Cilt: 10 Sayı: 1, 30.06.2024

Yıl: 2024

Araştırma Makalesi

Derleme Makale

Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi (TEAD), T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü (TEPGE)’nin ulusal hakemli bilimsel yayın organıdır. TEAD'ın yazı dili Türkçe ve İngilizce olup yılda iki kez yayınlanır. TEAD'ın İngilizce adı "The Journal of Agricultural Economics Researches (JAER)" dır.

Dergimizin amacı, tarım ekonomisinin farklı alanlarındaki bilimsel gelişmelerin; bilim insanları, araştırmacılar ve tarım ile ilgili tüm paydaşlar arasında paylaşımının sağlanması olup ana hedefimiz; tarım ekonomisi alanında yapılmış orijinal araştırmaları paylaşmaktır. 

  • Dergimizde tarım ekonomisi alanında yapılmış orijinal araştırma makaleleri basım için kabul edilmekte olup derlemeler de kabul edilebilir. Ancak derleme niteliğindeki çalışmalarda yazarın, o konuda ulusal ya da uluslararası düzeyde orijinal yayın ve araştırmalar yapmış olması koşulu aranır. Ayrıca derlemeler, orjinal olması, en son yenilikleri içermesi ve klasik bilgilerin tekrarı olmaması durumunda kabul edilir. 

TEAD farklı disiplinlerden araştırmacıların "Tarım Ekonomisi" alanında yaptığı çalışmalardan elde edilen makaleleri kabul edebilmektedir.  

TEAD’a gönderilen bütün çalışmalar başka bir yerde yayınlanmamış ya da yayınlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır. Çalışmalar yayınlanmak üzere kabul edildiği takdirde TEAD bütün yayın haklarına sahiptir. Yayınlanan çalışmalardan alıntı yapılması durumunda, kaynak belirtilmesi zorunludur. 

Yayınlanması için TEAD’a gönderilen ve bir araştırma kurumu ya da fonu tarafından desteklenen çalışmalarda, desteği sağlayan kuruluşun adı ve proje numarası belirtilmelidir. 

Yayınlaması istenen çalışmalarda makalenin bir kopyası ve “Telif Hakkı Devir Sözleşmesi” nin gönderilmesi gerekmektedir. 



TEAD Yazım Kuralları

Aşağıda yer alan yazım kurallarının dikkatlice okunması önemle rica edilmektedir. TEAD Yayın Kurulu / Editörü, yayın ilkelerine ve aşağıda yer alan yazım kurallarına uygun olmayan çalışmaları hakemlere göndermeden reddetme hakkına sahiptir. Sorumlu yazar çalışmanın temel dilbilgisi kurallarına uygun ve akıcı bir ifade ile yazıldığından emin olmalıdır. Çalışmalar, tablo, grafik ve şekiller dahil toplam 24 sayfayı geçmemeli ve sayfa sayısının çift olmasına dikkat edilmelidir. Editör makalenin kısaltılmasını isteyebilir.

TEAD yazım kuralları aşağıda açıklanan maddelerde belirtilen şekilde olmakla birlikte, gerekli görüldüğü takdirde Editör(ler) tarafından makalelerde format değişiklikleri (içerik hariç) yapılabilir.

TEAD Yazım Kuralları

TEAD Makale Örneği (pdf)

TEAD Makale Örneği (MS Word)


1. Sayfa boyutu: A4 boyutunda (210 x 297 mm) olmalıdır.

2. Kenar boşlukları:
 Sağ, sol, alt, üst: 2,5 cm olmalıdır.
 Alt / üst bilgi (koymayınız)

3. Sayfa numaraları (koymayınız)

4. Metin:
 “Microsoft Office” program seti içerisinde yer alan “Word” programında yazılmalıdır.
 Tamamında yazı tipi “Times New Roman” olmalıdır.
 Yazı büyüklüğü 11 punto olmalıdır. Ancak tablolar, grafikler, şekiller ve formüller okunabilir olması şartıyla daha küçük punto (9 puntodan daha küçük olmamak koşuluyla) ile yazılabilir.

