosedürlerine tabi olmalıdır. Editör, yazarlar ve hakemler tarafından olası çıkar çatışmalarının ifşa edilmesiyle ilgili COPE yönergelerini uygulamalıdır.

Araştırma Etiği İlkeleri
Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi araştırma etiğinde en yüksek standartları gözetir ve aşağıda tanımlanan uluslararası araştırma etiği ilkelerini benimser. Makalelerin etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır.
• Araştırmanın tasarlanması, tasarımın gözden geçirilmesi ve araştırmanın yürütülmesinde, bütünlük, kalite ve şeffaflık ilkeleri sağlanmalıdır.
• Araştırma ekibi ve katılımcılar, araştırmanın amacı, yöntemleri ve öngörülen olası kullanımları; araştırmaya katılımın gerektirdikleri ve varsa riskleri hakkında tam olarak bilgilendirilmelidir.
• Araştırma katılımcılarının sağladığı bilgilerin gizliliği ve yanıt verenlerin gizliliği sağlanmalıdır. Araştırma katılımcıların özerkliğini ve saygınlığını koruyacak şekilde tasarlanmalıdır.
• Araştırma katılımcıları gönüllü olarak araştırmada yer almalı, herhangi bir zorlama altında olmamalıdırlar.
• Katılımcıların zarar görmesinden kaçınılmalıdır. Araştırma, katılımcıları riske sokmayacak şekilde planlanmalıdır.
• Araştırma bağımsızlığıyla ilgili açık ve net olunmalı; çıkar çatışması varsa belirtilmelidir.
• İnsan denekler ile yapılan deneysel çalışmalarda, araştırmaya katılmaya karar veren katılımcıların yazılı bilgilendirilmiş onayı alınmalıdır. Çocukların ve vesayet altındakilerin veya tasdiklenmiş akıl hastalığı bulunanların yasal vasisinin onayı alınmalıdır.
• Çalışma herhangi bir kurum ya da kuruluşta gerçekleştirilecekse bu kurum ya da kuruluştan çalışma yapılacağına dair onay alınmalıdır.
• İnsan öğesi bulunan çalışmalarda, “yöntem” bölümünde katılımcılardan “bilgilendirilmiş onam” alındığının ve çalışmanın yapıldığı kurumdan etik kurul onayı alındığı belirtilmesi gerekir.

Etik Beyan
İnsan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda etik kurallara uymalıdır.
Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi gerekir.
Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğraf vb. kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi gerekir.
Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi gerekmektedir.
Araştırma aşağıda listelenen alanlarda yapılmışsa çalışmanın ekinde “Etik Kurul İzni” yüklenmesi zorunludur.

Etik Kurul İzni Gerektiren Çalışmalar
Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar,
İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar.

Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi açık erişimli bir dergidir, dergi için herhangi bir ücret talep edilmez.
Yayımlanan metinleri için yazara ücret ödenmez.
Editör kuruluna ve hakemlere herhangi bir ücret ödenmez.
Çevirilerin tüm mali ve hukuki telif hakkı işlemleri makale yazarı tarafından yapılır.
Telif hakkı bedeli ve diğer türlü hiçbir ücret için makale yazarı/çeviri sahibine mali destek sağlanmaz.
Yazar, makalesini/çevirisini Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi’ne gönderdiği tarihten itibaren tüm mali, hukuki ve ilmi sorumluluğu kabul etmiş sayılmaktadır.

Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.