Cilt: 23 Sayı: 3, 31.12.2021

Yıl: 2021

Ana Bölüm

Dergi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Ekonometri, İşletme, İktisat, Maliye, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Uluslararası İlişkiler ve Uluslararası Ticaret ve Finansman alanlarında teorik makaleler ile nicel, nitel veya karma yöntemlerle gerçekleştirilen araştırma makalelerine yer vermektedir.

Dergi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Ekonometri, İşletme, İktisat, Maliye, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Uluslararası İlişkiler ve Uluslararası Ticaret ve Finansman alanlarında teorik makaleler ile nicel, nitel veya karma yöntemlerle gerçekleştirilen araştırma makalelerine yer vermektedir.

GENEL BİLGİ

  • Dergimize Türkçe gönderilecek makaleler için 150-250 kelimelik İngilizce öz, İngilizce gönderilecek makaleler için 150-250 kelimelik Türkçe özün verilmesi gerekmektedir. Verilen Türkçe ve İngilizce özler, çalışmanın amacını, yöntemini, kapsamını ve temel bulguları kapsamalıdır.

  • Makaleler yalnızca elektronik ortamda, dergipark sistemi (dergipark.gov.tr) üzerinden gönderilir.

  • Yazarların, makalelerini dergi makale şablonuna bağlı kalarak yazdıktan ya da düzenledikten sonra sisteme yüklemeleri gerekmektedir. 

  • Dergiye yollanan çalışmaların Microsoft Word yazılım programında, Times New Roman yazı karakteri ile hazırlaması beklenmektedir.

  • Dil ve anlatım bilimsel ölçülere uygun, açık ve anlaşılır olmalıdır.

  • Çalışma, iyi tanımlanmış bir problematiğe dayanmalı ve başlıklar bu problematikle uyumlu olmalıdır. Yararlanılan kaynaklar, çalışmanın kapsamını yansıtacak zenginlik ve yeterlikte olmalıdır.

  • Makaleler sisteme isimsiz olarak yüklenmelidir.


GENEL BİLGİ


· Dergimize Türkçe gönderilecek makaleler için 150-250 kelimelik İngilizce öz, İngilizce gönderilecek makaleler için 150-250 kelimelik Türkçe özün verilmesi gerekmektedir. Verilen Türkçe ve İngilizce özler, çalışmanın amacını, yöntemini, kapsamını ve temel bulguları kapsamalıdır.

· Dergimize gönderilen makalelerin, Ithenticate, Turnitin vb. kabul gören intihal kontrol hizmetlerinden alınmış intihal raporu ile birlikte gönderilmesi gerekmektedir.

· Makaleler yalızca elektronik ortamda, dergipark sistemi (dergipark.gov.tr) üzerinden gönderilir.

· Yazarların, makalelerini dergi makale şablonuna bağlı kalarak yazdıktan ya da düzenledikten sonra sisteme yüklemeleri gerekmektedir.

· Dergiye yollanan çalışmaların Microsoft Word 2000 ya da sonrası yazılım programında, Times New Roman yazı karakteri ile hazırlaması beklenmektedir.

· Dil ve anlatım bilimsel ölçülere uygun, açık ve anlaşılır olmalıdır.

· Çalışma, iyi tanımlanmış bir problematiğe dayanmalı ve başlıklar bu problematikle uyumlu olmalıdır. Yararlanılan kaynaklar, çalışmanın kapsamını yansıtacak zenginlik ve yeterlikte olmalıdır.

· Makaleler sisteme isimsiz olarak yüklenmelidir.

Yayına kabul edildikten sonra yazar adı aşağıdaki gibi eklenecektir:


Makale Başlığı




Yazar Adı*




Öz

.

.

.

.

.

.

.




*Prof. Dr., Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, İİBF Maliye Bölümü Öğretim Üyesi, email@email.com



· Yazarlar tarafından sisteme yüklenen makaleler editörler kurulu tarafından incelenerek makalenin değerlendirilmeye alınıp alınmamasına karar verilir.



YAZIM KURALLARI


Dergiye gönderilecek makaleler aşağıdaki makale şablonları üzerinden hazırlanmalıdır. Makale şablonu olarak APA 6 stili kullanılmaktadır. Makale şablonunu edinmek için lütfen aşağıdaki bağlantılara tıklayınız.

