Cilt: 3 Sayı: 1, 31.12.1999

Yıl: 1999

Araştırma Makaleleri

Çeviriler

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi (EBYÜHFD), hukuk alanında ve hukukla bağlantılı diğer bilim alanlarında, özgün ve nitelikli bilimsel çalışmaların yayımlanması suretiyle ulusal ve uluslararası literatüre katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi’nin (EBYÜHFD) içeriği, akademisyen, araştırmacı ve uygulayıcılardan gelen, hukuk ve hukukla bağlantılı disiplinler arası nitelikteki makale, karar incelemesi, mevzuat değerlendirmesi, kitap incelemesi ve çeviri türündeki özgün bilimsel çalışmalardır. 

YAYIN İLKELERİ

1. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi (EBYÜ-HFD), bilimsel, hakemli ve ulusal bir dergidir.
2. Dergi’nin yayın dili, Türkçe, İngilizce, Almanca ve Fransızcadır.
3. Dergi, Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki kez yayımlanır. Dergi’nin Haziran sayısı için son yazı kabul tarihi 30 Nisan ; Aralık sayısı için son yazı kabul tarihi ise 31 Ekim’dir. Bu tarihlerden sonra gönderilecek çalışmalar, takip eden sayı için yayın değerlendirme listesine alınacaktır.
4. Dergi’ye gönderilen çalışmalar, kamu hukuku, özel hukuk ve ekonomi-maliye alanlarına ilişkin ve başka bir yerde yayımlanmamış ya da yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır. Çalışmanın Dergi’ye gönderilmiş olması, yazarın bu konudaki taahhüdü anlamına gelir.
5. Dergi’de, makale, karar incelemesi, çeviri, yasal kurallar değerlendirmesi ve kitap eleştirisi gibi çalışmalara yer verilir. Bu tür çalışmaların yayımlanıp yayımlanmayacağına, Editör/Yayın Kurulu tarafından karar verilir. Çevirilerin orijinal dildeki nüshasının gönderilmesi şarttır. Ayrıca; çevirilerde, çeviri yapan yazar, asıl eser üzerindeki hak sahiplerinden Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na uygun olarak yazılı izin almış olmalıdır.
6. Çalışmaların, dergipark üzerinden Microsoft Word yazılımı formatında (*.doc, *.docx) ve derginin yazım kurallarına uygun olarak hazırlanmış bir şekilde gönderilmesi gerekmektedir. Gönderilen metin yazarın kimliğini belirleyecek herhangi bir ifade içermemelidir. Yazar, dergiparka yükleyeceği kapak dosyasında, adını-soyadını, (varsa) akademik unvanını, orcid.org adresinden alacağı araştırmacı kimlik numarasını, çalıştığı kurumu, iletişim adresini, telefon numarasını ve e-posta adresini bildirmelidir.
7. Dergi’ye gönderilen çalışmalarda, tam metinde yazar bilgisi yer almamalı, kapak sayfası adlı ayrı bir dosyada, isim-soyisim, akademik unvan, görevli olunan üniversite, fakülte ve bölümü, ORCID kimliği ile yazarın kurumsal e-posta adresine yer verilmelidir.
8. Dergi’de yayımlanan çalışmalardaki görüşlerle, bunlara dair oluşacak sorumluluk yazarına veya yazarlarına aittir.
9. Çalışmalar yayımlanmak üzere kabul edildiği takdirde, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi, elektronik ortamda tam metin (her türlü formatta) olarak yayımlamak da dâhil olmak üzere tüm yayım haklarına sahiptir. Telif ücreti ödenmeyeceği yazarlar tarafından kabul edilmiş sayılır.


