Cilt: 35 Sayı: 4, 15.10.2021

Yıl: 2021

Makaleler

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi-İİBD, İktisat, İşletme, Uluslararası İlişkiler, Kamu Yönetimi, Ekonometri, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Yönetim Bilişim Sistemleri, Uluslararası Ticaret ve Lojistik ve ilişkili alanlarda Türkçe veya İngilizce hazırlanmış, teorik temelleri bulunan ve ampirik bulgularla desteklenen güncel ve özgün değeri olan orijinal ve bilimsel araştırma makalelerini ve derlemeleri yayımlayarak evrensel bilime ve literatüre katkı sağlamayı amaç edinmiştir.

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin bilimsel yayın organı olan Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi-İİBD, 1977 yılında yayın hayatına başlayan hakemli, açık erişimli ve 2009 yılından itibaren üç ayda bir yayımlanan süreli bilimsel bir dergidir. Atatürk Üniversitesi İİBD aşağıdaki indekslerde taranmaktadır: ULAKBİM-TR DİZİN, Acarindex, Araştırmax ve Directory of Research Journals Indexing (DRJI), ASOS Index, EBSCOhost, Eurasian, Scientific Journal Index, Google Scholar, Index Copernicus, ResearchBib, Scientific Indexing Service (SIS), SOBİAD, The Cite Factor..

Atatürk Üniversitesi İİBD, Türkçe veya İngilizce olarak hazırlanmış ve daha önce başka bir dergide yayınlanmamış veya başka bir dergiye değerlendirme amacı ile gönderilmemiş İktisat, İşletme, Uluslararası İlişkiler, Kamu Yönetimi, Ekonometri, Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler, Yönetim Bilişim Sistemleri, Uluslararası Ticaret ve Lojistik ve ilişkili alanlarda orijinal araştırma makalelerini ve derlemeleri yayınlamaktadır. Atatürk Üniversitesi İİBD, teorik temelleri bulunan ve ampirik bulgularla desteklenen güncel ve özgün değeri olan çalışmaları, saha ve vaka çalışmalarını, bölgesel, ulusal ve uluslararası sorunları karşılaştırmalı olarak analiz eden çalışmaları öncelikle yayınlamayı ilke edinmektedir.
Atatürk Üniversitesi İİBD’ye gönderilecek çalışmalarla ilgili bütün işlemler, DergiPark Akademik Sistemi üzerinden https://dergipark.org.tr/atauniiibd bağlantısıyla gerçekleştirilmektedir.




        Yazım Kuralları 


Genel Kurallar 


1. Atatürk Üniversitesi İİBD’sine değerlendirilmek üzere sunulmak istenilen makalelerin dergi yazım kurallarında belirtilen koşullara uygun olarak Dergi Sistemine (https://dergipark.org.tr/tr/login) yüklenmesi gerekmektedir. Dergiye ilk defa makale gönderimi için Makale Gönder butonu seçilerek gerekli adımların takibi ile makalenin ve gerekli diğer bilgi ve belgelerin sisteme yüklenmesi gerekmektedir.


2. Yazar(lar)ın Ad–Soyad, Kurum, E-Posta ve ORCID bilgilerini dergi sistemine eksiksiz bir şekilde kaydetmeleri gerekmektedir. Yazar(lar)la ilgili bu bilgilerin ve makaleyle ilgili açıklayıcı bilgilerin (makalenin lisansüstü tezlerden veya başka bir bilimsel çalışmadan türetildiğine, kurum ve kuruluşlara teşekkür edilmesine, proje destek bilgisine vb.,) makale dosyasının kapak (ilk) sayfasında bulunması, makale dosyasının metin (ikinci) sayfasının makale başlığıyla birlikte başlaması ve ikinci sayfadan itibaren makale metninde yazar(lar) hakkında herhangi bir bilgi olmaması gerekmektedir. Yazar(lar)ın Ad–Soyad, Kurum, E-Posta ve ORCID bilgilerinin ve makaleyle ilgili açıklayıcı bilgilerin bulunduğu makale kapak sayfasındaki Yazar(lar)la ve makaleyle ilgili bu bilgiler, dergi editörlüğü tarafından kör hakemlik ilkeleri gereğince değerlendirme sürecinde temizlenmektedir. Ayrıca yazar bilgilerinin bulunduğu kapak sayfasının makale yüklenirken ek dosya olarak da yüklenmesi gerekmektedir.


