GEREKLİ DOSYALAR (Sisteme Yüklenmesi Gereken)
Makale Şablonu (İndirmek için Tıklayınız)
Telif Hakkı Devir Formu (İndirmek için Tıklayınız)
Başvuran Bilgileri Dosyası (İndirmek için Tıklayınız)
KURALLAR
- Makalenin tüm kısımları için makale şablonu kullanılmalıdır, böylelikle yazarın sayfa düzenleme ve biçimlendirme işlemleri asgari düzeye indirilmiştir.
- Yazılar daha önce başka bir yerde yayımlanmış ya da başka bir yerde yayım için değerlendirmeye sunulmuş olmamalıdır.
- Dergiye gönderilecek yazılar özler, dipnotlar ve referanslar 30 sayfayı geçmemelidir.
- Derginin kabul ettiği diller Türkçe ve İngilizcedir.
- Özetler boşluklar dahil 1600 karakteri geçmemelidir.
- Yazı özetinin altında yazının temel konusunun göstergesi olabilecek ve o alanda kullanılan bilimsel dilde kabul görmüş, sayıları 3 ile 8 arasında değişen anahtar sözcük (keywords) verilmelidir.
- Tüm yazılar APA 6 yayın kılavuzunda belirtilen kurallara uygun olarak editöre gönderilmelidir. Kılavuza uygun yazılmamış yazılar değerlendirmeye alınmaz.
- Değerlendirme okumalarındaki nesnelliği korumak için metnin başında yazar bilgileri ve diğer bilgiler için Başvuran Bilgileri Dosyası sitemden indirilip doldurularak docx formatında makaleyle birlikte sisteme yüklenmelidir
Makalenin Başlığı
- Yazının başlığı boşluklar dahil 150 karakteri geçmemelidir. (Makaleyi İnceleyen hakemlerin isteği üzerine bu kural esnetilebilir)
- Eğer makale temel dili Türkçe ise ilk başlık kısmı Türkçe hemen altındaki başlık kısmı ise İngilizce doldurulmalıdır.
Öz (Abstract)
- Özetler boşluklar dahil 1600 karakteri geçmemelidir.
- Eğer makale temel dili Türkçe ise ilk özet kısmı Türkçe hemen yanındaki özet kısmı ise İngilizce doldurulmalıdır.
- Yazı özetinin altında yazının temel konusunun göstergesi olabilecek ve o alanda kullanılan bilimsel dilde kabul görmüş, sayıları 3 ile 8 arasında değişen anahtar sözcük (keywords) verilmelidir.
- Özlerde; amaç, yöntem, bulgular ve sonuç bilgilerinin yer almasına özen gösterilmelidir.
- Özler içerisinde atıfta bulunulmamalı ve kısaltma kullanılmamalıdır.
Ana Metin ve Bölüm Başlıkları
- Ana metin için indirilmiş olan şablon için hazırlanan Stiller kısmındaki Normal seçilmelidir.
- Makale bölüm başlıkları GİRİŞ te dahil olmak üzere numaralandırılmalı sadece Kaynakça kısmı numaralandırılmalıdır. 1.GİRİŞ, 2.YÖNTEM … 5.SONUÇ, KAYNAKÇA
- Alt Başlıklar da 1.1. , 1.2. şeklinde ilgili bölüm başlığıyla ilişkilendirilerek
Tablo ve Şekiller
- Tablo, Şekil vb verilen materyalin üstünde açıklaması yazmalı. Materyal ile ilgili kaynak kullanılacaksa altında da kaynak yazmalıdır.
Alıntılar
- Metin içinde kısa alıntılar çift tırnak içinde verilmeli, alıntının içinde tırnak işareti kullanılması gerekmesi durumunda ise tek tırnağa başvurulmalıdır.
- Direkt alıntılarda tırnak işareti kullanılmadığı takdirde sistem intihal olarak algılamaktadır.
- Yazarlarımızın bu konuda özen göstermesi değerlendirme sürecinin daha kısa sürede başlatılabilmesi için önem taşımaktadır.
- Kitap, dergi, gazete, film ve program adları metin içinde italik yazılmalıdır. Sayılar metin içinde tutarlı olmak koşuluyla harf veya rakamla belirtilebilir. Türkçe metinlerde tarih belirtilirken önce gün, sonra ay yazılmalıdır.
Kaynakların Düzenlenmesi
- Dergiye gönderilen tüm yazıların metin içi referansları ve kaynakçaları APA sistemine uygun olarak düzenlenmeli, kaynak olarak Publication Manual of the American Psychological Association'ın altıncı baskısı kullanılmalıdır.