5. Paragraflar:
 Girinti: yok, Aralıklar: önce ve sonra:6 nk, Satır aralığı: Birden çok, Değer:1,15 olmalıdır
 “Enter” tuşu ile paragraf aralığı verilmemelidir
 Aynı stildeki paragraflar arasına boşluk eklenmemelidir.
 Ana metnin tamamında paragraflar iki sütun olarak düzenlenmeli, sütun aralığı 0.5 cm olmalı ve iki yana yaslanmalıdır.

6. Başlıklar (İngilizce başlık dahil):
 Makale başlığı: Öncesinde ve sonrasında: 1 satır boşluk, punto: 14, her kelimenin ilk harfi büyük, sayfaya ortalı, koyu olmalıdır.
 Bölüm başlıkları Öncesinde: 1 satır boşluk, punto: 11, tüm harfleri büyük, sola dayalı, koyu (tablo, grafik vb. başlıkları hariç) olmalıdır.
 Makale başlığı dışındaki başlıklar (Kaynaklar hariç) numaralandırılmalıdır. Numaralar en fazla 3 basamaklı olabilir. Örneğin;
1. Bulgular
1.1. İşletme Yapısı
1.1.1. Ürün Deseni

7. Başlık ve bölüm sırası
 Türkçe başlık
 Öz: 250 kelimeyi geçmemelidir. Öz, çalışmanın amacını, yöntemini ve sonuçlarını içermeli ve tek paragraf, tek sütun, 10 punto olmalıdır.
 Anahtar kelimeler: En fazla 5 adet, araya virgül konarak ve her anahtar kelimenin ilk harfi büyük olmalıdır. Öncesinde satır başlığı koymayınız.
 İngilizce başlık (İngilizce makalelerde Türkçe başlık yerine İngilizce başlık ile başlanacaktır.)
 Abstract: 250 kelimeyi geçmemelidir ancak Türkçe öze cümle eklememek koşuluyla çeviriye bağlı olarak 300 kelimeye kadar çıkabilir. Öncesinde ve sonrasında bir satır boşluk bırakılmalı. Abstract, çalışmanın amacını, yöntemini ve sonuçlarını içermeli ve tek paragraf, tek sütun, 10 punto olmalıdır.
 Keywords; En fazla 5 adet, araya virgül konarak ve her anahtar kelimenin ilk harfi büyük olmalıdır. Öncesinde satır başlığı koymayınız.

7.1. Bölümler: Aşağıdaki başlıklardan oluşmalıdır. Yeni bölüm eklenmemelidir.
1. Giriş
2. Materyal ve Yöntem
3. Araştırma Bulguları veya Bulgular
4. Sonuç
Kaynaklar (numara verilmeyecek)

8. Bölümler: Aşağıdaki başlıklardan oluşmalıdır. Yeni bölüm eklenmemelidir.
1. Giriş
2. Materyal ve Yöntem
3. Bulgular
4. Sonuç
Kaynaklar (numara verilmeyecek)

9. Dipnotlar
 Ardışık olarak numaralandırılarak sayfa sonlarında yer almalı,
 8 punto ile yazılmalı ve üstü çizili olarak verilmeli,
 Çalışma içerisinde atıfta bulunulan referanslar dipnot olarak bulunduğu sayfanın altına eklenmelidir.

