Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, yılda iki kez (Haziran ve Aralık) yayımlanan hakemli bir dergidir. Derginin amacı, hukuk ve hukuk ile yakından bağlantılı konularda bilime katkı sunabilecek akademik çalışmalara yer vermektedir.
Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi'nin kapsamına hukuk alanında yazılmış bilimsel çalışmalar dahildir. Derginin yayın dili Türkçe’dir. Ancak Türkçe özetine yer verilmek koşuluyla başka dillerdeki çalışmalara da yer verilmektedir. Makalelerden kaynaklanan sorumluluk yazarlara aittir.
1. Yazıların “Times New Roman” karakterinde, ana metnin tek satır aralığında ve 11 punto olarak, dipnot metninin 10 punto olarak hazırlanması gerekir.
2. Yazılar hem yazı dilinde hem de İngilizce, Almanca veya Fransızca gibi dillerde hazırlanmış bir “Öz” kısmına yer vermelidir. Ayrıca “Öz” kısmından hemen sonra gelmek üzere hem yazı dilinde hem de ilgili yabancı dilde en az beş anahtar kelimeye ve yazının ilgili yabancı dildeki başlığına da yer verilmelidir. “Öz”ün ve “Öz”ün yabancı dildeki tercümesinin her biri 400 kelimeyi geçmemelidir.
Türkçeden başka bir dilde yazılan yazıların Türkçe “Öz”üne yer verilmesi zorunludur.
3. Yazının sistematiği aşağıdaki şekilde olmalıdır:
BAŞLIK
(Bu başlık altında öz ve anahtar kelimelere yer verilecektir.)
YABANCI DİLDEKİ BAŞLIK
(Burada yabancı dilde öz ve anahtar kelimelere yer verilecektir.)
I. GİRİŞ (Bu başlık büyük harflerle yazılacaktır.)
II. ...
A. ... (Bu başlık küçük harflerle yazılacaktır.)
B. ...
1. ... (Bu başlık küçük harflerle yazılacaktır.)
2. ...
a. ... (Bu başlık küçük harflerle yazılacaktır.)
b. ...
III. ... (Bu başlık büyük harflerle yazılacaktır.)
IV. SONUÇ (Sonuç başlığına da numara verilmelidir.)
KAYNAKÇA (Bu başlık büyük harflerle yazılacak ve başlığa numara verilmeyecektir.)
4. Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi; dipnot, atıf ve kaynakça usulü bakımından Türk Hukuk Atıf Sistemi (TÜHAS)’ni esas alır. Bu sistemin ayrıntılarına (https://www.tuhas.com.tr/) internet adresinden ulaşılabilir.
5. Kaynakça kısmında önce yazarın soyadına, sonra adına yer verilmeli, virgül işaretinden sonra da esere ilişkin bilgiler yazılmalıdır. Kaynakçada yer verilen her eser veya kaynak sonra nokta işareti (.) ile sonlandırılmalıdır. Kaynakçanın ilk satırı soldan başlatılmalı, devam eden satırlar 1,25 cm içerden (sağdan) başlatılmalıdır.-Kayaoğlu, Mehmet, Anayasa Hukuku, Ankara, Seçkin Yayınevi, 2. Baskı, 2023. (Kitap örneği)
-Kayaoğlu, Mehmet, “Anayasa Hukuku ve Normlar Hiyerarşisi”, Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Cilt: 20, Sayı: 32, 2015, s. 1-33. (Makale örneği)
-Kayaoğlu, Mehmet ve Ali Yılmazoğlu (Ed.), Hukukta Alternatif Uyuşmazlık Yolları, Ankara, Seçkin Yayınları, 1. Baskı, 2023. (Editörlü kitap örneği)
-Hobbes, Thomas, Leviathan, Çev. Semih Lim, İstanbul, Yapı Kredi Yayınları, 26. Baskı, 2024. (Çeviri kitap örneği)