· Türkçe Makale Şablonu

· İngilizce Makale Şablonu

APA 6 şablonuna aşağıda linki verilen Microsoft Office şablonları ve temaları sayfasından da ulaşılabilir. APA 6 stili hakkında bilgi edinmek için lütfen şu bağlantıyı kullanınız (http://www.apastyle.org/).

· Türkçe APA 6 Şablonu linki: https://templates.office.com/tr-tr/APA-stili-rapor-alt%C4%B1nc%C4%B1-s%C3%BCr%C3%BCm-TM03982351

· İngilizce APA 6 Şablonu linki: https://templates.office.com/en-us/APA-style-report-6th-edition-TM03982351




METİN BİÇİMİ


· Sayfada sağdan, soldan, alttan ve üstten 2,5 cm aralık olmalıdır.

· Times New Roman 12 punto kullanılmalı, satır aralığı 1.5 olmalıdır

· Paragraflar "iki yana yaslı metin" şeklinde olmalıdır.

· Paragraflara bir tab (1,25cm) içeriden başlanmalıdır.

· Makalenin kısa adı, tamamı büyük harflerle üst bilgi olarak sola yaslı yazılmalıdır. Üst veya alt bilgi kullanılarak yazarın adı kesinlikle yazılmamalıdır. Bu hakemlik sürecinin şeffaflığını bozacaktır.

· Blok alıntı yapıldığında alıntının tamamı bir tab (1,25cm) içeride olmalıdır. Alıntıyı bitirdiğinizde kaynak vermeyi unutmayın (Kaynak, yıl, sayfa numarası).




METİN YAPISI


APA stilinde metin bölümlere ayrılmıştır. Ana bölümler sırasıyla: Başlık, Öz/Abstract, Giriş, (bu dergide akış içinde kavramsal çerçeve de ayrı bir başlıkta eklenmelidir) Yöntem, Sonuçlar, Tartışma, Sonnotlar (varsa), Ekler (varsa), Kaynakça olarak ayrılmıştır.




MAKALE BAŞLIĞI


Makalenin başlığı ilk sayfaya yazılmalıdır. Metnin tam adı, ortalanmış olarak ve yalnızca ilk harfleri büyük olacak şekilde yazılır.

Metnin tam adı yazıldıktan sonra, sayfanın sonunda, “Yazarın Notu kısmında”, sola yaslı biçimde (ortalamadan) yazarın bu çalışma ile aldığı ödüllere, yazı bir çalışma kapsamında hazırlandıysa bu duruma ilişkin bilgilere yer verilir.



ÖZ/ABSTRACT


Makalenin 150-250 kelime sayısı aralığında bir özeti (Türkçe ve İngilizce, makalenin yazı dili hangisiyse önce o dildeki özet konulur) bulunmalıdır. Özetin başlığının “Öz” ve “Abstract” olarak konulması gerekmektedir. Ayrıca makale için 3-5 İngilizce (Keywords) ve 3-5 Türkçe (Anahtar Kelimeler) anahtar sözcüğe yer verilmeli, Keywords ve Anahtar Kelimeler sözcükleri bir tab (1,25 cm) içeriden ve italik yazılmalıdır.



ARA BAŞLIKLAR


Belge gövdesinde 1,25 cm ilk satır girintisi (bir tab) ve çift aralık kullanılmıştır. APA stili, en çok beş başlık düzeyi sağlar. Bunlar aşağıdaki paragraflarda gösterilmiştir. Belgenizin giriş bölümüyle başladığı varsayıldığından, Giriş sözcüğü ilk başlık olarak kullanılmamalıdır.

İlk iki başlık düzeyi için ayrı paragraflar oluşturulur. 3, 4 ve 5. başlıklar, paragrafın başında kullanılan yan yana başlıklardır.

1. Düzey:

Ortalanmış, Kalın, Baş Harfleri Büyük Geri Kalanı Küçük
………………………………………………………………………………………...……………………………………………………………………………………………………...

1.1. Düzey:

Sola yaslanmış, Kalın, Baş Harfleri Büyük Geri Kalanı Küçük


……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

1.1.1. Düzey:




Bir tab içeride, Kalın, Başlığın yalnızca ilk harfi büyük geri kalanı küçük, sonunda nokta var. ………………………………………………………………....................