YAZIM KURALLARI

1. Gönderilecek çalışmaların Times New Roman karakterinde, ana metnin 1,5 satır aralığında ve 12 punto; dipnotların 10 punto olarak hazırlanması ve 50 sayfayı (bu sayfa sayısı belirtilen format için geçerlidir; mizanpajdan sonra artabilir) geçmemesi gerekmektedir. Dipnotlar sayfa altında gösterilmelidir. Dipnot metni, iki yana yaslı ve 3 nk aralıkla yazılmalıdır. Çalışmanın sonunda, çalışmada kullanılan kaynakların, yazarların soyadlarına göre sıralandığı bir kaynakça bulunmalıdır.
2. Dergi’ye gönderilen çalışmalarda, hem Türkçe hem de İngilizce olmak üzere çalışma başlığı (title), en az 100 en fazla 200 sözcükten oluşan öz (abstract) ve en az 5 en fazla 10 sözcük veya sözcük grubundan oluşan anahtar kelimeler (keywords) belirtilmiş olmalıdır.
3. Metin iki yana yaslı olarak yazılmalıdır. Çalışmalarda Microsoft Word otomatik başlıklandırmalar kullanılmamalıdır. Aynen veya kısaltılarak yapılan alıntılar, tırnak içinde ve italik karakter kullanılarak belirtilir. Virgül, nokta ve diğer noktalama işaretlerinden sonra bir karakter boşluk bırakılır.
4. Metin içerisindeki kısaltmalarda, kısaltılacak isim veya başlık metinde ilk defa kullanıldığında, kısaltılmadan ve parantez içinde kısaltması belirtilerek kullanılmalıdır.
5. Giriş, Sonuç/Değerlendirme ve Kaynakça başlık numarası verilmeksizin bold (kalın) ve tümü büyük harfle yazılır. Ayrıca giriş, sonuç ve kaynakça ana metinden ayrı sayfalarda başlamalıdır. Metin içerisinde başlıklar bold (kalın), iki tarafa yaslı ve Times New Roman olmak üzere aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir:

ÖZ
ABSTRACT
GİRİŞ
I. TÜMÜ BÜYÜK HARF
A. Sadece İlk Harfler Büyük
1. Sadece İlk Harfler Büyük
a. Sadece İlk Harfler Büyük
1) Sadece İlk Harfler Büyük

a) İtalik ve Sadece İlk Harfler Büyük
SONUÇ
KAYNAKÇA


6. Aşağıda detayları belirtilen atıf usulünde kural bulunmayan durumlarda Chicago atıf sistemi takip edilmelidir. Dergi’nin bütünselliği açısından aşağıda gösterilen örneklere uyulmalıdır.
Aşağıdaki örnekler, Dipnotlar ve Kaynakça sistemini kullanan atıfları göstermektedir.

7. Tek Yazarlı Kitap:
Dipnotta:
Ad Soyad, Eser Adı, Basım/Baskı/Bası sayısı, Yayımlayan kuruluş, Eserin basıldığı yer/şehir yayım yılı, sayfa numarası.
1. Sururi Aktaş, Hayek'in Hukuk ve Adalet Teorisi, 2. Bası, Liberte Yayınları, Ankara 2018, s. 25.
2. Aktaş, s. 25.
Kaynakçada:
Soyad, Ad. Eser Adı. Basım/Baskı/Bası sayısı, Yayımlayan kuruluş, Eserin basıldığı yer/şehir Yayım yılı.
Aktaş, Sururi. Hayek'in Hukuk ve Adalet Teorisi. 2. Bası, Liberte Yayınları, Ankara 2018.

8. İki Yazarlı Kitap:
Dipnotta:
1. İbrahim Özbay/Taner Emre Yardımcı, Tebligat Hukuku, Adalet Yayınevi, Ankara 2018, s. 60.
2. Özbay/Yardımcı, s. 60.
Kaynakçada:
Özbay, İbrahim/YardımcıTaner Emre. Tebligat Hukuku. Adalet Yayınevi, Ankara 2018.


9. Üç Yazarlı Kitap:
Dipnotta:
1. Bihterin Vural Dinçkol/Mehmet Akad/Nihat Bulut, Genel Kamu Hukuku, 15. Bası, Der Yayınları, İstanbul 2019, s. 34.
2. Vural Dinçkol/Akad/Bulut, s. 34.
Kaynakçada:
Vural Dinçkol, Bihterin/AkadMehmet/BulutNihat. Genel Kamu Hukuku. Der Yayınları, İstanbul 2019.


10. Dört ve Daha Fazla Yazarlı Kitap:
Dipnotta:
1. Cem Baygın ve diğerleri, Medeni Hukuk Pratik Çalışmaları – III (Eşya Hukuku), Yetkin Yayınları, Ankara 2020, s. 10.
2. Baygın ve diğerleri, s. 10.
Kaynakçada:
Baygın, Cem/NarAhmet/Aksan NarŞerife/BulutMeltem. Medeni Hukuk Pratik Çalışmaları – III (Eşya Hukuku). Yetkin Yayınları, Ankara 2020.