-Kayaoğlu, Mehmet, “Anayasa Yargısı”, in Yılmazoğlu, Ali (Ed.), Hukukta Alternatif Uyuşmazlık Yolları, Ankara, Seçkin Yayınları, 1. Baskı, 2018, s. 127-134. (Kitap bölümü örneği)
-Marcou, Jean, “Anayasacılık ve Türkiye’de Anayasal Hareketler”, Çev. Gülden Kurt, Anayasa Hukuku Dergisi, Cilt 1, Sayı 1, 2012, s. 1-50. (Çeviri makale örneği)
-Kayaoğlu, Mehmet, Türkiye’de Anayasa Hukukundaki Gelişmeler (Danışman: Ali Yılmazoğlu), Ankara, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2023. (Yayınlanmamış lisansüstü tez örneği)
-Kayaoğlu, Mehmet, “Anayasa ve Hukuk", Hürriyet Gazetesi, 01 Ocak 2023 (https://www.hurriyet.com.tr/ makale/anayasa-ve-hukuk/) (Erişim Tarihi: 01.01.2023). (Gazete yazısı örneği)
-“Dicle Üniversitesi'ne ziyaret”, Hürriyet Gazetesi, 01 Ocak 2023 (https://www.hurriyet.com.tr/haber/dicle-universitesine-ziyaret/) (Erişim Tarihi: 01.01.2023). (Gazete haberi örneği)
6. Dipnotların sayfa altında gösterilmesi ve tüm dipnotların mutlaka nokta işareti (.) ile sonlandırılmalıdır. Dipnot kısmında önce yazarın adına sonra soyadına yer verilmeli, virgül işaretinden sonra da esere ilişkin bilgiler yazılmalıdır.
-Mehmet Kayaoğlu, Anayasa Hukuku, Ankara, Seçkin Yayınevi, 2. Baskı, 2023. (Kitap örneği)
-Mehmet Kayaoğlu, “Anayasa Hukuku ve Normlar Hiyerarşisi”, Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Cilt 20, Sayı 32, 2015, s. 1. (Makale örneği)
-Mehmet Kayaoğlu ve Ali Yılmazoğlu (Ed.), Hukukta Alternatif Uyuşmazlık Yolları, Ankara, Seçkin Yayınları, 2. Baskı, 2023. (Atıf esere yönelikse, Editörlü kitap örneği)
-Thomas Hobbes, Leviathan, Çev. Semih Lim, İstanbul, Yapı Kredi Yayınları, 26. Baskı, 2024, s. 1. (Çeviri kitap örneği)
-Mehmet Kayaoğlu, “Anayasa Yargısı”, in Yılmazoğlu, Ali (Ed.), Hukukta Alternatif Uyuşmazlık Yolları, Ankara, Seçkin Yayınları, 1. Baskı, 2018, s. 1. (Kitap bölümü örneği)
-Jean Marcou, “Anayasacılık ve Türkiye’de Anayasal Hareketler”, Çev. Gülden Kurt, Anayasa Hukuku Dergisi, Cilt 1, Sayı 1, 2012, s. 1. (Çeviri makale örneği)
-Mehmet Kayaoğlu, Türkiye’de Anayasa Hukukundaki Gelişmeler (Danışman: Ali Yılmazoğlu), Ankara, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2023. (Yayınlanmamış lisansüstü tez örneği)
-Mehmet Kayaoğlu, “Anayasa ve Hukuk", Hürriyet Gazetesi, 01 Ocak 2023 (https://www.hurriyet.com.tr/ makale/anayasa-ve-hukuk/) (Erişim Tarihi: 01.01.2023). (Gazete yazısı örneği)
-“Dicle Üniversitesi'ne ziyaret”, Hürriyet Gazetesi, 01 Ocak 2023 (https://www.hurriyet.com.tr/haber/dicle-universitesine-ziyaret/) (Erişim Tarihi: 01.01.2023). (Gazete haberi örneği)
-Anayasa Mahkemesi, 27.06.2024 Tarih ve E. 2022/101, K. 2024/124 Sayılı Kararı, RG, 8 Ekim 2024, Sayı 32686. (Karar örneği)
-Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 05.09.2012 Tarih ve E. 1814, K. 17929 Sayılı Kararı. (Karar örneği)
-30.03.2011 Tarih ve 6216 Sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun. (Kanun örneği)
* Araya başka bir esere yapılan atıf girmemişse aynı esere ikinci atıf örneği:
-Ibid., s. 10.