1.1.1.1. Düzey:




Bir tab içeride, Kalın, İtalik, Başlığın yalnızca ilk harfi büyük geri kalanı küçük, sonunda nokta var. …………………………………………………………………………….



1.1.1.1.1. Düzey:




Bir tab içeride, İtalik, Başlığın yalnızca ilk harfi büyük geri kalanı küçük, sonunda nokta var. ………………………………………………………………………………………..




ATIFLAR (Yazı yazılırken yapılan referanslar)


· ……………………..Dergisi’ne gönderilen makalelerin, metin kısmında yapılan atıfların metin içi atıf yöntemine göre yazılması gerekmektedir.

· Dergi olarak, metin içi atıflarda yazarların adları ve eserin yayım yılıyla beraber, atıf yapılan kısmın alındığı sayfa numarasının da yazılması prensibi benimsenmektedir.

· Gerek yazar/yazarların dillendirdiği görüşü kendi cümleleriyle tekrar yazdığı (paraphrase), gerekse doğrudan alıntıda (yazarın cümlelerini tırnak içinde veya blok alıntıyla aynen aktardığı) sayfa numaralarının da parantez içinde verilmesi gerekmektedir.

· Eğer kaynak sayfalardan oluşmuyorsa (örneğin internetten alınan bir yazıysa), atıf yapılan kısmın kaçıncı paragrafta yer aldığı (Yazar, Yıl, para. x) şeklinde belirtilmeli, x yerine paragrafın metindeki sırası yazılmalıdır.

· Metin içinde atıf aşağıda gösterildiği gibi farklı şekillerde yapılabilir. Tablo 1’de tüm atıf biçimleri gösterilmiştir.

1. Walsh (1998) aile yılmazlığını, ailenin başa çıkma ve fonksiyonel bir birlik olarak aktarmaktadır (s. 108).

2. İlişki içerisinde özgünlük, dürüstlük, kişinin tam olarak kendisini açmasıdır (Lopez ve Rice, 2006, ss. 13-14).

3. Kessler’in 2003’te yaptığı çalışmaya göre ise ruh sağlığını güvence altına alan en önemli etken sıcak bir aile ortamıdır (s. 146).

Tablo 1

Atıf Tablosu


Atıfın Cinsi


Metinde esere yapılan ilk atıf


Metinde aynı esere yapılan diğer atıflar


Metinde esere parantez içinde yapılan ilk atıf


Metinde aynı esere parantez içinde yapılan diğer atıflar


Bir yazarlı


Walker (2007)

Walker (2007)

(Walker, 2007, s. 9)

(Walker, 2007, s. 9)

İki yazarlı


Walker ve Allen (2004)

Walker ve Allen (2004)

(Walker & Allen, 2004, s. 15)

(Walker & Allen, 2004, s. 15)

Üç yazarlı


Bradley, Ramirez, ve Soo (1999)

Bradley vd. (1999)

(Bradley, Ramirez, & Soo, 1999, s. 27)

(Bradley vd., 1999, s. 27)

Dört yazarlı


Bradley, Ramirez, Soo, ve Walsh (2006)

Bradley vd. (2006)

Bradley, Ramirez, Soo, & Walsh, 2006, ss. 16-17)

(Bradley vd., 2006, ss. 16-17)

Beş yazarlı


Walker, Allen, Bradley,

Ramirez, ve Soo (2008)

Walker vd. (2008)

(Walker, Allen, Bradley, Ramirez, & Soo, 2008, s. 4)

(Walker vd., 2008, s. 4)

Altı veya daha fazla yazarlı


Wasserstein vd. (2005)

Wasserstein vd. (2005)

(Wasserstein vd., 2005, s. 3)

(Wasserstein vd., 2005, s. 3)

Yazar grupları (kısaltmayla anlaşılan)


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (ASPB, 2003)

ASPB (2003)

(Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı [ASPB], 2003, s. 5)

(ASPB, 2003, s. 5)

Yazar grupları (kısaltmasız)


Ankara Üniversitesi (2005)

Ankara Üniversitesi (2005)

(Ankara Üniversitesi, 2005, s. 23)

(Ankara Üniversitesi, 2005, s. 23)

· Aynı parantez içinde birden fazla esere atıf yapılıyorsa, kaynakçada önce yazılacak olan ilk olarak yazılır.

