Sayı: 22, 30.12.2022

Yıl: 2022

Araştırma Makaleleri

Hakemli Çeviri Makaleler

Kitap Değerlendirmeleri

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

 e-ISSN: 2147-0028

https://dergipark.org.tr/rteuifd

 



Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi,  Haziran ve Aralık  aylarında olmak üzere yılda iki kez yayımlanan hakemli akademik bir dergidir. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi'nde, araştırma ve tercüme makale, araştırma notu, kitap ve makale değerlendirmesi, edisyon kritik, sadeleştirme, doktora tez özeti vb. çalışmalar yayımlanır.


 

 

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi'nde, sadece lisansüstü çalışma yapan araştırmacıların araştırma ve tercüme makale, araştırma notu, kitap ve makale değerlendirmesi, edisyon kritik, sadeleştirme, doktora tez özeti gibi çalışmaları değerlendirmeye alınır. RTEÜİFD'de aşağıdaki alanlarda üretilen akademik makaleler yayınlanır:

Temel İslam Bilimleri:
Tefsir, Hadis, Kelam, İslam Hukuku, İslam Mezhepleri Tarihi, Tasavvuf, Arap Dili ve Edebiyatı.

Felsefe ve Din Bilimleri:
İslam Felsefesi, Din Felsefesi, Din Psikolojisi, Din Sosyolojisi, Din Eğitimi, Dinler Tarihi, Felsefe Tarihi, Mantık.

İslam Tarihi ve Sanatları:
İslam Tarihi, İslam Sanatları Tarihi, Türk-İslam Edebiyatı, Dini Musiki.

Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Eğitimi.

1.Aşağıda yer alan yazım ilkeleri, araştırma makaleleri, çeviriler, kitap, makale ve bilimsel toplantı değerlendirmeleri ve doktora tez özetleri olmak üzere dergimize gönderilecek tüm yazılar için geçerlidir.

2. Yazılar, Ms. Word dosyası olarak yazar ismi olmaksızın gönderilmelidir. Sisteme yüklenen makale metninde yazar adı-soyadı, künye bilgisi ve şayet makale tez, proje, tebliğ vb. üretilmişse buna dair hiçbir bilgi bulunmamalıdır. Bu gibi bilgilerin tamamı Yazar Bilgi Formuna yazılarak ayrı bir dosya halinde gönderilmelidir. (Yazar Bilgi Formu için tıklayınız.)

3. Telif ve çeviri makaleler 100-250 kelime Türkçe, İngilizce ve Arapça özet ve başlık ile anahtar kelimeler eklenmiş bir şekilde sisteme yüklenmelidir. 

4. Makalelerin GİRİŞ bölümünde literatür bilgisi, çalışmanın temel problemi, amacı ve önemi gibi bilgilere yer verilmelidir.

5. Dergimize gönderilen makale sayfa sayısı kaynakça, tablo, şekiller vb. dahil 9000 kelimeyi kesinlikle aşmamalıdır.

6. Dergimize gönderilen yayın/toplantı değerlendirmeleri yazıları kaynakça hariç 800-1800 kelime arasında olmalıdır.

7. Her bilimsel yazının "Kaynakça"sı bulunmalı, kaynaklar Latin alfabesi ile yazılmış olmalı, veriliş şekli, doğruluğu ve ulaşılabilirliğine özen gösterilmelidir.

8. Latin harfleri dışındaki dillerde yazılmış makalelerde, mutlaka Latin harfleri ile yazılmış başlık, öz, anahtar kelimeler ve kaynakçaya (referanslar) da yer verilmelidir.

9. Telif ve çeviri makalelerde her makaleye Dergi tarafından oluşturulan makale künyesi yazar tarafından eklenerek gönderilmelidir.

10. Etik Kurul Onayı gerektiren makalelerle birlikte onay belgesi de sisteme yüklenmelidir.

11. Makale değerlendirmesi, kitap değerlendirmesi, bilimsel toplantı değerlendirmeleri ve doktora tez özetlerine, sisteme yüklenmeden önce şablon künye eklenmelidir.

12. Son aşamaya gelen makalenin başlığının hemen altında makale yazarının unvanı, adı-soyadı, kurumu, branşı ve e-posta adresi ve orcid bilgisi yer almalıdır. 

13. Makale sayfa yapısı, yazı tipi-boyutu, sayfa kenarlıkları ve diğer biçim özellikleri makale yazım kılavuzuna uygun olarak ayarlanmalıdır. 

14. Dergimizde İSNAD atıf sistemi (2. Edisyon)  kullanılmaktadır.

    14.1. Dipnot Kaynak Gösterme Yöntemi (İSNAD ATIF SİSTEMİ 2. Edisyon) için tıklayınız. 

    14.2. Metin İçi Kaynak Gösterme Yöntemi (İSNAD ATIF SİSTEMİ 2.Edisyon) için tıklayınız. 

Makale Yazım Kılavuzu için bakınız.

