Cilt: 11 Sayı: 1, 1.03.2023

Yıl: 2023

Araştırma Makalesi

Derleme

Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesine ait olan Konya Mühendislik Bilimleri (KONJES) Dergisi önceki adı Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi (ISSN: 1300-5200 basılı,1304-8708 elektronik) olup, 01 Ocak 1986 tarihinde yayına başlamıştır.

7 Ekim 2012 Tarihli ve 28434 Sayılı Resmî Gazete: "BAKANLAR KURULU KARARI Karar Sayısı:2012/3762 Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü bünyesinde bulunan Mühendislik-Mimarlık Fakültesinin adının Mühendislik Fakültesi olarak değiştirilmesi ve adı geçen Rektörlüğe bağlı olarak Mimarlık Fakültesi kurulması Millî Eğitim Bakanlığının 7/9/2012 tarihli ve 22448 sayılı yazısı üzerine, 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Kanunun ek 30 uncu maddesine göre, Bakanlar Kurulunca 20/9/2012 tarihinde kararlaştırılmıştır. Bu nedenle Mart 2013 tarihi itibariyle dergi adında değişikliğe gidilerek Selçuk Üniversitesi Mühendislik, Bilim ve Teknoloji Dergisi (E-DERGİ, ISSN: 2147-9364) adıyla T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünce ad ve ISSN tescili yapılmıştır. Selçuk Üniversitesi Mühendislik, Bilim ve Teknoloji Dergisi (SUJEST) için Mart 2013 tarihinde “Selçuk Üniversitesi Mühendislik, Bilim ve Teknoloji Dergisi” (E-DERGİ, ISSN: 2147-9364) adıyla T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünce ad ve ISSN tescili yapılmıştır.

Ancak, geçen süre içerisinde, Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi; 18.05.2018 tarih ve 30425 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanmış olan 7141 sayılı kanunun yedinci maddesiyle 2809 sayılı kanuna eklenen Ek Madde-179 ile “Konya Teknik Üniversitesi” adıyla yeni bir üniversite olarak kurulmuştur. Bu bağlamda, SUJEST dergisi yayın hayatına “Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi (KONJES)” yeni adıyla Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanlığı bünyesinde devam etmektedir. Bugüne kadar dergilerimizde yayın olarak herhangi bir inkıta gerçekleşmemiş olup yayın sürekliliği muhafaza edilmiştir.

Dergimiz uluslararası nitelikte olup, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren sadece İngilizce makalelerle yayın hayatını sürdürmektedir. KONJES Dergisi, yılda 4 kez (Mart, Haziran, Eylül, Aralık) yayınlanmaktadır. Dergimiz, mühendisliğin tüm konularını kapsayan çok disiplinli bir dergidir. KONJES, mühendislik bilimlerindeki son bilimsel/teknik gelişmeleri ilgili bilim insanlarına ve okuyucularına ulaştırmayı hedefler. Dergi, mühendisliğin hem deneysel hem de kuramsal çalışmalarını kendisine konu edinir. Basılacak eserlerin daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış ve yayın haklarının verilmemiş olması gerekir. Dergide yayımlanacak çalışmaların her türlü sorumluluğu yazar(lar)ına aittir. Dergimize, yazarlar tarafından gönderilen makaleler, hem hakemlerin hem de yazarların birbirlerini bilmeden en az iki hakemli olarak değerlendirilmektedir.

Araştırma Makalesi: Orijinal bir araştırmayı bulgu ve sonuçlarıyla yansıtan yazılardır. Çalışmanın mutlaka bilime katkısı olmalıdır.

Tarama Makalesi: Yeterli sayıda bilimsel makaleyi tarayıp, konuyu bugünkü bilgi ve teknoloji düzeyinde özetleyen, değerlendirme yapan ve bulguları karşılaştırarak yorumlayan yazılardır.

Editöryel Yorum/Tartışma: Yayınlanan orijinal araştırma makaleleri ile ilgili, araştırmanın yazarları dışındaki, o konunun uzmanı tarafından değerlendirilmesidir. Konu ile ilgili makalenin sonunda yayınlanır.