· Aynı yazara ait iki ya da daha fazla esere gönderme yapılıyorsa yayın yılına alfabetik sırayı izleyen harfler eklenir: Örneğin: (Cemil Meriç, 2000a); (Cemil Meriç, 2000b). Bunlardan ilki, kaynakçada yer alan Bu Ülke adlı kitaba, ikincisi ise Kültürden İrfana kitabına gönderme yapar.

· Eserin yazarı belirtilmemişse alıntı yaparken eserin adının ilk birkaç sözcüğü kullanılır. Bu tür bir yapıta gönderme yapılırken kitabın adı eğik (italik) olarak yazılır ve ardından tarih belirtilir:

Diğer bir kaynakta (Aile Eğitim Rehberi, 2008) belirtildiği gibi...

Aile Eğitim Rehberinde (2008) belirtildiği gibi...

· Eğer aynı soyadına sahip birden fazla yazara gönderme yapılıyorsa eserlerin yayın yılları farklı olsa bile, cümle içinde yazarların adları da belirtilmelidir. Örneğin: Turan Yay (1993); Gülsün Yay (2012).

· Kişisel görüşmeler metinde belirtilmeli ama kaynakçada yer almamalıdır. Örneğin: (Hikmet Öğüt, kişisel görüşme, Aralık 2000).

· Çalışmalarda birincil kaynaklara ulaşmak esastır, ama bazı güçlükler nedeniyle ulaşılamamışsa, göndermede alıntılanan ya da aktarılan kaynak belirtilir. Örneğin: (alıntılayan Özcan, 2001, s. 210); (aktaran Smith, 2012b, ss. 45-52). Alıntılanan ya da aktarılan yapıttaki kaynak bilgilerine yer verilmez.

· İngilizce yazılan makalelerde, atıf yaparken kullanılan birtakım ifadelerin de İngilizce yazılması gerekmektedir (Tablo 2).



Tablo 2

Atıf Yaparken Kullanılan İfadelerin İngilizceleri


Türkçe

İngilizce

s.

p.

ss.

pp.

Erişim Tarihi (tarih), (link)

Retrieved from (link), on (tarih)

Çev.

Trans.

b.t.

n.d.

vd.

et al.

ve

and

Yayımlanmamış Bitirme Tezi

Unpublished Dissertation

Tablo Davamı…

Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi

Unpublished Master’s Thesis

Yayımlanmamış Doktora Tezi

Unpublished Doctoral Thesis

Yayımlanmamış Uzmanlık Tezi


Unpublished Expertise Thesis

aktaran

as cited in



FORMÜLLERİ NUMARALANDIRMA


Metin içerisinde kullanılan formüllere (1), (2), ... şeklinde verilecek numaralar, ilgili formülün en sağında yer almalıdır. Formüllere yapılan göndermeler formül numarası ile yapılmalıdır. Formül numarası verilirken, “aşağıdaki formül” ya da “yukarıdaki formül” gibi ifadelerden kaçınılmalıdır. Formüller ya da denklemler “equation editor” ya da “MathType” ile yazılmalıdır.




TABLO, ŞEKİL, GRAFİKLER


Eğer alıntı yapılmışsa, kaynak mutlaka belirtilmelidir. Gösterilecek kaynak, tablo, şekil, grafik ve resmin hemen altında 10 punto, tek satır aralıklı, normal olmalı ve tablo, şekil, grafik ve resmin boyutunu aşmamalıdır. Alta yazılacak diğer bilgiler kaynaktan sonra yukarıdaki özelliklere uygun olmalıdır.




EKLER


Ekler, Kaynakça’dan önce verilmelidir. Bunlara metin içindeki göndermeler “EK Tablo: 1, EK Şekil: 7 ya da EK Grafik: 5” şeklinde yapılmalıdır.




KAYNAKÇA


· Çalışma esnasında kullanılan ve atıf yapılan tüm kaynaklar (klasik metinler ve kişisel görüşmeler hariç) Kaynakça’ya eklenmelidir. Çalışmada atıf yapılmayan eserlere Kaynakça’da yer verilmez.

