Güncel Sayı

Cilt: 11 Sayı: 1, 30.06.2024

Yıl: 2024

Araştırma Makaleleri

Derleme Makaleler

 Pamukkale Üniversitesi İşletme Araştırmaları Dergisi, ulusal ve uluslararası düzeyde akademik araştırmaları yayımlamayı ve bilime katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Dergi, açık erişimli bir dergi olup bilim insanlarına ve okurlara kolay ve sınırsız erişim sağlamayı amaçlamaktadır. Dergi yılda iki sayı olarak yayım yapmayı amaçlamaktadır.

Pamukkale Üniversitesi İşletme Araştırmaları Dergisi (PIAR), uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, iktisadi ve idari bilimler alanlarında, özellikle kamu sektörü ve özel sektör işletmeleri ve yönetimi alanlarında yapılan araştırma ve teorik makaleleri kapsamakta olup bilim insanlarının hizmetine sunmayı amaçlamaktadır.

GENEL KURALLAR

1. Pamukkale Üniversitesi İşletme Araştırmaları Dergisi (PIAR), sadece Türkçe ve İngilizce makaleler yayımlanmaktadır. Gönderilen makalelerde Türkçe “Öz” ve İngilizce “Abstract” bulunmalıdır.
2. Yayına gönderilen makalelerin başka bir dergide yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olması gerekmektedir.
3. Dergide değerlendirilmesi istenen çalışmalar dergi yazım kurallarında belirtilen koşullara uygun olarak Dergipark (https://dergipark.org.tr/tr/pub/piar) üzerinden yüklenmelidir. İlk defa makale gönderimi için Makale Gönder butonu seçilerek gerekli adımların takibi ile makalenin ve gerekli diğer bilgi ve belgelerin sisteme yüklenmesi gerekir.
4. Sisteme yüklenen bütün dosyalarda yazar veya yazarların ad–soyad, kurum, e-posta ve ORCID bilgilerine yer verilmelidir. Yazar ya da yazarlarla ilgili bu bilgiler, dergi editörlüğü tarafından kör hakemlik prensipleri çerçevesinde değerlendirme sürecinde temizlenecektir.
5. Eğer makale herhangi bir tez ya da başka bir bilimsel çalışmadan türetilmişse, bunun makalenin ilk sayfasında makale başlığına verilecek bir dipnotta gösterilmesi gereklidir.
6. Makaleler Microsoft Office Word 2010 ve üzeri bir versiyonda hazırlanarak göndermelidirler.
7. Yazarların sisteme yükledikleri makalelerini iThenticate, intihal.net veya Turnitin gibi benzerlik programları ile analiz ederek analiz raporunu sisteme yüklemeleri gerekmektedir. İntihal oranının %20’den az olması beklenir.
8. Makalelerde yer alan analizlerde kullanılan veri setleri, analiz çıktıları ve verilerin paylaşılmasına engel teşkil eden yasal gerekçeler var ise bunu gösterir belgeler başvuru aşamasında sisteme yüklenmelidir. Yazarlar yükledikleri veri setleri ya da analiz çıktılarının denetime tabi tutulabileceğini peşinen kabul ederler.
9. Dergide yayımlanmak üzere gönderilecek çalışmaların her şey dâhil olmak üzere en fazla 25 (yirmi beş) sayfa olması gerekmektedir.
10. Sayfa düzeni, A4 ebadında; Üst: 3 cm, Alt: 3 cm, Sol: 2,5 cm, Sağ: 2,5 cm, Üstbilgi: 1,25 cm, Altbilgi:1,25 cm şeklinde olmalıdır.
11. Dergide yayımlanmak üzere gönderilecek makalelerde Palatino Linotype (yüklü değilse Times New Roman) yazı tipi kullanılmalıdır.
12. Kabul edilen makalelerin yayınlanabilmesi için dergi sistemi üzerinde bulunan Telif Hakkı Formunun sorumlu yazar tarafından imzalanarak sisteme yüklemesi gerekmektedir.
13. Bu yönergede yer almayan herhangi bir şekil koşulu üzerinde değerlendirme yapmak gerekiyorsa düzeltme yapılmasını isteme yetkisi Yayın Kurulu’na aittir.

ANA METİN YAZIM KURALLARI
1. Makalede Palatino Linotype yazım stili kullanılmalıdır. Bu stil yoksa, times new roman kullanılabilir. Makalenin ilk sayfası aşağıdaki sıra ve kurallar doğrultusunda hazırlanmalıdır:
Makalenin Adı: Boyutu 12 punto, kalın, ortalı, öncesi 12 nk sonrası 6 nk aralık, kelimelerin ilk harfi büyük ve en fazla on iki (12) kelimeden (APA style) meydana gelmelidir.
Yazar isimleri: Boyutu 11 punto, ortalanmış, öncesi 0 nk ve sonrası 6 nk aralık olmalı, unvan kullanılmamalıdır. Soyadın tamamı büyük harf olmalı ve devamında kurum bilgileri, e-posta adresleri ve ORCID numaraları yazılmalıdır. 
Türkçe Öz: Metin satırbaşı girintisi olmaksızın (boyutu 9 punto, öncesi ve sonrası 0 nk, italik, iki yana yaslı, tek aralık), çalışmanın konusu, amacı, metodolojisi ve kayda değer bulgular içermeli ve en az 100 en fazla 180 kelime barındırmalıdır.
Anahtar kelimeler: Boyutu (9 punto, kalın, önce ve sonra 6 nk aralık) başlığının hemen yanına en az 3 en fazla 5 adet yazılmalıdır.
Jel Kodları: Boyutu (9 punto, kalın, italik, önce ve sonra 6 nk aralık) İşletme ve ekonomi ile ilgili çalışmalarda JEL kodu verilmesi zorunludur. (https://www.aeaweb.org/econlit/jelCodes.php)
İngilizce başlık (title): Boyutu 12 punto, kalın, ortalı, yalnızca ilk kelimenin ilk harfi büyük, öncesi 0 nk, sonrası 6 nk aralık olmalıdır.
Abstract: Satırbaşı girintisi olmaksızın (boyutu 9 punto, öncesi ve sonrası 0 nk, italik, iki yana yaslı, tek aralık) Türkçe özet metin ile aynı içerikte olmalıdır.