3. Dergide yayımlanmak üzere gönderilen makalelerde, içeriği bilimsel denetimden geçmeyen anonim nitelikteki web uzantılı kaynakların kullanılmaması gerekmektedir. Makalelerin hazırlanmasında genel bilimsel ilke ve kurallara uyulmalı, açık ve yalın bir anlatım yolu izlenmeli ve makalelerin konususun, amacının, kapsamının, hazırlanma gerekçesinin, özgün katkılarının vb. bilgileri yeterli ve belirli bir düzende içermesi gerekmektedir. Dergide yayınlanmak üzere sunulan makalelerde yazar(lar)ın bu kuralları kabul ettikleri varsayılmakta ve yazar(lar)a telif ücreti ödenmemektedir. Editörler Kurulu, derginin amaç ve kapsamına uymayan, orijinal olmayan, yazım kurallarına uygun olarak hazırlanmamış makaleleri kurallara uymadığı gerekçesi ile kabul etmeme, düzeltilmesini isteme ve yeniden organize talep etme haklarını saklı tutmaktadır.


4. Dergiye gönderilen ve şekilsel şartları karşılayan makaleler öncelikle editörler tarafından, amaç, kapsam, orjinallik ve literatüre olan katkıları açısından incelenmekte, gerekli şartları sağlayan makaleler, en az iki hakeme, çift ve kör hakemlik sistemi kullanılarak değerlendirilmek üzere gönderilmektedir. Hakem görüş ve değerlendirme raporları makalelerin yayın kararı üzerinde birincil etkiye sahip olmakla birlikte, makalelerin yayınlanma(ma)larına ilişkin nihai kararlar editör kurulunun sorumluluğunda bulunmaktadır.


5. Editör kurulunun yayınlanmasını uygun bulduğu makaleler kabulden sonra, mizanpaj aşamasına alınmakta ve dizgisi tamamlanan makaleler belirlenen eksikliklerinin giderilebilmesi ve son gözden geçirme için sorumlu yazara gönderilmektedir. Makalelerin yayına hazırlanma sürecinde belirlenen bu türden eksikliklerin giderilmesindeki birincil yükümlülük makalenin sorumlu yazarına ait olmaktadır. Sorumlu yazarın denetiminde ve koordinasyonunda makale yazarlarının en geç bir hafta içerisinde son gözden geçirmelerini tamamlamaları ve gözden geçirilmiş nihai makale metnini iletmeleri beklenmektedir. Bu aşamada yazar(lar)ın sadece makalede şekilsel müdahalelerine izin verilirken, kabul edilen makalenin içeriğini etkileyebilecek esaslı değişikliklere izin verilmemektedir. Yazar(lar)ın bu türden esaslı değişikliklerde ısrar etmesi halinde editör kurulu makalenin değiştirilmiş halini yeniden hakem değerlendirmesine gönderme yetkisini saklı tutmaktadır. Yazar(lar) yayın sürecinin tüm bu aşamalarını dergi sistemi üzerinden ve http://dergipark.gov.tr/atauniiibd adresinden takip edebilirler.


6. Yazar(lar)ın makalelerini dergi internet sitesindeki Dizgi Şablonuna ve Yazım Kurallarına uygun şekilde Microsoft Office Word 2016 ve üzeri bir sürümde hazırlayarak göndermeleri gerekmektedir. Dizgi Şablonuna ve Yazım Kurallarına uygun olarak hazırlanmayan makaleler hakem değerlendirme sürecine alınmadan editör kurulunca red edilmektedir. Makale Dizgi Şablonuna ve Yazım Kurallarına Erişim İçin Tıklayınız.


7. Yazar(lar)ın dergi sistemine yükledikleri makalelerini iThenticate vb. uluslararası geçerliliği olan benzerlik programlarıyla analiz ederek analiz raporunu ve başvuru dilekçesini (imzalı telif hakkı devir formunu) dergi sistemine yüklemeleri gerekmektedir. Benzerlik Programı Raporunun Atatürk Üniversitesi İİBD, İntihal Politikası gözetilerek alınması gerekmekte ve İntihal Politikası kurallarını karşılamayan makaleler değerlendirmeye alınmamaktadır. Başvuru Dilekçesine Erişim İçin Tıklayınız.