Editöre Mektup: Son bir yıl içinde dergide yayınlanan makaleler ile ilgili okuyucuların değişik görüş, tecrübe ve sorularını içeren en fazla 500 kelimelik yazılardır. Başlık ve öz bölümleri yoktur. Kaynak sayısı 5 ile sınırlıdır. Hangi makaleye (sayı, tarih verilerek) ithaf olunduğu belirtilmeli ve sonunda yazarın ismi, kurumu, adresi bulunmalıdır. Mektuba cevap, editör veya makalenin yazar(lar)ı tarafından, yine dergide yayınlanarak verilir.

Vaka Takdimi: Adli mühendislik vakalarında araştırma, inceleme ve değerlendirme yapan, bulguları -varsa- simülasyonlarla karşılaştırarak yorumlayan yazılardır.

Yazarlar, makaleleri yayına gönderdiklerinde yayınla birlikte Telif Hakkı Devir Formunu (derginin WEB sayfasından temin edilebilir) PDF formatında göndermeleri gerekir. Yazıların telif hakkı devri, dergi internet sayfasında sunulan form doldurulup imzalanmak suretiyle alınır. İmzalı Telif Hakkı Devir Formu’nu göndermeyen yazarların makaleleri yayınlanmaz.

Yazar(lar) sunulan çalışmanın YAYIN ETİĞİNE uyduğunu ve makale hakkında etik sorumluluğu kabul ederler. Her bir yazar makale içeriğinden eşit derecede sorumludur. Yayına gönderilen makaleler önce iThenticate® (Profesyonel İntihal Önleme) programından geçirildikten sonra hakemlere gönderilir. Makaleler iThenticate® programı ile kontrol edilir, intihal veya kendi-kendine intihal belirlenirse makale değerlendirmeye alınmaz. Benzerlik oranı kaynakça hariç tutularak en fazla % 25 olmalıdır.

Etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel hayvan çalışmaları için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı ve belgelendirilmelidir.
Dergilere gönderilecek bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un “Editör ve Yazarlar için Uluslar Arası Standartlar”ı dikkate alınmalıdır.

HAKEMLER: Yazar(lar) en az iki ayrı üniversiteden olmak üzere üç adet hakem adı ve e-posta adresi önerebilirler. Ayrıca yazar(lar) makalelerini incelemesini istemediği hakem isimlerini bildirebilir. Her çalışma, konusu ile ilgili en az iki hakeme gönderilerek şekil ve içerik bakımından incelettirilmektedir. Dergi editörlüğü makaleleri dilediği hakeme gönderebilir.

BASIM: Hakem görüşlerinde belirtilen eksikler tamamlandıktan sonra, dergide yayınlanabilecek nitelikteki yazılar, yazarlar tarafından son baskı formatında editöre sunulur. Dergide basıldığı haliyle makale içinde bulunabilecek hataların sorumluluğu yazarlara aittir.
Yazışma Adresi: Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanlığı, 42250 Konya, TÜRKİYE
Tel: 0-332-2051500
E-posta: mtabakci@ktun.edu.tr

İLK SUNUŞ FORMATI:

1. Metin A4 boyutunda (210x297mm) tek aralıklı olarak Paletino Linotype karakteri kullanılarak 10 punto büyüklüğünde yazılmalıdır. Yazılar, referanslar ve şekiller içeren yazılar dışında 20 sayfayı geçmemelidir. Her başvuru bir kapak sayfası ile birlikte sunulmalıdır. Kapak sayfasında, makalenin hangi konuya odaklandığını ve getirdiği yenilikler maddeler halinde belirtmelidir (highlights).

2. Eğer mümkünse ana başlıklar şu sırada olmalıdır: ABSTRACT, INTRODUCTION, MATERIALS AND METHODS, RESULTS, DISCUSSIONS, CONCLUSIONS, DECLARATION OF ETHICAL STANDARTDS , CREDIT AUTHORSHIP CONTRIBUTION STATEMENT, DECLARATION OF COMPETING INTEREST, FUNDING / ACKNOWLEDGEMENTS, DATA AVAILABILITY, REFERENCES, APPENDIX.