Gönderilen makale İngilizce yazılmışsa sıralama: Makale Adı (İngilizce)-Yazar Bilgileri- Abstract- Keywords-JEL Codes- Makale Adı (Türkçe)- Öz (Türkçe)- Anahtar kelimeler (Türkçe)- Jel Kodları şeklindedir.

2. Ana metnin tamamı başlıklar da dâhil olmak üzere GİRİŞ kısmından itibaren 11 punto olmalı ve tek satır aralığı kullanılmalıdır. Girişten itibaren numara verilmelidir (1. GİRİŞ).
3. Makale içindeki başlıklar numaralandırılmalıdır. Ana başlıkların tamamı büyük harf, 11 punto, kalın, sola dayalı, öncesi ve sonrası 6 nk aralıkta olmalıdır. Alt başlıklarda her bir kelimenin ilk harfi büyük, diğerleri küçük olmalıdır.
       Örnek:
       1. GİRİŞ
       2. ÖRGÜTSEL DESTEK
       2.1. Örgütsel Desteğin Özellikleri

4. Paragraflar, satır başı girintisi kullanılmaksızın 11 punto, her iki yana yaslı, öncesi 0 ve sonrası 6 nk aralıkta olmalıdır.
5. Metin içerisinde yer alacak olan tablo, şekil ve grafiklerin her birinin sayfa kenar marjlarını taşmayacak şekilde (sayfa marjlarından küçük ise sayfa ortalanmalı) ve kendi içinde birbirini izleyecek şekilde (nümerik) başlık numarası verilerek başlıklandırılması gerekmektedir.
6. Tablo, grafik ve şekil içerisindeki metnin yazı tipi boyutu 9 puntodan küçük, 11 puntodan büyük olamaz.
7. Tablo başlıkları tablonun üstünde olmalı ve tablo ile aynı hizadan başlamalıdır. Tablo başlıklarının “Tablo 1. Tablo “içeriğine uygun başlık” şeklinde oluşturulması gerekmektedir.

Örnek
Tablo 1
. Örgütsel Destek Boyutları ve Faktör Yükleri

Örgütsel Destek
1-Önemsenme
 2-Kurum Toleransı
1. Çalıştığım kurum benim iyiliğime önem verir.
,83,87
2. Çalıştığım kurum hedef ve değerlerimi kesinlikle dikkate alır.
,90,84

Kaynak:  Serinkan, 2021: 15

8. Şekil ve grafik başlıkları altta olmalıdır. Metin içinde yer alacak olan tablo, şekil ve grafiklerin kaynaklarının metin içi kaynak gösterim kurallarına uygun şekilde tablo, şekil ve grafiklerin altında yer alması gerekmektedir. Örnek: Kaynak: DPT, 1988: 125
9. Makale içerisinde ondalık kesirler virgül ile ayrılmalı, kullanılan denklemler numaralandırılmalı bu numaralar parantez içinde sayfanın en sağında yer almalıdır. Matematiksel ifadelerde MS Word’un Denklem Düzenleyicisi’nden yararlanılmalı, resim olarak yapıştırılmamalıdır.
10. Metinde imla kurallarına dikkat edilmelidir. Türk Dil Kurumu imla kuralları geçerlidir. Örneğin Türk Dil Kurumu, “İnternet” sözcüğünü özel isim kabul ettiğinden Türkçe yazılarda bu sözcük özel isim dil kurallarına (İnternet) uygun olarak kullanılmalıdır.
11. İnternet kaynaklarında yazar veya kurum ismi bulunmuyorsa, bu kaynaklar, kaynakçada yazarı belirli kaynaklar sıralaması sona erdikten sonra «İnternet Kaynakları» başlığı altında, erişim tarihleri esasına göre sıralanmalıdır.

Metin İçi Atıf ve Dipnot Yazım Kuralları:

Dergimizde atıf ve kaynak göstermede, APA 7. Stil (American Psychological Association 7th ed.) tercih edilmektedir. (https://apastyle.apa.org)

1. Pamukkale Üniversitesi İşletme Araştırmaları Dergisi, sadece Metin içi atıf sistemi kullanılmalıdır ve atıflarda yazar soyadı, tarih ve sayfa numaralarının verildiği referans sistemi tercih edilmelidir (Örn: Clegg, 1997: 53).
2. İkiden fazla yazarı olan kaynaklara atıflarda ilk yazarın soyadı ve "vd." ibaresi kullanılmalıdır (Örn: Morgan vd., 1994: 75).
3. Aynı parantez içerisinde birden fazla kaynak kullanılıyorsa, kaynaklar noktalı virgül (;) işareti ile ayrılmalıdır (Örn: Hassard ve Parker, 1994: 125; Boje, 1996: 146).
4. Bir yazarın aynı yılda yayımlamış olduğu çalışmadan verilen alıntılarda, alıntıların a ve b şeklinde ayrıştırılması gerekmektedir. (Örn: Kazgan, 2016a: 125; Kazgan, 2016b: 256).
5. Metin içinde, bir çalışmanın tamamından bahsediliyorsa, atıfta sayfa no verilmeyebilir.
6. Metin içerisinde açıklanmak istenen kimi hususlarla ilgili açıklamalar sayfa altı dipnotu şeklinde belirtilebilir. Dipnotlar nümerik iki yana yaslı tek satır aralığı ve 9 punto olmalıdır.