8. Etik İlkeler ve Yayın Politikası sayfasında açıklandığı gibi, makalelerin analizlerde kullanılan veri setleri, analiz çıktıları ve verilerin paylaşılmasına engel teşkil eden yasal gerekçelerin bulunması durumunda yazar(lar)ın bunu gösterir belgeleri başvuru aşamasında dergi sistemine yüklemeleri gerekmektedir. Yazar(lar)ın makalelerin analizlerde kullanılan veri setlerinin ve analiz çıktılarının gerektiğinde editör kurulunca istenileceğini ve denetime tabi tutulabileceğini peşinen kabul ettikleri varsayılmaktadır.


9. Yazar(lar)ın dergi sistemine yükledikleri makalelerinin dergiye yönelik maliyetlerin (dizgi, fiziksel basım ve posta ücretlerinin) karşılanabilmesi amacıyla Halkbank Dadaşkent Şubesi: Atatürk Üniversitesi Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı (TR88 0001 2001 6770 0004 0000 13) Nolu banka hesabına 200 TL yatırılması ve banka dekontunun Dergipark sistemine yüklenmesi gerekmektedir. Editör kurulunun ön incelemeleri ve hakem değerlendirme süreci, gönderim ücretinin ödenmesiyle birlikte başlamaktadır. Ödeme açıklamasında makale başlığının ve sorumlu yazar bilgilerinin belirtilmesi gerekmektedir. Editör kurulunun ön incelemeleri sırasında ve hakem değerlendirme süreci sonrasında Yayın Kurulu kararı ile yayınlanmaya uygun bulunmayan makalelerin, süreci devam eden makalelerin gönderim ücretleri iade edilmemektedir. Editör kurulu veya hakem değerlendirmelerine dair farklı yorumlar ileri sürülerek yapılan iade talepleri dikkate alınmamaktadır. Dergide belirli bir sayıda hakem olarak görev alan yazar(lar)ın bir yıl içerisinde olmak kaydıyla gönderecekleri bir makaleden dergi yayın politikası gereği gönderim ücreti alınmamaktadır. 


10. Genel Kurallar Uyarınca Yazar(lar) Tarafından Dergi Sistemine Yüklenmesi Gereken Dosyalar:

     Makale Tam Metni (Dizgi Şablonuna ve Yazım Kurallarına göre hazırlanmış Makale Tam Metni: Yazar(lar)ın Ad–Soyad, Kurum, E-Posta ve ORCID bilgilerinin ve makaleyle ilgili açıklayıcı bilgilerin bulunduğu Makale Kapak Sayfası ile Başlık, Özet, Anahtar Kelimeler, Jel Kodu Sınıflandırması, Genişletilmiş Özet, Ana Metin ve Kaynaklar bölümlerinden oluşmaktadır).



Makale Kapak Sayfası.
Başvuru Dilekçesi (İmzalı Telif Hakkı Devir Formu).
Benzerlik Raporu.
Etik Kurul Onay Belgesi "Etik Kurul İzni Gerektiren Çalışmalar İçin" Bakınız: Etik İlkeler ve Yayın Politikası.
Makale Gönderi Ücreti Banka Dekontu.


Dergi Yazım Stili ve Kuralları

     Kapak Sayfası: Makalenin Yazar(lar)ın Ad–Soyad, Kurum, E-Posta ve ORCID bilgilerinin ve makaleyle ilgili açıklayıcı bilgilerin bulunduğu ilk sayfayı belirtmektedir.
Başlık: Makalenin içeriğini kısa ve açık bir şekilde yansıtacak Türkçe ve İngilizce Başlıkların her kelimesinin büyük harfle başlaması, iki yana yaslı Times New Roman 12 Punto ve koyu olarak yazılması gerekmektedir.
Özet: Türkçe ve İngilizce Dillerinde Hazırlanmalı çalışmanın amacını, kapsamını ve sonuçlarını yansıtmalı, en fazla 150 kelimeye sahip olmalı ve alıntı içermemelidir.
Anahtar Kelimeler: Türkçe ve İngilizce 3-8 Kelime Arasında Olmalıdır.
Jel Kodu Sınıflandırması: Özetlerden sonra 3-5 Adet JEL (Journal of Economic Literature) sınıflandırma kodları gösterilmelidir. Sınıflama yapabilmek için (https://www.aeaweb.org/econlit/jelCodes.php?view=jel) adresinden yararlanılabilir.

     Genişletilmiş Özet: Genişletilmiş Özet: Türkçe makalelerden İngilizce; İngilizce makalelerden ise Türkçe olarak talep edinen genişletilmiş özetlerin, en fazla 420-450 kelime arasında olması, makalenin amacını, sorununu, metodunu, bulgularını ve sonuçlarını alt başlıklar halinde içermesi ve makalenin ana metninin öncesinde verilmesi gerekmektedir.