10. Tablolar
 Tablolar “Çizelge” olarak adlandırılmamalıdır.
 Tablolar hazırlanırken aynı ya da benzer veriler birden fazla tabloda sunulmamalı, 1-2 cümlede özetlenebilecek veriler tabloya konulmamalıdır.
 Tablolara metin içerisinde "Tablo 1'de...." veya "(Tablo 1)" şeklinde atıf yapılmalıdır.
 Tablo içerisindeki metinler ve rakamlar 11 punto olmalıdır (Tablonun sayfaya sığmaması gibi zorunlu hallerde 9 veya 10 punto olabilir).
 Tablolar 1’den başlamak üzere numaralandırılmalıdır.
 Tablo başlıkları, tablonun içeriğini tam olarak yansıtacak şekilde tablo üzerine yazılmalı, sonrasında satır aralığı 3 nk boşluk bırakılmalı ve sonunda noktalama işareti kullanılmamalıdır.
 Tablo başlıkları ilk harfi büyük, diğerleri küçük olacak şekilde (tümce düzeni) yazılmalıdır.
 Tablo başlıkları koyu (bold) olmamalıdır.
 Tablo içlerinde paragraf aralığı öncesi ve sonrası için 0 nk ve satır aralığı 1,15 nk olmalıdır
 Tablolarda dikey kenarlık kullanılmamalı, dikey kenarlıkların kullanımından mümkün olduğunca uzak durulmalı, diğer tüm kenarlıklar siyah renkli, ½ nk kalınlıkta çizgi ile çizilmeli, tablo içerisinde renklendirme yapılmamalıdır.
 Tablolarda rakamsal veriler ve sütun başlıkları sağa, satır başlıkları sola dayalı olarak yazılmalı, satır aralığı öncesinde 3 nk olmalıdır. .
 Tablolarda kaynak; hemen tablonun altına, sola dayalı ve 9 punto ile yazılmalıdır.
 Tablolarda satır yüksekliği 0.5 cm, satır aralığı 1.15 nk olarak ayarlanmalı, paragraf arası boşluk verilmemelidir.
 Tablolar 7.5 cm'den daha az genişliğe sahipse iki sütun içerisinde, daha fazla genişliğe sahipse tek sütunda ve sayfa genişliğinin tamamını kaplayacak şekilde yerleştirilmelidir.
 Tablonun sayfaya dikey olarak sığmadığı durumlarda yatay tablo kullanılabilir.

11. Grafikler
 Grafikler “Şekil” olarak adlandırılmamalıdır.
 Grafikler net şekilde okunabilir ve anlaşılabilir olmalıdır.
 Grafiklere metin içerisinde "Grafik 1'de...." veya "(Grafik 1)" şeklinde atıf yapılmalıdır.
 Grafik içerisindeki metinler ve rakamlar 11 punto olmalıdır (Grafiğin sayfaya sığmaması gibi zorunlu hallerde 9 veya 10 punto olabilir).
 Grafikler 1’den başlamak üzere numaralandırılmalıdır.
 Grafik başlıkları, grafiklerin içeriğini tam olarak yansıtacak şekilde grafik üzerine yazılmalı, sonrasında satır aralığı 3 nk boşluk bırakılmalı ve sonunda noktalama işareti kullanılmamalıdır.
 Grafik başlıkları ilk harfi büyük, diğerleri küçük olacak şekilde (tümce düzeni) yazılmalıdır.
 Grafik başlıkları koyu (bold) olmamalıdır.
 Grafik içlerinde paragraf aralığı öncesi ve sonrası için 0 nk ve satır aralığı 1,15 nk olmalıdır
 Grafiklerin etrafında çizgi kullanılmalı, tüm kenarlıklar siyah renkli, ½ nk kalınlıkta çizgi ile çizilmelidir.
 Grafiklerde arka fon rengi olmamalıdır.
 Grafiklerde olabildiğince 3 boyutlu grafik tipleri kullanılmamalıdır.
 Grafiklerde kaynak; hemen tablonun altına, sola dayalı ve 9 punto yazılmalı, satır aralığı öncesinde 3 nk olmalıdır. 
 Grafikler 7,5 cm'den daha az genişliğe sahipse iki sütun içerisinde, daha fazla genişliğe sahipse tek sütunda ve sayfa genişliğinin tamamını kaplayacak şekilde yerleştirilmelidir.
 Grafiklerin sayfaya dikey olarak sığmadığı durumlarda yatay grafik kullanılabilir.

12. Harita, Şekil, Fotoğraf, Plan ve Diyagramlar
 Tamamı “Şekil” olarak adlandırılmamalıdır.
 Her başlık içeriğine göre adlandırılmalıdır. “Şekil 1.”, “Fotoğraf 1.”, “Plan 1.”, “Diyagram 1.” vb.
 Diğer özellikleri grafiklerdeki gibi olmalıdır.

