History Studies tarih alanında yapılan çalışmaları yayınlayarak bu alanda bir literatür oluşturmak amacıyla kurulmuş uluslararası nitelikte hakemli akademik bir dergidir ve akademisyenler, araştırmacılar ve lisansüstü öğrenciler için zengin ve kaliteli bir literatür sağlamayı hedeflemektedir.
Tarihin her alanı, tüm zaman ve mekanlar derginin konuları dahilindedir. Bu nedenle modern zamandan tarihin bilinen ilk zamanlarına varıncaya kadar olan kesitte cereyan eden siyasi, sosyal, askeri ve ekonomik gelişmeler bu dergide kendine yer bulmaktadır.
History Studies modern zamandan tarihin bilinen ilk zamanlarına varıncaya kadar olan kesitte cereyan eden siyasi, sosyal, askeri ve ekonomik gelişmeleri konu edinen makaleleri yayınlar.
History Studies’te yayınlanan makale türleri:
-Orijinal araştırma makaleleri
-Derleme makaleler
-Sempozyum Bildirisi olarak sunulmuş fakat yayımlanmamış bildiriler ve tezlerden üretilmiş makaleler (yayınlanma kararı alanın bu türdeki makalelerin tezden üretildiği bilgisi dipnotunda belirtilmelidir).
History Studies’e yazar/lar tarafından gönderilen tüm yazılar, editörler tarafından hakem değerlendirmesine yönelik ön değerlendirmeye tabi tutulur.
Editör onayından sonra en az iki bağımsız ve uzman hakem tarafından çift körleme yöntemi ile değerlendirilir.
History Studies’in içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır.
History Studies, kamuoyuna daha fazla küresel bilgi alışverişini destekler.
İlgili Dokümanlar:
Kaynak Gösterme Rehberi
Makale Yazım Şablonu
Telif Hakkı Devir Formu
Makale Ön Değerlendirme Formu
Örnek Ön Yazı Şablonu (Cover Letter)
History Studies, tüm paydaşlarından uluslararası akademik etik ilkelerini gönüllü olarak benimsemelerini ve uygulamalarını bekler. History Studies, tarih alanında uluslararası bilimsel bilgi birikimini desteklemek amacıyla kâr amacı gütmeyen ve açık erişimli yayın politikasını benimseyen uluslararası hakemli akademik bir dergidir. Yayıncı ve editörler History Studies’in sürekli olarak gelişimini sağlamayı bir sorumluluk olarak benimsemişlerdir.
1. History Studies, makaleleri yalnızca akademik içerik ve metodolojileri üzerinden değerlendirerek kabul ve ya reddeder. Makalelerin değerlendirilmesinde her türlü ön yargıdan uzak adil bir değerlendirme süreci taahhüt eder. Editoryal süreçlerin yürütülmesinde “COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors” kılavuzunda yer alan etik sorumlulukları benimser.
2. Editörler makaleleri yazarların etnik kimlik, uyruk, cinsiyet, inanç, kıdem, politik görüşüne ve kurumsal bağlantılarına bakmaksızın, dergi kapsamına uygunluğu, bilime ve literatüre katkı düzeyi gibi objektif kıstasları göz önünde bulundurarak değerlendirir.
3. History Studies, tüm makalelerin çift anonim hakem incelemesinden geçtiğini ve gelecekte de geçeceğini, etkili bir intihal kontrolü yapacağını, makalelerin orijinalliğini kontrol etmek için güvenilir bir benzerlik taramasından geçireceğini beyan eder.
4. Editörler, hakemler ve yazarlar arasında olası çıkar çatışmalarını engellemek için gerekli önlemleri alır ve meydana gelen çatışma durumlarında adil ve şeffaf bir süreç yöneteceğini taahhüt eder. (Bkz. Makale Değerlendirme ve Yayın Süreci)
5. History Studies, yayında suistimal durumunda, kendisine bildirilen ihbarları gizlilik içerisinde değerlendirerek, gerekli görüldüğü durumlarda (tekrar yayın ve aynı çalışmanın birden çok dergiye değerlendirilmek üzere gönderilmesi vb.) bir makale yayınlanmış olsa bile COPE Retraction Guidelines çerçevesinde geri çeker. History Studies, history@historystudies.net üzerinden her türlü suistimal beyanının kendisine iletilmesini memnuniyetle karşılar. İhbar edenin kimliğini gizli tutmayı etik bir ilke olarak benimser. İhbarları büyük bir ciddiyet ve titizlikle değerlendirir ve ihbar edene hızlı ve yapıcı bir biçimde dönüş yapar.
6. History Studies editörleri, yayınlanan makalelerdeki küçük hatalar için düzeltme, bulguları ve sonuçları geçersiz kılan büyük hatalar için geri çekme prosedürlerini yürütür ve bu süreçlerde COPE yönergelerini takip eder. Yayın sonrası fark edilen hata veya eksikliklerde, yayın tarihinden itibaren beş gün içinde editör kararı ile düzeltme yapılabilir. Daha eski tarihli yayınlar için ise düzeltme makalesi yayımlanır. Düzeltme talepleri yazardan, dergi editörlerinden veya üçüncü şahıslardan gelebilir. Düzeltme makalesi, orijinal makale ile referanslanarak bağlanır ve okuyuculara makalenin düzeltildiği bildirilir, bu düzeltme ilk sayıda yayımlanarak ayrı bir DOI ile sunulur.
7. History Studies, tüm paydaşlarını ve verilerinin gizliliğini koruyacağını beyan eder. Makale değerlendirme sürecinde yalnızca editörler ve yayın kurulu üyeleri, yazarın kimliğini görebilir. Hakemler de dahil olmak üzere üçünü şahıslar hiçbir şekilde yazar/yazarların kimliğine ulaşamaz.
8. Dergi yayıncısı/sahibi dahil olmak üzere hiçbir kişi ve hükümet dahil olmak üzere hiçbir kurum editörlerin bağımsız karar almasını engelleyemez, her türlü ön yargıdan uzak adil bir değerlendirme sürecine müdahale edemez.
9. History Studies, yazarlık ve katkı beyanı konusunda (ICMJE) önerilerini benimsemektedir. Yazar/Yazarlar makalede yapay zekâ araçlarını kullanmışsa bunu teşekkür kısmında beyan etmelidirler.
10. History Studies'de yayınlanan çalışmalar Creative Commons Atıf-Ticari Olmayan 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) olarak lisanslıdır. Creative Commons Atıf-Ticari Olmayan 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) lisansı, eserin ticari kullanım dışında her boyut ve formatta paylaşılmasına, kopyalanmasına, çoğaltılmasına ve orijinal esere uygun şekilde atıfta bulunmak kaydıyla yeniden düzenleme, dönüştürme ve eserin üzerine inşa etme dâhil uyarlanmasına izin verir.
Kaynaklar:
https://publicationethics.org/files/u2/Best_Practice.pdf
https://doaj.org/apply/transparency/
https://publicationethics.org/node/19881
https://publicationethics.org/sites/default/files/retraction-guidelines-cope.pdf
https://publicationethics.org/postpublication
https://publicationethics.org/peerreview
https://www.icmje.org/recommendations/browse/roles-and-responsibilities/defining-the-role-of-authors-and-contributors.html
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.tr
Ücretsiz