     Ana Metin: Ana metin giriş bölümüyle başlamalı, alakalı bölümlerle sürdürülmeli ve sonuç bölümüyle birlikte tamamlanmalıdır.
Bölüm Başlıkları: Ana Bölüm Başlıklarının tamamı büyük harflerle ortala, koyu ve Sonuç bölümü hariç numaralandırılarak Alt bölüm başlıklarının ise her kelimenin ilk harfi büyük, sola dayalı, koyu olmayan, italik ve numaralandırılarak yazılması gerekmektedir. Dizgi Şablonunda detayları bulunan başlıkları numaralandırmasının Word programı otomatik numaralandırma kullanılmadan elle yordamıyla (manuel olarak) yapılması gerekmektedir.
Kaynakça: Atatürk Üniversitesi İİBD, APA (American Psychological Association) kaynakça stilini benimsemektedir. Makalenizin dergi kaynakça stiline uygun olmasını sağlamak için APA Yayın El Kitabına (6. Baskı) Bakınız.
Yazı Tipi: Times New Roman Özet (9), Genişletilmiş Özet ve Metin İçi (11) Punto Yazım Stili Kullanılmaktadır.
Sayfa Yapısı: A4 Sayfa Büyüklüğü:
Kenar Marjinler: Üst-5 cm, Alt, 5.5 cm, Sol ve Sağ 4.25.
Paragraflar İki Yana Yaslı Bir Biçimde Olmalıdır.
Paragrafların Girintisi 1.0 cm Olmalıdır.
Satır Aralığı Tek (Bir).
Sayfa Numarası Sayfanın Altında, Ortalı Bir Şekilde Verilmelidir.

Paragraf Biçimi: Paragraf Boşluk Aralığı Önce (6 nk) Sonra (6 nk) olmalıdır.
Kelime Sınırı: Makalelerin Kapak Sayfası, Ana Metin, Genişletilmiş Özet, Tüm Notlar ve Kaynakça Dahil 10.000 Kelimeyi Geçmemesi Gerekmektedir.
Ana Metin Boyutu: MS Office 2016 ve Üzeri Sürümlerinde Word programı kullanılarak hazırlanan makalelerin (Kapak Sayfası, Ana Metin, Genişletilmiş Özet, Tüm Notlar ve Kaynakça Dahil) yirmi beş (25) sayfayı geçmemesi gerekmektedir.
Yazar(lar) Bilgileri: Yazar Bilgilerinin makale kapak sayfası dışında hiçbir yerde bulunmaması gerekmektedir. Kapak sayfası dışında Yazar bilgilerini içeren makaleler işleme alınmadan iade edilmektedir.
Tablo ve Şekiller: Şekil, Tablo, Harita ve Fotoğraflar sayfa alanı dışına taşmamalı, gerekiyorsa her biri ayrı bir sayfada yer almalıdır. Şekil ve Tablolar numaralandırılmalı ve içeriğine göre Türkçe ve İngilizce olarak adlandırılmalıdır. Numara ve Başlıklar, Şekillerin ve Grafiklerin altına, Tabloların üstüne gelecek biçimde kelimelerin yalnızca ilk harfleri büyük ve koyu olarak yazılmalı. Tablo ve Şekillerin başlıkları Times New Roman 11 punto, içeriklerinde ise Times New Roman 10 punto kullanılmalıdır.
Dipnotlar: Metin İçi Göndermelerle Sıralanarak Times New Roman 10 Punto Kullanılarak Yazılmalıdır.
Dizgi Şablonu: Dergi Yazım kurallarına göre hazırlanan örnek makale düzenini göstermektedir. Dizgi Şablonuna Erişmek İçin Tıklayınız.
Genişletilmiş Özet: Dergi Yazım Kurallarına Göre Hazırlanan Genişletilmiş Özet Şablonuna Erişmek İçin Tıklayınız.


     Kaynakça Yazım Kuralları


     Atatürk Üniversitesi İİBD, APA (American Psychological Association) kaynakça stilini benimsemektedir. Makalenizin dergi kaynakça stiline uygun olmasını sağlamak için APA Yayın El Kitabına (6. Baskı) bakınız.

Atıf Yapma: Metin içi göndermeler konusunda detaylı bilgi için bakınız: APA Yazım Kuralları. 

