Okul Yönetimi Dergisi, örgün ve yaygın eğitim kurumu yönetimi, işletmeciliği, denetimi, K-12 okul ve yükseköğretimin yönetimi, denetimi, planlaması ve ekonomisi alanlarında akademik, bilimsel ve araştırmaya dayalı makalelerin yayımlandığı uluslararası bir dergidir.
Okul Yönetimi Dergisi, örgün ve yaygın eğitim kurumu yönetimi, işletmeciliği, denetimi, K-12 okul ve yükseköğretimin yönetimi, denetimi, planlaması ve ekonomisi alanlarında akademik, bilimsel ve araştırmaya dayalı makalelerin yayımlandığı uluslararası bir dergidir.
Okul Yönetimi dergisine gönderilen çalışmalar genel olarak aşağıdaki gibi hazırlanmalıdır:
Çalışmanın, aşağıda belirtilen bölümleri içermesi gerekmektedir:
Makale biçimlendirme kuralları:
Yayın aşamasında makalelerde bulunması gereken bilgiler:
Not: Okul Yönetimi Dergisi son beş yıl içerisinde yayımlanmış kitaplar için yazılmış değerlendirme/eser inceleme yazılarını kabul etmektedir. Değerlendirilecek kitabın özgün bir çalışma olması ve basılma tarihinin üzerinden beş yıldan fazla süre geçmemesi gerekmektedir.
Okul Yönetimi Dergisi, yazarların aşağıdaki ilkelere uygun davrandığını kabul eder:
Okul Yönetimi’nde editörlük yapacak uzmanlar aşağıdaki ilkelere uygun davrandığı kabul eder:
Okul Yönetimi’nde hakemlik yapacak uzmanlar aşağıdaki ilkelere bağlı kalacağını kabul eder:
Gönderilen Çalışmalar İçin Editöryal Süreç
Okul Yönetimi Dergisi’ne yayımlanmak üzere gönderilen çalışmalar öncelikle Editör tarafından amaç, konu, içerik, sunuş tarzı ve yazım kurallarına uygunluk yönünden incelenmektedir. Editör, ön değerlendirme sürecinden sonra makaleyi tekrar yazara ya da hakeme gönderir. Editöryal ön değerlendirme sonucunda bir çalışma, genel kriterleri veya yukarıdaki kriterleri karşılamıyorsa, çalışmanın yetkilendirilmiş yazarına gerekçesi ile birlikte, çalışmasının hakem değerlendirme sürecine alınamayacağı yönündeki karar bildirilmektedir. Gönderilen bir çalışmanın editöryal değerlendirmesi bir hafta içerisinde tamamlanmaktadır. Editöryal ön değerlendirme formu için tıklayınız.
Dergi Hakem Süreci
Yayın Düzeltme Süreci
Çalışmaların hakem değerlendirme raporları ve editöryal değerlendirmeleri yetkilendirilmiş yazara gönderilir. Yetkilendirilmiş yazarın ilgili raporlara göre düzenleyerek Editöre ilettiği çalışma Editör tarafından kontrol edilerek tashih sürecine alınır. Yazar/yazarlar; hakemlerin, alan editörünün ve editörün eleştirilerini, önerilerini ve düzeltme taleplerini dikkate almak zorundadırlar. Yazar/yazarlar, eleştirilerden ve önerilerden katılmadığı hususları gerekçeleriyle izah etmelidir/etmelidirler. Yazar düzeltme formu için tıklayınız.
Tashih ve Düzenleme Süreci
Dergi Yayın Süreci
Yayına hazır çalışmalar yayım sürecine alınır ve sırasıyla ilgili sayıda basılır. Okul Yönetimi Dergisi’nde yayımlanan makalelerin sorumluluğu yazarına/yazarlarına aittir. Yayımlanan yazılar, düşünsel planda dergiyi veya Öncü Okul Yöneticileri Derneği’ni bağlamaz. Yayımlanan yazıların yayım hakları Öncü Okul Yöneticileri Derneği’ne aittir.
Açık Erişim Politikası
Okul Yönetimi açık erişim politikasına sahiptir. Okuyucular gerekli referansları göstermek kaydıyla Okul Yönetimi’nde yayımlanan makaleleri indirebilir, okuyabilir ve çoğaltabilir. Yazarlar da kendi makalelerine aynı adresten ulaşabilir, indirebilir, okuyabilir ve çoğaltabilirler. Yazarlara ayrıca basılı bir nüsha gönderilmeyecektir. Yazara, istediğinde, Editör tarafından makalesinin durumuna ilişkin bir mektup gönderilir.
Etik İlkeler
Okul Yönetimi dergisi bilimsel yayıncılık ve bilimsel yayın etiği politikası, Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği mevzuatı, TUBİTAK araştırma ve yayın etiği mevzuatı ve COPE (Committee on Publication Ethics)’un editör ve yazarlar için uluslararası etik standartlarını esas almaktadır. Yazarlar, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verir. Okul Yönetimi dergisi TUBİTAK, 1 Ocak 2020’den itibaren aşağıdaki yayınlar için etik kurul onayını ön gereklilik olarak belirlemiştir:
Not: 2020 yılı öncesi araştırma verileri kullanılmış, yüksek lisans/doktora çalışmalarından üretilmiş (makalede belirtilmelidir), bir önceki yıl dergiye yayın başvurusunda bulunulmuş, kabul edilmiş ama henüz yayımlanmamış makaleler için geriye dönük etik kurul izni gerekmemektedir.
Dergimizde yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Ayrıca yazar veya hakemlere de herhangi bir ücret ödenmemektedir.