3. KAPAK SAYFASI: Kapak sayfasında eserin adı büyük harflerle sayfaya ortalanarak yazılmalıdır. Başlık kısa ve net olmalıdır. Başlığın altına yazar(lar)ın adı ve soyadı ile posta ve e-posta adresleri yazılmalıdır. ORCID simgesine ORCID bağlantısı verilmelidir. Çalışmanın öne çıkanları (highlights) ve varsa grafiksel özet verilmelidir.

4. SAYFA FORMATI: Metin, İngilizce "Palatino Linotype" fontu kullanılarak tek satır aralığında ve 10 punto büyüklüğünde yazılmalıdır. Sayfa kenar boşlukları üstten 3,42 cm, alttan 2,04 cm, soldan 3,14 cm ve dıştan 1,5 cm olarak seçilmelidir. Yine sayfa yapısında 'Düzen' sekmesinde 'Tek ve çift sayfalarda farklı' ve 'İlk sayfada farklı' kutucukları seçilmelidir ve 'Uygulama yeri' olarak 'Tüm belgeye” seçilmelidir. Bu sekmede üstbilgi ve altbilgi için kenardan olan mesafe 1,25 cm olmalıdır. Her paragraftaki sekme mesafesi 0,63 cm olmalıdır.

5. ÖZET: İngilizce olarak 200 kelimeyi geçmemelidir. Anahtar kelimeler özetin sonunda yer almalıdır.

6. KAYNAKLAR: Metin içindeki alıntılar, IEEE tarafından kullanılan referans verme stiline uygun olarak numaralı formatta olmalıdır. IEEE alıntı stili [1], makalenin sonundaki referans listesinde listelenen tam alıntıya atıfta bulunan, köşeli parantez içinde numaralandırılmış metin içi alıntıları içerir. Referans listesi alfabetik olarak değil numara olarak düzenlenmiştir. Makaleler Mendeley [2], EndNote [3], Zotero [4] vb. kaynak yönetim yazılımları kullanılarak oluşturulmalıdır.

Lütfen metinde atıfta bulunulan her referansın referans listesinde de bulunduğundan emin olun (veya tersi).

7. ÇİZELGELER VE ŞEKİLLER: Şema içermeyen tüm görseller (fotoğraf, çizim, diyagram, grafik, harita vb.) figure olarak adlandırılmalıdır. Her çizelge ve şekil metindeki bulunma sırasına göre numaralandırılmalı ve geçtiği yere en yakın yere yerleştirilmelidir. Çizelge başlıkları çizelgenin üstünde, şekil başlıkları ise şeklin altında bulunmalıdır. Çalışmada kullanılan şekil ve çizelgelerin başlıkları ortalanarak 10 punto büyüklüğünde yazılmalıdır.

Çizelgelerdeki yazılar hiçbir zaman 8 puntodan az olmamalıdır. Çizelgenin tek sayfaya sığması tercih edilir, ancak gerekirse ikinci sayfaya da taşabilir. Şekillerde kesinlikle el yazısı kullanılmamalıdır. Tüm grafik ve fotoğraflar basılabilir kalitede olmalıdır.

Şekillerin minimum çözünürlüğü en az 300 DPI olmalıdır. Şekillerin hazırlanmasında silik ve ince çizgilerden kaçınılmalıdır. Metin içinde her şekilden ve çizelgeden bahsedilmelidir.

8. DİPNOTLAR: Dipnotlardan olabildiğince kaçınılmalı, ancak çok gerekli ise, kullanıldığı sayfanın en altına çizgi ile ayrılarak yazılmalıdır.

9. TERMİNOLOJİ VE BİRİMLER: Terminoloji için lütfen IUPAC Organik Kimya Terminolojisini (www.iupac.org) kullanın. Kimyasal adlar, kısaltmalar ve kısa adlar (akronim) makalenin ilk kullanıldığı yerde parantez içinde verilmelidir. İyi bilinen prosedürler/reaksiyonlar bir adla ve literatürden uygun bir referansla belirtilmelidir.