KAYNAKÇA YAZIM KURALLARI
1. Kaynakça Palatino Linotype, 11 punto, tek satır aralığı kullanılmalı, iki yana yaslı olmalıdır.
2. Kaynak gösteriminde sayfa altı dipnot (footnote) ya da son not (endnote) tercih edilmemelidir.

Makale örnekleri:
Yazar Soyad, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). “Makale adı”. Derginin Adı, Cilt (Sayı), Sayfalar.

Yabancı dilde yazılan tek yazarlı makale:
Ahmed, W. A. (2016). The dynamic linkages among sector ındices: The case of the Egyptian stock market, International Journal of Economics and Finance, 8(4), 23-38.

Yabancı dilde yazılan iki yazarlı makale: Yazarlar “&” ile ayrılmalıdır.
Blesa, A. ve Ripollés, M. (2008). The influence of marketing capabilities on economic ınternational performance. International Marketing Review, 25(6), 651-673.

Yabancı dilde yazılan ikiden fazla yazarlı makale: Önceki yazarlar virgül ile son yazar ise “&” ile ayrılmalıdır
Peterson, S. J., Luthans, F., Avolio, B. J., Walumbwa, F. O., & Zhang, Z. (2011). Psychological capital and employee performance: A latent growth modeling approach. Personnel Psychology, 64, 427-450.

Türkçe yazılan tek yazarlı makale:
Mücevher, M. H. (2021). Yönetimde ahlâk ve maneviyata yönelik bir öneri. Pamukkale Üniversitesi İşletme Araştırmaları Dergisi, 8(1) , 82-100.

Türkçe yazılan iki yazarlı makale: “ve” ile ayrılmalıdır.
Işık İnan, Ö. ve Serinkan, C. (2020). Liderlik yaklaşımları ve spor yönetiminde liderlik. Pamukkale Üniversitesi İşletme Araştırmaları Dergisi, 7(2), 308-332.

Türkçe yazılan ikiden fazla yazarlı makale: Önceki yazarlar virgül son yazar “ve” ile ayrılmalıdır.

Akkuş, D. B. , Najımudınova, S. ve Gül, H. (2021). Psikolojik sermayenin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisinde iş-yaşam dengesinin aracılık rolü: Bir araştırma. Pamukkale Üniversitesi İşletme Araştırmaları Dergisi, 8(1), 27-46.

Kitap örnekleri:
Yazar Soyad, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Kitap adı.  Yayınevi.
Yazar isimlerinin ayrılması hususu makale gösterimindeki kuralların aynısıdır.

Tek Yazarlı İngilizce kitap
Yukl, G.(2013). Leadership in organizatoions, (8th ed.). Pearson Education

İki Yazarlı İngilizce kitap
Griffin R. W., & Pustay M. W. (1996). International business: A Managerial Perspective, Addison-Wisley Publishing Company.

İkiden fazla Yazarlı İngilizce kitap
Wilson, B. A., Alderman, N., Burgess, P. W., Emslie, H. C., & Evans, J. J. (1996). The behavioural assessment of the dysexecutive syndrome. Thames Valley Test Company.

İkiden Fazla Yazarlı İngilizce Kitap Bölümü
Aron, L., Botella, M., & Lubart, T. (2019). Culinary arts: Talent and their development. In R. F. Subotnik, P. Olszewski-Kubilius, & F. C. Worrell (Eds.), The psychology of high performance: Developing human potential into domain-specific talent (pp. 345–359). American Psychological Association. https://doi.org/10.1037/0000120-016

Tek Yazarlı Türkçe kitap
Şencan, H. (2005). Sosyal ve davranışsal ölçümlerde güvenirlik ve geçerlilik. Seçkin Yayıncılık.

İki Yazarlı Türkçe kitap
Ülgen, H., ve Mirze S. K. (2004). İşletmelerde stratejik yönetim, Literatür yayınları.
İkiden fazla Yazarlı Türkçe kitap
Marangoz, M., Kara, E., Yılmaz, H. ve Demirağ F. (2022). Sanayinin dönüşümü ve evreleri. Marangoz M. ve Özkoç H., (Ed.), Endüstri 4.0 ve işletme yönetimi (ss. 1-28). Beta Basım Yayın ve Dağıtım.

Tez Örnekleri:
Yazar Soyad, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Tez başlığı [Yüksek lisans tezi / Doktora tezi]. Üniversitenin / Kurumun Adı.

Tülü, M. (2019). Örgütsel politika algısı, iş yaşamında yalnızlık ve örgütsel yabancılaşma ilişkisine yönelik bir araştırma [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Pamukkale Üniversitesi.

Harris, L. (2014). Instructional leadership perceptions and practices of elementary school leaders [Unpublished doctoral dissertation]. University of Virginia.

