Güncel Sayı

Cilt: 8 Sayı: 1, 31.05.2024

Yıl: 2024

Orjinal Makale

Kitap Tanıtımı

Suçun Sosyolojik Çalışmaları, Siyaset Bilimi, Sosyoloji, Bilgi ve Bilim Sosyolojisi, Modernleşme Sosyolojisi, Ortadoğu Çalışmaları
Dr. Öğr. Üyesi Murat PARLAKPINAR BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ
Dil Çalışmaları, Dilbilim, Yeni Türk Dili (Eski Anadolu, Osmanlı, Türkiye Türkçesi)
Dr. Öğr. Üyesi Bahattin ÇATMA İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ
Siyasal Akımlar, Osmanlı Düşünce Tarihi, Yakınçağ Osmanlı Tarihi, Yakınçağ Yenileşme Tarihi, Osmanlı Tarihi
Dr. Öğr. Üyesi Abdül Samet ÇELİKÇİ KARABÜK ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ 0000-0001-7203-9957
Siyaset Bilimi, Karşılaştırmalı Siyasi Hareketler, Siyasal Akımlar, Türk Siyasal Hayatı
Türkiye Sahası Yeni Türk Edebiyatı
İktisat Metodolojisi, Büyüme, Kurumsal İktisat, İktisat Sosyolojisi
Doç. Dr. Hidayet KARA Muş Alparslan Üniversitesi 0000-0001-9642-7890
Osmanlı İktisat Tarihi, Osmanlı Düşünce Tarihi, Yakınçağ Askeri Tarih, Yakınçağ Yenileşme Tarihi, Osmanlı Tarihi

Amaç ve Kapsam

Amaç
İçtimaiyat Dergisi, Sosyal ve Beşeri Bilimler alanında literatüre katkı sunmayı temel amaçlamaktadır. Bu bağlamda dergi, Tarih, Edebiyat, Felsefe, Sosyoloji, Psikoloji ve Sosyo-Ekonomik gibi alanlardan, araştırma makalesi, derleme makale, çeviri, vaka takvimi/olgu sunumu ve kitap tanıtımları yayınlamaktadır. Söz konusu alanlarda özgün ve yeni bakış açılarının literatüre kazandırılmasını hedef edinen İçtimaiyat, açık erişim politikası ile de bilgiye erişimi kolaylaştırmaya yardımcı olmaktadır. Dergimiz her yıl belirlemiş olduğu bir konu üzerinden yayınladığı özel sayılar ile de, bir konunun etraflıca ele alınmasını ve bu yolla akademi dünyasına katkı sunmayı hedeflemektedir.


Kapsam

İçtimaiyat Dergisi, Sosyal ve Beşeri Bilimler alanında yayın yapmaktadır. Derginin yılda iki defa yayınlanan genel sayıları, Tarih, Edebiyat, Felsefe, Sosyoloji, Psikoloji ve Sosyo-Ekonomik alanlarda çalışmaları kabul etmektedir. Özel sayıların kapsamı ise belirlenen konu başlığı çerçevesinde diğer Sosyal ve Beşeri Bilim dallarında da çalışmaları kabul etmektedir.

Yayın Kategorisi-Bilim Alanları
Sosyal ve Beşeri Bilimler
Tarih
Siyaset Bilimi/Uluslararası İlişkiler,
Edebiyat
Felsefe
Sosyoloji
Psikoloji
Sosyo-Ekonomi