- Metin içinde yapılan tüm göndermeler, yine metnin içinde, sırasıyla yazarın soyadı, tarih ve eğer alıntı yapılmışsa sayfa numarası yazılarak belirtilmelidir (Barthes, 1975, s. 104). Aynı kaynaklara yapılan diğer göndermelerde de aynı yöntem uygulanmalı, “age.” gibi ibareler kullanılmamalıdır.
- Gönderme yapılan eser iki yazarlı ise, her iki yazarın da soyadları belirtilmeli (Lipovetsky ve Charles, 2004); yazarlar ikiden fazlaysa, ilk yazarın soyadından sonra “ve diğerleri” anlamında “vd.” ibaresi kullanılmalı (Jenkins vd., 2009); birden fazla kaynağa yapılan göndermeler ise noktalı virgülle ayrılmalıdır (Alemdar, 1999; Oskay, 1994).
- Aynı yazarın aynı yılda yaptığı çalışmalar için “a, b, c” ibareleri kullanılmalı (Cassetti, 2011a) ve bu ibareler metin içinde ve kaynakçada aynı olmalıdır.
- İkincil bir kaynak söz konusu ise metin içi referans, alıntı yapılan yazarın adının metinde geçip geçmemesine göre (aktaran Elsaesser, 2004, s. 82) veya (Musser’den aktaran Elsaesser, 2004, s. 82) şeklinde düzenlenmelidir.
- Kaynakçada yalnızca metinde gönderme yapılan kaynaklara tam künyeleri ile yer verilmeli ve türleri dikkate alınmaksızın tüm kaynaklar yazar soyadı ve yıla göre düzenlenmelidir.
KİTAP
Tek Yazarlı Kitap
Eco, U. (1989). Foucault’s pendulum (2. baskı). San Diego: Harcourt Brace Jovanovich.
Tek Yazarlı Çeviri Kitap
Wacquant, L. (2011). Kent Paryaları: İleri Marjinalliğin Karşılaştırmalı Sosyolojisi. (M. Doğan, Çev.). İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi.
İki ve Daha Fazla Yazarlı Kitap
Eco, U. ve Dixon, R. (2012). Inventing the enemy and other occasional writings. Boston: Houghton Mifflin Harcourt.
Eco, U., Martini, C. M., Proctor, M. ve Cox, H. (2012). Belief or nonbelief? A confrontation. New York: Skyhorse Pub.
Derleme Kitap
Bottomore, T. ve Nisbet R. (Ed.). (2002). Sosyolojik Çözümlemenin Tarihi. Ankara: Ayraç.
Kitapta Bölüm/Makale
Giddens, A. (2002). Pozitivizm ve Eleştiriciler. (L. Köker, Çev.). T. Bottomore ve R. Nisbet, (Ed.), Sosyolojik Çözümlemenin Tarihi içinde (243-291). Ankara: Ayraç.
MAKALE
Basılı Dergide Makale
Eco, U. ve Pezzini, I. (1982). La sémiologie des Mythologies. Communications, 36(1), 19–42.
Çevrimiçi Dergide Makale
Caoduro, E. ve Baschiera, S. (2015). Retro, Faux-vintage and Anachronism: When Cinema Looks Back. Necsus. Bahar 2015. Erişim 8 Mart 2016, http://www.necsus-ejms.org/retro-faux-vintage-and-anachronism-when-cinema-looks-back/
DİĞER KAYNAKLAR
Yayınlanmamış Tez
Pinto, A. (2012). Les salles de cinéma d'art et essai: Sociologie d'un label culturel entre marché et politique publique. Yayınlanmamış doktora tezi, Picardi Jules Verne Üniversitesi.
Gazete Yazısı
Charrel, M. (5 Mart 2016). L’Union européenne doit se repenser d’urgence. Le Monde. 4.
Çevrimiçi Gazete Yazısı
Charrel, M. (5 Mart 2016). L’Union européenne doit se repenser d’urgence. Le Monde. Erişim 7 Mart 2016, http://www.lemonde.fr/idees/article/2016/03/05/aveuglements-europeens_4877082_3232.html
Gazete Haberi (yazar adı yoksa)
Réforme du code du travail : Manuel Valls promet des « améliorations ». (6 Mart 2016). Le Monde. Erişim 07 Mart 2016, http://www.lemonde.fr/politique/article/2016/03/06/loi-travail-manuel-valls-promet-des-ameliorations_4877336_823448.html