13. Kısaltmalar
 Makale başlığı ve diğer başlıklarda kısaltma kullanılmamalıdır.
 Metin içerisindeki kısaltmalarda ilk kullanıldığı yerde önce açık şekli ile yazılmalı sonra parantez içerisinde kısaltması verilmelidir. Örneğin; Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü (TEPGE)
 Kısaltmalar dizini oluşturulmamalıdır

14. Sembol, ölçü ve formülle
 Tüm ölçü birimleri Uluslararası Birimler Sistemine (Système International d’unités (SI)) göre yazılmalıdır (Bilgi için bkz. https://www.ume.tubitak.gov.tr/tr/si-birimleri)
 Desimaller, virgül ile değil nokta ile gösterilmeli (örneğin; 9,86 değil; 9.86 olmalıdır). Metin içerisinde virgülden sonra tek rakam, tablo, grafik vb.lerde en fazla 2 rakam kullanılmalıdır.
 Büyük sayılar metin içerisinde 10 000 değil, 10 bin şeklinde, tablo, grafik vb. lerde 10 000 şeklinde kullanılmalıdır.
 Üslü sayılar 3x örneğinde olduğu gibi gösterilmeli ayrıca çarpıyı temsil eden “x” işaretinin öncesinde ve sonrasında boşluk bırakılmamalıdır.
 İstatistik analiz sonuçlarının tartışma içinde yer alması ve olasılığın büyük harf ve italik yazılmış P ile gösterilmesi, P’den sonra bir boşluk bırakılmamış olması gerekir (Örneğin; P<0.05).
 Makalelerde formüller “Eşitlik” olarak adlandırılmalı, numaralandırılmalı, numara formülün yanında sağa yaslı olarak parantez içinde gösterilmelidir. Formüllere yapılan atıflar formül numarası ile yapılmalıdır.

15. Kaynaklar listesinin gösteriminde APA 7 Formatı kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için bkz. :
1. American Psychology Assocation, https://apastyle.apa.org/
2. Özkan Ceylan, A., Ertan Kaya, Ö., Günay Öge, R., Çakmak, Z., 2021. APA 7 Akademik Yayın İlkeleri,
(http://acikders.hacettepe.edu.tr/dersler/edebiyat_fakultesi/APA/APA7%20Bolum%208-10%20Kaynak%20Gosterme%20Kurallari%20ve%20Ornekler%202021%20Bahar.pdf)

Kaynakların ve atıfların doğruluğundan, yazım biçiminden yazarlar sorumludur

Kaynaklar listesi aşağıdaki kurallar çerçevesinde hazırlanmalıdır.

 Metin içi kaynak gösterimi genel kuralları:
• Genel bir referans söz konusuysa ve metnin bütününe gönderme yapılıyorsa (Yazarın Soyadı, Yıl) yazmak yeterlidir. Örneğin; (Öztürk, 2004).
• Belirli bir sayfadan alıntı yapılmış ya da ilgili fikirler belirli bir kısımdan alınmışsa kaynak, sayfasıyla birlikte yazılır. Örneğin; (Köker, 1998, s. 42).
• Bir yazarın aynı tarihli farklı eserleri şu şekilde yazılır: (Zizek, 2009a) ve (Zizek, 2009b).
• İki yazarlı bir kaynak belirtiliyorsa her seferinde iki yazarın adı da belirtilir. Örneğin; (Öztürk ve Köker, 2004).
• Yazar sayısı üç ile beş arasında ise, ilk göndermede tüm isimler yazılır, daha sonra sadece ilk yazarı belirtmek yeterlidir. Örneğin; kaynak ilk geçtiğinde (Kejanlıoğlu, Adaklı ve Çelenk, 2004) sonraki geçişinde (Kejanlıoğlu vd., 2004) olarak yazılır.
• Yazar sayısı altı ya da daha fazlaysa o zaman ilk kullanımda da sadece ilk isim ve diğerleri şeklinde kısaltma yapılır (Abisel vd., 2005).
• Birden çok kaynaktan alıntı yapılması durumunda kaynaklar birbirinden noktalı virgül ile ayrılmalı ve sıralama yıllara göre geçmişten günümüze doğru yapılmalıdır (Köker, 1998; Öztürk, 2004; ...).
• Kısaltmalar metinde ilk kez sunulurken açık olarak yazılarak kısaltma paranteze alınır, sonrasında ise sadece kısaltma kullanılır. Örneğin; Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) yaşam kalitesinin artmasına ve ülkemizin sürdürülebilir gelişmesine hizmet eden, bilim ve teknoloji alanlarında yenilikçi, yönlendirici, katılımcı ve paylaşımcı bir kurumdur. TÜBİTAK bu kapsamda ……