11. Yazarla Birlikte Yayıma Hazırlayanı Olan Kitap:
Dipnotta:
1. Türk Dil Kurumu, Türkçe Sözlük, Haz. Şükrü Haluk Akalın ve diğerleri, 11. Baskı, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara 2019, s. 19.
2. Türk Dil Kurumu, s. 23.
Kaynakçada:
Türk Dil Kurumu, Türkçe Sözlük, Haz. Şükrü Haluk Akalın ve diğerleri, 11. Baskı, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara 2019.

12. Yazarla Birlikte Çevireni Olan Kitap:
Dipnotta:
1. Cesare Beccaria, Suçlar ve Cezalar Hakkında, Çev. Sami Selçuk, 8. Bası, İmge Kitabevi, Ankara 2019, s. 61.
2. Beccaria, s. 61.
Kaynakçada:
Beccaria, Cesare. Suçlar ve Cezalar Hakkında. Çev. Sami Selçuk, İmge Kitabevi, Ankara 2019.
Yazar belli değilse eser adından önce hazırlayanın veya çevirenin adı dipnot veya kaynakça düzenine göre yazılarak, ardından (Haz.) veya (Çev.) yazılır.

13. Kitaptan Bir Bölüm:
Dipnotta:
1. Ayhan Döner, “Anayasa Mahkemesi'nde Görülen Davalar”, Hukuk Davaları – 1, Editör/Editörler, Efrail Aydemir/Yusuf Memiş/Ahmet Cemal Ruhi/Sema Güleç Uçakhan/Çilem Bahadır/Mutlu Dinç, Seçkin Yayıncılık, Ankara 2016, s. 31.
2. Döner, s. 31.
Kaynakçada:
Döner, Ayhan. “Anayasa Mahkemesi'nde Görülen Davalar”. Hukuk Davaları – 1, Editör/Editörler, Efrail Aydemir, Yusuf Memiş, Ahmet Cemal Ruhi, Sema Güleç Uçakhan, Çilem Bahadır ve Mutlu Dinç, Seçkin Yayıncılık, Ankara 2016, s. 20-80.

14. Basılı Makale:
Dipnotta:
1. Burhan Caner Hacıoğlu, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin İhlal Kararlarının Türk Ceza Muhakemesi Hukuku'nda Yeni Bir Muhakemenin Yenilenmesi Sebebi Olarak Kabulü ve İzlenecek Muhakeme Usulü Üzerine Bir İnceleme”, Atatürk Üniversitesi Erzincan Hukuk Fakültesi Dergisi, C. VIII, S. 1-2, 2004, s. 24. (Dergi adı uzun yazılabileceği gibi, standart ve yaygın bir kısaltma tercih edilebilir).
2. Hacıoğlu, s. 24.
Kaynakçada:
Hacıoğlu, Burhan Caner. “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin İhlal Kararlarının Türk Ceza Muhakemesi Hukuku'nda Yeni Bir Muhakemenin Yenilenmesi Sebebi Olarak Kabulü ve İzlenecek Muhakeme Usulü Üzerine Bir İnceleme”. Atatürk Üniversitesi Erzincan Hukuk Fakültesi Dergisi. C. VIII, S. 1-2, 2004, s. 93-113.

15. Elektronik Makale:
Dipnotta:
1. Muhammet Emin Ruhi, “Kişi Özgürlüğü ve Güvenliği Hakkı Bağlamında Yakalanan Kişinin Derhal Hâkim Önüne Çıkarılması Hakkı”, e-akademi: Hukuk, Ekonomi ve Siyasal Bilimler Aylık İnternet Dergisi, S. 25, (Mart 2004), s. 19, E.T. 31.08.2020.
2. Ruhi, s. 19.
Kaynakçada:
Ruhi, Muhammet Emin. “Kişi Özgürlüğü ve Güvenliği Hakkı Bağlamında Yakalanan Kişinin Derhal Hâkim Önüne Çıkarılması Hakkı”. e-akademi: Hukuk, Ekonomi ve Siyasal Bilimler Aylık İnternet Dergisi. S. 25, (Mart 2004), http://www.e-akademi.org/incele.asp?konu= %20b%C4%B1rak%C4%B1lamaz. E.T. 31.08.2020. (Atıf yapılan uzantının bağlantı adresi, zorunlu değilse sadece kaynakçada gösterilmeli, dipnotta yer verilmemelidir).