Konferans-Sempozyum Örnekleri:
Yazar Soyad, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl, Gün, Ay). Bildirinin adı [Konferans Sunumu]. Sempozyum/Konferans Adı, Sempozyum / Konferansın gerçekleştiği şehir, Ülke.

Evans, A. C., Jr., Garbarino, J., Bocanegra, E., Kinscherff, R. T., & Márquez-Greene, N. (2019, August 8–11). Gun violence: An event on the power of community [Conference presentation]. APA 2019 Convention, Chicago, IL, United States.

Serinkan, C., ve Boz N. (2019, 17-20 Ekim). Pamukkale üniversitesindeki akademik personelin örgütsel muhalefet algılarının belirlenmesine yönelik bir araştırma [Kongre sunumu]. IV. Uluslararası Girişimcilik, İstihdam ve Kariyer Kongresi, Bodrum, Türkiye.

Dergide yayınlanan konferans bildirisi
Yazar Soyad, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Bildirinin adı. Sempozyum/Konferans Adı, Ülke, Cilt(Sayı), Sayfa Aralığı. DOI

Duckworth, A. L., Quirk, A., Gallop, R., Hoyle, R. H., Kelly, D. R., & Matthews, M. D. (2019). Cognitive and noncognitive predictors of success. Proceedings of the National Academy of Sciences, USA, 116(47), 23499–23504. https://doi.org/10.1073/pnas.1910510116

Aksel, İ., Serinkan, C., Kızıloğlu M., & Aksoy, B. (2013). Assessment of teachers’ perceptions of organizational citizenship behaviors and psychological empowerment: An empirical analysis in Turkey. Procedia-Social and Behavioral Sciences (89), 69–73. https://doi.org/10.1016/j.sbspro.2012.06.600


İnternet örnekleri:

Haber Sitesindeki web sayfası
Yazar Soyad, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl, Ay Gün). Başlık. Kurum Adı. URL

Toner, K. (2020, September 24). When Covid-19 hit, he turned his newspaper route into a lifeline for senior citizens. CNN. https://www.cnn.com/2020/06/04/us/coronavirus-newspaper-deliveryman-groceries-senior-citizens-cnnheroes-trnd/index.html

Kaya, İ. (2017). Content Marketing/İçerik Pazarlama. Pazarlama Bi’tanedir. http://pazarlamabitanedir.blogspot.com/2017 (Erişim Tarihi: 02.06.2022).

Bir kurumun web sayfası
Kurumun Adı. (Yıl). Başlık. URL
Kamuyu Aydınlatma Platformu. (2022). BIST Şirketler. https://www.kap.org.tr/tr/bist-sirketler (Erişim Tarihi: 01.12.2023).

National Institute of Mental Health. (2018, July). Anxiety disorders. U.S. Department of Health and Human Services, National Institutes of Health. https://www.nimh.nih.gov/health/topics/anxiety-disorders/index.shtml 

Yayımlanma tarihi olmayan web sayfası (n.d.: no date) (t.y.: tarih yok)
U.S. Census Bureau. (n.d.). U.S. and World population clock. U.S. Department of Commerce. Retrieved January 9, 2020. https://www.census.gov/popclock/

TÜİK, Türkiye İstatistik Kurumu. (t.y.). Sanayi üretim endeksi (Ekim 2023). https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Sanayi-Uretim-Endeksi-Ekim-2023-49707 (Erişim Tarihi: 11.12.2023)

APA 7 stilinde aradığınız atıf/kaynakça biçimi ve daha fazla bilgi için aşağıdaki bağlantılardan yardım alabilirsiniz.
https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/examples