Örnek Makale için bakınız.

Kitap Değerlendirmesi Yazım Kılavuzu için bakınız.

Doktora Tez Özeti Yazım Kılavuzu için bakınız.

Bilimsel Toplantı Değerlendirmesi Yazım Kılavuzu için bakınız.

Yazar Bilgi Formu için bakınız.




Etik İlkeler

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (RTEÜİFD), Haziran ve Aralık aylarında elektronik ortamda yılda iki(2) kez yayımlanan hakemli bir dergidir. RTEÜİFD’de yayımlanacak yayınların Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan etik politikalara ve Yüksek Öğretim Kurumu’nun hazırladığı Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesine uygun olmasına dikkat edilmektedir. Bu doğrultuda dergiye yazı gönderen yazarların aşağıdaki etik kurallara uymaları istenmektedir.
Bk. COPE Yönergesi (Türkçe).
Bk. YÖK Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi.

Yazarların Sorumlulukları
1. Dipnotlar ve kaynakça listesi eksiksiz olmalıdır.
2. İntihal ve sahte veriye yer verilmemelidir. Yayın Kurulu tarafından belirlenen intihal oranı %15’tir.
3. Araştırmaya aktif katkıda bulunan tüm yazarların isimlerine yer verilmelidir.
4. Araştırmaya aktif katkısı bulunmayanlar yazarlar arasına dahil edilmemeli, araştırmaya yazarlık haricinde katkıda bulunanlara ise ilgili araştırmaya sunduğu katkıdan dolayı teşekkür edilmelidir.
5. Tüm yazarlar editörün düzeltmelerini yapmak zorundadır.
6. Aynı araştırmayı birden fazla dergide yayımlamamalı ve bilimsel araştırma ve yayın etiğine uymalıdır.
Bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı eylemler şunlardır:
a) İntihal: Başkalarının özgün fikirlerini, metotlarını, verilerini veya eserlerini bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseri gibi göstermek,
b) Sahtecilik: Bilimsel araştırmalarda gerçekte var olmayan veya tahrif edilmiş verileri kullanmak,
c) Çarpıtma: Araştırma kayıtları veya elde edilen verileri tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan cihaz veya materyalleri kullanılmış gibi göstermek, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmek,
ç) Tekrar yayım: Mükerrer yayınlarını akademik atama ve yükselmelerde ayrı yayınlar olarak sunmak,
d) Dilimleme: Bir araştırmanın sonuçlarını, araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde ve uygun olmayan biçimde parçalara ayırıp birden fazla sayıda yayımlayarak bu yayınları akademik atama ve yükselmelerde ayrı yayınlar olarak sunmak,
e) Haksız yazarlık: Aktif katkısı olmayan kişileri yazarlar arasına dâhil etmek veya olan kişileri dâhil etmemek, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olmayan bir biçimde değiştirmek, aktif katkısı olanların isimlerini sonraki baskılarda eserden çıkartmak, aktif katkısı olmadığı halde nüfuzunu kullanarak ismini yazarlar arasına dâhil ettirmek.

Hakemlerin Sorumlulukları
1. Hakemler değerlendirmelerinde tarafsız olmalıdır.
2. Hakemler araştırmayla, yazarlarla ve/veya araştırma fon sağlayıcılar ile çıkar çatışması içerisinde olmamalıdır.
3. Hakemden değerlendirme olarak sadece evet veya hayır şeklinde cevap vermemesi, olumsuz görüşleri detaylandırması ve gerekçelerini belirtmesi beklenir.
4. Hakemlerden sadece metin merkezli bir değerlendirme yapmaları beklenir. Yazarın/yazarların itibar ve kişilik haklarını zedeleyecek ifadeler kullanmamaları önem arz etmektedir.
5. Hakemler araştırmayla ilgili yayımlanmış ancak atıfta bulunulmamış eserleri belirtmelidirler.
6. Hakemler kontrol ettikleri yazıları gizli tutmalıdır.

Editör/Editörlerin Sorumlulukları
1. Editörler bir makaleyi kabul ya da reddetmek için tüm sorumluluğa ve yetkiye sahiptir.
2. Editörler kabul ettiği ya da reddettiği makaleler ile ilgili çıkar çatışması içerisinde olmamalıdır.
3. Sadece alana katkı sağlayacak makaleler kabul edilmelidir.
4. Hatalar bulunduğu zaman düzeltilmenin yayımlanmasını ya da geri çekilmesini desteklemelidir.
5. Hakemlerin ismini saklı tutmalıdır ve intihal/sahte veriye engel olmalıdır.


Etik Kurul Onayı

TR Dizin Dergi Değerlendirme Kriterleri gereğince etik kurul onay gerektiren tüm çalışmalar için yazarların etik kurul onayı alması ve bunu belgelendirmesi gerekmektedir. Bu nedenle etik kurul onayı gerektiren makalelerle birlikte onay belgesi de sisteme yüklenmelidir.