16. Tez:
Dipnotta:
1. Ahmet Nar, Türk Miras Hukukunda Tenkis, Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi SBE, 2015, s. 38.
2. Nar, s. 38.
Kaynakçada:
Nar, Ahmet. Türk Miras Hukukunda Tenkis. Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi SBE, 2015.

17. Konferans/ Sempozyumlarda Sunulan Tebliğler/Bildiriler:
Dipnotta:
1. Mehmet Akif Etgü, “Tarımsal Kalkınmanın Sağlanmasında Devletin Rolü”, 3. Uluslararası UNİDOKAP Karadeniz Sempozyumu (Tokat, Türkiye, 21-22-23 Haziran, 2019), s. 42.
2. Etgü, s. 42.
Kaynakçada:
Etgü, Mehmet Akif. “Tarımsal Kalkınmanın Sağlanmasında Devletin Rolü”. 3. Uluslararası UNİDOKAP Karadeniz Sempozyumu (Tokat, Türkiye, 21-22-23 Haziran, 2019).

18. Yargı Kararları
Mahkeme adı kısaltması, Dairesi, Esas numarası, Karar numarası, Karar Tarihi, (Kararın Yayım Yeri)
Yarg. 4. HD., E. 2008/1699, K. 2008/13767, 10.11.2008, (Erişim kaynağı ya da bağlantısı)
AYM, E. 2015/17, K. 2015/20, 05.03.2015, (RG., 19.6.2015, S. 29391).
AİHM, Aydemir/Türkiye, 2568/2020, 05.03.2021, § 10.


19. Web Sayfası:
Örnek 1:
Dipnotta:
1. “Google Gizlilik Politikası”, (varsa sayfa ya da paragraf numarası) https://policies.google.com/privacy?hl=tr&gl=tr, E.T. 31.08.2020.
2. “Google Gizlilik Politikası”.
Kaynakçada:
Google. “Google Gizlilik Politikası”. (varsa sayfa ya da paragraf numarası) https://policies.google.com/privacy?hl=tr&gl=tr, E.T. 31.08.2020.

Örnek 2:
Dipnotta:
1. Jeremy Waldron, “The Rule of Law”, The Stanford Encyclopedia of Philosophy (Summer 2020 Edition), Edward N. Zalta (ed.), https://plato.stanford.edu/archives/sum2020/entries/rule-of-law/, E.T. 01.10.2021.
2. Waldron, “The Rule of Law”.
Kaynakçada:
Waldron, Jeremy. “The Rule of Law”. The Stanford Encyclopedia of Philosophy (Summer 2020 Edition). Edward N. Zalta (ed.), https://plato.stanford.edu/archives/sum2020/entries/rule-of-law/, E.T. 01.10.2021.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisine (EBYÜHFD) gönderilen bilimsel çalışmalarda, Yükseköğretim Kurulu Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi ve COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır. Bu bağlamda Dergi; “Yayın Etiği”, “Araştırma Etiği” ve “Yasal/Özel İzin Belgesi Alınması” ile ilgili yukarıda anılan ulusal ve uluslararası kurallara uymakta olduğunu taahhüt eder.

YAZARLARIN SORUMLULUKLARI

1. Etik Kurul izni gerektiren çalışmalar için etik kurullardan ya da komisyonlardan gerekli izinlerin alınması ve bunların çalışmanın içeriğinde belirtilmesi gerekmektedir. Bu izinlerin bulunmaması durumunda yayın, ön inceleme aşamasında yazara iade edilir. Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir:
• Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar,
• İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dâhil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
• İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
• Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
• Kişisel Verilerin Korunması Kanunu gereğince retrospektif çalışmalar.
Ayrıca;
• Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış Onam Formu”nun alındığının belirtilmesi,
• Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
• Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi,
• Makalelerde etik kurul izini ve/veya yasal/özel izin alınmasının gerekip gerekmediğinin belirtilmesi,
• İzinlerin alınması gerekli ise, iznin hangi kurumdan, hangi tarihte ve hangi karar veya sayı numarası ile alındığının açıkça belirtilmesi,
gerekmektedir.
2. Gönderilen çalışmalar, yazar(lar)ın özgün çalışması olmalıdır.
3. Birden fazla yazar tarafından yapılan çalışmada adı geçen tüm yazarlar, gönderilen ve yayınlanan çalışma üzerinde eşit sorumluluğa sahiptir.
4. Gönderilen çalışmalar daha önce yayımlanmamış olmalıdır.
5. Olası herhangi bir çıkar çatışması açıkça belirtilmelidir.
6. İntihal ve sahte veri kullanımından ve kişisel veri niteliğindeki bilgilere metin içinde açıkça yer vermekten uzak durulmalıdır.
7. Hakem değerlendirmeleri sırasında, hakemler tarafından talep edildiği takdirde, araştırmalara ilişkin ham verilerin sunulması şarttır.