* Yazarın sadece bir çalışmasına atıf yapılmışsa ve araya başka bir esere atıf girmişse aynı esere ikinci atıf örneği:
-Kayaoğlu, op. cit., s. 10.
* Yazarın birden fazla çalışmasına atıf yapılmışsa ve araya başka bir esere atıf girmişse esere ikinci atıf örnekleri:
-Kayaoğlu, Anayasa Hukuku, op. cit., s. 10.
-Kayaoğlu, “Anayasa ve Normlar Hiyerarşisi", op. cit., s. 10.
7. Editörden onay alınan haller hariç olmak üzere yayımlanmak üzere gönderilen yazıların kural olarak 30 sayfayı geçmemesi gerekir.
1. Yayımlanmak üzere dergiye gönderilecek yazıların yayımlanmamış ya da yayımlanmak üzere başka bir yere gönderilmemiş olması gerekir.
3. Yazıların bilimsel standartlara uygun ve özgün olması gerekir. İntihal programları kullanılmak suretiyle veya başka bir şekilde intihale yer verdiği tespit edilen yazılar kabul edilmez.
4. Yazılar elektronik ortamda teslim edilmelidir.
5. Yazarlar unvanlarını, görev yaptıkları kurumları, haberleşme adreslerini, telefon numaralarını ve e-mail adreslerini bildirmelidirler.
6. Yazıların teslimi sırasında ayrıca yazının türü (makale, derleme, özet, editöre mektup, çeviri, karar incelemesi, kitap veya muhtelif eser kritiği, vaka takdimi, mevzuat incelemesi, araştırma notu, tez özeti vb.) hakkında da bilgi verilmelidir.
7. Derginin sıradaki sayısının yayımlanma süresinden en az 4 ay öncesine kadar gönderilen makaleler, ilgili sayı için değerlendirmeye alınır.
8. Gönderilen yazıların yazım bakımından son denetimlerinin yapılmış olduğu ve yayıma hazır olduğu kabul edilir. Bu konudaki sorumluluk yazarlara aittir. Bununla birlikte derginin dizgisinin yapıldığı tarihe kadar editörün uygun görüşü alınmak suretiyle yazılarda yeni bir hakem incelemesi gerektirmeyecek ve mevcut hakem raporlarıyla çelişmeyecek ufak çaplı değişiklikler yapılabilir.
9. Yayın Kurulunca ilk incelemesi yapılan yazılar değerlendirilmek üzere hakemlere gönderilir. Yazılar farklı kurumlardan olmak üzere en az iki hakem incelemesine tabi tutulur. Hakemlerden en az biri fakülte dışından seçilir. Hakemler yazıların yayımlanması, yayımlanmasının uygun olmadığı veya düzeltilerek yayımlanması yönünde görüş bildirebilirler. Her iki hakemin de olumsuz görüş bildirmesi halinde yazıların yayım talebi reddedilir. İki hakemden birinin olumlu diğerinin olumsuz görüş bildirmesi halinde, ilgili yazı talep üzerine veya re’sen üçüncü bir hakeme gönderilebilir ve üçüncü hakem raporuna göre işlem yapılabilir. Hakemlerden birinin olumsuz görüş bildirmesi halinde editör görüşüne göre de hareket edilebilir. Yazarlar hakem süreçlerinden en kısa sürede haberdar edilir.
10. Yazım yanlışlarının olanağın dışında bulunması, bilimsellik ölçütlerinin uyulmaması, yazının Yayın Kurulu tarafından geri çevrilmesi için yeterli görülecektir. Yayın Kurulu başka sebeplerle de bir yazının yayımlanması talebini reddedebilir. Hakem incelemesinin olumlu bir şekilde sonuçlanmış olması yazara yayım hakkı vermez.
11. Dergide yayımlanan yazılarda ileri sürülen görüşler yazarlara aittir. Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi bu konuda herhangi bir mesuliyet kabul etmez.
12. Yayıma kabul edilen eserlerin telif hakkı Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesine aittir. Yazarlara telif ücreti veya başka bir isim altında herhangi bir ödeme yapılmaz.
Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, ücretsiz bir dergidir.