 Kaynaklar bölümü genel kuralları:
• Kaynak gösterimi “Soyadı, A. (Yıl).” olarak yapılmalıdır. Örneğin: Köker, S. (2019). Kurumsal kaynaklar ise şu şekilde gösterilir: TÜBİTAK. (2020).
• Kaynakçada aynı yazarın çok sayıda kaynağı varsa, kaynaklar eskiden yeni tarihe doğru sıralanarak yazılır. Aynı tarihli kaynaklarda harf ile sıralama yapılır. Örneğin: 2000a, 2000b.
• Aynı soyadlı yazarlardan, yayını daha eski tarihli olsa bile adının ilk harfi alfabetik olarak önce gelen kaynakçada önce belirtilir.
• Kitap ve raporların kaynakçada gösteriminde kitabevi, yayınevi adı, “… kitabevi, ‟,„ yayınevi”, “… yay.” vb. ekler veya kısaltmalar belirtilmeksizin verilir. Örneğin;
Alpar, R. (2013). Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemler. Detay.
• Makale türündeki kaynakların gösterilmesi: Soyadı, A. (2020). Makalenin tam adı. Yayınlanan derginin adı, Cilt(Sayı), ilk sayfa-son sayfa. Elektronik dergiden makalelerde ise varsa DOI numarası, yoksa URL eklenir.
Suner, A., Çelikoğlu, C. C. (2008). Uygunluk Analizinin Benzer Çok Değişkenli Analiz Yöntemleri İle Karşılaştırılması. İstatistikçiler Dergisi, 1(2), 9-15. https://doi.org/10.15835/nbha43XXXX
• Kitap türündeki kaynakların gösterilmesi: Soyad1, A1., ve Soyad2, A2. (2020). Kitabın Adı (varsa kaçıncı baskı olduğu). Yayıncı kuruluş. Kitabın erişim bağlantısı varsa veya DOI adresi mevcutsa sonuna eklenmelidir.
McIlwraith, C. W., Nixon, A. J., ve Wright, I. M. (2015). Diagnostic and Surgical Arthroscopy in the Horse (4. Baskı). Mosby. https://doi.org/10.1016/B978-0-7234-3693-5.3XXX-X
• Kongre, Sempozyum, Konferans vb. bildirisi türündeki kaynakların gösterilmesi: Soyad, A. (2020). Bildirinin başlığı. Tam metin kitabının/Konferansın başlığı (ilk sayfa – son sayfa), Yeri: varsa yayıncı kuruluş. Erişim bağlantısı varsa internet adresi tam olarak verilmelidir.
Yılmaz, B., 2015. Türkiye’de Arıcılık. Ormanlarımız ve Arıcılık Çalıştayı (49-86), Bolu. http://www.tab.org.tr/ormanlarimiz-ve-aricilik-calistayi.html
• Tez türündeki kaynakların gösterilmesi: Soyadı, A. (2020). Tezin tam adı. Üniversite ve Enstitü Adı, Bulunduğu yer. YÖK Tez Kataloğu’ndan indirilmiş ise URL adresi de künye bilgileri sonuna verilir. Basılmamış tezlerde enstitü adından sonra parantez içinde basılmamış ifadesi kullanılır.
Özüdoğru, T. (2010). Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin Yöre Çiftçilerine Ekonomik Etkilerinin Analizi, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, (Basılmamış doktora tezi), Ankara. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=zD1B0cW7zVr3VcnZjitVXsJY95VuUP1Oab_czqdUKQnrFYskaWjgaQeeHchagLNC




ETİK İLKELER

Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi’nin yayın süreci etik ilkeler çerçevesinde gerçekleştirilmekte olup süreç içerisinde yer alan tüm paydaşlar Yayın Etiği Komitesi (Committee on Publication Ethics -COPE) tarafından belirtilen etik ilkelere uymak zorundadır. Aşağıda özet halinde sunulan etik ilkeler hakkında detaylı bilgiye https://publicationethics.org/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Yazar(lar) için Etik İlkeler
• Çalışmalar özgün, başka yerde yayınlanmamış ve bilimsel araştırma ve yayın etiğine uygun olmalıdır.
• Editör, yayın kurulu veya hakemler tarafından yazardan makalesine ait ham veriler talep edebilir. Bundan dolayı yazar makalesine ait ham verileri sunacak şekilde hazır bulundurmalıdır.
• Çalışmaya tüm yazarların katkı sağlaması beklenmektedir. Makalede geçen tüm veriler gerçek ve orijinal olmalıdır.
• Makalenin etik kurul onayı gerektirip gerektirmediği yazarların sorumluluğundadır.