Lütfen Uluslararası Birim Sistemini (SI) kullanın. Birimlerin kullanımı için Uluslararası Birimler Sistemi Hakkında Yönetmelik gözden geçirilmelidir. Birim kullanımında yapılan birçok hata için linkteki yazıyı okuyabilirsiniz. Sıcaklıklar C olarak verilmelidir. İngilizce makalelerdeki 'milyar' biriminin iki anlamı vardır (ABD'de 109, Avrupa'da 1012) ve bundan kaçınılmalıdır. Makale: https://en.wikipedia.org/wiki/International_System_of_Units

Makaleler Microsoft Word ile yazılmalıdır.

ELEKTRONİK SUNUŞ-BASKI FORMATI:

Değerlendirmeye alınan ve yayımlanmasına karar verilen makalelerin derginin web sayfasında yer alan şablon makaleye uygun olarak mizanpaj düzenlemesi yapılır ve yazarların onayına sunulur. Makalelerin basımı sırasında sayfa numarasının girilmesi dışında herhangi bir dizgi çalışması yapılmamaktadır.

Başvuru Kontrol Listesi

Yazarlar, başvuru sürecinde başvurularının aşağıda listelenen tüm maddelere uygun olduğunu kontrol etmelidir ve bu kılavuza uymayan başvurular dergi sekreterliği tarafından yazarlara iade edilecektir.

- Gönderilen makale daha önce yayınlanmamış olmalıdır ve herhangi bir dergiye değerlendirilmek üzere gönderilmemiş olmalıdır.

- Gönderim dosyası OpenOffice, Microsoft Word, RTF veya WordPerfect belge dosyası biçiminde olmalıdır.

- Yazarlar hakkında çıkar çatışması ile ilgili hususlar olmamalıdır.

- Sisteme yüklenecek dosyalar; Kapak yazısı, makale metni ve Telif Hakkı Devir Sözleşmesi olarak online gönderilmek üzere hazır olmalıdır.

- Kaynaklar, Dergi Yazım Kurallarında gerekli görülen kaynak yazım formatına tam olarak uyularak yazılmalıdır.

- Yayınlanmamış veriler, kişisel iletişim yoluyla elde edilen bilgiler, incelenmekte olan makaleler, toplantılarda yapılan sunumlar ve hakemsiz dergilerde yayınlanan makaleler kaynak gösterilmemelidir.

- Kaynaklar, cümlenin sonundaki noktadan önce köşeli parantez içinde verilmelidir, örneğin "... [1]."

- Kaynaklar, bahsetme sırasına göre numaralandırılmalıdır.

- Metin içinde her çizelgeden bahsedilmelidir.

- Metin içinde her şekilden bahsedilmelidir.

- Şekil üzerindeki harfler ve işaretler temiz ve okunaklı olmalıdır.

KONYA MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ DERGİSİ TELİF HAKKI BİLDİRİMİ

Telif hakkı formunu indirmek için buraya tıklayın. Bu form yazarlar tarafından yazdırıldıktan sonra imzalı hali PDF formatında taranarak sisteme yüklenmelidir.

Makale şablonu indirmek için buraya tıklayın.

Kapak sayfasını indirmek için buraya tıklayın.

 Yayın Etiği

Konya Mühendislik Bilimleri Dergisinin (e-ISSN: 2667-8055) editörlerinin, yazarlarının ve hakemlerinin yayın etiğine uymasına çok önem verilmektedir. Dergimiz, COPE (Committee on Publication Ethics) tarafından belirlenen kurallara uygun olan makaleleri yayınlamaktadır (https://publicationethics.org).

Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi'nin yayın süreçleri, bilginin bilimsel yöntemle yansız biçimde üretilmesi, geliştirilmesi ve paylaşılmasına dayanır.
Hakemli makaleler, bilimsel yöntemin uygulanmasını, yansızlığı sağlayan çalışmalardır. Tüm makaleler COPE tarafından belirtilen genel etik kurallar dikkate alınarak hazırlanmalıdır. COPE tarafından yapılan önermeler ve genel yayın gereksinimlerine bağlı olarak Yazarlar, Hakemler ve Editörler verilen uluslararası standartlara bağlı kalmak zorundadır.


Makalelerde kullanılan verilerin manipüle edilmesi, çarpıtılması ve uydurma verilerin kullanılması gibi durumlar tespit edilirse, makale yazarının çalıştığı kuruma bu durum resmi yollardan bildirilecek ve makale red edilecektir. Dergimiz, editörya ve/veya hakemler tarafından verilen dönütlere göre yazarlardan analiz sonuçlarına ilişkin çıktı dosyalarını isteme hakkına sahiptir.