Kaynakça: Kaynakça Oluşturmak konusunda detaylı bilgi için bakınız: APA Kazım Kuralları. 
Kaynakçanızı APA düzeninde Otomatik Eklemek İçin Bakınız: Microsoft.


YAZARLARIMIZA ÖNEMLİ HATIRLATMA: Hakemlerimizden Dikkat Etmelerini Rica Ettiğimiz Hususlar Aşağıdadır: Yazarların Bunları Göz Önünde Bulundurarak Makalelerini Sistem Üzerinden Göndermeden Önce Bir Sefer Daha Kontrol Etmeleri Faydalı Olacaktır.

Hakem Kontrol Listesi:
Makalenin Türkçe ve İngilizce başlıklarının çalışmaya uygunluğu
Özet; çalışmanın amacını uygulanan yönteme göre elde edilen bulguları ve önerileri kapsıyor mu?
Türkçe ve İngilizce özet uyumlu mudur?
Türkçe ve İngilizce anahtar kelimeler uygun birbirine paralel ve yeterli midir?
Makalede yararlanılan kaynaklar yeterli, güncel ve çalışmanın konusu ile ilgili midir?
Makalede yararlanılan her kaynağa kaynakçada yer verilmiş midir?
Makalede yararlanılmayan herhangi bir kaynağa kaynakçada yer verilmiş midir?
Giriş bölümünde çalışmanın konusu ve amacı yeterince vurgulanmış mıdır?
Giriş bölümünde çalışmanın bölüm planı ve özgün katkıları açıklanmış mıdır?
Kullanılan araştırma yöntem ya da yöntemleri çalışma konusuna uygun mudur?
Şekil ve Tablolar araştırma verilerine göre uygun ve anlaşılabilir şekilde düzenlenmiş midir?
Araştırma bulguları yeterince tartışılmış mıdır?
Araştırmanın verileri açık bir şekilde tanımlanmış ve kaynakları belirtilmiş midir?
Çalışma tutarlı ve bütünlük içinde akıcı ve anlaşılır bir dille takdim edilmiş midir?
Çalışmada dil bilgisi kurallarına riayet edilmiş midir?
Çalışmanın bilime katkısı yönünden özgün değeri var mıdır?
Çalışmanın sonuç bölümünde, kısıtlar belirtilip gelecek araştırmalar için öneriler sunulmuş mudur?


 

Atatürk Üniversitesi İİBD, yayın sürecini bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine ve dağıtımına temel teşkil edecek nitelikte uygulamaktadır. Bu doğrultuda uygulanan yayın süreci, yazarların ve yazarları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesine doğrudan yansımakta ve bilimsel yöntemi somutlaştırmakta ve desteklemektedir. Bu noktada yayın sürecinin bütün paydaşlarının (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) araştırma ve yayın etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır. Atatürk Üniversitesi İİBD, yayın sürecinde tüm paydaşların aşağıdaki araştırma ve yayın etik ilkelerini ve sorumluluklarını taşımasını ve karşılamasını beklemektedir. Derginin yayın etik kuralları, Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehber ve politikalara uygun olarak düzenlenmiştir (Bkz: COPE Yönerge).