ETİK İLKELER VE YAYIN POLİTİKASI

Etik İlkeler / Ethical Principles

Dergide yayımlanmak üzere gönderilen makaleler, araştırma ve yayın etiği kurallarına uygun olarak hazırlanmış olmalıdır. Pamukkale Üniversitesi İşletme Araştırmaları Dergisi yayın etiği konusunda COPE (Committee on Publication Ethics) tarafından belirlenen yayın etiği ilke, standart ve tavsiyelerini gözetmektedir.
Pamukkale Üniversitesi İşletme Araştırmaları Dergisine yüklenen çalışmaların her türlü hakkı, yazarlar tarafından dergiye devredilmiştir. Bu işlem için yazardan bir imza ve onay bilgisi-belgesi istenmez. Dergide yayımlanan çalışmaların bilimsel, içerik, dil, hukukî ve etik sorumlulukları yazar/yazarlarına aittir.
Dergi bünyesinde değerlendirmeye alınan çalışmalarda, dergimiz sorumlu (yazışılan) yazarı muhatap alır, diğer yazarlarla bir ilişki içerisinde bulunmaz ve sorumlu yazar dışındaki kişilere bilgi vermek zorunda değildir.
Yayın etiği kapsamında tüm paydaşların özetle aşağıdaki etik sorumlulukları taşıması beklenmekte olup, her türlü etik vakası COPE kuralları gereğince değerlendirmeye tabi tutulacaktır.
Editörlerin Görev ve Etik Sorumlulukları
Yayın ve Sorumluluk Kararı: Pamukkale Üniversitesi İşletme Araştırmaları Dergisinin (PIAR) baş ve alan editörleri, yayınlanmak üzere gönderilen makalelerden hangilerinin derginin amaç ve yayın politikalarına uygun olup yayınlanması gerektiğine karar vermekten sorumludurlar. Editörler ayrıca, dergiye gönderilen makalelerden hangilerinin telif hakkı ihlali ve intihal ile ilgili politikalara yönelik karar verilmesinden sorumludur. Editör, derginin içerik ve yayın kalitesinden sorumludur ve bu bağlamda yayın kararı verilirken hakemler ile müzakere edebilme hakkına sahiptir. Editör, adil ve hakkaniyete uygun bir hakem ve değerlendirme süreci sağlar. Pamukkale Üniversitesi İşletme Araştırmaları Dergisi editörü, okuyucu ve yazarların ihtiyaçlarına cevap vermek için çaba gösterir.
Tarafsızlık: Pamukkale Üniversitesi İşletme Araştırmaları Dergisine gönderilen makaleler daima, herhangi bir önyargı olmaksızın tamamıyla açık, şeffaf, bilimsel ve objektif kriterler doğrultusunda değerlendirilir. Metinler yazarların ırkı, rengi, cinsiyeti, dini inancı, etnik kökeni, milliyeti ve siyasi görüşü göz önüne alınmaksızın, sadece entelektüel ve bilimsel değerler çerçevesinde değerlendirilir.
Gizlilik: Baş editör, editör yardımcısı, alan editörleri ve yayın kurulu, teslim edilen metinlerle ilgili bilgileri; makalenin yazarları, hakemler ve yayıncı dışında hiç kimseye ifşa etmez. Dergiye gönderilen bir makale ile ilgili herhangi bir bilgi, editör tarafından yayın kurulu, hakemler ve dergi sahibi dışında başka bir kimseyle paylaşılmaz.
İntihal Taraması: Editörler, yazarlar tarafından derginin sistemine makale gönderilirken telif formunun imzalanmış olmasını kontrol ederler. Ayrıca çalışmanın intihal raporunun yüklenmiş olmasını kontrol etmekle yükümlüdürler. Bu formların olmaması durumunda, yazarlardan bu belgelerin tamamlanmasını isterler. İntihal taramasını editör kendisi de yapabilir. İntihal oranı %20’den yüksek olan çalışmaları yazarlara iade edebilir.


Editörlerin uymayı taahhüt ettiği diğer etik ilkeler şunlardır:
• Editörler; yazar, hakem veya okuyuculardan gelen şikâyetleri dikkatlice inceleyerek aydınlatıcı ve açıklayıcı bir şekilde yanıt vermekle yükümlüdür.
• Dergi sahibi, yayıncı ve diğer hiçbir politik ve ticari unsur, editörlerin bağımsız karar almalarını etkilemez.
• Editörler, yayınlanmamasına inandıkları makaleleri iade edebilirler.
• Ret gerekçelerini (Derginin konusu ile ilgili olmayışı, Yazılış-içerik-düzenlemenin uygun olmaması, belirgin hataların bulunması vb.) bildirilirken kırıcı olmayan, küçümsemeyen uygun dil kullanılır.
• Editör, araştırma verilerini ve yazarın bilgilerini korumakla yükümlüdür. Gönderilen makaleler ile ilgili gizliliğe özen gösterilir. Gizlilik prensipleri ret veya yayımdan sonra da sürdürülür.
• Değerlendirme süreci, ihmal nedeniyle veya kasten geciktirilmez. Makalenin engellenmesi veya yayınının geciktirilmesi etik dışıdır.
• Çalışmanın etik kurallara uygun olarak yürütülüp yürütülmediği dikkate alınır.
• Makale konusu ile ilgili çıkar ilişkisi bulunabilecek hakemlere değerlendirme yapmaları için davet gönderilmez. Hakemler tarafsız bir şekilde seçilir.
• Editörün kendi çalışması var ise değerlendirmeyi yardımcı editöre ya da alan editörlerine bırakır.
• Makale bilgileri, editörün veya herhangi bir tanıdığının çalışmalarında kullanılamaz.
• Hakem belirlemede bilimsel gereklerin dışına çıkılmaz, makale konusu ile ilgili uzman hakemler belirlenir.
• Hakemlerin görüş ve önerileri, isim belirtmeden editör tarafından yazara bildirilir.
• Değerlendirme sürecinin hiçbir aşamasında yazarlara yanlış bilgi verilmez.
• Hakem raporları üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmaz, gerçeğe aykırı rapor düzenlenmez.
• Editör ya da alan editörleri, çalışma yayınlanmadan önce kendi araştırmalarında kullanmaz; başkalarının kullanmasına da fırsat vermezler.
• Dergiye maddi destek veren kişi ve kurumlar açıkça belirtilir.
• En az iki hakem tarafından reddedilen makale iade edilir, yazışmaların kopyası dışında hiçbir şey saklanmaz. Hakem raporları en az 5 yıl saklanır.
• En az iki hakem tarafından kabul raporu alan makale, editör tarafından yazara bildirilir ve çalışmanın son kontrollerinin yapılması ve çalışmaya nihai şeklinin verilmesi talep edilir.
• Editör, dergide yer alan yanlışları, her türlü etik dışı çalışmayı, yayın yoluyla düzeltir.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları
Süreci Hızlandırma: Kendisine atanmış olan çalışmayı, kendi uzmanlık alanıyla ilgili bulmayan, makaleyi değerlendirmekte kendisini yetersiz hisseden ya da zamanında hakem raporu sunamayacak durumdaki bir hakem, editörü bu durumdan haberdar ederek inceleme görevinden çekilmelidir. Hakemler, kendilerine gönderilen hakemlik davetini beş gün içinde kabul veya reddetmelidirler. Değerlendirmeyi kabul ettiklerinde ise makaleyi 15 gün içinde raporlamalıdırlar. Makaleye düzeltme verdiklerinde ise tekrar incele yapıp yapamayacaklarını, raporda belirtmeleri gerekir.
Gizlilik: Hakemler tarafından incelemeye alınan metinler, gizli belge olarak değerlendirilmeli, editör ve alan editörleri tarafından yetkilendirilmiş kişiler dışındakilere gösterilmemeli ve makaleler hakkında tartışma yapılmamalıdır. Hakemlik sürecinde elde edilmiş ayrıcalıklı bilgi ve fikirler, gizli tutulmalı ve kişisel çıkar için kullanılmamalıdır.
Tarafsızlık: Hakem eleştirileri objektif, adil ve bilimsel etiğe uygun olarak yapılmalıdır. Yazara karşı hiçbir kişisel eleştiri yöneltilmemelidir. Hakemler yazarların milliyeti, ırkı, cinsiyeti veya siyasi ideolojisine bakmaksızın eserleri değerlendirmelidir. Hakemler ayrıca, dergiye gönderilen metinlerin değerlendirilmesi için adil bir kör hakemlik süreci sağlamalıdırlar. Hakemler, fikirlerini açık biçimde destekleyen argümanlarla ifade etmelidirler.
İntihal Durumu: Hakemler, değerlendirme yaptıkları makalenin intihal durumunu incelemelidirler. İntihal oranı %20 den fazla olan makaleyi iade edebilirler. Hakemler, değerlendirme yaptıkları çalışma ile daha önce yayınlanmış başka bir çalışma arasındaki esaslı bir benzerlik veya örtüşme durumunu, editörün dikkatine sunmalıdır.
Atıf ve Kaynak Gösterme: Hakemler inceleme yaptıkları çalışmadaki atıf ve kaynak gösterme şeklinin, derginin talep ettiği atıf ve kaynak gösterme sistemlerine göre yapılıp yapılmadığı kontrol etmelidirler.