Yayıncının Etik Sorumlukları


Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi’nin yayıncısı olan Konya Teknik Üniversitesi, kamu yararını gözeten ve kâr amacı gütmeyen bir kamu eğitim kuruluşudur.
Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi, editörler kurulu yönetiminde mühendislik bilimleri alanının köklü dergilerinden birisidir ve Konya Teknik Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Yönetim Kurulu’nun yönetsel desteği ile görevini sürdürmüştür.
Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi Editörler Kurulu üyeleri, mühendislik bilimlerinin bilim dalları gözetilerek görevlendirilmektedir. Editörler Kurulu başkanı olarak bir şef editör ve duruma göre bir ya da birden fazla editör yardımcısı ile alan editörleri belirlenmektedir. Ayrılan üyenin yerine yeni üye görevlendirilmektedir. Editör, makalenin konusuna göre, gerekli olduğunda Editörler Kurulu üyesi olmayan öğretim üyelerine alan editörü olarak incelemesi için makale gönderebilmektedir.


Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi Editörler Kurulu’nun Sorumlulukları


• Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi'ne başvurusu yapılan her makaleden, hatta yayımlanmasından sonraki tüm süreçlerinden Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi Editörler Kurulu sorumludur ve Editörler Kurulu bu sorumluluğunu bilir. Bu sorumluluk, dergiyle ilgili konularda verilen kararlarda yalnızca kamu yararını düşünerek; kişisel kazancı düşünmeden, bağımsız olarak karar vermeyi gerektirir. Yayıncı ve Editörler Kurulu arasındaki ilişki bağımsızlık ilkesine dayanır, editörlerin alacağı tüm kararlar yayıncıdan ve diğer kişi ve kuruluşlardan bağımsızdır.
• Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi Editörler Kurulu, Dergiyi sürekli geliştirmeye, yayın niteliğini yükseltmeye çaba gösterir.
• Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi Editörler Kurulu, yayın, kör hakemlik, değerlendirme süreci, etik ilkeler gibi dergi politikalarının belirlenmesi ve uygulanmasını sağlar.
• Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi Editörler Kurulu, Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi'nde yayınlanmış makale yazarlarının telif hakkını korur.
• Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi Editörler Kurulu, makale ve dergi yayım sürecinde fikri mülkiyet hakları, bilimsel-etik olmayan davranışlarla, intihalle, yollama (atıf) çeteciliğiyle ilgili önlemleri almada sorumludur.
• Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi Editörler Kurulu, yazar(lar)ın bilgi gereksinimlerini içeren bir “Yazar Kılavuzu”, hakemlerin değerlendirme aşamasında gerek duyacakları bilgileri içeren “Hakem Kılavuzu” hazırlar, gerektiğinde günceller.
• Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi Editörler Kurulu, hakemleri, yazar(lar)ı güdüleyici politikalar belirler.
• Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi Editörler Kurulu, her makalenin kayıtlarını, dergiyle ilgili yazışmaları elektronik ya da basılı olarak saklar.