TR Dizin Dergi Değerlendirme Kriterlerine göre Etik Kurul Onayı gerektiren araştırmalar anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü çalışmalar; kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalardır. Ayrıca olgu sunumlarında Aydınlatılmış Onam Formunun alındığının belirtilmesi, başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi, kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlenmelerine uyulduğunun belirtilmesi gerekmektedir.


Yayın Politikası
1. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (RTEÜİFD), sosyal bilimler alanında yılda iki kez (Haziran-Aralık) yayımlanan hakemli bir dergidir.
2. Makale kabulü son tarihi Haziran sayısı için 15 Nisan, Aralık sayısı için 15 Ekimdir. 
3. RTEÜİFD’nin yayın dili Türkçedir. Ayrıca Arapça ve İngilizce bilimsel çalışmalar da yayımlanır. Diğer dillerdeki çalışmaların yayınlanmasına Yayın Kurulu karar verir.
4. RTEÜİFD’nde telif ve tercüme makale, sadeleştirme, edisyon kritik, kitap incelemesi, bilimsel toplantı değerlendirmeleri ve doktora tez özetleri yayımlanır. RTEÜİFD’ne sadece lisansüstü çalışma yapan araştırmacıların çalışmaları kabul edilmektedir.
5. Dergiye gönderilen yazılar başka bir yerde yayımlanmamış ya da yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.
6. Dergiye gönderilen çalışmalar, akademik standartlara uygun ve orijinal olmalıdır.
7. Tercüme türünde gelen yazıların işleme alınabilmesi için yazardan izin alındığına dair belge "İzin Belgesi" adıyla sisteme yüklenmelidir.
8. Tercüme ve sadeleştirme yazılarında metinlerin orijinallerinin bir kopyası bilgisayar ortamına aktarılmak suretiyle gönderiye eklenmelidir.
9. Dergi yazım ilkelerine uyulmadan dergiye gönderilen yazılar, hakeme sevk edilmeden düzeltilmesi için yazara iade edilir.
10. Makale yayın süreci: 

a. Yayınlanmak üzere gönderilen makaleler ön kontrol, intihal taraması, Türkçe-İngilizce dil kontrolü ile hakem değerlendirmesi aşamalarından geçirilmektedir. 
b. Ön kontrol ve intihal aşamasında üç defa incelendiği halde bu süreçten geçemeyen çalışma, yazara iade edilmekte ve aynı yayın döneminde tekrar işleme alınmamaktadır. 
c. Ön kontrol ve dil kontrolü aşamalarını geçen ve değerlendirme için uygun bulunan çalışmalar hakem değerlendirme sürecine alınmaktadır. 

11. Hakem değerlendirme süreci:

    a. RTEÜİFD’de çift taraflı kör hakemleme sistemi uygulanmaktadır.
    b. Makalenin ilgili olduğu alan editörü gerektiğinde Yayın Kurulu ile de irtibata geçerek makaleyi alanın uzmanı iki hakeme gönderir.
    c. İki hakemin olumlu rapor bildirdiği makale yayınlama sürecine alınır.
    d. Hakem raporlarından birinin olumlu diğerinin olumsuz olması halinde çalışma üçüncü bir hakeme gönderilebilir ya da Yayın Kurulu tarafından incelenerek karar verilebilir.
    e. Hakem raporlarında gizlilik esastır; bu sebeple derginin künyesinde hakem isimlerine yer verilmez. 

12. Bir sayıda aynı yazara ait (telif veya çeviri) en fazla iki çalışma yayımlanabilir.
13. Yayımlanan yazılar için telif ücreti ödenmez. Yazarlardan yayınları için ücret talep edilmez.
14. RTEÜİFD gönderilen yazılarda düzeltme yapma ve yayımlanmayan yazıları dergi arşivinde saklama hakkını saklı tutar.
15. RTEÜİFD’nde yayımlanan tüm eserlerin yasal sorumluluğu yazarın kendisine ait olup RTEÜİFD Yayın Kurulu ile ilişkilendirilemez.
16. RTEÜİFD’nde tüm politikalar ve süreçler Yayın Kurulu tarafından belirlenir. Burada belirtilmeyen hususlarda karar verme yetkisi Yayın Kuruluna aittir.

Telif Politikası
Makale/çeviri Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi’ne gönderildiği tarihten itibaren, değerlendirme sürecinin sonuna kadar ve yayımlandığı takdirde yayımlandığı tarihten itibaren Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi Yayım Kurulu’nun izni olmaksızın görsel, işitsel ve matbu herhangi bir mecrada tamamıyla veya kısmen yayımlanamaz; Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi’ne atıf yaparak alıntılanabilir.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi'nde yayımlanan yazılar için telif ücreti ödenmez. Yazarlardan yayınları için ücret talep edilmez.