Özel Sayı

Cilt: 12 Sayı: Cumhuriyet'in 100. Yılı Özel Sayısı, 10.05.2024

Yıl: 2024

Tüm Sayı

Humanitas - Uluslararası Sosyal Bilimleri Dergisi, Toplum ve İnsan Bilimleri alanlarında elde edilen bilimsel birikimleri ortaya koymak amacıyla bahar ve güz dönemlerinde olmak üzere yılda iki kez yayımlanan hakemli, elektronik, açık erişim bir dergidir. 

Dergimiz ULAKBİM TR Dizin, MLA (Modern Language Association) International, Bibliography, CEEOL (Central and European Online Library), EBSCO Publishing, TEİ (Türk Eğitim İndeksi), Index Copernicus, Sobiad Atıf Dizini, ERIH PLUS, ProQuest indeksleri tarafından dizinlenmektedir.

Dergimizde Arkeoloji, Coğrafya, Edebiyat, Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Tarih yanı sıra Dilbilim  alanlarında bilimsel ve özgün makalelere  eşit dağılımla yer verilmektedir.

NOT: Dergimizde yüksek lisans ya da doktora tezlerinden üretilmiş çalışmalar ile "derleme" niteliği taşıyan çalışmalara yer verilmemektedir.

Dergimize makale göndermek isteyen yazarların gönderecekleri makaleleri mutlaka dergi yazım kurallarına göre oluşturmuş olmaları gerekmektedir. 

Dergiye gönderilen makalelerin uygulaması gereken makale şablonu ve önemli bilgiler için tıklayınız

Detaylı dergi yazım kurallarımıza ulaşmak için lütfen tıklayınız: Yazım Kuralları

Etik İlkeler

  • Gönderilecek araştırma makaleleri için, etik kurul kararı gerektiren klinik-deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar hakkında etik kurul onayı alınmış olmalıdır. Makale başlığına verilen dipnotta, alınan etik onayının kurum ve tarih bilgilerine yer verilmelidir.
  • İnsanlar ile gerçekleştirilmiş olan araştırmalarda araştırmacıların, yapılacak uygulamalar hakkında katılımcıların bilgilendirilmiş onamını alması gerekmektedir. Araştırmanın detayları hakkında katılımcılara bilgilendirilmiş onam verilmiş olduğuna dair gerekli açıklama metin içinde yöntem bölümünde belirtilmelidir.
  • Gönderilen makaleler veri sahteciliği, atıf manipülasyonu ve intihal şüpheleri durumunda Committee on Publication Ethics (COPE) kuralları dikkate alınarak değerlendirilmektedir.
  • İntihal programı aracılığı ile benzerlik oranı incelenen makalelerde, benzerlik oranı %15’in üzerinde olan makaleler ön kontrol aşamasında doğrudan reddedilmektedir.

Yayın İlkeleri

  • Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Humanitas- Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, Toplum ve İnsan Bilimleri alanlarında elde edilen bilimsel birikimleri ortaya koymak amacıyla Bahar (Mart) ve Güz (Ekim) dönemlerinde olmak üzere yılda iki kez yayımlanan hakemli elektronik bir dergidir.
  • Humanitas ULAKBİM TR Dizin, MLA, EBSCO, CEEOL, ASOS, TEİ, COPERNİCUS indeksleri tarafından dizinlenmektedir.
  • Dergiye Psikoloji, Sosyoloji, Felsefe, Tarih, Coğrafya, Arkeoloji ve Edebiyat yanı sıra Dilbilim alanlarında bilimsel ve özgün makaleler gönderilebilir.
  • Dergiye gönderilecek olan makaleler herhangi bir yerde daha önce yayımlanmamış ve herhangi bir yere yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır. Bilimsel toplantılarda sunulan bildiriler, daha önce başka bir dergide veya bildiri kitapçığında yayımlanmamış ise etkinlik bilgilerinin dipnotta belirtilmesi koşuluyla yayımlanmak üzere değerlendirmeye alınabilir. Bu konudaki her türlü etik sorumluluk yazarlara aittir.
  • Derginin yazım dili Türkçedir. Bununla birlikte İngilizce, Almanca ve Fransızca makaleler de yayımlanabilmektedir.
  • Makaleler dergi yazım kurallarımıza uygun bir şekilde hazırlanarak, kaynakçalar dahil eksiksiz olarak Dergipark sistemi aracılığıyla gönderilmelidir. Yazarların Dergipark sistemine giriş yaparken ORCID kullanması zorunludur. 
  • İlk Değerlendirme Süreci: Dergipark üzerinden gönderilen makaleler ilk olarak editörler tarafından değerlendirilir. Bu aşamada, derginin amaç ve kapsamına uymayan, dil ve anlatım kuralları açısından zayıf, bilimsel açıdan kritik hatalar içeren, özgün değeri olmayan ve dergi yayın politikalarını karşılamayan çalışmalar ile İntihal programı ile yapılan kontrolde benzerlik oranı %15’in üzerinde olan makaleler reddedilir. Gönderilen makalelerin dergi yazım kurallarına uygun olmaması değerlendirme sürecine alınmaması ve reddedilmesi için yeterlidir. Reddedilen çalışmaların yazarları, gönderim tarihinden itibaren en geç bir ay içerisinde bilgilendirilir. Uygun bulunan çalışmalar ise ön değerlendirme için çalışmanın ilgili olduğu alana yönelik Alan Editörü veya bir Yayın Kurulu üyesine gönderilir.
  • Ön Değerlendirme Süreci: Ön değerlendirme sürecinde alan editörü veya dergi yayın kurulu üyesi çalışmaların, giriş ve literatür, yöntem, bulgular, sonuç, değerlendirme ve tartışma bölümlerini dergi yayın politikaları ve kapsamı ile özgünlük açısından ayrıntılı bir şekilde inceler. Bu inceleme sonucunda uygun bulunmayan çalışmalar en geç bir ay içerisinde iade edilir. Uygun bulunan çalışmalar ise hakem değerlendirme sürecine alınır.
  • Hakem Değerlendirmesi: Ön kontrolü tamamlanan makaleler içerik ve biçim açısından incelenmek üzere yayın kurulu tarafından belirlenen çift kör, bağımsız ve önyargısız en az iki hakeme gönderilir. Hakemler makalelerin yayımlanmasına, yazarlardan düzeltme istenmesine veya geri çevrilmesine karar verebilir. Hakemler tarafından yapılan değerlendirme sonucunda olumlu bulunan makaleler yayımlanmaktadır. Ancak makalenin yayımlanması ile ilgili son karar dergi yayın kuruluna aittir.
  • Dergide yayımlanan yazıların her türlü bilimsel yazım ve hukuksal sorumluluğu yazarlara aittir.
  • Dergide yayımlanan makaleler açık erişimli olarak yayınlanır.
  • Dergide yayımlanan makalelerin yazarlarına telif ücreti ödenmez. 

Dergimize makale gönderim/süreç/yayınlama işlemlerinin tamamı ücretsizdir.