· Eserin son baskısına atıf yapılmalıdır.

· Mevcutsa makalenin sayfa numaralarını ve yer aldığı sayının cilt numarası eklenmelidir.

· DOI numarası mevcutsa referansın en son kısmına eklenmelidir.

· Kaynakça’yı Microsoft Word’de otomatik olarak oluşturmak isterseniz aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz. Bizim tercihimiz Miscrosoft Word programını kullanmanızdır, böylelikle hata payı sıfıra inecektir.




1. Makale Word’de yazılmaya başlanmadan önce, “Başvurular” sekmesinden “Kaynakları Yönet” ve “Stil” kısmına gidilir. Stilden “APA Sixth Edition” seçilir.




2. “Kaynakları Yönet” kısmına tıklanır, açılan sekmede “Yeni” kısmına tıklanarak makalede kullanılan kaynaklar tek tek eklenir.

veya

Makaleyi Word’de yazarken, yaptığınız her alıntıdan sonra “Başvurular” sekmesinden “Alıntı Ekle”ye tıklayıp “Yeni Kaynak Ekle”yi seçin. Açılan sekmeden kullandığınız kaynağa ait bilgileri girip kaydedin. Bu şekilde kaynakları kullandıkça sisteme girmiş olacaksınız.

3. Makale bittikten sonra, “Başvurular”dan “Kaynakça” => “Kaynakça Ekle”ye tıkladığınızda, alıntı yaptığınız kaynakları uygun stilde belgenin sonuna ekleyecektir.




· Kaynakça’yı otomatik olarak ya da kendiniz oluşturmak isterseniz aşağıdaki kurallara uymanız gerekmektedir.




Kaynaklar yazarların soyadına göre alfabetik olarak sıralanır. Eğer yazar adı yoksa eser adı esas alınır. Bir yazarın birden çok eseri kullanılmışsa kaynaklar kronolojik sırayla yazılır. Bir yazarın aynı yıl yayımlanmış birden fazla yapıtı kullanılmışsa eser adlarının alfabetik sırasına göre “2009a”, “2009b” şeklinde sıralanır.




Kitaplar

“Kaynakça”da sırasıyla yazarın soyadı, ilk adının (bazen ilk iki adının) baş harfleri, (parantez içinde) yayının yılı, yapıtın adı, yayın bilgileri, noktalarla ayrılarak yazılır. Kitap adları başlığın ilk harfinden sonra (özel adlar dışında) bütünüyle küçük ve eğik harflerle yazılır.

a) Tek yazarlı ya da editörlü kitap

Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Kitabın adı italik ve ilk harften sonra (özel adlar dışında) bütünüyle küçük şekilde. Baskı Yeri: Yayınevi.

Editörün Soyadı, Editörün Adının Baş Harfleri. (Ed.). (Yıl). Kitabın adı italik ve ilk harften sonra (özel adlar dışında) bütünüyle küçük şekilde. Baskı Yeri: Yayınevi.

b) İki ya da daha fazla yazarlı ya da editörlü kitap


İlk Yazarın Soyadı, İlk Yazarın Adının Baş Harfleri. ve İkinci Yazarın Soyadı, İkinci Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Kitabın adı italik ve ilk harften sonra (özel adlar dışında) bütünüyle küçük şekilde. Yer: Yayınevi.

İlk Yazarın Soyadı, İlk Yazarın Adının Baş Harfleri., İkinci Yazarın Soyadı, İkinci Yazarın Adının Baş Harfleri. ve Üçüncü Yazarın Soyadı, Üçüncü Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Kitabın adı italik ve ilk harften sonra (özel adlar dışında) bütünüyle küçük şekilde. Yer: Yayınevi.

c) Gözden geçirilmiş ya da genişletilmiş baskılar


Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Kitabın adı italik ve ilk harften sonra (özel adlar dışında) bütünüyle küçük şekilde (Gözden geçirilmiş/genişletilmiş x. baskı). Baskı Yeri: Yayınevi.