Anahtar Kelimeler
Tarih, Eskiçağ, Ortaçağ, Yeniçağ, Yakınçağ, Modernleşme, Milliyetçilik, Askerî Tarih, Balkan Tarihi, Avrupa Tarihi, Osmanlı Tarihi, Asya Tarihi, Sömürgecilik, Kent Tarihi, Basın Tarihi, Denizcilik Tarihi…
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler,
Edebiyat, Halk Edebiyatı, Eski Türk Edebiyatı, Yeni Türk Edebiyatı, Batı Edebiyatı, Edebiyat Teorileri, Şiir, Roman, Hikaye…
Sosyoloji, Beden Sosyolojisi, Göç Sosyolojisi, Cinselli Sosyolojisi, Çalışma Sosyolojisi, Kent Sosyolojisi, Kır Sosyolojisi, Kültür Sosyolojisi, İktisat Sosyolojisi, Sosyal Değişim Sosyolojisi…
Felsefe, Ahlak Felsefesi, Bilim Felsefesi, Değer Felsefesi, Devlet Felsefesi, Dil Felsefesi, Din Felsefesi, Eğitim Felsefesi, Hukuk Felsefesi, Estetik Felsefesi, İslam Felsefesi, Batı Felsefesi….
Psikoloji, Kişilik Kuramları, Klinik Psikolojisi, Gelişim Psikolojisi, Kişilik Değerlendirme, Tramva, Benlik, Bilişsel Gelişim, Davranış, Öğrenme Psikolojisi….
Sosyo-Ekonomi, Sürdürülebilirlik, Ekoloji, Enerji, Şehir Ekonomisi, Ekonomi ve Toplum, Ekonomik Coğrafya, Din Ekonomisi, Feminist İktisat, İktisat Metodolojisi, İktisat Psikolojisi, İktisat Felsefesi, Politik İktisat…

Yayın Dönemleri
İçtimaiyat Dergisi Mayıs ve Kasım aylarında yılda iki defa yayınlanmaktadır. Özel sayılar –yayın periyodu içerisinde zorunlu olmamakla birlikte- Eylül ayında yayınlanmaktadır.
Hedef Kitle
İçtimaiyat Dergisinin hedef kitlesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler alanında profesyonel çalışmalar ve okumalar yapan akademi camiası, araştırmacılar, öğrenciler, okurlar ve kurumlardır.
Telif Hakkı
İçtimaiyat Dergisinde yayımlanan çalışmaların telif hakları yazarlarına aittir. İçtimaiyat Dergisinde yayınlanan fikri eserlerin yazarları, çalışmalarının Creative Commons Atıf-Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY NC 4.0) lisansı ile yayımlamasına izin verirler.
Ücret Politikası
İçtimaiyat Dergisinin tüm giderleri yayıncı tarafından karşılanmaktadır. Dergiye gönderilen çalışmalarla ilgili hiçbir aşamada ücret talep edilmez. 