Editör, Editör Yardımcıları ve Alan Editörlerinin Etik Sorumlulukları


• Editörler, hakemlerin, yazar(lar)ın, araştırmacı, uygulayıcı ve okuyucuların bilgi gereksinimlerini karşılamaya gerektiğinde dönüt vermeye, yayın sürecinde düzeltme, açıklama gerektiren konularda açıklık ilkelerine göre davranmaya çaba gösterirler.
• Editörler, makalelerin yayımlanmasına karar verirken, makalelerin özgün olmasına, okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcılara katkı sağlamasına özen gösterirler.
• Editörler, makalelerle ilgili olumlu ya da olumsuz karar verirken, makalelerin özgün değeri, alana katkısı, araştırma yönteminin geçerli ve güvenirliği, anlatımın açıklığı ile derginin amaç ve kapsamını göz önünde tutarlar.
• Editörler, başvurusu yapılan makalelerin önemli sorunu olmadığı sürece ön değerlendirme aşamasına alır, olumlu hakem önerilerini göz önünde bulundurur, ciddi sorun olmadıkça önceki editör(ler)ce verilen kararları değiştirmezler.
• Editörler, derginin yayın politikaları arasında bulunan kör hakemlik ve değerlendirme süreci politikalarını uygular, hakemlerin kimlik bilgilerini gizli tutar, her makalenin yansız ve süresi içinde değerlendirilmesini sağlarlar.
• Editörler, makaleleri alan editörleri ve hakemlerin uzmanlık alanlarını dikkate alarak gönderir, değerlendirmelerin yansız ve bağımsız yapılmasını desteklerler.
• Editörler, makalenin yansız değerlendirilmesi için editörler, hakemler ve yazar(lar) arasındaki çıkar çatışması-çıkar birliği olup olmamasını göz önüne alırlar.
• Editörler, hakem havuzunun geniş bir yelpazeden oluşması ve sürekli güncellenmesi için arayış içinde olurlar.
• Editörler, akademik görgü kurallarına uymayan ve bilimsel olmayan değerlendirmeleri engellerler.
• Editörler, dergi yayın süreçlerini yayın politikaları ve kılavuzlara uygun işletilmesini sağlar, süreçte görev alanları yayın politikaları konusundaki gelişmelerden bilgilendirir, gerektiğinde eğitim programı hazırlarlar.
• Editörler, yayın sürecinde görev alanlar herkesle etkili bir iletişim içinde olur, belirli aralıklarla toplantılar düzenlerler.
• Editörler, değerlendirilen makalelerdeki kişisel verilerin korunmasını sağlarlar; yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerini korurlar.
• Editörler; makalelerde insan ve hayvan haklarının korunmasına özen gösterirler, makalenin katılımcılarının açık onayının belgelendirilmesini önemserler, makalenin katılımcılarına ilişkin etik kurul onayı, deneysel araştırmalarda izinleri olmadığında makaleyi reddederler.
• Editörler; görevi kötüye kullanmaya karşı önlem alırlar. Görevi kötüye kullanmaya yönelik yakınmalar olduğunda, nesnel bir soruşturma yaparak, konuyla ilgili bulguları paylaşır.
• Editörler, makalelerdeki hata, tutarsızlık ya da yanlış yönlendirmelerin düzeltilmesini sağlarlar.
• Editörler, yayınlanan makalelerin fikri mülkiyet hakkını korur, ihlal olması durumunda derginin ve yazar(lar)ın haklarını savunurlar. Ayrıca yayımlanan makalelerin içeriğinin başka yayınların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemesi konusunda gerekli önlemleri alırlar; özgünlük-benzerlik denetimini yaparlar.
• Editörler, Dergide yayımlanan makalelere yönelik tutarlı eleştirileri dikkate alırlar, eleştirilen makalelerin yazar(lar)ına yanıt hakkı tanırlar.
• Editörler olumsuz sonuçları içeren çalışmaları da göz önünde bulundururlar.
• Editörler, Dergiye iletilen yakınmaları inceler ve gerekli açıklamaları yaparlar.


Hakemlerin Etik Sorumlulukları


Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi makale değerlendirme sürecinde yazar(lar)ın hakemleri, hakemlerin yazarları tanımadıkları iki yönlü kör hakemlik ilkesi uygulanır, hakemler yazarlar ile doğrudan iletişim kuramaz; makale değerlendirme formları ve metin üzerinde belirtilen notlar ile düzeltme istemleri dergi yönetim sistemi üzerinden editörlerce yazar(lar)a iletilir. Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi’ne başvurusu yapılan makaleleri değerlendirecek hakemler şu etik sorumlulukları taşımalıdır:
• Hakemler yalnız uzmanlık alanı ile ilgili makaleleri değerlendirmeyi kabul etmelidir.
• Hakemler, değerlendirmeyi yansızlık ve gizlilik içinde yapmalıdır. Bu ilke gereğince inceledikleri makaleleri değerlendirme sürecinden sonra yok etmeli, ancak yayınlandıktan sonra kullanmalıdırlar. Uyruk, cinsiyet, dinsel inanç, siyasal inanç ve ticari kaygılar, değerlendirmenin yansızlığını bozmamalıdır.
• Hakemler, çıkar çatışması-çıkar birliği olduğunu anladıklarında, makaleyi değerlendirmeyi reddederek, editörlere bilgi vermelidir.
• Hakemler, değerlendirmeyi akademik görgü kurallarına uygun biçimde, yapıcı bir dille yapmalı; hakaret ve düşmanlık içeren kişisel yorumlardan kaçınmalıdır.
• Hakemler değerlendirmesini kabul ettikleri makaleyi süresi içinde değerlendirmelidirler.