Hakemler için Etik İlkeler
• Tarafsız olmalı ve değerlendirmeleri objektif olarak yapmalıdır.
• Gerektiğinde destekleyici tartışmalar ve referanslarla görüşlerini açıkça ifade etmelidir. Ancak bu ifadeler karalayıcı veya yazarın kişisel eleştirisi şeklinde olmamalıdır.
• Yazar(lar)la, araştırmayla ve/veya araştırmaya fon sağlayıcılar ile çıkar çatışması/çakışması içerisinde olmamalıdır.
• Değerlendirme sürecinde çıkar çatışması/çakışması ile karşı karşıya olduğunu düşünürse, çalışmayı incelemeyi reddederek, dergi editörünü bilgilendirmelidir.
• Kendilerine verilen materyallerin gizliliğine saygı göstermeli ve yayınlanmamış makaleleri üçüncü şahıslarla tartışmamalı veya bilgileri kendi çalışmalarında kullanmamalıdır.

Editörler için Etik İlkeler
• Her zaman editoryal bağımsızlık ilkesi benimsenmelidir.
• Editoryal kararlar politik, finansal veya kişisel etkilerinden uzak, çalışmaların kalitesine ve konusuna uygun hakem değerlendirmesine dayanmalıdır.
• Hakemler ile yazar(lar) arasında çıkar çatışması/çakışması olmamasına özen göstermelidir.
• Çift-kör hakemlik nedeniyle yazar(lar)ın ve hakemlerin kimlik bilgilerini gizlemekle yükümlüdür.
• Makale değerlendirme sürecinde hakemlere rehberlik etmek ve talep ettiği bilgiyi sağlamakla görevlidir.
• Editörlerin veya yayın kurulu üyelerinin kendi dergilerinde yayın yapabilmeleri reddedilmemelidir. Ancak konumlarından yararlanmamalı ve süreç dergi prosedürüne göre ilerlemelidir.

ETİK KURUL İZNİ
TR Dizin Dergi Değerlendirme kriterlerine göre “Etik Kurul İzni” gerektiren çalışmalardan elde edilen makalelerin “Etik Kurul Onayı” alınmadan Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi (TEAD)’nde yayınlanması mümkün değildir. Bu kapsamda, TEAD’nde yayınlanması talep edilen makaleler için aşağıda belirtilen hususlar dikkate alınmalı ve etik kurul izni gerektirmeyen araştırmalar/makaleler için gönderi dosyaları arasında yer alan form yazar(lar) tarafından doldurularak ıslak imzalı olarak başvuru belgeleri arasında verilmelidir.

TEAD Etik Kurul İznine/Onayına İlişkin Açıklamalar

 
Etik kurul izni gerektiren araştırmalar/makaleler;
• Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar,
• İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
• İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
• Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
• Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalardır.

Bunların dışında makalelerde;
• Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
• Araştırma yapılan kurumdan izin belgesinin alındığı belirtilmelidir.
• Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alındığı belirtilmelidir.
• Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğu belirtilmelidir.

Etik kurul izni gerektirmeyen makaleler; 2020 yılı öncesi araştırma verileri kullanılmış, yüksek lisans/doktora çalışmalarından üretilmiş (makalede belirtilmelidir), bir önceki yılda dergiye yayın başvurusunda bulunulmuş, kabul edilmiş ama henüz yayımlanmamış makalelerdir.