Hakem Değerlendirme Süreci:
• Hakemler makaleyi süresi içinde değerlendirmeli, geciktirmemelidir.
• Hakem titiz çalışmalı, raporları zamanında bitirmelidir. Eğer hakem kendisine gönderilen yazıyı, kendi şartları gereği değerlendiremeyecekse, daveti kabul etmemelidir. Eğer kabul ettiyse de vakit geçirmeden hakemlikten çekilmelidir.
• Hakemler kendilerine gönderilen hakemlik davetini 5 gün içinde kabul veya reddetmelidirler.
• Hakemler, makaleyi değerlendirmek üzere kabul ettiklerinde, 15 gün içinde değerlendirmelerini tamamlamalıdırlar.
• Hakemler, çalışmanın başlığını, özetini, Jel Kodlarını, anahtar kavramlarını kontrol etmelidirler. Aynı şekilde bunların İngilizce kısımlarını da dikkatlice değerlendirmelidirler.
• Çalışmanın teorik ve uygulama kısımlarını, bilimsel ve etik ilkelere göre kontrol etmelidirler.
• Makaleyi raporlarken düzeltme istendiğinde, küçük düzeltme veya büyük düzeltme olduğunu belirtmelidirler. Makaleyi tekrar değerlendirmeyi isteyip istemediklerini raporda belirtmelidirler.
• Hakemler, makaleyi değerlendirdiklerinde “Kabul” kararı verseler dahi, değerlendirme raporundaki metin kısımlarını, kabul gerekçelerini detaylıca yazmaları gerekir.


Editöre Destek: Hakemler, karar verme aşamasında editörlere yardım etmeli ve ayrıca metinlerin iyileştirilmesinde yazarlara yardımcı olmalıdırlar. Makaleyi değerlendirirken hakemlik formunda belirtilen boş metin alanlarına detaylı şekilde görüşlerini, katkı ve eleştirilerini yazmalılardır.