ETİK İLKELER
Bilimsel Araştırma Etiği
Verilerin elde edilmesinde, analizinde, yorumlanmasında ve sonuçlara ulaşılmasında bilimsel yöntemlerle hareket edilir. Bilimsel olmayan sonuçlar araştırma sonucu olarak gösterilemez.
Araştırma sürdürülürken ulusal ve uluslararası anlaşmalara bağlı kalınması ve yetkili makamlardan izin alınması gerekmektedir.
Çalışmalarda elde edilen verilerin, yetkililerin izin verdiği ölçüde ve biçimde kullanılması gerekmektedir. Sunulmaması gereken verilerin gizli kalması esas olmalıdır.
Araştırmacılar, araştırma sonucunda oluşabilecek olumsuz durumları ilgili kişilere ve kurumlara bildirmekle yükümlüdürler. Her araştırmacı, oluşabilecek bu olumsuz durumlar sebebiyle araştırmaya katılmama hakkına sahiptir.
Araştırma ve Yayın Etiği Beyanı
Bilimsel araştırma ve yazım aşamasında çalışmaya herhangi bir katkısı olmayan kişiler, yazar olarak gösterilmemelidir.
Yazar(lar), etik sayılmayan davranışlar olarak belirtilen sorumsuz yazarlık, korsanlık, uydurmacılık, çoklu yayın, bölerek yayınlama, taraflı kaynak, taraflı yayın, insan-hayvan etiğine aykırılık gibi durumlardan kaçınmalıdır.
Yazar(lar), aday makalenin yazım aşamasında, dergide belirtilen atıf sistemine uygun hareket etmelidir.
Yayınlanmamış veya sunulmamış çalışmalar kaynak olarak gösterilmemelidir.
Herhangi bir çalışmanın tümü veya bir bölümü, izin alınmadan veya kaynak gösterilmeden (intihal) yayımlanamaz.
Yazar(lar), -varsa- çalışmanın finansal kaynaklarını belirtmelidir.
İçtimaiyat Dergisi, araştırma ve yayın etiği konusundaki hassasiyetini ulusal ve uluslararası standartlara bağlı kalarak göstermektedir. Bu kapsamda uyduğumuz yasal ve etik ilkeler şunlardır: Basın Kanunu (a), Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (b) ile Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi'ne (c) uyulmaktadır. Ayrıca, COPE, DOAJ, OASPA ve WAME tarafından yayınlanan bilimsel yayıncılıkta uyulması gereken etik ilkeler de derginin araştırma ve yayın etiği konusunda bağlı kaldığı kurallardır.
Yazarların Sorumlulukları
Orijinallik: İçtimaiyat Dergisine yüklenen makaleler özgün olmalıdır. Makale daha önce başka bir yerde yayınlanmamış veya yayınlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.
Yazarlık Katkıları: Makaleye katkıda bulunan tüm kişiler yazar olarak belirtilmeli ve her yazarın katkısı açıkça tanımlanmalıdır.
Etik Kurul Onayı: İnsan veya hayvan denekleri içeren araştırmalar için ilgili etik kuruldan onay alınmış olması ve makalelerde bu onayın belirtilmelidir.
Çıkar Çatışması: Yazarlar, makaleleriyle ilgili herhangi bir çıkar çatışması olmadığını (varsa bunu) dergiye bildirmelidir.
Verilerin Erişilebilirliği: Makalede yer alan veriler, makul bir talep üzerine üçüncü şahıslara erişilebilir hale getirilmelidir.
Hakem Değerlendirmesine Saygı: Yazarlar, hakemlerin geri bildirimlerine saygı göstermeli ve gerekli düzeltmeleri yapmalıdır.
Hakem Etiği
Hakem(ler):
Mutlaka aday makalenin hitap ettiği alanlarda uzman kimseler olmalıdır.
Eleştirilerini objektif ve açık bir biçimde yapmakla yükümlüdür. Kendi kişisel çıkarları/görüşleri doğrultusunda hareket etmemeli, gerekirse hakemlik yapmayı kabul etmemelidir.
Hakemlik sürecinde metinlerin kişiye özel olduğu göz önünde bulundurulup üçüncü şahıslarla paylaşılmamalıdır.
Hakemlik sürecindeki aday makaleden kendi çalışmaları için bilgi aktarımı yapmamalı, herhangi bir akademik/kişisel çıkar gözetmemelidir.
Ret verecekleri aday makaleler için açık ve ayrıntılı gerekçeler bildirmelidir.
Derginin bilimsel araştırma ve yayın etiği kurallarını da göz önünde bulundurmalıdır.
Editör Etiği
Editör(ler):
Aday makalenin konusuna uygun en az iki hakem atamakla yükümlüdür.
Kör hakemlik sürecini dikkate alarak hakem(ler) ve sorumlu yazar arasındaki iletişimi sağlamalıdır.
Hiçbir yazar ve hakem arasında ayrımcılık yapmadan ilişkilerini şeffaf ve objektif bir biçimde sürdürmelidir.
Bulundukları konumu kendi bireysel ve akademik çıkarları doğrultusunda kullanmamalıdır.
Ret verecekleri aday makaleler için açık ve ayrıntılı gerekçeler bildirmelidir.
Bilimsel araştırma, yayın ve hakem etiklerini de göz önünde bulundurmalıdır.

İçtimaiyat Dergisi yayın sürecinde herhangi bir ücret talep etmemektedir.


Instagram: @tvictimaiyat