1. Yazarın/Yazarların Etik Sorumlulukları

Atatürk Üniversitesi İİBD, yazar(lar)ın makale gönderiminde aşağıdaki etik ilkelere ve sorumluluklara uymasını beklemektedir:
(a) Yazar(lar)ın gönderdikleri makalelerin özgün olması beklenmektedir. Yazar(lar)ın başka çalışmalardan yararlanmaları veya başka çalışmaları kullanmaları durumunda dergi yazım kurallarına göre eksiksiz ve doğru bir biçimde atıfta bulunmaları, alıntı yapmaları ve kaynakçada vermeleri gerekmektedir.
(b) Makalenin oluşturulmasında içeriğe belirli oranlarda herhangi bir katkı sağlamayan kişilerin yazar olarak dahil edilmemesi ve varsa yazarlar arasında çıkar çatışması teşkil edebilecek durumların ve ilişkilerin açıklanması gerekmektedir.
(c) Yazar(lar)dan makale değerlendirme süreçlerinde veri setini, sonuçların yeniden elde edilebilmesi amacıyla talep edilebilir; bu durumda yazar(lar)ın veri setini ve bilgilerini yayın kuruluna sağlamaları beklenmektedir.
(d) Yazar(lar)ın yayın sürecinin erken görünüm aşamasındaki makaleleriyle ilgili maddi bir yanlışı veya hatayı fark etmeleri durumunda, dergi editörlüğünü bilgilendirme, düzeltme isteğinde bulunma veya geri çekme işlemlerini dergi editörlüğüyle yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.
(e) Yazar(lar)dan başka bir dergide değerlendirme sürecinde veya yayın aşamasında olan makalelerini değerlendirme içim dergiye göndermemeleri beklenmektedir.
(f) Yazar(lar)ın konferanslarda, sempozyumlarda vb., sunulmuş ve özetleri yayınlanmış makalelerinin, dergide değerlendirilebilmesi için sunum, yayın tarihi, yayın yeri vb., bilgileri editör kuruluna sunma yükümlülükleri vardır.
(g) Yazar(lar) tarafından bir makalenin değerlendirilmek üzere dergiye gönderilmesi durumunda, editör kurulunca yukarıda belirtilen koşulları kabul ettiği varsayılmaktadır.
(h) Yazar(lar)ın gecikme vb., bir nedenle makalelerini geri çekmek istemeleri durumunda editör ile iletişime geçmeleri beklenmektedir.
(i) Bir makalenin değerlendirme sürecinin başlamasıyla birlikte yazar(lar)ın sorumluluklarının değiştirilmesi söz konusu olmamakta ve yazar(lar)a makalelerin yayımlanması karşılığında herhangi bir telif ücreti ödenmemektedir.
(j) Araştırma etik ilke ve kuralları çerçevesinde aşağıdaki koşulları sağlayan araştırma makalelerinin Atatürk Üniversitesi İİBD’sinde değerlendirilebilmesi için ilgili Etik Kurul İzni belgelerinin alınması gerekmektedir
  • Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalarda,
  •  İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılmasında,
  • Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalarda.

(k) Bu kapsamda Atatürk Üniversitesi İİBD’sinde araştırma makalelerinin değerlendirmeye alınabilmesinde;

  • Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,
  • Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
  • Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun ve varsa finansal destek ile destekleyen kurum, kuruluş bilgilerinin belirtilmesi gerekmektedir.

(l) Yazar(lar) başka kaynaklardan alınan veya kullanılan materyal ile ilgili telif hakkı şartlarına uymak ve telif hakkının Dergiye devrini ifade eden sözleşmeyi imzalamakla yükümlüdürler. Dergide yer alan yazılardan doğacak her türlü sorumluluk yazar(lar)ına aittir.


2. Hakemlerin Etik Sorumlulukları


Atatürk Üniversitesi İİBD’sinde yayın sürecinde hakem değerlendirmeleri çift taraflı ve kör hakemlik ilkeleri gözetilerek yürütülmekte, hakemler yazarlar ile doğrudan iletişime geçememekte ve makale değerlendirmele süreçleri ile ilgili bilgiler dergi yönetim sisteminden takip edilmektedir. Yayın sürecinde hakemlerin makale değerlendirme formları ve hakemlerce değerlendirilmiş metinler editör kurulu aracılığıyla yazar(lar)a iletilmektedir. Hakemlerden beklenen etik sorumluluklar şunlardır :

(a) Hakem değerlendirmelerinin eleştirel olması ve tarafsızlık ile gizlilik içerisinde yürütülmesi gerekmektedir.
(b) Değerlendirmeyi nesnel bir şekilde sadece makalenin içeriği ile ilgili olarak yapması, kendi düşünce, inanç vb. aitliklerinin değerlendirmeye etki etmesine izin vermemesi gerekmektedir.
(c) Hakem raporundaki maddelere ister olumlu ister olumsuz cevap versin, açıklayıcı, yönlendirici vb., makul gerekçelerini sunmak durumundadır. Olumsuz veya düzeltme istediği durumlarda ise alternatif önerileri sunması beklenmektedir.
(d) Hakemler sadece makale metnini bilimsel açıdan değerlendirmeli, yazarın/yazarların yetersizlikleri ile ilgili ifadelerden kaçınmalıdır.
(e) Gizlilik ilkesi gereği inceledikleri makaleleri değerlendirme sürecinden sonra imha etmeleri gerekmektedir.
(f) Hakemden beklenen sadece evet veya hayır şeklinde cevap vermeleri, değil, görüşlerini detaylandırmaları ve gerekçelerini belirtmeleridir.
(g) Düzeltme veren hakemlerin, düzeltilen makaleleri yeniden inceleme hakları vardır.

(h )Aşağıdaki özellik ve/veya özellikleri taşıyan hakemlere makale gönderilmez.