ç) Yazarı belirsiz kitaplar


Kitabın adı italik ve ilk harften sonra (özel adlar dışında) bütünüyle küçük şekilde. (Yıl). Yer: Yayınevi.

d) İki ya da daha fazla ciltten oluşan kitaplar


Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Kitabın adı italik ve ilk harften sonra (özel adlar dışında) bütünüyle küçük şekilde (x. cilt). Baskı Yeri: Yayınevi.

e) Çeviri kitaplar


Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Kitabın adı italik ve ilk harften sonra (özel adlar dışında) bütünüyle küçük şekilde. (Çevirmenin Adının İlk Harfleri. Çevirmenin Soyadı, Çev.) Baskı Yeri: Yayınevi.

f) Derlenmiş bir kitaptaki yazı


Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Yazının başlığı. Kitabın adı italik ve ilk harften sonra (özel adlar dışında) bütünüyle küçük şekilde (ss. sayfa numara aralığı). Baskı Yeri: Yayınevi.

g) Derlemede yer alan bir yazı ya da bölüm


Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Yazının başlığı. Editörün adının/adlarının baş harfi. Editörün soyadı (Ed.), Kitabın adı italik ve ilk harften sonra (özel adlar dışında) bütünüyle küçük şekilde (ss. sayfa numara aralığı). Baskı Yeri: Yayınevi.

h) Başvuru kitaplarındaki bölüm ya da yazı


Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Yazının başlığı. Kitabın adı italik ve ilk harften sonra (özel adlar dışında) bütünüyle küçük şekilde (ss. sayfa numara aralığı). Baskı Yeri: Yayınevi.



Makaleler


Dergi Makaleleri için:

Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl, varsa ay). Makalenin adı yalnızca ilk kelimenin ilk harfi büyük, geri kalanlar özel isim değilse küçük şekilde. Derginin Adı İtalik ve Her Kelimenin İlk Harfi Büyük Şekilde, Cilt İtalik Şekilde(Sayı), Sayfa Numara Aralığı. doi: Xxxxxx.



Diğer Kaynaklar





a) Film


Yönetmenin Soyadı, Yönetmenin Adının Baş Harfleri. (Yönetmen). (Yıl). Filmin adı italik şekilde. Prodüksiyon şehri: Prodüksiyon şirketi ismi.

b) İnternet kaynakları


Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yazının yayım tarihi). Yazının adı italik olarak, yalnızca ilk kelimenin ilk harfi büyük, geri kalanlar özel isim değilse küçük şekilde. Erişim tarihi: Gün Ay Yıl, yazının linki.

c) Yayımlanmamış yüksek lisans/doktora tezleri


Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Tezin adı italik olarak, yalnızca ilk kelimenin ilk harfi büyük, geri kalanlar özel isim değilse küçük şekilde (Yayımlanmamış Yüksek Lisans/Doktora Tezi). Kurumun Adı, Kurumun Yeri.




DİPNOTLAR


Açıklamalar dipnot şeklinde değil metin içerisinde ifade edilmelidir. Eğer dipnot zorunlu olarak verilecekse, metin içinde ilgili sözcüğün ya da cümlenin bitişinin sağ üst köşesine sıra numarası verilerek, aynı numara ile Sonuçlar metninden sonra Sonnotlar başlığı altında verilmelidir. Başlığı da dahil olmak üzere dipnotların metin kısmı 9 punto ve tek satır aralığı ile yazılmalıdır.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi’nin benimsemiş olduğu etik görev ve sorumluluklarda Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi ve Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan ilkeler dikkate alınmaktadır.



YAZARLAR İÇİN ETİK İLKELER


1) Etik kurallara uyulmamasından doğacak her türlü sorumluluk yazar(lar)a aittir.

Bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı eylemler şunlardır:


İntihal: Başkalarının özgün fikirlerini, metotlarını, verilerini veya eserlerini bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseri gibi göstermek,

Sahtecilik: Bilimsel araştırmalarda gerçekte var olmayan veya tahrif edilmiş verileri kullanmak,

Çarpıtma: Araştırma kayıtları veya elde edilen verileri tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan cihaz veya materyalleri kullanılmış gibi göstermek, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmek,

Tekrar yayım: Mükerrer yayınlarını akademik atama ve yükselmelerde ayrı yayınlar olarak sunmak,

Dilimleme: Bir araştırmanın sonuçlarını, araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde ve uygun olmayan biçimde parçalara ayırıp birden fazla sayıda yayımlayarak bu yayınları akademik atama ve yükselmelerde ayrı yayınlar olarak sunmak,