Hakemlerin uyması gereken diğer etik ilkeler:
• Hakemliği üstlenen bilim insanı “adil” bir eleştiri yapmakla yükümlüdür.
• Çalışmayı; önyargısız (ırk, din, milliyet, cinsiyet, düşünce ve kurumsal/kişisel yakınlık gibi etkilerden uzak), tarafsız ve bağımsız olarak değerlendirmelidir.
• İlgi alanı uyuşmazlığı, makale konusunda bilgi eksikliği, kişisel ya da mesleki yakınlık, çıkar çatışması/örtüşmesi ve zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle çalışmayı değerlendiremeyeceği veya değerlendirmek istemediği durumlarda; çalışmayı en kısa sürede editöre veya alan editörüne iade etmelidir.
• Hakem gizliliğe uymak ve makale bilgilerini paylaşmamak durumundadır.
• Çalışmayı kendisine gönderen editör veya alan editörü dışındaki kişilerle/yazarlarla çalışmayla ilgili olarak bilgi alışverişinde bulunmamalıdır.
• Kendisinden görüş istenen bir makaleyi editöre danışıp onay almadan başka bir hakeme göndermemelidir.
• Çalışmaya ilişkin verilerin gizlilik kuralına uyularak korunmasını ve saklanmasını sağlamakla yükümlüdür.
• Çalışmanın etik kurallara uygun olarak yürütülüp yürütülmediğini dikkate almalıdır.
• Değerlendirilen makaleyle çok benzeşen ve örtüşen başka bir makalenin varlığı söz konusu ise editör durumdan haberdar edilmelidir.
• Tutarsız ve etik dışılık içeren makalelerin yayınlanmasını önlemelidir.
• Hakemlikte kartel oluşturulamaz, hakem kendisine atıfta bulunmayan çalışmaları kötüleyemez veya kendisine atıf yapılmasını isteyemez.
• Çalışmanın eksik yönleri “yol gösterici” bir üslup ile belirtilmelidir.
• Çalışmayla ilgili görüş, değerlendirme ve önerilerini raporunda açık ve anlaşılır şekilde ifade etmeli ve gerekli durumlarda alanyazın verileriyle desteklemelidir.
• Makaleyi yayınlanmadan önce kendi araştırmalarında kullanmamalı ve başkalarının kullanmasına fırsat vermemelidirler.
• Makale hakemin araştırma konusu ise, yazarlar ve hakem o konuda bir yarış içinde ise, makale iade edilmeli ve bilgiler kullanılmamalıdır.
• Hakem, incelemekte olduğu yazının, kendi çalışmakta olduğu konuya ya da yayımlanmış olan bir eserine yakın olması ve bunun çıkar çatışması oluşturabileceği durumlarda duyarlı olmalıdır. Eğer böyle bir durum ortaya çıkarsa, yazıyı incelemeksizin derhal geri göndermeli ve editörü muhtemel çatışma ya da önyargıdan haberdar etmelidir.
• Hakem, kişisel ya da mesleki yakınlığı olan ve danışmanlığını yaptığı kişilerce kaleme alınmış eserleri, hakemliğin nesnelliğini etkileyebileceği gerekçesiyle, incelemeyi kabul etmemelidir.
• Hakem, değerlendirilmek üzere kendisine gönderilen yazıyı, gizli bir evrak olarak görmelidir.
• Hakem eleştirilerini, editörün ve yazarın anlayabilecekleri şekilde ifade etmeli ve desteklemelidir.
• Hakem, yazarların yapabilecekleri hatalı atıflar konusunda dikkatli olmalıdır.
• Hakem incelenmekte olduğu bir yazıyı, yazarın izni olmaksızın kullanmamalıdır. Eğer hakem yaptığı değerlendirmenin yararsız olduğunu anlarsa, etik olarak çalışmaya devam etmemelidir.
• Akademik kariyerinin başlangıcındaki araştırmacıların heveslerini kaçırmamak ve güvenlerini sarsmamak için kullanılan ifadelere özen gösterilmelidir.
• Değerlendirme raporunun, hakem tarafından son bir kez daha okunup, eksikliklerin giderilmesine yönelik öneriler içeren, eleştiriler için gereken kaynaklar ile desteklenmiş ve kolay anlaşılabilen bir metin olmasına özen gösterilmelidir.