Konu hakkında daha geniş bilgi için aşağıdaki linklerden bilgi alabilirsiniz

https://trdizin.gov.tr/ufaq/tr-dizin-makalelerde-etik-kurul-izni-neden-istemektedir/

https://trdizin.gov.tr/kriterler/

https://trdizin.gov.tr/wp-content/uploads/2022/04/TRDizin_etik_ilkeleri_akis_semasi.pdf


YAYIN POLİTİKASI
Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi’ne Türkçe ve İngilizce araştırma ve derleme makaleleri kabul edilmektedir. Yayınlanması talebi ile gönderilen makalelerin diğer dergilerde yayınlanmamış ve/veya yayınlanması amacıyla gönderilmemiş olması gerekmektedir. Makale başvuruları DergiPark sistemi üzerinden sorumlu yazar tarafından yapılmalıdır.
Dergimize https://dergipark.org.tr/tr/pub/tead adresinden ulaşabilirsiniz.
Makale başvurusunda; tam metin makalenin, tüm yazarlar tarafından imzalanmış ve taratılmış telif hakkı devir sözleşmesinin, makalenin niteliğine, kapsamına bağlı olarak gerektiği durumlarda etik kurul izninin veya etik kurul izni gerektirmediğine dair formun DergiPark sistemine yüklenmesi gerekmektedir.
Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi’ne gönderilen ve bir araştırma kurumu ya da fonu tarafından desteklenen çalışmalarda, desteği sağlayan kuruluşun adı ve proje numarası belirtilmelidir. Ayrıca, çalışmaya katkısı için teşekkür edilecek kişi veya kurumlar varsa bu gibi durumların da belirtilmesi gerekmektedir.


Yayınlanan makalelerin tüm hakları Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi (TEAD)'ne aittir.

Makalenin bilimsel sorumluluğu yazar(lar)ına aittir.

Yazarlara telif ücreti ödenmez.

Dergimizde yayınlanan makalelerin bir kısmı veya tamamı dergimiz kaynak gösterilmeden kullanılamaz.


Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi intihal konusunda oldukça hassastır ve bu konuda asla tolerans göstermemektedir. Bu nedenle yazarlar tarafından dergiye gönderilen makalelerin benzerlik taraması yapılmalı ve benzerlik oranı kaynakça hariç en fazla %20 olmalıdır. Bu oranı aşan makaleler değerlendirmeye alınmadan Editör tarafından doğrudan reddedilir.

Benzerlik taraması için aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz


https://www.turnitin.com/tr/
https://intihal.net/
https://www.ithenticate.com/

Yayın Etiği ve Bilimsel Araştırmaya Uygun Olmayan Eylemler

İntihal: Başkalarının fikirlerini, yöntemlerini, verilerini, uygulamalarını, yazılarını, şekillerini veya eserlerini sahiplerine atıf yapmadan kendi eseriymiş gibi sunmak.


Uydurma/Sahtecilik: Bir bilimsel araştırma yapılmadan yapılmış gibi veriler uydurmak, bunları rapor etmek veya yayınlamak. Araştırmaya dayanmayan veriler üretmek, makaleyi gerçek olmayan verilere dayandırarak düzenlemek ya da değiştirmek, yapılmamış bir araştırmayı yapılmış gibi göstermek, yayınlamak.


Yayın tekrarı: Bir araştırmanın sonuçlarını başka dergide tekrar yayınlamak.


Çarpıtma: Araştırma verilerini tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan yöntem, cihaz ve materyalleri kullanılmış gibi göstermek, araştırma hipotezine uygun olmayan verileri değerlendirmeye almak, veriler ve/veya sonuçlarla oynamak, destek alınanların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmek.


Parçalara ayırmak: Bir araştırmanın sonuçlarını uygun olmayan biçimde parçalara ayırarak ve birbirine atıf yapmadan çok sayıda yayın yaparak ayrı eserler olarak sunmak.


Haksız yazarlık: Sunulan makalede katkısı olmayan kişileri yazarlar arasına dahil etmek, katkısı olan kişileri yazarlar arasına dahil etmemek, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olmayan bir biçimde değiştirmek.


Diğer etik ihlalleri: Destek alınarak yürütülen araştırmaların yayınlarında destek veren kişi, kurum veya kuruluşlar ile onların araştırmadaki katkılarını açık bir biçimde belirtmemek, insan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda etik kurallara uymamak, hakem olarak incelemek üzere görevlendirildiği bir eserde yer alan bilgileri yayınlanmadan önce başkalarıyla paylaşmak.


Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi’ne gönderilen makaleler için herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Ayrıca herhangi bir reklam ve sponsorluk kabul etmemekte ve yayın sayfasında bunlara yer vermemektedir.