Haksız yazarlık: Aktif katkısı olmayan kişileri yazarlar arasına dâhil etmek veya olan kişileri dâhil etmemek, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olmayan bir biçimde değiştirmek, aktif katkısı olanların isimlerini sonraki baskılarda eserden çıkartmak, aktif katkısı olmadığı halde nüfuzunu kullanarak ismini yazarlar arasına dâhil ettirmek,

Destek alınarak yürütülen araştırmalar sonucu yapılan yayınlarda destek veren kişi, kurum veya kuruluşlar ile bunların katkılarını belirtmemek,

Henüz sunulmamış veya savunularak kabul edilmemiş tez veya çalışmaları, sahibinin izni olmadan kaynak olarak kullanmak,

Bilimsel bir çalışma kapsamında yapılan anket ve tutum araştırmalarında katılımcıların açık rızasını almadan ya da araştırma bir kurumda yapılacaksa ayrıca kurumun iznini almadan elde edilen verileri yayımlamak,

Araştırma ve deneylerde, çalışmalara başlamadan önce alınması gereken izinleri yetkili birimlerden yazılı olarak almamak.



Araştırma ve deneylerde mevzuatın veya Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin ilgili araştırma ve deneylere dair hükümlerine aykırı çalışmalarda bulunmak.

Bilimsel çalışmalarda, diğer kişi ve kurumlardan temin edilen veri ve bilgileri, izin verildiği ölçüde ve şekilde kullanmamak, bu bilgilerin gizliliğine riayet etmemek ve korunmasını sağlamamak,

İnsan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda etik kurallara uymamak, yayınlarında hasta haklarına saygı göstermemek.

2) Yazar(lar)ın gönderdikleri çalışmaların özgün olmaları beklenmektedir.

3) Yazar(lar) kullandıkları tüm çalışmalara ilişkin tam ve doğru bir biçimde atıfta bulunmalıdırlar.

4) Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi’ne göndermiş oldukları çalışmalarını aynı anda başka dergilerin başvuru sürecine de göndermemelidir.

5) Yazar(lar) daha önce başka bir dergide yayınlanmış olan çalışmalarını Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi’ne göndermemelidirler.

6) Çalışmanın içeriğine katkıda bulunan kişiler yazar olarak gösterilmelidir.

7) Değerlendirme süreci başlamış bir çalışma için yazar ekleme-çıkarma, yazarların sırasının değiştirilmesi şeklinde işlemler talep edilmemelidir, ancak unvan ve kurum değişikliklerinde düzeltme yapılabilmektedir.

HAKEMLER İÇİN ETİK İLKELER


1) Hakemler, yalnızca değerlendirme yapmak için gerekli olan konu uzmanlıklarına sahip oldukları ve zamanında değerlendirebilecekleri makaleleri incelemeyi kabul etmelidir.

2) Hakemler makalelerin değerlendirilmesinde dürüst, tarafsız ve adil davranmalıdır.

3) Hakemler, yazar veya makaleyle ilgili olası bir çıkar çatışması durumunda bunu beyan etmeli, böyle bir olasılıktan emin olmadıkları takdirde dergi tarafından tavsiye almalıdır. Bu çıkar çatışması çok çeşitli konularla ilgili olabilir. Örneğin, hakem, makale yazarıyla yakın çalıştığını fark etmişse bunu dergiye beyan etmeli ve hakemlikten çekilmelidir. Yine hakem gönderilen makalenin konusuna çok benzer bir konu üzerine makale değerlendirme süreci esnasında bir araştırma yürütüyorsa bunu dergi idaresine bildirip hakemlikten çekilebilir.

4) Hakemler, makale yazarının yüksek olasılıkla tahmin ettikleri kişi olduğunu

düşündüklerinde dahi bu konuda dergiyi bilgilendirmelidir.

5) Hakemler, bir değerlendirme yapma niyeti olmadan sadece makaleye bir göz atmak için makaleyi incelemeyi kabul etmemelidir. Makaleye göz attıktan sonra hakemlikten çekilmek akademik etik prensipleriyle uyuşmamaktadır.

6) Hakemler, makalenin yazım sürecine herhangi bir şekilde öznel ve aktif katkıda bulunmuşsa, makaleyi değerlendirmeyi reddetmelidir.