Yazarların Sorumlulukları
Raporlama Standartları: Pamukkale Üniversitesi İşletme Araştırmaları Dergisine gönderilen her çalışma özgün olmalıdır. Yazarlar, metnin daha önce herhangi bir dergide yayınlanmamış ve orijinal çalışmalar olduğunu taahhüt etmelidirler. Çalışmada kullanılan veriler, metinde titizlikle sunulmalıdır. Makaleler yeterli düzeyde detay ve kaynak bilgisi içermelidir. Hileli ve bilinçli yanlış ifadeler, etik olmayan durumlara yol açabileceğinden kabul edilemez. Ayrıca yazarlar derginin yazım kurallarına titizlikle riayet etmelidirler. Yazarlar hakemler, alan editörü ve baş editör tarafından istenilen değişiklikleri zamanında ve titiz bir şekilde yerine getirmelidir. Dergi editörlüğü tarafından yazarlardan istenilen her türlü bilgi, belge ve makale ile ilgili değişikliklerin en geç 15 gün içerisinde yapılarak sistem üzerinden gönderilmesi ve editörün bilgilendirilmesi gerekmektedir. Süresi içerisinde söz konusu isteklerin yerine getirilmemesi durumunda yazarların makaleyi geri çekmiş sayılacağı bilinmelidir.
Veri Erişimi ve Verilerin Elde Tutulması: Yazarlardan çalışmaları ile bağlantılı olarak değerlendirme aşamasında ihtiyaç duyulabilecek ilgili ham veriyi sunmaları istenebilecektir. Dolayısıyla yazarlar, bu verilere erişimi sağlamaya hazır olmalı ve çalışmalarının yayınlanmasını takiben bu verileri makul bir süre elde tutmalıdırlar.
Özgünlük ve İntihal: Yazarlar tamamen özgün çalışma metinleri yazmalı ve eğer başkalarının çalışmalarını ve/veya kelimelerini kullanıyorlarsa bunlara uygun şekilde alıntı yapmalılardır. Yazarlar, Pamukkale Üniversitesi İşletme Araştırmaları Dergisi’ne makale göndererek, makalelerinin özgün ve etik standartlara uygun olduğunu, yararlanılan kaynakların atıflarının tam olarak yapıldığını ve basılmış/yayımlanmış ya da yayım aşamasındaki başka makalelerle benzerlik taşımadığını garanti etmiş olurlar. Bu bağlamda yazarlar çalışmalarını, bir intihal tespit yazılımından (ithenticate, turnitin vb.) geçirerek en fazla %20 oranında benzerlik taşıdığına dair bir belgeyi Pamukkale Üniversitesi İşletme Araştırmaları Dergisinin sitesine yüklemelidir. Ayrıca derginin sisteminde yer alan Telif Formu, sorumlu yazar tarafından imzalanıp derginin sistemine yüklenmesi gerekir.
Dilimleme ve Birden Fazla Yerde Yayın: Yazarlar, genel olarak aynı araştırmayı tanımlayan metni, birden fazla makalede yayınlamamalıdır. Özelikle araştırma makalelerinde, mümkün mertebe dilimleme yapılmamalıdır. Yazarlar, aynı çalışma metnini birden fazla dergiye göndermemelidirler. Bu durum etik olmayan bir davranış olarak değerlendirilir. Yazarlar dergiye yükledikleri genişletilmiş ve gözden geçirilmiş bildirilerini makaleye dönüştürdüklerinde, makalenin ilk sayfasında, bu durumu dipnot olarak beyan etmeleri gerekir.
Kaynakların Beyanı: Başkalarının çalışmalardan alınan kaynakların beyanı, her zaman uygun şekilde yapılmalıdır. Yazarlar raporladıkları çalışmalarının esasını etkileyen önceki yayınlara atıf vermek zorundadır.
Çalışmanın Yazarlığı: Yazarlık; raporlanan çalışmanın kavramına, tasarımına, uygulamasına veya yorumuna anlamlı bir katkı yapan kişilerle sınırlı bir sıfat olmalıdır. Önemli katkıda bulunan tüm katılımcılar, ilk yazarı takiben listelenmelidir. Araştırma projesinde çeşitli açılardan dâhil olmuş kişiler mevcutsa, bunlar “katkıda bulunanlar” sıfatıyla beyan edilmeli veya listelenmelidir. Derginin editörü ve alan editörleri, sorumlu olan yazarı muhatap alırlar. Sorumlu yazar, gerekli bilgilendirmeleri diğer yazarlara yapar.
Yayınlanmış Çalışmalardaki Temel Hatalar: Bir yazar, yayımlanmış çalışması içerisinde önemli bir yanlışlık veya kusuru fark ederse, bu durumu acil olarak dergi editörüne bildirmeli ve mevcut yanlışlığın veya kusurun düzeltilmesi için editörle iş birliği sağlamalıdır. Pamukkale Üniversitesi İşletme Araştırmaları Dergisi, DergiPark sistemi üzerinden yayınlandığından dolayı bu tür değişiklik taleplerinin, derginin son sayısının yayımlandığı tarihten itibaren en geç 5 gün içerinde yapılması gerekir. Yazarların hataların düzeltilmesini sağlamak üzere editör ile birlikte çalışma yükümlülükleri bulunmaktadır. Vaktinde belirtilmeyen yayımlanmış makalelerdeki hataların ve yanlışlıkların sorumlulukları yazarlarına aittir.

ÇIKAR ÇATIŞMASI BEYANI

Yazarlar
Pamukkale Üniversitesi İşletme Araştırmaları Dergisi’nin genel yayın ilkelerine göre, sadece ilgili çalışmaya gerçek anlamda katkı sağlayan kişiler, yazar olarak dikkate alınır. Çalışmaları ile ilgili taraf olabilecek tüm kişisel ve finansal ilişkilerin bildirilmesinden yazarlar sorumludur. İş, danışmanlık, hisse sahibi, ücret, uzman ifade ödemesi gibi finansal ilişkiler çok kolay tespit edilebilir çıkar çatışmalarıdır ve derginin itibarını zayıflatması son derece olasıdır. Çıkar çatışması konusunu açıklığa kavuşturmak için, yazarlar gönderilen makaleleriyle birlikte editöre mektup niteliğinde hazırlanan bir belge ile herhangi bir çıkar çatışması olup olmadığını açıkça beyan etmekle yükümlüdürler. Yazarlar çıkar çatışması durumu bulunan çalışmalarını dergiye göndermemelidir. Editörler, bu tür çalışmaları yayınlamama veya iade etme yetkisine sahiptirler.
Hakemler
Hakemler, makale yazarları ile aralarında rekabet, iş birliği veya başka türlü ilişki veya bağlantılar sebebiyle ortaya çıkabilecek çıkar çatışmalarının var olduğu çalışmaları değerlendirmemelidir. Hakemlerin yazarlar, fon sağlayıcılar, editörler vb. gibi taraflar ile menfaat çatışması bulunmamalıdır.
Editörler
Pamukkale Üniversitesi İşletme Araştırmaları Dergisi baş ve alan editörleri, yazarlar tarafından dergiye teslim edilen metinlerdeki yayınlanmamış materyal, bilgi ve verilerin, yazarların açık ve yazılı izni olmaksızın, hiç kimse tarafından kendi çalışmasında kullanılmasına müsaade etmezler. Ortak yazarlı çalışmalarda, yazarlar arasında çıkar çatışması bulunmamalıdır. Yazarlar, çıkar çatışması olan çalışmalarını dergiye göndermemelidir. Editör, çıkar çatışması bulunan makaleleri yayınlamayabilir. Editör, makalenin tüm süreçlerinde, sadece sorumlu yazarı muhatap alır.




Dergimiz açık erişim sisteminde yer almakta olup yazarlardan başvuru ve yayım ücreti talep edilmemektedir.

Pamukkale Üniversitesi İşletme Araştırmaları Dergisinde yayınlanmış makalelerin telif hakları Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC-ND 4.0) kapsamındadır.

by-nc-nd.png