HAKEMLERİN SORUMLULUKLARI

1. Çalışmaları, çalışmanın bilimsel içeriğini esas alacak şekilde değerlendirmek.
2. Yazarın cinsiyet, etnik köken, ırk, din, tabiiyet veya siyasi değer veya tercihlerini, değerlendirmede olumlu yahut olumsuz şekilde dikkate almamak; ayırımcılıktan uzak ve adil şekilde değerlendirme yapmak.
3. Değerlendirme için gönderilen eserin içeriğinin, bilimsel alanı ya da birikimi ile uyumsuz olduğu düşünüldüğünde veya önerilen süre zarfında hızlı bir değerlendirme yapılamayacağı durumlarda Editör’ü bilgilendirmek ve ilgili hakemliğin yapılmasına yönelik teklifi reddetmek.
4. Değerlendirme sürecinin gizliliğine saygı göstermek. Değerlendirilen esere ya da değerlendirme süreci ve sonrasına ilişkin bilgileri üçüncü kişilerle paylaşmamak.
5. Değerlendirme aktarımlarında üslubun düşmanca, kışkırtıcı yahut küçümseyici olmamasına dikkat etmek, eseri kişiselleştirilmiş yorumlardan uzak, nesnel ve yapıcı bir üslupla değerlendirmek.
6. Değerlendirme süreci sırasında çıkar çatışmasının olduğu gözlemlendiği takdirde, durumu gecikmeksizin Editör'e bildirmek.
7. Hakem değerlendirmesi yoluyla elde edilen bilgi ve/veya fikirleri gizli tutmak. Kişisel avantaj için kullanmamak.
8. Değerlendirmeye konu çalışmanın yayımlanmasına engel bir nedenin öğrenilmesi halinde, durumu Editör'e gecikmeksizin bildirmek. (Detaylı bilgi için bkz: https://publicationethics.org/files/Peer%20review%20guidelines.pdf)

EDİTÖRÜN SORUMLULUKLARI

1. Çalışmaları kabul ya da ret etmek.
2. Bütün çalışmaları, bilimsel içeriği temel alarak; yazar(lar)ın cinsiyet, etnik köken, ırk, din, tâbiiyet veya siyasi değerlerini göz önünde bulundurmaksızın, adil şekilde değerlendirmek.
3. Kabul ya da ret edilen çalışmalarla ilgili çıkar çatışması içerisinde bulunmamak.
4. Yalnızca özgün ve alanına katkı sağlayacak çalışmaları yayıma kabul etmek.
5. Gönderilen eserlerin en az iki hakem tarafından çift kör hakemlik sistemine göre değerlendirilmesini sağlamak ve hakemlerin gizli tutulmasına riayet etmek.
6. Gönderilen çalışmalar ile ilgili paylaşılmaması gereken tüm bilgileri gizli tutmak.
7. Dergi politikası ve yayım kurallarına uymayan eksik ve hatalı çalışmaları hiçbir etki altında kalmadan reddetmek (Ayrıntılı bilgi için bkz: https://publicationethics.org/files/2008%20Code%20of%20Conduct.pdf)

Derginin tüm giderleri, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi tarafından karşılanır. Dergide makale ve diğer çalışmaların yayını ve süreçlerinin yürütülmesi ücrete tabi değildir. Dergiye gönderilen ya da yayın için kabul edilen çalışmalar için işlemleme ücreti ya da gönderim ücreti alınmaz.

creative-commons.jpgBu Eser Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.