  • Yazarın/yazarların daha önce ortak makalelerinin yayınladığı hakemlere,
  • Yazarın/yazarların daha önceden sorunu olduğu bilinen hakemlere,
  • Çalışmanın yayınlanmasından finansal fayda sağlayacak hakemlere,
  • Yazar ile aynı kurumda çalışan (aynı bölümde) hakemlere.

3. Editörün Etik Sorumlulukları

Atatürk Üniversitesi İİBD’sinde yayınlanan her araştırma makalesinden sorumlu olan editörler aşağıdaki rol ve yükümlülükleri taşımaktadırlar:
(a) Editörler, okuyucuların, yazarların ve hakemlerin yayın ve değerlendirme süreci konusundaki bilgi taleplerini karşılamak, açıklayıcı geri bildirimlerde bulunmak ve fikri mülkiyet hakları ile etik standartlardan taviz vermeden iş süreçlerini devam ettirmekle yükümlüdürler.
(b) Editörler, okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcıların bilgi, beceri ve deneyim beklentilerini dikkate almak ve makalelerin bilimsel literatüre katkı sağlamasına ve özgün nitelikte olmasına özen göstermekle yükümlüdürler.
(c) Editörler, makalelerin önemi, özgün değeri, geçerliliği, anlatımın açıklığı ve derginin amaç, kapsam ve hedeflerine dayanarak olumlu ya da olumsuz karar verme hakkına sahiptirler.
(d) Editörler "Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci"ni mutlaka yayınlanmalı ve tanımlanan süreçlerde yaşanabilecek olası sapmaların önüne geçmelidirler.
(e) Editörler, yazarlar tarafından kendilerinden beklenecek her konuyu ayrıntılı olarak içeren bir "Yazar Rehberi" yayınlamalıdır.
(f) Editörler, hakemleri makalenin konusuna uygun olarak belirlemekle, hakemlere makalelerin değerlendirilmesi için gerekli bilgi ve rehberleri sağlamakla, kör hakemlik bağlamında hakemlerin kimlik bilgilerini gizli tutmakla ve yazarlar ve hakemler arasından çıkar çatışması olup olmadığını gözetmekle yükümlüdürler.
(g) Editörler, tüm bilim ve yayın kurulu üyelerinin süreçleri yayın politikaları ve yönergelere uygun olarak ilerletmesini sağlamakla, bilim ve yayın kurulu üyelerini yayın politikaları hakkında bilgilendirerek gelişmelerden haberdar etmekle yükümlüdürler.
(h) Editörler, değerlendirilen makalelere ilişkin kişisel verilerin korunmasını sağlamakla ve Ayrıca yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerini korumaktan sorumludurlar.
(i) Editörler, değerlendirilen makalelerde insan ve hayvan haklarının korunmasını sağlamakla ve araştırmalarda kullanılan deneklere ilişkin etik kurul onayı, deneysel araştırmalara ilişkin izinlerin olmadığı durumlarda çalışmayı reddetmekle sorumludurlar.
(j) Editörler, yazar, hakem veya okuyuculardan gelen şikayetleri dikkatlice inceleyerek aydınlatıcı ve açıklayıcı bir şekilde yanıt vermekle yükümlüdürler. Bu kapsamda yazar, hakem veya okuyucular belirli bir konudaki düzeltme isteğini, şikayetlerini vb., (intihal, yinelenen makaleler vb.) iibfdergi@atauni.edu.tr adresine mail atarak bildirebilirler.
(k) Editörler, yazar(lar), hakemler ve diğer editörler arasındaki çıkar çatışmalarını göz önünde bulundurarak, çalışmaların yayın sürecinin bağımsız ve tarafsız bir şekilde tamamlamasını garanti ederler.
(l) Editörler, bir makalenin kabul ya da reddi için tüm sorumluluğa ve yetkiye sahip olup, kabul ettiği ya da reddettiği makaleler ile ilgili çıkar çatışması içerisinde olmamalıdır.


4. İntihali Ortaya Çıkarma

Atatürk Üniversitesi İİBD'sinde yayınlanmak üzere gönderilen makaleler, en az iki hakem tarafından çift taraflı ve kör hakemlik değerlendirmesine tabi tutulmaktadır. Ayrıca Etik denetimi ve etik dışı girişimlerin önlenmesi için, hakem süreci başlatılmadan önce makaleler iThenticate vb., uluslararası geçerliliği olan intihal tespit programları ile ön değerlendirmeye tabi tutulurlar. Derginin intihal politikasına uymayan çalışmalar için hakem süreci başlatılmaz ve çalışma reddedilir. Atatürk Üniversitesi İİBD'sinde yukarıda bahsedilen etik sorumluluklar ve dışında etik olmayan bir davranış veya içerikle karşılaşırsanız lütfen iibfdergi@atauni.edu.tr adresine e-posta yoluyla bildiriniz.