7) Hakemler hakem değerlendirmesinin karşılıklı bir çabayı ve doğru bir zamanlamayla adil bir şekilde gözden geçirmeyi gerektirdiğini kabul etmeli, değerlendirme sürecinde buna uygun bir biçimde hareket etmelidir. Bu nedenle hakemler makale değerlendirme sürecini mümkün olduğunca kısa sürede tamamlamalıdır.

8) Hakemler, dergiye uzmanlık alanlarını doğrulukla ve isabetle ortaya koyan kişisel ve mesleki bilgiler sunmalıdır.

9) Hakemler makale değerlendirmelerinde, düşmanca veya itham edici veya aşağılayıcı kişisel yorumlar yapmaktan uzak olmalı, tarafsız ve yapıcı bir tutum izlemelidir. Bu duruşa uygun bir biçimde hakemler makalelerin biçimlenişine yazarın özgün anlatımını değiştirecek bir şekilde müdahil olmaya çalışmamalıdır.

10) Hakemler makale değerlendirme formunu eksiksiz doldurmalı, ret kararı verilmesi halinde gerekçeli bir rapor hazırlamalıdır.

11) Hakemler, hakemlik süreci sırasında elde ettikleri bilgileri kendisinin ya da başka herhangi bir kişinin ya da kurumun avantajı için kullanmamalı ya da başkalarının aleyhine olacak bir biçimde ya da başkalarını itibarsızlaştırma amacıyla bunlardan istifade etmemelidir.

12) Hakemler makale değerlendirme sürecinin gizliliğine saygı göstermeli ve derginin yayınladığı detayların ötesinde, hakemlik süreci sırasında ya da sonrasında bir makalenin veya bu makalenin değerlendirmesinin ayrıntılarını gizli tutmalıdır.

13) Hakemler, makale değerlendirme süreci sona erdikten sonra da değerlendirmeye tabi olan metne ve değerlendirme sürecine dair detayları gizli tutmalıdır.

14) İncelemek üzere görevlendirildiği bir eserde yer alan bilgileri eser sahibinin açık izni olmaksızın yayımlanmadan önce başkalarıyla paylaşmamalıdır.









EDİTÖRLER İÇİN ETİK REHBER


1) Editörlerin yayınlanmak üzere bir makaleyi kabul etme veya reddetme kararları, yalnızca makalenin değerine, özgünlüğüne, netliğine ve derginin odak ve kapsamına uygun olmasına dayanmalıdır.

2) Editör kendisine gelen makaleye ilişkin değerlendirme sürecini geciktirmeksizin başlatmalıdır.

3) Editör yayımlanmak üzere gönderilen bir makaleyi, değerlendirmeye kabul veya reddetme konusunda tam yetki ve sorumluluk sahibidir. Ancak karar verme aşamasında hakemlerin görüşlerinden hareket eder.

4) Değerlendirmeler en az iki hakem görüşüne dayanılarak yapılır, bir kabul bir ret olması halinde üçüncü bir hakem görüşü alınır.

5) Editörler verdikleri kararı gerekçelendirmeli ve yazarı bilgilendirmelidir.

6) Editörler alanlarında güçlü yayınları olan, etik değerlere bağlı ve derginin yayın süreçlerini aksatmayacak hakemleri tercih etmelidir.

7) Dergide daha önce yayımlanmış bir makale için temel bilimsel hatalar olduğuna dair ikna edici kanıtlar sunulduğunda editörler hatayı vurgulayan bir makalenin yayımlanmasını veya mümkünse hatanın düzeltilmesini sağlamalıdır.

8) Gönderilmiş bir makalede açıklanan yayımlanmamış bilgiler, argümanlar veya yorumlar, yazarın izni dışında editörlerin kendi araştırmasında kullanılmamalıdır.

9) Editörler, dergiye başvurusu yapılan bir makaleye katkı sağlamışsa makalenin değerlendirme süreci bir başka editör tarafından yürütülür.

10) Editör makalelere ilişkin olarak kendisinin farkettiği veya hakemlerce bildirilen bilimsel yayın etiğine aykırı eylemlerin söz konusu olduğu hallerde Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesine göre hareket eder.

Ücretsiz