Yazarların Etik Sorumlulukları


Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi'ne makale başvurusu yapan yazar(lar)ın etik sorumlulukları:
• Yazar(lar), başka yerde yayımladıkları ya da yayımlanmak üzere gönderdikleri bir makalesini, aynı anda birden fazla makalesini Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi'ne göndermemelidir.
• Yazar(lar), Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi'ne özgün makale göndermelidir.
• Yazar(lar), makale yazımı sırasında yararlandıkları kaynaklara etik ilkeler doğrultusunda doğru biçimde yollama (atıf) yapmalıdır.
• Makaleye katkı sağlamayan kişilerin adı, yazar olarak yazılmamalı, yayımlanmak üzere başvurusu yapılan bir makalenin yazar sırasını değiştirme, yazar çıkartma, yazar ekleme önerilmemelidir.
• Yayınlanma başvurusu yapılan makaleyle ilgili çıkar çatışması-çıkar birliği olan kişileri editörlere bildirmelidir.
• Değerlendirme sürecinde yazar(lar)dan makalelerine ilişkin bilgi ya da ham veri istenmesi durumunda beklenen bilgileri Editörlere sunmalıdırlar.
• Yazar(lar), makalelerinde kullandıkları verilerin kullanım haklarına, araştırma-çözümlemelerle ilgili izinlerin ya da üzerinde araştırma yaptıkları katılımcıların onayının alındığını belgelemelidirler.
• Yazar(lar), değerlendirme ve erken görünüm aşamasındaki ya da elektronik ortamda yayımlanmış makalesiyle ilgili hatayı fark ettiklerinde bilgi vermek, düzeltmek ya da geri çekmek için editörle iletişime geçmesi gerekir.
• Yazar(lar), etik kurul kararı gerektiren deney, anket, ölçek, görüşme, gözlem, odak grup çalışması gibi nicel ya da nitel yöntemlerle veri toplamayı gerektiren araştırmalar için etik kurul onayı aldığını; etik kurul adı, karar tarihi ve sayısı aday makalenin ilk-son sayfasında ve yöntem bölümünde belirtmeli, etik kurul kararını gösteren belgeyi makalenin başvurusuyla birlikte sisteme yüklemelidir. Ayrıca olgu sunumlarında aydınlatılmış olur/onam formunun alındığına ilişkin bilgiye makalede yer vermelidir.
• Yazar(lar), veri toplama sürecinde etik ilkelere özen gösterdiklerinin kanıtlarını (başkalarının ölçek, anket, fotoğraf gibi belgelerinin kullanılması için kendilerinden izin alınması gibi) makale içinde sunmalıdır. Makalelerde araştırma ve yayın etiği ile fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğu belirtilmelidir. Araştırma insan ve hayvan denekler üzerinde gerçekleştirilmiş ise araştırmanın uluslararası bildiriler, kılavuzlar vb uygun gerçekleştirildiği bildirilmelidir.
• Yazar(lar)dan derleme makaleler için etik kurul onayı istenmez. Bununla birlikte etik kurul kararı gerektirmeyen makalelerde de, etik kurul kararının gerekmediği, makalenin ilk-son sayfasında ve yöntem bölümünde belirtilmelidir.

Etik İlkelere Uymayan Durumun Editöre Bildirilmesi


Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi'nde editörler, hakemler, yazarlar ile ilgili etik ilkelere uymayan bir davranış ya da değerlendirme sürecindeki, erken görünümdeki ya da yayımlanmış bir makale ilgili etik olmayan bir durumla karşılaşılması durumunda konjes@ktun.edu.tr adresine ileti yoluyla bildirilmesi gerekir. 

Ücretsizdir.