Yayın Politikası

Atatürk Üniversitesi İİBD yılda dört kez Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında yayımlanan hakemli ve süreli bir dergidir. Dergide İktisat, İşletme, Uluslararası İlişkiler, Kamu Yönetimi, Ekonometri, Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler, Yönetim Bilişim Sistemleri, Uluslararası Ticaret ve Lojistik ve ilişkili alanlarda teorik temelleri bulunan ve ampirik bulgularla desteklenen güncel ve özgün değeri olan orijinal ve bilimsel araştırma makalelerine ve derlemelerine yer verilmektedir. Sosyal bilimlerin diğer alanlarından gelen ve sayılan alanlarla ilişkili olmayan akademik çalışmalara ise yer verilmemektedir. Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizcedir.

Dergiye gönderilen makaleler öncelikle şekil ve içerik yönünden ön incelemeye tabi tutulmaktadır. Şekil şartlarının ve gönderim sürecinin derginin koşullarına uygun olarak yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu koşulları karşılamayan makaleler editör kurulunca reddedilmektedir. Şekil ve içerik olarak uygun bulunan makaleler hakem tayin edilmek üzere yayın kuruluna sunulmaktadır. Dergiye sunulan makalelerin hakemlik sürecine alınacağının garantisi ve değerlendirme süresi için belirli kesin bir tarih verilmemektedir.

Dergiye gönderilen makaleler değerlendirilmek üzere alanında uzman olan en az iki hakeme gönderilmekte ve hakem raporlarından ikisinin de olumlu gelmesi durumunda makalenin yayınlanmasına karar verilmektedir. Hakem raporlarından birisinin olumlu, birisinin olumsuz gelmesi durumunda, makalenin yayın kararı hakem raporları gözetilerek editör kurulu tarafından verilebileceği gibi gerekli görülmesi halinde, değerlendirilmek üzere makale üçüncü bir hakeme de gönderilebilmektedir.

Dergide makalesi yayımlanan bir yazar, 1 yıl içerisinde yayımlanması talebi ile yeni bir makale başvurusu yapamamakta ve yazarın ikinci bir makalesinin yayımlanabilmesi için en az bir yıl geçmesi gerekmektedir.

Dergiye gönderilen makalelerin aynı anda bir başka derginin değerlendirme sürecinde bulunmaması, hiçbir yerde daha önceden yayıma kabul edilmemiş veya yayımlanmamış olması gerekmektedir. Bu konudaki sorumluluk makalenin yazar/yazarlarına aittir.

Yazar(lar)ın dergi sistemine yükledikleri makalelerinin dergiye yönelik maliyetlerin (dizgi, fiziksel basım ve posta ücretlerinin) karşılanabilmesi amacıyla Halkbank Dadaşkent Şubesi: Atatürk Üniversitesi Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı (TR88 0001 2001 6770 0004 0000 13) Nolu banka hesabına 200 TL yatırılması ve banka dekontunun Dergipark sistemine yüklenmesi gerekmektedir. Editör kurulunun ön incelemeleri ve hakem değerlendirme süreci, gönderim ücretinin ödenmesiyle birlikte başlamaktadır. Ödeme açıklamasında makale başlığının ve sorumlu yazar bilgilerinin belirtilmesi gerekmektedir. Editör kurulunun ön incelemeleri sırasında ve hakem değerlendirme süreci sonrasında Yayın Kurulu kararı ile yayınlanmaya uygun bulunmayan makalelerin, süreci devam eden makalelerin gönderim ücretleri iade edilmemektedir. Editör kurulu veya hakem değerlendirmelerine dair farklı yorumlar ileri sürülerek yapılan iade talepleri dikkate alınmamaktadır. Dergide belirli bir sayıda hakem olarak görev alan yazar(lar)ın bir yıl içerisinde olmak kaydıyla gönderecekleri bir makaleden dergi yayın politikası gereği gönderim ücreti alınmamaktadır.

4aoDA4.pngithenticate-badge-rec-positive.png800px-Open-Access-PLoS.svg.png